O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Mănâncă mai puțin din cutii și mai mult din pământ! Beneficiile alimentelor integrale și naturale (Legitatea #551)

Mănâncă mai puțin din cutii și mai mult din pământ! Beneficiile alimentelor integrale și naturale (Legitatea #551)

În era modernă, actuală, viteza și comoditatea sunt la ordinea zilei, iar aceste caracteristici se reflectă adesea nu numai în alegerile noastre alimentare, ci și în sănătate. 

Cu toate acestea și mai ales acum este însă important să ne oprim și să ne gândim la consecințele pe termen lung ale preferințelor noastre pentru: mâncare comandată, alimente semipreparate sau ambalate și prelucrate industrial, care umplu rafturile supermarketurilor și frigiderele noastre, dar care pot fi nefaste pentru sănătate. 

Îndepărtarea de natură, job-uri în turnuri de sticlă și oțel, ochii în calculator, mâncarea din plastic, senzația că nu mai ai timp și stresul cronic, fac ravagii cu sănătatea generațiilor actuale.

Din fericire, soluția pentru o sănătate mai bună și un stil de viață mai echilibrat poate fi surprinzător de simplă: 

  • să mâncăm mai puțin din cutii și mai mult din pământ, 
  • să facem mai mult sport și să fim mai puțini sedentari, 
  • să fim mai ancorați în momentul prezent, nu în trecut sau în viitor.

Alimentele integrale, darul natural al pământului

Alimentele integrale, naturale, care cresc din pământ, reprezintă o sursă bogată de nutrienți esențiali pentru organism. Fructele, legumele, pseudocerealele (quinoa, mei, hrișcă, amaranth) leguminoasele, semințele și nucile sunt alimente care provin direct din natură, fără a fi supuse proceselor de rafinare sau adăugării de conservanți, coloranți sau îndulcitori artificiali. 

Aceste alimente sunt nu doar hrănitoare, ci și pline de substanțe benefice cum ar fi fibrele, vitaminele, mineralele și antioxidanții.

Alimentele ambalate și riscurile ascunse pentru sănătate

Pe de altă parte, alimentele ambalate și prelucrate sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr și sare, cu un conținut scăzut de nutrienți esențiali. Mai mult decât atât, multe dintre aceste produse conțin aditivi alimentari, conservanți și coloranți artificiali, care pot fi dăunători pentru sănătate pe termen lung. 

Consumul excesiv de alimente procesate este asociat cu o serie de afecțiuni precum: obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Și mai presus de toate, majoritatea acestor alimente sunt ambalate în plastic, care perturbă echilibrul hormonal al organimsului. 

Beneficiile unei alimentații bazate pe alimente naturale

Adoptarea unei diete bazate pe alimente integrale și naturale poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate:

  1. Nutrienți esențiali disponibili și ușor absorbabili
  2. Raport bun și natural de macro-nutrienți (carbohidrați, proteine și grăsimi)
  3. Controlul greutății, datorită conținutului lor mai scăzut de calorii și mai ridicat de fibre și nutrienți.
  4. Sănătatea inimii, datorită antioxidanților și grăsimilor sănătoase.
  5. Digestie sănătoasă, datorită enzimelor și fibrelor, contribuind la o digestie sănătoasă și la prevenirea constipației.
  6. Energie optimă pentru organism, fără să provoace creșteri sau scăderi bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

În concluzie, este crucial să ne întoarcem la sursele de hrană naturale și să evităm, în măsura posibilului, alimentele procesate și ambalate.

Alegând să mâncăm mai puțin din cutii și mai mult din pământ, ne putem bucura de beneficiile unei diete echilibrate, bogată în nutrienți esențiali și plină de gusturi și arome autentice.

Putem spune că este o investiție în sănătatea noastră prin alegeri alimentare conștiente și este una dintre cele mai importante decizii pe care le putem lua pentru noi înșine, pentru cei dragi și pentru o longevitate activă.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.euronews.com/health/2024/02/29/scientists-link-ultra-processed-foods-to-32-adverse-health-outcomes
  • https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-077310
  • https://lhsfna.org/the-many-health-risks-of-processed-foods/
  • https://www.news-medical.net/news/20240301/Are-your-snacks-deadly-New-study-reveals-how-ultra-processed-foods-lead-to-chronic-disease-outcomes.aspx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *