O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (11 voturi, medie: 4,18 din 5)
Încarc...

Depresie si anxietate, diferente, simptome si tratamente naturale

Depresie si anxietate, diferente, simptome si tratamente naturale

Depresia si anxietatea sunt afectiuni tot mai frecvente in ziua de astazi iar semnalul de alarma este ca ele afecteaza tot mai frecvent in special persoanele mai tinere. Stresul excesiv la care suntem supusi zi de zi, alimentatia deficitara in elemente nutritive, lipsa de activitate fizica, devalorizarile la care ne impinge societatea dar si utilizarea excesiva a retelelor sociale sunt factorii principali care duc la explozia cazurile de depresie si anxietate.

Aceste afectiuni sunt o combinatie de simptome strict psihologice dar si dereglari ale organismului. De multe ori ele se suprapun si produc simptomele specifice depresiei sau anxietatii. Ca farmacisti observam si noi tot mai multe persoane care sufera intr-o masura mai mica sau mai mare de astfel de simptome asociate depresiei sau anxietatii. Observam oamenii mai tristi, mai tematori si fara o vitalitate specifica oamenilor sanatosi.

Desi cu totii trecem pe parcursul vietii prin situatii care ne afecteaza emotional si putem spune ca avem simptome depresive, acestea sunt normale pana la un moment dat. Apoi ele e nevoie sa fie tratate cu seriozitate si necesita o terapie imediata. Afectiunile psihologice nu sunt deloc de neglijat deoarece ele pot fi radacina unor afectiuni mult mai grave: infarct, accident vascular cerebral, diverse forme de cancer, etc.

Care este diferenta dintre depresie si anxietate?

Daca esti deprimat traiesti in trecut, daca esti anxios traiesti in viitor, daca ai liniste si pace traiesti in prezent! Lao Tzu 

Asa cum sugereaza si acest proverb vechi de mii de ani, exista o diferenta substantiala intre depresie si anxietate:

  • depresia se refera la regrete din trecut, la evenimente care s-au intamplat si pe care nu le putem depasi;
  • anxietatea este o alta forma a fricii si este mai mult despre evenimente care ne e teama ca se vor intampla; de multe ori ea se manifesta si sub forma unor fobii sau atacuri de panica;

Simptomele depresisei si anxeitatii

Cum se manifesta Anxietatea? Simptomele anxietatii:

O persoana anxioasa are mai multe simptome caracteristice care se manifesta cu o frecventa mai mica sau mai mare:

  • prezinta ingrijorari excesive si aparent nefondate
  • are teama de incertitudine, de ce ar putea sa se intample
  • are sentimentele de neliniste, iritabilitate, agitatie, nerabdare
  • acestea sunt asociate adesea cu simptome specifice, fizice: nod in gat, dureri de cap, dureri de stomac si alte simptome gastrointestinale, cresterea ritmului cardiac, tensiune musculara, ameteala, transpiratie excesiva.
  • nu isi poate controla ingrijorarea sau anxietatea si se concentreaza greu pe alte sarcini, astfel poate scadea performanta la locul de munca, la scoală, la facultate etc.
  • diferite forme de panica, fobiile si atacurile de panica sunt tot tipuri de anxietate

Cum se manifesta depresia? Simptomele depresiei:

Depresia este o boala care tine de psihicul nostru. Fiind supusi unor presiuni pe termen lung, gasindu-ne in situatii aparent fara iesire, vazandu-ne fara ajutor, gandurile de neputinta ajung sa ne controleze mintea conducand la un comportament care implica retragere si lipsa de actiune. Pentru persoana afectata de depresie, este mult mai greu sa realizeze ca are de-a face cu instalarea unei boli, decat daca sa zicem ar fi afectata de o raceala sau o durere articulara.  Atunci cand ne doare ceva apelam imediat la medic, in schimb atunci cand suntem tristi pentru o perioada lunga de timp, sau cand avem ganduri negre zilnic, nu ne trece prin cap sa stam de vorba cu un specialist.

Cum se manifesta depresia in organismul nostru, ce simptome putem observa:

  • energia si pofta de viata scade semnificativ si pacientul resimte o oboseala permanenta, o astenia marcata
  • lipsa de interes pentru lucrurile care de obicei ii facea placere
  • sentiment de vinovatie excesiv
  • capacitatea de concentrare scade, increderea in sine dispare si se instaleaza o viziune negativa, pesimista asupra viitorului
  • apar insomnii si tulburari de somn
  • pofta de mancare scade si poate duce si la o scaderea semnificativa in greutate
  • in cazuri mai severe apar idei de suicid sau acte de autovatamare

Foare dese sunt si maifestarile somatice ale depresiei, a caror cauza pare incerta pentru pacient:

  • cefalee – durere de cap
  • ameteli si neclaritate mentala
  • dureri de stomac si manifestari gastrointestinale

Depresia, dusmanul tacut care nu te lasa sa traiesti

In Occident nu exista convingerea ca depresia este egala cu nebunia asa cum din pacate, in tara noastra inca persista aceasta idee. Nu spunem ca este normal sa ai depresie ci este doar normal sa accepti asta si sa cauti o solutie de tratament. La noi in tara, inca exista oameni care intra la psiholog pe usa din dos, de frica sa nu fie catalogati drept nebuni. Inca vin oameni in farmacie care evita sa spuna toate simptomele pe care le au si fac astfel mai dificila recomandarea celui mai potrivit remediu.

In Romania inca nu avem puterea de a recunoaste deschis simptomele depresiei si de a actiona la timp. Rusinea care insoteste banuiala de a avea aceasta boala, ii face pe unii oameni sa nu apeleze la psiholog. Acest lucru inrautateste starea bolnavului care poate duce la complicatii pe termen lung. Ca orice alta boala, cu cat este mai repede diagnosticata, cu atat mai repede se vindeca.

Diferenta intre a avea depresie si a te simti deprimat:

Fiecare dintre noi la un moment dat ne simtim deprimati din cauza unei note proaste, a unui esec la locul de munca, dupa o cearta cu cineva, sau chiar in timpul unei zile ploioase. Sentimentul de tristete este normal in asemenea situatii devreme ce suntem fiinte care au emotii. Aceste sentimente de tristete apar uneori fara sa stim de ce, apoi, circumstantele se schimba si noi revenim la sentimente mai bune. Acesta poate fi unul din momentele in care ne simtim deprimati.

Spre deosebire de acesta, depresia ca boala se manifesta altfel, asa cum am vazut mai sus.

Ca si perioada de timp, depresia dureaza cel putin doua saptamani consecutive, afecteaza capacitatea de munca, pofta de joaca sau de iubire. Printre simptome putem identifica: apatia, pierderea interesului pentru lucrurile care altadata iti faceau placere, lipsa poftei de mancare, invinovatirea sau sentimentul lipsei de valoare ca individ. Aceste simptome alterneaza cu lipsa de somn sau excesul de somn, care afecteaza la randu-i concentrarea si performanta la locul de munca.

Daca identifici la tine sau la o persoana apropiata aceste simptome, nu ezita sa ceri ajutor! In tratarea depresiei, cel mai important lucru este identificarea corecta a simptomelor. Depresia netratata duce la inrautatirea starii de sanatate si uneori in faze acute chiar la suicid.

Cauzele depresiei:

Cauzele depresiei nu au putut fi determinate pe deplin si se considera ca de fapt exista un cumul de factori care duc la o afectiune precum depresia:

  • stresul excesiv, cronic
  • alimentatia deficitara in elemente nutritive care duce la proasta hranire a sistemului nervos
  • lipsa de activitate fizica
  • insuficienta contactului cu natura
  • educatia primita in copilarie
  • devalorizarile la care ne impinge societatea
  • utilizarea excesiva a retelelor sociale
  • tulburari hormonale: menopauza, adolescenta, tiroida
  • nasterea – depresie post-partum (dupa nastere) trecatoare

Asadar la instalarea unei afectiuni precum depresiea, contribuie atat anumiti factori biochimici la nivelul creierului cat si cauze psihologice (care tin de personalitate si propria rezistenta la stres) cat si cauze sociale (educatia primita, stresul cotidian, evenimente de viata negative, ostilitatea mediului etc.).

Alti experti considera ca depresia este cauzata de un sistem complex de interactiune intre: predispozitia genetica, comportament, copilarie, stima de sine, evenimente din viata, imaturitate emotionala, lipsa capacitatii de autoreglare sau autodepasire.

De cele mai multe ori, primul episod depresiv se produce ca o reactie la un eveniment negativ din viata.

La diagnosticul depresiei mai pot contribui niste factori care nu se cunoaste daca sunt cauze sau efecte ale depresiei:

  • la nivelul creierului, un lob frontal mai mic si hipocampusul micsorat
  • disfunctia sau lipsa unor neurotransmitatori: serotonina, norepinefrina, dopamina
  • tulburari in faza somnului REM (Rapid Eye Movement); in etapa REM creierul este activ si apar visele, iar la persoanele depresive se observa schimbari in aceasta etapa
  • schimbari hormonale: nivel de cortizol ridicat, hormoni tiroidieni dereglati, hromoni sexuali in afara parametrilor optimi

Tratamente naturale pentru depresie si anxietate

Desi ca manifestari exista diferente destul de clare intre ele, tratamentul natural pentru depresie si cel pentru anxietate se bazeaza pe aproximativ aceleasi plante si remedii:

Aceste plante, alaturi de altele, au si un efect asa-numit adaptogen, adica ajuta organismul uman sa se adapteze mai bine schimbarilor la care il supune societatea actuala, facandu-l in acelasi timp mai pregatit si mai capabil.

Studiile clinice (1, 2, 3) releva faptul ca o concentratie suficienta din remediile de mai sus, administrata la frecventa corecta, are efecte similare sau mai bune in comparatie cu medicatia de sinteza, fara insa a prezenta efectele secundare asociate acestora. Remisia depresiei poate fi completa si de durata utilizand remedii naturale.

Simptomele depresiei, in faze incipiente si nu numai, se trateaza usor cu remedii naturale. Cu cat actionezi mai repede cu atat o sa-ti fie mai usor sa revii la o stare emotionala normala.

Remedii florale Bach pentru depresie si anxietateRescue Remedypentru depresie si anxietate

O terapie foarte eficienta si foarte la indemana pentru tulburari emotionale, inlcusiv anxietate si depresie, este reprezentata de terapia cu Remedii Florale Bach. Un terapeut specializat poate recomanda remediile potrivite sau o combinatie a lor.

Pentru inceput insa poti folosi o combinatie consacrata care si-a dovedit deja eficienta in depresie si anxietate si care este de ajutor majoritatii persoanelor. Este vorba de remediile Rescue.

Scheme de tratament natural impotriva depresiei si anxietatii

Farmacistii nostri, experti in medicina functionala si sanatate holsitica au elaborat 2 scheme terapeutice efciente, pentru depresei si anxietate:

Schema de tratament natural depresie

Schema de tratament natural anxietate


Ce mai ajuta la depresie? 

Medicatie naturala este foarte buna dar face minuni impreuna cu terapia psihologica. Un psiholog sau un psihoterapeut bun te poate ajuta sa treci mult mai repede peste o depresie sau o stare de anxietate.

In acelasi timp autocunoasterea si sinceritatea cu propria persoana sunt extrem de importante! Cu cat mai multe cunoastem despre noi, despre felul in care functionam, cu atat mai usor ne este sa abordam o perspectiva optimista si sanatoasa asupra vietii. Depresia, chiar daca este o boala care tine de psihic, nu este o boala din cauza careia sa fii considerat slab sau nebun! Trateaza depresia asa cum este: o boala ca oricare alta!

3 tratamente inedite impotriva depresiei si anxietatii

Aceste 3 sfaturi impotriva depresiei si anxietatii pe care urmeaza sa ti le prezint mai jos, pe langa ca sunt foarte, foarte eficiente, mai sunt si gratuite si le poti practica incepand de acum:

  1. Sport – prin sport se curata mintea si se emit neurotransimtatori ai starii de bine (serotonina, dopamina, etc.), astfel starea emotionala se imbunatateste instantaneu; cei care practica sport cu regularitate pot confirma asta: o stare de spirit mult mai buna, mai mult optimism, mai multa energie, etc.
  2. Borcanul cu extraordinar – ia un borcan, scrie pe el „Borcanul cu Extraordinar” sau „Borcanul cu recunostinta”, apoi pune inauntru un biletel cu evenimentele frumoase din viata ta, pe masura ce le traiesti, in fiecare zi (avem impresia ca vom tine minte ceva frumos toata viata, dar uitam peste 3 zile); apoi, de fiecare data cand sentimente negative te incearca, uita-te in borcan si citeste cateva bileletele de acolo…vei fi uimit(a) de rezultate.
  3. Freewriting sau scrisul in jurnal – desi pare la fel de banal, ia o foaie de hartie si scrie tot ce iti vine prin minte, fara sa pui nici o bariera (poti arunca ulterior foaia daca vrei, nu conteaza daca o tii sau o arunci, conteaza doar ca ai scris-o), scrie fara incetare timp de 15 minute tot ce iti spune creierul; acest exercitiu este pur si simplu eliberator, curata mintea si iti da o alta perspectiva asupra vietii.

In loc de concluzii, iti mai las cateva ganduri de final:

Sanatatea ta depinde doar de tine si de modul in care tu reactionezi la intamplarile din viata ta!

Ofera-ti sansa la o viata fericita avand grija de tine si de gandurile tale! 

Nu avem o radiera cu care sa stergem trecutul, nu avem o bagheta fermecata cu care sa vedem viitorul, dar avem posibiltatea sa alegem cum ne traim prezentul!

Alege astazi sa vezi bucuria din lucrurile marunte ale vietii, vei gasi in fiecare zi lucruri minunate!

9 thoughts on “Depresie si anxietate, diferente, simptome si tratamente naturale

  1. Mihaela says:

    Buna ziua!
    Pentru un copil de 6 ani care are Pavor nocturn aproape in fiecare noapte, ce se poate administra?
    Am fost la medic, a urmat un tratament cu Ansiodep, a functionat pe perioada administrarii, dar au revenit manifestarile dupa intrerupere.
    Multumesc!

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, in primul rand nu trebuie sa va ingrijorati, pavorul nocturn nu este o afectiune care sa aiba repercursiuni negative asupra copilului. De cele mai multe ori dispare de la sine pana la adolescenta.

      De obicei pavorul nu este declansat de catre ceva anume, insa anumiti factori pot sa influenteze frecventa acestuia. Asa ca va recomand sa tratati orice posibile patologii asociate care pot obosi corpul copilasului (otite, eruptii dentare, obstructii nazale, viroze respiratorii). Temperatura ambientala in timpul somnului sa fie in jur de 20-21 grade Celsius, fara lumina sau zgomote. Se vor exclude dulciurile si sucurile inainte de culcare, se va dormi cu televizorul inchis. Este benefic si un somn la amiaza. Trebuie avut grija la ce desene animate se uita copilul, sa nu fie violente, sa nu il suprasolicite nervos. Atmosfera din familie sa fie una relaxata, deshisa, sa se evite orice actiune care sa poata genera stres.

      Va indrum sa cititi si articolul acesta referitor la pasii care trebuie urmati pentru imbunatatirea somnului.

      Ca si tratament, urmati timp de 1 luna aceasta schema terapeutica, dupa care injumatatiti dozele urmatoarele 2 saptamani, si injumatatiti inca o data urmatoarele 2 saptamani. Dupa aceste 2 luni de tratament reevaluam starea copilului.

      Ulei de ficat de cod Lysi: 1 lingurita/zi, imediat dupa masa

      Tonic junior: 1 fiola/zi, inainte de masa cu 30 minute

      Mix relaxant Phyto-biopole: 5 picaturi cu 30 minute inainte de masa, la pranz si seara

      Ceai somn usor Vedda, 1 pliculet inainte de culcare

  2. Pingback: Legitatea #148: Ce ne spune anxietatea - Blogul Minunea Naturii

  3. Cali says:

    Buna seara! Cat timp trebuie urmat tratamentul cu griffonia rhodiola depress forte si neuroafect forte (aveti un pachet cu toate 3 produsele) si daca afecteaza capacitatea de a conduce autovehicule.multumesc

  4. Apetrei Florentina says:

    Buna ziua! Pentru o persoana de 70 ani care are sindrom depresiv anxios major recurent…..oare ii puteți prescrie ceva? Este încă internata la Obregia și tot nu este bine. Va mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *