O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (59 voturi, medie: 3,22 din 5)
Încarc...

Postul negru prelungit are ca rezultat regenerarea organismului! (Legitatea #75)

Postul negru prelungit are ca rezultat regenerarea organismului! (Legitatea #75)

Postul negru a devenit ceva foarte promovat în ultima perioadă ca fiind o terapie cu multiple beneficii pentru sănătate.

În multe religii creștine există obiceiul ca de la slujba cinei cele de taină (de joia), ultima masă la care a mâncat Iisus Hristos înainte de moartea lui, și până după înviere (duminică dimineață) să nu se mai mănânce nimic, imitând cumva comportamentul celui ce a murit și a înviat.

Considerăm că este prilejul optim pentru a discuta despre efectele postului negru prelungit asupra organismului uman.

De ce e bine sa mănânci mai rar și ce beneficii are postul prelungit?

Imediat după ce ai încheiat o masă, începe un proces în mai multe etape. După ce treci de 3 ore de la ultima masă, corpul începe un proces de consum al rezervelor pe care le are, iar după 24 de ore începe efectiv magia: regenerarea celulară.

Dar sa o luam pe rând:

 1. Faza I de post, 0-2 ore după masă – glicemia crește:

Imediat după masă, nivelul de glucoză din sânge crește și pancreasul eliberează insulină pentru a metaboliza glucoza, o parte pentru energie și ce este suplimentar o stochează pentru mai târziu. Te vei simți destul de normal, nu este nimic neobișnuit!

 1. Faza II de spot, 2-5 ore după masă – glicemia scade:

Ca efect al insulinei, nivelul de glucoză din sânge scade și în mod normal nu mai crește peste limite până la masa următoare. În acest moment este fiziologic să apară senzația de foame!

 1. Faza III de post, 5-8 ore – glicemia revine și e menținută în limite:

Ți-e cu adevărat foame! Deși senzația de foame poate apărea mult înainte de 5 ore de la ultima masă, acum ea este cu adevărat pregnantă. Nivelul glucozei din sânge este la un nivel normal dar stomacul îți reamintește că nu ai mâncat de ceva timp. Ficatul generează în continuare glucoză din rezerva de glicogen.

Nu mori de foame și nu îți pierzi masa musculară! 

De fapt, rezervele tale de glicogen vor începe să scadă și s-ar putea chiar să pierzi puțină grăsime corporală. Corpul tău va continua să metabolizeze ultima ta masă și începe să folosească glucoza stocată pentru energie, continuând să funcționeze ca și cum ai mânca din nou în curând.

 1. Faza IV de post, 8-10 ore – trecerea în „modul” de post:

După aproximativ 8 ore de la ultima masă, ficatul tău își va folosi ultimele glucoză. Acum, pe lângă glicogenoliză, corpul tău intră într-o stare numită gluconeogeneză ceea ce indică faptul că corpul tău a trecut în modul de post.

Gluconeogeneza are ca rezultat generarea de glucoză din grăsimea corporală în loc de carbohidrați. Arderea grăsimilor începe să fie accelerată!

 1. Faza V de post, 10-12 ore – puțin glicogen rămas:

Rezervele tale de glicogen se epuizează! Ca urmare, poți deveni nervos sau iritabil…da, de foame. Relaxează-te însă, e un semn că organismul tău arde grăsimi!

Cu puțin glicogen rămas, celulele de grăsime (adipocitele) vor elibera grăsimea în sânge. Din sânge ele intră direct în ficat și sunt transformate în energie pentru corpul tău. 

Corpul arde grăsimi pentru a supraviețui!

 1. Faza VI de post negru, 12-18 ore – începe starea de cetoză:

Grăsimile îți alimentează corpul și te afli în starea metabolică numită cetoză. Aceasta este starea pe care o urmăresc cei care urmează dieta ketogenică.

Glicogenul este aproape consumat, iar ficatul tău transformă grăsimea în corpi cetonici – o sursă alternativă de energie pentru organism.

Rezervele de grăsime sunt ușor eliberate și consumate, din acest motiv, cetoza este uneori denumită modul de „ardere a grăsimilor” al corpului. 

Cetoza produce mai puține subproduse inflamatorii decât alte surse de energie, astfel încât se consideră că oferă beneficii pentru sănătatea organismului: inimă, vase de sânge, creier, etc..

 1. Faza VII de post negru, 18-24 ore – începe modul de ardere a grăsimilor:

Cu cât postești mai mult, cu atât vei pătrunde mai adânc în cetoză. Până la 18 ore, corpul tău a trecut în modul de ardere a grăsimilor. Cercetările arată că, după un post de 12 până la 24 de ore, aportul de energie din grăsimi va crește cu 60% și are o creștere semnificativă după 18 ore. 

Acum:

 • Nivelul corpilor cetonici crește.
 • Cetonele acționează ca molecule de semnalizare pentru a spune corpului tău să-și regleze mai bine metabolismul într-un mediu stresant, auster.
 • Procesele antiinflamatorii și de întinerire ale corpului tău sunt gata să pornească.
 1. Faza VIII, 24 – 48 ore – începe (magia) autofagia:

În acest moment, corpul tău declanșează autofagia (înseamnă literal „auto-devorare”). 

Celulele încep să-și curețe casa. Corpul îndepărtează componentele inutile sau disfuncționale. Acesta este un lucru bun pentru că permite degradarea ordonată și reciclarea componentelor celulare. În timpul autofagiei, celulele descompun celule disfuncționale, viruși, bacterii și alte componente deteriorate. 

În acest proces, corpul practic se renovează. Organismul creează celule noi și sănătoase, „curate” și perfect funcționale, aspect semnificativ pentru sănătatea, reînnoirea și supraviețuirea noastră.

Principalul beneficiu al autofagiei este ca organismul „întoarce ceasul înapoi” și creează celule mai tinere.

 1. Faza IX, 48 – 56 ore – Mai mult hormon de creștere!

Nivelul hormonului tău de creștere (GH – growth hormone) este mult mai mare decât nivelul la care era înainte de post. Acest aspect se întâmplă din cauza producției de corpi cetonici și din cauza secreției hormonului foamei (grelina) în timpul postului. 

Hormonul de creștere ajută la sinteza proteinelor, la creșterea masei musculare, la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la sinteza de ARN.

 1. Faza X, 56 – 72 ore – Sensibilitatea la insulină se reglează!

Insulina ta este la cel mai scăzut nivel de după post! Asta va face celulele tale mai sensibile, mai receptive la insulină, ceea ce este un lucru deosebit de bun dacă ai un risc mare de a dezvolta diabet sau dacă boala este deja instalată.

Să clarificăm: un post de 2 zile și jumătate nu vindecă diabetul însă crește sensibilitatea la insulină și eficiența acesteia. Da, este posibil ca glicemia să se regleze mult mai bine de aici încolo însă e nevoie de o alimentație corectă zi de zi.

Scăderea nivelului de insulină are o serie de beneficii pentru sănătate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, cum ar fi: activarea autofagiei, reducerea inflamației, reglarea funcției pancreasului și a ficatului, inclusiv reglarea nivelului de colesterol.

 1. Faza XI, peste 72 de ore – supraviețuirea celui mai adaptat:

Corpul tău activează căile de supraviețuire celulară și reciclează celulele imune care sunt deteriorate atunci când luptă împotriva virușilor, bacteriilor și a altor germeni. Pentru a umple „locul vacant al gardienilor”, corpul tău regenerează noi celule imunitare într-un ritm rapid. 

Începe regenerarea sistemului imunitar și trece celulele într-o stare de auto-reînnoire. Sistemul tău imunitar devine din ce în ce mai puternic.

Mecanismele de diferențiere celulară devin din ce în ce mai puternice astfel celulele canceroase se multiplică din ce în ce mai greu în timp ce acelea sănătoase prosperă. Distrucția accelerată a celulelor canceroase începe în faza de autofagie însă atinge un punct culminant peste 72 de ore de post. De aici și beneficiile postului negru în cancer, existând mai multe cărți scrise pe această temă!


Ni s-a părut că există o asemănare între etapele prin care trece corpul nostru în cazul unui post negru și simbolul morții și învierii lui Iisus Hristos, de la senzația de foame intensă (moarte) și până la regenerarea și înnoirea celulară (înviere)!

Poate de aceea nu este întâmplătoare această recomandare de post negru de 3 zile, înainte de marea sărbătoare a Paștelui!


Observația 1: Deși am fost creați să putem să nu mâncăm o perioadă lungă de timp, nu toate persoanele pot ține un astfel de post și este recomandat să vă sfătuiți cu medicul dvs înainte de a-l începe. Este nevoie de o precauție suplimentară în cazul persoanelor cu afecțiuni tiroidiene. Citește acest articol dacă ai o hipotiroidie.

Observația 2: Bea cantități mari de apă în perioada în care postești și nu mănânci, vei vedea că și corpul cere mai multă apă și senzația de sete este mai pronunțată!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37377031/
 • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161475401855755
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33389084/

113 intrebari si raspunsuri la “Postul negru prelungit are ca rezultat regenerarea organismului! (Legitatea #75)

 1. Petrescu says:

  De ce se întrerupe postul  dacă  la cafea se pune miere sau zahar .Adică se rupe postul chiar dacă nu mănânci nimic mai multe zile  ,argumentați

   

  • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

   Postul se intrerupe de la orice contine calorii, pentru ca postul nu este la nivelul stomacului, ci la nivel celular. Celulele este nevoie sa ramana fara hrana in tmpul postului negru ca procesul sa aiba loc iar daca mancam sau bem orice fel de calorii, postul se intrerupe pentru ca celulele primesc hrana, chiar daca putina.

   Cu atat mai mult miere sau zahar care ajung foarte rapid in sange si cresc glicemia.

 2. Dodan Aurora says:

  Buna dimineața! Sunt în a patra zi de post cu apa și ceaiuri de plante. Mă simt excelent, am o energie care îmi umple inima de dorința de a face lucruri noi ! Nu am crezut că pot și mi am propus doar să depășesc recordul meu personal de post negru, care a fost de 44 de ore !  Multă sănătate, tuturor !

 3. Pingback: Postul nu e doar ceva religios! (Legitatea #69) - minuneanaturii.ro

 4. Pingback: Detoxifierea de primavara - prilej pentru a renaste - minuneanaturii.ro

 5. Petcu Gheorghe says:

  Am ținut post 216 ore și mă simt minunat îmi doresc sa ajung să țin postul de 40 de zile , am diabet de tip 2 și dermatită mă ajută să scap de diabet postul de 40 de zile.

  • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

   Cu cât postul negru este mai prelungit, cu atât efectele lui asupra organismului scad.
   Prin postul negru de 3 zile obținem beneficiile maxime raportate la perioada de timp.

   Mai departe rămâne mult mai important ceea ce mâncăm zi de zi. Pentru că dacă după un post de oricâte zile, revenim la vechile obiceiuri alimentare, și boala va reveni.

   Diabetul se vindecă prin alimentație sănătoasă, nu prin post. Dacă vreți să vă vindecați de diabet, soluția nu este postul, ci schimbarea alimentației.

 6. Laura says:

  Bună , spuneți-mi vă rog…probioticele ( praf care se diluează in apă ,nu capsule) sunt perimse in postul negru ? Mulțumesc

  • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

   In general contin un suport de glucoza, fructoza, maltodextrina sau alt zahar, ar fi bine sa nu le administrati, mai ales ca probioticele, fara alimentatie sunt ca si cum v-ati cumpara o masina scumpa dar vreti sa mearga fara combustibil!

 7. Aurelia says:

  Bună ,
  Am ținut post 48 ore cu apă plată dar dimineață o cafea cu miere !
  Dupa 48 ore am băut un suc din ghimbir , mere, țelină verde și lămâie , acum am 52 ore de post și aș vrea să ajung la 72 ore !
  Oare se consideră întrerupt dacă am băut suc și cafea ?
  Mersi !
  PS . Sunt dupa un an și jumătate de tratamente oncologice – cancer sân – chimio , operație , radioterapie iar acum sub tratament de capecitabina – 2 săptămâni pastile – apoi una pauză ! Iar 2 săptămâni cu una pauză .
  Postul îl țin în săptămâna de pauză!
  Pot să îl consider post în aceste condiții !
  Mersi

 8. Pingback: Postul negru sau intermitent și hipo-tiroidita Hashimoto, prieteni sau dușmani - Blogul Minunea Naturii

 9. Dragoș says:

  Ce suplimentar alimentare pot lua? Am mai tinut 6 zile si am băut foarte mult ceai.Are ceva daca beau suc de la o lămâie cu un litru de ceai?

 10. Pingback: „Pot să întrerup medicația după 7 zile de post negru?” (Legitatea #499) - Blogul Minunea Naturii

 11. Pingback: Legitatea #79: Un ficat intoxicat cauzează mai multe boli decât crezi! - Blogul Minunea Naturii

 12. Petcu Liuba says:

  Mii de mulțumiri pentru prețioasele informații! Am hepatita cronică virală B de 48 de ani… Vreau cu ajutorul lui Dumnezeu să țin post negru de 40 de zile. În cazul meu pot să țin acest post? Cu mult respect! Multă sănătate!

 13. Dan says:

  Sunt sănătos mai ales din punct de vdr al greutății. Am decis pt prima data sa postesc cu apa si am 50 ore. Nu simt doar foame si putine dureri de cap. As dori sa continui ce putin 5 zile. Ce recomandați? Mulțumesc

 14. Dan says:

  Buna ziua,
  Am 52 de ani si 120 kg . Acum 5 ani am suferit un infart datorita unui cheag de sange si mi s-a pus un stent. Momentan iau Nebilet, Crestor si Trombex pentru tensiune,colesterol si autocoagulare. Mentionez ca ma simt perfect si pot sa mananc o data la 24 de ore fara efort. Pot tine postul cu apa 7 – 14 zile ? Dupa cate zile pot sa intrerup medicatia ? Multumesc !

 15. Grebenisan Alin says:

  Bună seara, în urma analizelor medicale, trigliceride 305 ,colesterol 316 mi s au prescris medicamente, credeți ca s ar rezolva problema doar cu dieta ,efort fizic și post sau trebuie urmat tratamentul medicamentos.Multumesc

 16. Maria says:

  Am colon iritabil predominant diareice. Cum mi-ați recomanda sa țin postul negru?Am 59 de ani și 63 kg.Am ținut de mai multe ori intermitent cu cafea cu ștevia și apa.Multumesc anticipat!

 17. Catalin says:

  Salutare,
  Este a doua oară când încerc postul cu apă după o perioadă de post intermitent și de fiecare dată în a patra zi mi se îngălbenesc ochii. Bilirubina destul de crescută, este semn de îngrijorare?

  • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

   V-ati facut si analize sau doar presupuneti ca este bilirubina? Ar fi important de vazut ce valoare au si celelalte analize hepatice nu doar bilirubina.

   Dar depinde mult ce faceti in rest, ce alimentatie aveti si ce mancati cand mancati. Pentru ca daca exista o afectare a ficatului, vine aproape numai de la alimentatie.

 18. Silvana says:

  Se tot repeta “conteaza ce faceti in perioada de mancat, nu in cea de post,” dar nu se precizeaza deloc ce e bine sa facem in acea perioada. Deci, ce e bine pt a elimina starile de ameteala, de exemplu, din timpul postului? Multumesc.

 19. A.V. says:

  Buna ziua!
  Postul negru cu durata de o zi, la cat timp este indicat a se repeta? Care ar fi frecventa posturilor de 24h, 48h? O data pe luna, o data pe saptamana, o data la 6 luni? Multumesc!

 20. Madalina says:

  Bună ziua!
  Am 38 de ani, si nu prezint probleme de sanatatea știute însă din când în când țin câte un post negru doar cu o cafea fără zahar sau lapte dimineața și continui cu apa sau ceaiuri pe baza de plante. În restul timpului mențin orarul de un minim 14 -15 sau chiar 19 ore de post negru (adică postul intermitent).
  În aceasta dimineața, după 36 de ore de post negru ținut în acest fel, and decis sa nu îmi beau cafeaua, ci sa o înlocuiesc cu un ceai verde cu menta și o lingurita de miere de albine. Se considera întreruperea postului in acest caz? Am folosit mierea de albine pentru ca ceaiul verde tinde sa îmi dea stare de foame și greata dacă nu este îndulcit cu miere. Mulțumesc

 21. Ioana c says:

  Țin post negru de 60 ore vreau sa continui pana la 120 ore. Întrebarea e apa minerală carbogazoasa poate fi consumată? Momentan am consumat doar apa plata și cafea neagră neindulcita

 22. Lavinia says:

  Pot tine post negru cu apa daca este gadtrita eroziva sau ulcer? Pot sa iau medicamentele, fara sa deranjeze stomacul, daca nu consum alimente? Sunt pe tratament cu Nexium, antiacide, si cateva naturiste. Multumesc

 23. Adrian Tiberiu says:

  Bună ziua, am 40 de ani …si mai am si vreo 120 de kg…bineînțeles…am și multă grăsime…pe ficat-steatoza…pe pancreas…peste tot! plus…o pietricica la rinichiul drept. Vreau sa ajung la stadiul cu postul negru de 7 zile, treptat bineînțeles. Întrebarea este:dacă la prima tentativă (prima zi) deja tremuram in jurul amiezii (dupa aprox 16 ore de la ultima masă) …oare ăsta e un semn de probleme de glicemie sau…nu? După cateva zile am încercat din nou…si la tentativa nr 2 am reușit doar cu apă sa ajung la 36 de ore de post…și…totuși ar trebui oare sa continui? Doar chestia cu tremuratul ma pune pe gânduri.
  Va mulțumesc!

  • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

   este un semn de glicemie scazuta; conteaza mai mult ceea ce mancati zi de zi, decat postul negru in sine; puteti ajunge la greutatea ideala si fara sa tineti post negru; iar cure succesive de post negru pot fie obisnui organismul cu asta fie il pot deregla si mai mult, depinde ce faceti cand mancati

 24. Peteanu Adrian says:

  Dacă bei cafea ex 250 g cu 1 linguriță jumate de zahăr brun în rest nimic altceva afectează postul?De ce vă întreb pe mine.unul mă reînvigorează cafeaua mult și am mers.și până la 48 de zile de post cu apă minerală.În rest am stat lângă mâncăruri și nu am simțit poftă de mâncare cafeaua fiindu-mi f bună.După 84 de ore., totul a mers ca pe roate la mine nu îndemn pe altcineva.
  Se curăță organismul sau se intoxică.mai mult?Mulțumesc frumos.

 25. Angela says:

  Bună ziua! Am găsit articolul dvs după ce am reușit sa țin postul cu apa / cafea / ceai timp de 7 zile…prima data încercând cu 4 zile. ( m-am documentat ce s-antamplat în corpul meu, step by step după acest interval). Am aflat despre acest post cu apa din cărțile lui Valeriu Popa și ulterior dintr-un podcast cu Cezar Elisei.Multumesc pt informații.

 26. Ela says:

  Bună ziua!Postul,in cazul unei tromboze venoase complete cu o vechime de 13 ani, ar putea aduce modificari benefice?Sa diminueze sau chiar sa elimine cheagurile de sange?Am reusit ,momentan,sa tin doar 60 de ore.Pt ca am si anemie f accentuata,tromboza,osteoporoza..

 27. Mircea says:

  Buna ziua,
  Sufar de ani de zile de gastrita eroziva si mai nou de reflux. Sunt dependent practic de Controloc -dimineata si Gaviscon 1-2 ori pe noapte. Pot incerca terapia cu post negru in aceste conditii ?

  • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

   Postul negru poate ajuta in orice afectiune, deoarece stimuleaza mecanismele de regenerare, totusi, este mult mai importante ce se face zi de zi in stilul de viata, deoarece daca se continua in aceeasi maniera, nu va fi nicio schimbare semnificativa pe termen mediu si lung.

 28. Petrescu says:

  E bine dimineața să bei o cafea și în continuare să ții post cu apă minerală și numai atât.
  Mă energizează cafeaua dimineața.Multumesc

  • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

   Cafeaua nu incurca foarte mult postul negru, desi ideal ar fi sa fie doar apa.

   Dar sunt multi care il practica asa si este ok.

   Mai este permis de exemplu: suc de orz verde, spirulina sau alte superalimente care energizeaza si ajuta la detoxifiere.

 29. Monic says:

  Mulțumesc pentru informațiile prețioase, după prima zi de post când mai apare starea de foame de vreo 2 ori, a fost chiar ușor de ținut postul.

 30. Pingback: „Mâncarea îmi dă o stare de oboseală!” (Legitatea #361) - Blogul Minunea Naturii

 31. Cristi says:

  Buna ziua! O data la cat timp se poate tine postul de 72 de ore???daca am tinut acum , pot incepe altul la 2 zile distanta?

  • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

   Nu este indicat sa transformati postul negru in ceva repetitiv, postul negru nu este un stil de viata.

   De repetat il puteti repeta insa exista riscul sa va carentati organismul, iar cand reveniti la alimentatie, daca nu aveti un stil de viata corect, problemele vor reveni.

 32. Gabi says:

  Bună ziua. Eu am început a 6 a zi de post negru, 7-8 l de apa pe zi și o cafea dimineata. Îmi poate afecta sănătatea?

 33. Moldoveanu Vasile says:

  Bună ziua,
  Mulțumesc frumos pentru explicații privind postul negru. Aveam nevoie de acestea Întrucât vreau să încep.

 34. Pingback: Legitatea #193: Ce să faci dacă ai „călcat strâmb”? - Blogul Minunea Naturii

 35. Pingback: Legitatea #150: Cea mai bună metodă de detoxifiere este să nu mai consumi lucruri toxice! - Blogul Minunea Naturii

 36. Pingback: Legitatea #128: Excepțiile nu fac regula - Blogul Minunea Naturii

 37. Pingback: Legitatea #123: Boala Alzheimer este un fel de diabet cerebral. - Blogul Minunea Naturii

 38. Pingback: Legitatea #120: Limba este oglinda digestiei - Blogul Minunea Naturii

 39. Pingback: Legitatea #80: Nu e atât de greu să ții post negru! - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *