O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (13 voturi, medie: 3,92 din 5)
Încarc...

Anemia si carenta de fier, cauze si remedii naturale

Ti-ai facut analizele si ti-a iesit hemoglobina mai mica decat normal? Sau sideremia (fierul din sange) a iesit sub limitele normale.

Sau si „mai grav” a iesit o anemie copilului tau?

Primul gand este un supliment de fier si probabil ca si medicul tau iti va recomanda asta. Suplimentele de fier, in special cele de sinteza, ne-naturale, vin „la pachet” cu tulburari gastro-intestinale: dureri de burta, crampe, constipatie, etc.

Astfel ce e de facut in caz de anemie?…  In primul rand linistete-te :), situatia nu este asa de grava si se va normaliza usor urmand sfaturile de mai jos!

Chiar daca anemia este diagnosticata destul de des la femeile insarcinate, la copii si la varstnici, aceasta nu este neaparat o problema patologica ci de multe ori trecatoare, care impreuna cu niste remedii alese cu intelepciune, vor corecta foarte rapid deficitul de fier.

Simptomele anemiei

Pe langa analizele medicale, din care se depisteaza, o anemia se manifesta prin:

  • oboseala,
  • slabiciune,
  • paloare,
  • maini si picioare reci,
  • lipsa puterii de concentrare,
  • lesin,
  • rezistenta scazuta la infectii.

Totusi o hemoglobina scazuta sau o sideremie mica nu inseamna neaparat un deficit de fier ci mai degrabă o problema in metabolizarea fierului.

Pentru un diagnostic complet si corect se face o corelare intre:

hemoglobina, hemoleucograma, sideremie, feritina, acid folic, vitamina B12, analizele de tiroida si analizele hepatice. Doar astfel putem trage o concluzie corecta!

O sideremie scazuta inseamna mai putin fier in sange dar nu neaparat mai putin fier in organism.

O hemoglobina scazuta inseamna mai putine hematii, ceea ce poate avea multiple cauze, doar una dintre ele fiind deficitul de fier.

Nu excludem total ca deficitul de fier este cauza anemiei, insa de multe ori nu deficitul de fier este cauza.

Anemia si deficitul de fier

Avand in vedere ca alimentatia (chiar si cea moderna) este saraca in multe dar nu in fier, concluzia noastra este ca problema nu este la un deficit de fier ci la metabolizarea lui.

Normalizarea analizelor sangvine s-ar face mai sigur si mai de durata, nu doar prin administrarea de fier, ci mai degraba prin administrarea de remedii care imbunatatesc absorbita fierului si normalizeaza metabolismul acestuia.

Recomandari in Anemie

Iata recomandarile noastre:

Chiar daca, in acest caz exceptional, aproape orice alimentatie ai avea, se va regasi suficient fier in alimentatie, iti recomandam sa te hranesti cat mai natural si sa oferi corpului tau cel mai bun si cel mai potrvit „combustibil”!

Consuma cel putin o salata de cruditati (cu frunze verzi: spanac, urzica, salata, leurda, rucola, valeriana, loboda) pe zi.

Include in alimentatie sucuri proaspat stoarse de: sfecla, morcovi, etc.

Bea suficienta apa alcalina, apa este esentiala pentru buna functionare a tuturor reactiilor chimice din organismul nostru.

Clorofila corecteaza anemia

Alimentele verzi bogate in clorofila (frunze verzi, spirulina, chlorella, orz verde) ajuta foarte mult in corectarea hemoglobinei, datorita asemanarii structurale cu aceasta; „sangele plantei” (clorofila) nu e asa de diferit de sangele nostru (hemoglobina).

Suplimente de fier natural:

  • Floradix – complex de sucuri din plante cu putin fier adaugat, care nu creeaza
    tulburari gastro-intestinale si pe langa suplimentarea de fier ajuta si la metabolismul acestuia
  • Blutquick – o varianta de Floradix BIO cu mult mai putin fier adaugat (pentru a se incadra in standardul BIO foart strict in Germania), cu o absorbtie buna si o imbunatatire semnificativa a metabolsimului fierului
  • Liquid Iron – fier Bisglicinat lichid pentru copii – o varianta de fier chelatat (doua molecule ale aminoacidului glicina sunt legate covalent de o molecula de fier), astfel fierul bisglicinat are o toleranta digestiva crescuta si nu produce constipatie, greata, gust metalic, manifestari care pot aparea in cazul administrarii suplimentelor cu fier anorganic (in stomac fierul bisglicinat nu se disociaza in fier si glicina).
  • Gentle Iron – capsule cu fier Bisglicinat – acelasi fier cu absorbite crescuta in varianta de capsule
  • Fier coloidal – fier lichid sub forma coloidala, cu absorbtie ridicata si fara efecte secundare

Remedii naturale pentru corectarea anemiei

Sau altfel spus produse complementare pentru abosorbtia fierului:

  • Tamarix – gemoderivat de catina rosie – imbunatateste absorbtia si metabolismul fierului putand normaliza hemoglobina si sideremia chiar si fara supliemntarea de fier.
    Se recomanda alaturi de suplimentele de fier enumerate mai sus pentru a spori abosrbtia si metabolizarea acestuia
  • Lactoferina – este o substanta glicoproteica din colostru care are ca indicatie
    principala metabolismul normal al fierului; Lactoferina este o substanta „siderofila”, leaga ionii de fier din sange si tesuturi si ajuta la metabolizarea acestora.
  • Spirulina – este atat un supliment de fier natural cat si un superaliment care influenteaza o multitudine de metabolisme
  • Vitamina C – este buna „la toate” inclusiv la metabolismul fierului, crescandu-i absorbtia in celule

Asadar pentru o absorbtie optima a fierului (cu sau fara suplimentare) asociaza gemoderivatul de Tamarix cu Vitamina C.

Combinatii de tratament pentru anemie feripriva

Iata 2 exemple de scheme de tratament care au functionat cel mai bine la pacientii nostri:

Asadar invata sa privesti corpul in ansamblu, nu pe bucati mici! Cu cat iti vei privii corpul mai mult ca un intreg interconectat cu atat vei putea sa ai mai multa grija de sanatatea ta. Orice problema intampini la nivelul unui organ sau sistem, va trebui sa iti dai seama ca nu este o problema doar la acel nivel si ca ea poate avea legaturi si cu alte organe.

Astfel privind problema in ansamblu se intampla ca: nu vindeci doar boala (anemia), ci vindeci intreg corpul!

Farm. Anca si Adrian Ienin

  1. Pingback: Floradix – Blogul Minunea Naturii

  2. SILVIA says:

    FRATELE MEU ARE HEMOGLOBINA 6 SI FIERUL 17.
    DUPA ZILE DE SPITALIZARE SI TRATAMENTE ARE HEMOGLOBINA 8,6 SI FIERUL A SCAZUT LA ..9.
    CE SE INTAMPLA?

  3. Dudulean Florentina says:

    Buna dimineața! Fetita mea de aprox 2 luni jumătate are stări de greata(vomat de 3-4ori în primaparte a bolii), apoi câteva scaune apoase(2-3),perrfuzata,asta în primele zile de la debutul bolii. Au trecut de atunci doua luni, se simte rău, cu stări de greata, balonări, dureri puternice de burtica, erupții pe piele. I am făcut diverse analize, au ieșit bune,(modificări vit D3=25,siderimia 133 și aslo329) pana ieri(4sept 2019),modificate fiind:siderimie=140,feritina=9,8,ASLO=360,HEMATII=3,99,hematocrit=34,5,LIMFOCITE=57,9,NEUTROFILE=27,1 ȘI EOZONOFILE=5,3. Menționez ca i fac tratament cu normix, debridat, balonix. Ce poate fi, va rog sa ma ajutați. Sunt in lucru diverse analize pt boala Crohn, Celiaca. Va mulțumesc din suflet.

  4. Gligor says:

    Buna ziua. Am o anemie scăzută.
    Intervalul este de 60.00- 180.00, iar a mea e scăzută la 45.10 ug/dl
    Am inceput sa iau Schema de tratament ptr.adulti. Intrebarea este, pe ce perioada ar trebui sa o iau? Am inceput tratamentul pe 10 septembrie aproximativ. Si dupa ce perioada sa imi fac din nou analiza ca sa vad cum e sideremia.

  5. Anca says:

    Hemoglobina 11.5 , valori normale 13.2-17.3
    Volumul eritrocitar mediu 70.1 valori normale 80-99
    hemoglobina eritrocitara medie 20.5 valori normale 27-34
    concentratie medie a Hb 29.3 normal 32-37
    sideremie 25.4 valori normale 59-158
    feritina 5.4 valori normale 30-400
    Astea sunt analizele pentru baiatul meu in varsta de 24 ani. Va rog tare mult sa-mi spuneti daca poate face un tratament naturist. Momentan ia Sideral forte. Va multumesc.

  6. CRISTINA says:

    Buna ziua,in urma unei diete pentru scaderea colesterolului fierul a scazut la 45,32(val normale:37-145).
    Credeti ca ar trebui sa iau suplimente cu fier?MULTUMESC

  7. Ildiko says:

    Buna ziua. Va cer ajutorul ca nu stiu ce sa fac. Am facut analize si hemoglobina este de 13,80 dar feritina este 1,10 iar intervalul bun ar trebui sa fie intre 15 – 150. Nu stiu cum a scazut in halal asta fierul din organism. Am ameteli mai tot timpul, ma doare capul foarte mult si de multe ori simt cum imi tremura muschii. Ce sfat imi puteti da? Va multumesc.

  8. Pintiala Andreea says:

    Buna ziua,băiatul meu de 13 ani este palid și are cearcăne.I am făcut analize și sideremia este 14,nivelul minim la vârsta lui fiind 22,iar hemoglobina un pic sub nivelul minim al vârstei.Mentionez că are scaune cad apoase,când normale de culoare închisă.Am făcut si coprocultura,coproparizitologicul și au ieșit negative.I am dat tratament de o luna de zile cu tardyferon de 80 mg și în primele 10 zile și vit C.Am repetat analizele și nici o imbunatatire.Va rog să mă ajutați!

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      Dupa parerea mea ar fi bine sa mai faceti mai multe investigatii, in special: 25-Oh vitamina D si vitamina B12, care daca nu sunt in nivel suficient pot da aceste simptome.
      Pana atunci oricum puteti sa-i administrati schema antianemica si sa repeteati hemoglobina si sideremia dupa o luna.

      Deasemenea va recomand sa ia in fiecare dimineata o lingura de polen crud.

  9. LILIANA says:

    Bună ziua! Mama in urma tratamentului cu citostatice, are hemoglobina 9,9, sideremie 25 iar feritina 458. Am înțeles că în cancer nu se administrează fier? Ce alte soluții sunt pentru corectarea anemiei?

  10. Adina Grigore says:

    Bună ziua! Acum 4 săptămâni am născut natural și am pierdut mult sânge. La o săptămână după, am primit transfuzie 4 pungi de sânge. Aveam hemoglobina 6.Oau supliment de fier. Am făcut analizele zilele trecute pentru ca ma simt amețita și obosita. Hemoglobina este 13,6 iar fierul este puțin scăzut plus un deficit de vitamina D. Întrebarea mea este : de la fier ma simt asa? În cât timp își revine organismul și în cât timp îmi reapare culoarea roșie a pielii. Este încă gălbuie și ma sperie. Sunt toată ziua amețita și slăbită și nu știu cât va mai dura.

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      La o hemoglobina de 13,6 cauza starilor dvs nu este lipsa de fier. In schimb ea poate fi data de un cumul de factori: nasterea grea, oboseala acumulata, epuizarea rezervelor (de vitamine, minerale, microelemente) organismului, etc.

      Daca aveti deficit de vitamina D, este o prioritata sa va administrati.
      IN plus va mai recomand:
      spirulina 3x4cp/zi (3x2g/zi) – va ajuta si la lactatie
      laptisor de matca 3x1g/zi – un tonic foarte puternic
      plasma Quinton hipertonic – un produs optinut dintr-un phytoplancton marin cu toate mineralele de care are nevoie organsimul plus o capacitate foarte mare de a normaliza mai multi parametrii 3x2fi/zi

      Intr-o saptamana ar trebui sa dispara complet senzatiile de oboseala (in conditiile in care dormiti cel putin 8h pe zi)

  11. TUDORIE LACRAMIOARA says:

    Bună ziua,!Ce imi recomandați dacă am anemie ?si valoarea la fier sideremie 14,87 ,am luat fier fiole ,spirulina, vit.C ,m-am simțit mai bine o perioadă,,acum iar sunt amețită, dureri după cap,,…Multumesc frumos.

  12. Erika says:

    Bună, și eu am probleme cu anemia,hemoglobina e 10,feritina 3,19 pot sa iau și eu schema de tratament pt adulți? Întrebarea mea este dacă sa mai iau fier sorbifer tablete ,sau doar schema dvs.de tratament?

  13. Denisa says:

    Buna ziua. Am făcut analize și hemoglobina e la limita, sideremia la fel dar feritina e 6,3. Limita e 10-291! Ce tratament as putea urma.
    Mulțumesc

  14. Iulia says:

    Buna ziua,
    Am 40 și o forma de anemie neclară de ce natura. Obisnuiesc sa iau diverse suplimente de vitamine si minerale, mgb6, coenzima q10, vitamina d, produse apicole, colagen, turmeric, diverse tincturi etc
    As dori sa iau si Plasma Quinton, pe care am descoperit-o de curând, însă teama mea este sa nu fac un supradozaj de minerale. Imi puteti spune daca exista acest risc? Diversele suplimente de multivitamine si minerale pot fi asociate cu Plasma Quinton ? Si pentru ce interval de timp se poate lua plasma?
    Va multumesc!

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      Plasma Quinton este un complex de minerale, insa nu trebuie considerat strict un supiment de minerale, efectul este mult mai complex de atat. Mai degraba Plasma Quinton este un echilibrator al metabolismului si un factor de normalizare al functionarii celulare. Astfel plasma normalizeaza procesele din organism si reactiile care au loc la nivel celular iar in final echilibreaza functionarea organismului in general.
      Am administrat cu succes Plasma Quinton la pacienti cu diferite carente (fier, calciu, magneziu, energie, etc.) iar rezultatele au fost benefice de fiecare data.

  15. Pingback: Ceaiul verde, tipuri de ceai verde si beneficii - Blogul Minunea Naturii

  16. Andreea says:

    Bună ziua,
    Ce îmi recomandati pt mama care are cancer de stomac, sideremia 7, hemoglobina 7.
    In cancer fierul nu este recomandat, dar totuși as vrea sa ii reglez anemia. Ce recomandati
    Multumesc

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!

      Abordarea corecta in aceasta situatie, intr-adevar nu este suplimentarea fierului si cresterea capacitatii organismului de refacere a hemoglobinei, precum si optimizarea metabolismului fierului.

      O schema care a functionat in aceasta situatie este:
      – SOD NATURAL 3×1 fi/zi
      – Spirulina tablete 3×4 tb/zi
      – Ester C 1000mg 3x1cp/zi
      – Extract de Tamarix (catina rosie) 3×2 ml/zi
      – Clorofila lichida 3×30 ml/zi
      – Suc de Noni 3x30ml/zi
      – Suc de Aronia 3x30ml/zi

      Schema este mai complexa insa si efectele nu sunt doar pentru rectificarea anemiei ci si pentru redcuerea efectelor nocive ale chimioterapiei cat si ca sprijin pentru actiunea antitumorala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *