O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (16 voturi, medie: 4,19 din 5)
Încarc...

Varice si probleme venoase – preventie si tratament natural

Varice si probleme venoase – preventie si tratament natural

Senzatia de picioare „grele”, vene proeminente la nivelul gambelor dar si umflarea picioarelor in perioada calda, sunt semne evidente ca suferi de varice sau esti aproape de asta!

Problemele legate de circulatie venoasa devin una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume. Datorita sedentarismului si a alimentatie deifcitare la nivel mondial regasim aceasta afectiune tot mai des.

Aproximativ 40% din populatia europeana este afectata de insuficienta venoasa cronica (o denumire stiintifica pentru varice si vene varicoase), o afectiune care poate duce la probleme de sanatate mai grave: ulcer varicos, infarct miocardic, stop cardiac.

Nici in tara noastra statisticile nu arata mai bine. Daca in urma cu 20 de ani doar 20% din populatia tarii avea varice, la ora actuala, vorbim de dublarea acestui procent.

Pe langa o oarecare mostenire genetica, varicele se datoreaza in primul rand stilului de viata sedentar!

Sedentarismul a explodat in ultimii ani datorita faptului ca generatii intregi de copii si de tineri petrec foarte mult timp la calculator, nu se mai misca, adultii lucreaza la calculator sau la birou, deplasarile se fac cu masina sau cu liftul si de aceea, boala varicoasa si in general boala venoasa cronica, care include si alte patologii venoase, a evoluat atat de surprinzator si uimitor sub ochii nostri indiferenti.

Paradoxal, tot despre sedentarism este vorba si in cazul profesiilor in care persoana in cauza este obligata sa petreaca multe ore pe zi in picioare in aceeasi pozitie.

Varicele in cateva dintre situatii sunt o boala profesionala, afectand persoanele care sunt nevoite sa petreaca mult timp in picioare la locul de munca sau asezati pe scaun la birou.

Dar asta nu este o scuza, ci un motiv in plus sa ne mobilizam pentru o viata sanatoasa!

Cum apar si cum evolueaza varicele?

La inceput apar simptome usoare, o senzatie de arsura sau de greutate in picioare, mai amplificata in cursul zilei sau dupa perioade indelungate de stat in picioare sau pe scaun.

Apoi regasim o inflamatie usoara, de obicei doar la nivelul piciorului si gleznei, sau mancarime la nivelul pielii de deasupra. In aceste conditii remediile tonice care ajuta la intarirea peretilor venelor sau orice tip de activitate fizica au un efect benefic asupra picioarelor.

Insuficienta venoasa cronica se manifesta prin picioare grele si glezne umflate la sfarsitul zilei. De asemenea, pot aparea dureri sau carcei in picioare mai ales pe timpul noptii.

Aceste simptome apar atunci cand supapele din vene sunt deteriorate si devine dificil ca sangele sa se deplaseze in sus spre inima impotriva gravitatiei. Venele au valve cu sens unic care impiedica curgerea sangelui inapoi. Cand aceste valve nu mai functioneaza corespunzator, sangele incepe sa se colecteze in vene si apar varicele. Cu timpul, valvele defectuoase pot avea ca rezultat vene varicoase – vene rasucite, asemanatoare unei franghii, de culoare albastruie sau violeta, vizibile sub piele.

Varicele pot evolua si mai mult generand flebite, tromboflebite si ulcer varicos.

De multe ori varicele vin la pachet cu hemoroizi. O afectiune foarte asemanatoare din punct de vedere fiziologic dar cu o localizare diferita.

Care sunt cauzele care duc la aparitia varicelor?

Cele mai comune cauze sunt: sedentarismul, menopauza, statul in picioare pentru perioade lungi de timp, obezitatea, istoric familial de vene varicoase, sarcina.

In perioada sarcinii, datorita dublarii volumului sanguin dar şi a faptului ca femeia gravida incepe sa castige kilograme in plus, venele incep sa fie suprasolicitate si astfel apar varicele.

In aceasta situatie, sangele, in loc sa se intoarca la inima, stagneaza.

O legatura mai putin cunoscuta a existentei varicelor este cea cu functionarea ficatului. Existenta varicelor poate trage un semnal de alarma asupra faptului ca:

  • ficatul este suprasolicitat, adica exista prea multe toxine in sange pe care el nu le poate procesa in timp util
  • exista o insuficienta la nivel hepatic, care poate sa nu fie inca evidentiabila prin analize uzuale ci ea va aparea peste cativa ani

Solutii naturale impotriva varicelor:

Pe langa aspectul inestetic, varicele pot pune si grave probleme de sanatate. Ceea a ce a dus la formarea varicelor le poate si vindeca, asadar incepe cu:

Daca esti inca in stadii incipiente, cand varicele nu s-au extins si apar ca niste vinisoare colorate sparte inestetice, poti incerca sa abordezi problema mai simplist:

  • o plimbare de 30 de minute pe zi
  • aplicatii locale cu un gel eficient

Daca ai impresia ca nu ai timp sa faci sport si nici sa gatesti sanatos, iti recomand sa citesti acest articol unde iti prezentam solutia magica ca sa ai timp pentru toate.

Remedii naturale si recomandari pentru varice si picoare grele:

  • Cel mai simplu lucru pe care il poti face este sa-ti relaxezi picioarele.
    Seara, dar si oricand se poate, tine picioarele ridicate cat mai sus deasupra nivelului inimii, sustinandu-le pe orizontala cu o perna mare pusa sub ele.
  • Evita statul pe scaun sau in picioare timp indelungat.
    Fa pauze scurte de miscare daca ai un serviciu care necesita aceste pozitii. Seteaza-ti o alarma sau o aplicatie care sa-ti aduca aminte la fiecare 30 de minute sa te ridici si sa faci 1-2 minute de miscare.
  • Bea multa apa alcalina si tine un regim alimentar bogat in fibre!
    Fibrele mentin vasele de sange sanatoase. Poti obtine fibre suficiente de la zmeura, de la pere, mere, dar si de la porumb, fasole alba, avocado, orez brun, linte, anghinare, ovaz, mazare, broccoli si migdale.
  • Un alt pas important in alimentatie este evitarea consumului de alimente sarate sau prajite.
    In locul acestora include in meniu fructe si legume proaspete. Adopta un regim alimentar sanatos si renunta la carnea de porc, grasimi animale, mezeluri, conserve, produse de patiserie.
  • Redu consumul de sare!
    Un aport mare de sare este daunator deorece incurajeaza retinerea de lichide, inflamarea corpului si hipertensiunea.

Mananca fructe mov! Acestea sustin functia vasculara.

Afine – sporesc circulatia sangelui si ajuta la intarirea peretilor capilarelor.

Fructele de paducel, ciresele, afinele, coacazele, murele sunt extrem de benefice in impiedicarea evolutiva a varicelor. Aceste fructe sunt surse bogate de antocianide şi proantocianide, flavonoide recunoscute pentru efectul lor pozitiv asupra sistemului cardiovascular.

Alte surse bogate de flavonoizi sunt hrisca, quinoa, extractul din seminte de struguri si scoarta de pin sau semintele germinate. Pe langa toate acestea, un rol important in alimentatie il are uleiul de masline si uleiul de in.

Este indicat deasemenea consumul de piper cayenne, ghimbir şi ananas, alimente care contin bromelaina, substanta cu puternic rol antiinflamator si de dizovare a fibrinei, proteina care favorizeaza depunerile de grasime pe vasele de sange.


Tratamente naturale, locale pentru varice: 

Pe langa alimentatie si repaus, exista o serie de unguente, geluri cu efect local foarte bun

Unguentele pe baza de extract de castan stimuleaza circulatia capilara in acelasi timp cresc rezistenta peretilor venosi si alina umflaturile.

Foloseste uleiul esential de de chiparos (3 picaturi) in combinatie cu uleiul de migdale dulci (10ml) cu care masezi usor si lin zonele afectate.

Cremele pe baza de galbenele si arnica sunt deosebite de eficiente pentru varice. Un masaj cu crema de arnica reface picioarele umflate si obosite si intareste capilarele slabite.

Produse tonice venoase si extracte de uz intern care pot fi folosite cu succes in tratarea varicelor:

  • Extractul din seminte de struguri, bogat in resveratrol si alti compusi care sporesc circulatia si imbunatatesc integritatea peretilor venelor.
  • O varianta de uz intern care combina extractul de castan salbatic si castan comestibil si care are o eficienta foarte buna este Polygemma 6 – varice hemoroizi.
  • Ginkgo biloba este si ea utilizata frecvent pentru probleme circulatorii. Principala proprietate pentru care este folosita ginkgo biloba este cea de imbunatatire a circulatiei sanguine periferice, combatand astfel sindromul de maini si picioare reci. Prin efectul de reducere a vascozitatii sangelui, ginkgo biloba previne si aparitia cheagurilor. In plus, principiile sale active ajuta la dilatarea arterelor, venelor si capilarelor, de aceea poate fi folosita ca tratament adjuvant in cazul afectiunilor cardiovasculare, arteritelor (inflamarea arterelor), varicelor si hemoroizilor.
  • Aloe vera este deasemnea recomandata pentru a reduce presiunea cauzata de varice. Maseaza zilnic picioarele in locurile afectate cu pulpa de aloe vera sau cu un gel din aloe vera.
  • Extractul de Gotu kola, o planta originara din Asia, contribuie la intarirea peretelui vascular si are actiune benefica asupra circulatiei capilare. Rezultatele clinice au demonstrat ca aceasta planta este extrem de efcienta in tratamentul celulitei, a insuficientei venoase la nivelul membrelor inferioare si in cazul varicelor.
  • Sa nu uitam in final de vitamina E care subtiaza sangele, favorizand fluxul sanguin si alinand inflamatia la vene.

Farmacistii nostri iti recomanda urmatoarea schema de tratament pentru varice:

Schema pentru varice este o combinatie optima de remedii pentru:

  • sustinerea functiei venoase
  • refacerea functionarii normale a circulatiei sangvine
  • stimularea functionarii valvulelor venoase

Mod de administrare Schema de tratament natural VARICE:


Iata cateva recomandari si remedii naturale prin care poti scapa de senzatia de presiune si de durerea cauzata de varice.

Varicele nu sunt doar o problema estetica ci si una medicala, de aceea nu ar trebui ignorata aparitia lor inca din faza incipienta.

Cu cat mai repede sunt diagnosticate, cu atat mai simplu este sa scapi de varice. Nu uita insa ca preventia este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci. Asa ca, ai grija de picioarele tale cat inca sunt sanatoase!

24 thoughts on “Varice si probleme venoase – preventie si tratament natural

  1. Vornicu iftimie says:

    Am avut un accident acum mulți ani iar după aceea mi se umfla piciorul drept de la genunchi pină la talpă .apoi am avut altă problemă, tot la acel picior ma strangulat o funie prin frecare care mi-a luat pielea de pe picior,și de atunci nu sa mai vindecat, și mi sa învinețit și supurează ce este de făcut

  2. Claudia Poiană says:

    Bună seara.Eu am o problema mai delicată, am făcut 3 rezonante care au iesit cu diagnostic diferit(la coloana),am facut 3 EMG la ambele picioare la fel toate au iesit cu rezultate diferite,am facut 2 radiografii la coloană ieșite tot diferit. Problema mea este ca nu pot merge bine pt.ca am dureri la muschii picioarelor.Am întrebat medicul meu ce diagnostic am si mi.a raspuns că nu stie…Ce pot face?multumesc frumos

  3. Ioana says:

    Buna ziua ,
    As dori un sfat in ceea ce priveste un tratament(in cazul in care se mai poate evita operatia ).
    Pe piciorul drept am o vena(1 singura),groasa cam cat degetul mic ,si “creata” daca pot spune asa ,se intinde de pe genunchi pana aproape de inghinal .In zilele cand stau mult in picioare ,piciorul imi amorteste ft tare.
    Mentionez ca fac sport de ani de zile ,nu sunt o persoana inactiva .O am de mica ,este mostenire genetica de la tata care avea probleme mari cu varicele !
    Multumesc din suflet pentru timpul acordat 🙏🏽

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      Daca miscarea fizica este suficienta, mai e nevoie sa faceti schimbari in alimentatie. Excludeti total produsele de origine animala si toate produsele procesate din magazine si consumati minim 60% alimente crude si proaspete. Inlcudeti produse naturale de detoxifiere a ficatului in aceasta perioada.
      Dupa aceasta luna ar trebui sa vedeti schimbari seminificative si la nivelul varicelor.
      Exemple de retete gasiti in articolul Meniu, de aici

  4. Florenta says:

    Bună ziua piciorul stang ma supăra când fac multă activitate în picioare știu ca am varice de la sarcini mai în special ultima sarcina s fst groaznic ca erau foarte clar vizibile venele pe picior, între picioare…. Idea este ca ma supăra piciorul stâng când stau ff mult pe picioare când ma relaxez ma lasă.. problema… cred ca a acumulat în timp cât am mers pe jos ff mult, hemoroizi, mâncare nu pot spune ca sbt mancacioasa ca am 40 kg. 🙄… da rugămintea mea este sa îmi dați un sfat dacă binevoiți…. ele nu devin vizibile decât dacă depun efort mare.. Însă când stau în picioare ma încep sa ma supere….din talpa pana în spate la genunchi… Aștept rsp mulțumesc

  5. Muntean Marioara says:

    Buna ziua,
    M-a operat cu láser, de varice in septembrie 2020 dar nu vad nici o schimbare in bine, din contra imi este mai rau, mi sa umflat piciorul si de la genuchi in Sus cu vene mult mai dureroase decat inainte. Ce pot face?

      • Elena says:

        Bună ziua!
        Oare unde trebuie sa merg, deoarece piciorului drept este mereu rece, în special călcâiul.Simt de parca prin vene îmi curge apa rece.Munca mea este de stat pe scaun 8 ore. Merg aproape zilnic pe jos aprox.1 ora. De ce doar piciorul drept? Varice nu am, ci doar vase mici sparte.(pânză de paianjen) Ce trebuie sa fac?
        Va mulțumesc anticipat!

        • Farm. Mirabela Romanescu says:

          Buna ziua, ca sa ne facem o idee clara despre cauza, avem nevoie de mai multe detalii: Stati picior peste picior / cu picioarele incrucisate la lucru? Mai prezentati si alte simptome la nivelul piciorului (umflaturi, mancarimi, roseata)? Va cunoasteti cu diabet zaharat sau alte probleme de sanatate? Ce varsta si ce greutate aveti? 

          La modul general, pare a fi vorba despre o tulburare circulatorie periferica, care poate fi ameliorata cu o schema de tratament de genul:

          Vein Defense: 3 cps/zi la masa

          Bilomag Forte: 1/zi la masa

          Varicastan: 3 aplicari/zi, masand de jos in sus

          Totusi, va sugerez sa reveniti cu raspuns la intrebarile de mai sus, pentru a stabili cu exactitate ce este de facut.

  6. BOBOC ANA-LUIZA says:

    Buna ziua. In urma unui test Doppler am diagnostic VARICE PRIMARE HIDROSTATICE CU INSUFICIENTA VENOASA CR.CLASA 2 CEAP BILATERAL…Ce imi recomandati? Doctorul care m-a investigat nu recomanda operatie. Mai este specificat in scrisoarea medicala FARA TROMBOZA PROFUNDA SI FARA TROMBOFLEBITA SUPERFICIALA BILATERALA. MULTUMESC ANTICIPAT!

  7. Pingback: Postura care previne venele varicoase (Legitatea #425) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *