Continut articol
Poate ți se pare exagerat, dar o îmbrăcăminte nepotrivită poate avea multiple efecte negative pentru sănătate: Poliesterul din haine duce la infertilitate.
Practic, lenjeria intimă din poliester sau alte materiale sintetice, pot afecta nivelul de hormoni sexuali precum și circulația sangvină sau oxigenarea organelor..
Strămoșii noștri au purtat mereu lenjerie creată din materiale naturale, precum cele din bumbac, in, cânepă sau blană de animale.
Legătura dintre lenjeria intimă sintetică și problemele hormonale sau de infertilitate
Acum, din păcate se poartă foarte multe piese de lenjerie intimă din poliester, iar acesta face ca Oxigenul să nu poată să pătrundă corect în acele zone.
Și nu numai asta, pentru că practic poliesterul este un produs derivat din plastic, el vine și cu alte efecte negative asupra sănătății și metabolismului hormonal.
Sunt studii care compară persoane ce poartă poliester comparativ cu alt grup de oameni ce purtau lenjerie naturală și care au scos la iveală faptul că purtătorii aveau o scădere de până 50% a fertilității.
Ideea este că și zona organelor genitale are nevoie să respire, iar lenjeria din materiale sintetice împiedică asta. Așadar cele mai bune opțiuni sunt mereu produsele naturale, nu sintetice.
Sfaturi despre haine și lenjerie pentru sănătate
Iată câteva dintre cele mai bune modalități de a reduce impactul substanțelor chimice în hainele tale:
- EVITĂ lenjeria intima din poliester
- Utilizați ABSORBANTE ORGANICE plăcute pielii
- CAUTĂ HAINE NATURALE ȘI BIOLOGICE, obținute din bumbac certificat organic – certificările OEKO-TEX, Bluesign, GOTS, eticheta ecologică UE sau Allergy UK (printre altele) care arată că o țesătură nu conține substanțe chimice toxice și este sigură împotriva pielii dumneavoastră.
- BEBELUȘII ȘI COPII AU NEVOIE DE PROTECȚIE SUPLIMENTARĂ – astfel utilizați detergenți ecologici hipoalergeni care nu predispun pielea copilului la dermatite
- GANDEȘTE-TE LA PATUL TĂU – ne petrecem o mare parte a vieții în pat, ia în considerare salteaua și/sau topperul dar și așternutul și caută unul care să nu conțină substanțe chimice toxice.
Nu neglija nici un aspect, atunci când vine vorba de sănătatea ta, mai ales că infertilitatea și problemele cuplurilor tinere de a avea copii este la ordinea zilei. Desigur, asta se datorează în primul rând nivelului de sănătate și vitalitate precar al acestora, despre care am discutat și aici.
Dar sănătatea este ca un joc de puzzle, în care contează și alimentația, și ceea ce bem, și suplimentele, și sportul, și cosmeticele pe care le folosim, și detergenții, și hainele, și educația noastră și mai ales starea emoțională și nivelul de stres.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
- https://europepmc.org/article/MED/8262106
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18393023/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18225689/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/001078249290157O
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8279095/
- https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/polyester-underwear-fertility-impotence-effects-8469067/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1623716/