Continut articol
Ce sport ai nevoie să practici pentru o sănătate optimă?
Din păcate nu este un singur sport, iar pentru oamenii care practică o singură activitate fizică care nu trece prin toată cele 4 tipuri de exerciții esențiale, s-ar putea să nu fie suficient.
Desigur, decât să fii sedentar, mai bine faci orice activitate fizică! …dar dacă vrei să ai cu adevărat beneficii maxime ține cont de principiile de mai jos.
Există o combinație de patru tipuri de exerciții care îți va menține corpul echilibrat şi puternic:
1. Exerciții cardio + rezistenţă:
Adică activități de tip aerob, care pun mușchii și limfa în mișcări repetate, mai alerte și care durează o perioadă de timp. Acestea sporesc capacitatea corpului de a procesa oxigen, stimulează circulația și cresc metabolismul. Aici intră activități precum: mersul pe jos, drumeția, alergarea, înotul și mersul pe bicicletă. Iar beneficiile acestui tip de exerciții sunt printre cele mai importante deoarece îmbunătățesc sănătatea sistemului cardiovascular. Aceste exerciții fizice antrenează și mențin corpul în formă pentru o perioadă lungă de timp.
2. Exerciții de Forță:
Sau altfel spus, ridicarea greutăților în mod repetat pentru a antrena o anumită grupă musculară, numite și exerciții anaerobe deoarece presupun un efort mare de scurtă durată care depășește capacitatea corpului de furniza oxigen mușchiului.
Corpul folosește în aceste situații explozii de energie pe căi metabolice care nu necesită prezența oxigenului. În acest scop, el recurge la descompunerea glicogenului, zahărul stocat în muşchi, ficat şi sânge. Acest tip de activitate are beneficii majore pentru sănătate mai ales dacă este combinată cu primul grup de activități cardio. Totuși și separat prezintă beneficii deoarece ajunge să sculpteze corpul și să îi confere un aspect sănătos (și frumos). În plus „prelungește efortul” și după ce antrenamentul este încheiat.
Mai apoi menținerea masei musculare este esențială pentru o sănătate optimă pe termen lung. Practic acest tip de activitate fizică construiește și întreține masa musculară ceea ce ajunge să fie esențial după vârsta de 50 de ani. Deci acest tip de activitate fizică nu ar trebui să fie doar apanajul tinerilor, ci mai ales a celor puțini mai în etate.
Dar esențial este ca mișcările să se facă corect, progresiv și nu cu greutăți excesive care să distrugă articulațiile.
3. Exerciții de Flexibilitate:
Sau mișcări de tip stretching care mobilizează corpul și articulațiile. Aceste tipuri de exerciții, deși nu cresc neapărat pulsul și nu par în sine un efort fizic, sunt esențiale pentru o sănătate optimă prin simplul fapt că întinderile ne menţin supli și flexibili. Mobilitatea articulară se traduce prin articulații mai sănătoase și prin abilitatea de ne simți mereu tineri.
4. Exerciții de Echilibru:
Activități de menținerea echilibrului sau echilibristică sunt de asemenea foarte importante deoarece nu lucrează doar mușchii, ci și creierul. Iar practicarea cu regularitate a acestor exerciții, de fapt se va traduce prin faptul că riști să ai mai puține căderi (la propriu) la bătrânețe și astfel un risc mai mic de fracturi grave.
Și totuși ce sport să practicăm?
Există multe sporturi care bifează toate sau multe dintre 4 principii, cum ar fi: artele marțiale, dansul, baletul, gimnastica și chiar majoritatea sporturilor de echipă atât timp cât antrenorul face antrenamentele mai complexe, incluzând activități de stretching și echilibru (unde nu este implicit).
Dar există și unele sporturi care sunt prea „restrictive” și ar fi bine să mai adăugăm ceva la ele sau să le combinăm. Iar aici intră mersul pe jos, mersul doar la sala de forță, jogging-ul.
Tu ce sport faci? Bifează toate cele 4 principii? Simți că exercițiile pe care le faci îți fortifică organismul?
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
– https://www.nia.nih.gov/health/exercise-and-physical-activity/four-types-exercise-can-improve-your-health-and-physical
– https://www.bbc.co.uk/bitesize/guides/z8j87hv/revision/2
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8784761/
Pingback: Sportul scade glicemia (Legitatea #378) - minuneanaturii.ro
Pingback: 5 metode pentru a regla nivelul hormonal (Legitatea #384) - minuneanaturii.ro
Pingback: 5 pasi ca sa scapi de constipatie definitiv - Blogul Minunea Naturii
Pingback: Arzi doar glucoză sau și calorii? (Legitatea #437) - Blogul Minunea Naturii