O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Contra transpirației excesive aveți ceva? Rolul transpirației și soluții naturale. (Legitatea #554)

Contra transpirației excesive aveți ceva? Rolul transpirației și soluții naturale. (Legitatea #554)

Am primit recent următoare întrebare de la un pacient

„Contra transpirației aveți ceva?”

Cred că rolul transpirației este greșit înțeles, la fel cum este prost interpretat și mirosul neplăcut al transpirației, care este mai degrabă un semnal de alarmă.

Să o luăm pe rând:

Transpirația: importanța sa în sănătate și detoxifiere

Transpirația este un proces vital pentru organism, care ne ajută să reglăm temperatura corpului și să eliminăm toxinele. Transpirația este o funcție naturală a corpului nostru, care adesea este subapreciată și chiar desconsiderată. 

Însă, în realitate, transpirația joacă un rol crucial în menținerea echilibrului intern și a sănătății pielii. Este mult mai rău pentru organism, să nu transpirăm deloc.

Rolul transpirației

Transpirația este practic un mecanismul prin care corpul nostru se răcorește atunci când se supra-încălzește. De aceea transpirăm când este când temperaturile cresc sau când facem efort fizic.

În aceste momente glandele sudoripare încep să secrete transpirație, care este ulterior evaporată de căldura corpului, răcind astfel suprafața pielii. 

Acest proces ajută la menținerea unei temperaturi corporale constante și la prevenirea supraîncălzirii, care ar putea duce la dezechilibre periculoase în organism.

Efectele benefice ale transpirației în detoxifiere

Un alt beneficiu major al transpirației este capacitatea sa de a elimina toxinele din corp. 

Prin transpirația se pot elimina o varietate de substanțe nocive, cum ar fi metalele grele, reziduuri metabolice și alte compuși toxici, pe care organismul le excretă prin piele. 

Prin activarea glandelor sudoripare, transpirația contribuie la curățarea corpului de aceste substanțe dăunătoare, îmbunătățind astfel sănătatea generală și reducând riscul de boli.

De aceea sportul, dar și sauna, au efecte benefice pentru sănătatea organismului, prin faptul că stimulează transpirația și eliminarea toxinelor.

Pielea: al treilea rinichi

Pielea este adesea numită “al treilea rinichi” datorită rolului său esențial în eliminarea toxinelor din corp, prin intermediul transpirației.

Pielea funcționează ca un filtru natural, extrăgând substanțele toxice din organism și eliminându-le prin porii săi. Si astfel pielea și transpirația pot ajuta rinichii să funcționeze mai bine și mai ușor.

Prin urmare, atât o igienă corespunzătoare a pielii, cât și menținerea unui nivel optim de hidratare sunt vitale pentru sănătatea generală și procesul de detoxifiere normal al organismului.

De ce miroase transpirația

Mirosul neplăcut al transpirației este adesea asociat cu bacteriile care se dezvoltă pe piele în contact cu transpirația. 

Atunci când transpirația este secretată și rămâne pe piele, bacteriile încep să o descompună, generând astfel un miros caracteristic. De aceea igiena este extrem de importantă, mai importantă decât tipul deodorantului utilizat.

În plus, consumul anumitor alimente, cum ar fi ceapa sau usturoiul, poate influența mirosul transpirației.

Totuși este foarte interesant faptul că transpirația unui corp este cu atât mai urât mirositoare, cu cât gradul de intoxicare al acestuia este mai mare. Cu cât o persoană are o alimentație mai sănătoasă și face sport mai regulat, cu atât transpirația ei va avea un miros mai neutru.

Astfel poți considera mirosul transpirației ca pe un semnal de alarmă pentru gradul de intoxicație al organismului.

Există anumite condiții fiziologice, în care transpirația ajunge să aibă un miros mai puternic:

  • în cazul fluctuaților hormonale de la adolescență, menopauză sau andropauză
  • în cazul administrării anumitor medicamente, de exemplu citostatice

Condiții ale sănătății care duc la transpirație abundentă (hiperhidroză)

Hiperhidroza sau transpirația excesivă reprezintă o reacție sau un răspuns mai intens decât cel normal, primit de organism de la glandele sudoripare. Cantitatea exagerată a secreției sudoripare este stabilită prin comparație cu nivelul necesar pentru termoreglarea uzuală a organismului.

Există anumite condiții medicale care pot duce la o transpirație excesivă. Aceste afecțiuni pot afecta funcționarea sistemului nervos autonom, care controlează răspunsul transpirației, determinând astfel o secreție crescută a transpirației.

Printre aceste afecțiuni se numără:

  • diabetul zaharat
  • hipo- sau hiperglicemia 
  • menopauza
  • insuficiență renală
  • hipertiroidism
  • status pre-infarct miocardic

Efectele negative ale aluminiului din deodorante

Deși soluția simplă ar putea părea un deodorant cât mai eficient, de fapt nu ne dorim în niciun caz blocarea transpirației, ci este mai înțelept să lăsăm acest mecanism să funcționeze de la sine.

Derivații de aluminiu sunt în general considerați eficienți în gestionarea transpirației excesive, dar aceștia vin cu efecte secundare nedorite. 

Aluminiul, un ingredient comun în multe deodorante comerciale, este asociat cu diverse efecte negative asupra sănătății. 

Există îngrijorări că aluminiul ar putea fi absorbit de organism prin piele și ar putea fi legat de riscul de cancer de sân, boală Alzheimer, Parkinson și alte probleme de sănătate.. 

În plus, utilizarea excesivă a deodorantelor cu aluminiu poate bloca porii și perturba procesul natural de eliminare a toxinelor prin transpirație.

Deodorante naturale

Desigur, mereu există o alternativă și aceasta este dată de deodorantele naturale fără aluminiu

Pentru a evita expunerea la substanțe chimice nocive, este indicat să optăm pentru deodorante naturale. Acestea conțin ingrediente precum piatră de alaun, bicarbonat de sodiu, uleiuri esențiale și extracte de plante, care sunt mai blânde pentru piele și nu conțin aluminiu sau alte substanțe dăunătoare. 

De asemenea, aceste deodorante pot avea proprietăți antibacteriene și anti-miros neplăcut, ajutând la menținerea prospețimii pielii.

Chiar dacă sunt fără aluminiu, aceste deodorante sunt foarte eficiente, fiind în același timp sigure.

Suplimente pentru reglarea transpirației

În cazul în care transpirația excesivă este cauzată de dezechilibre hormonale sau alte probleme de sănătate, se pot lua în considerare suplimente pentru a ajuta la reglarea acesteia.

De exemplu, suplimentele de magneziu sau salvie, gemoterapicele de hamei sau ulm pot ajuta la menținerea echilibrului hormonal și la reducerea transpirației excesive în anumite cazuri.


În concluzie, transpirația este un proces esențial pentru menținerea sănătății și echilibrului intern al organismului. Prin înțelegerea rolului său și adoptarea unor practici sănătoase, putem să ne bucurăm de beneficiile acestui mecanism natural de detoxifiere și reglare a temperaturii corporale, care este transpirația.

În același timp este important să evităm efectele negative asociate cu utilizarea aluminiului, a produselor chimice dar și importanța prevenției anumitor afecțiuni.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459227/
  • https://hqlo.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12955-017-0693-x
  • https://dermresearchsa.com/hyperhidrosis-clinical-trials/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773238/
  • https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/sweat
  • https://www.nature.com/articles/s41467-021-26245-4
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651828/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *