O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Stimulentele creierului pot afecta funcționarea acestuia. Experimentului farmacologului Peter Witt (Legitatea #550)

Stimulentele creierului pot afecta funcționarea acestuia. Experimentului farmacologului Peter Witt (Legitatea #550)

Există un experiment interesant realizat de farmacologul elvețian Peter Witt, care s-a angajat într-o cercetare demnă de remarcat cu privire la impactul diferitelor substanțe psihoactive asupra păianjenilor și cum acestea le afectează comportamentul și capacitatea de a-și construi pânza.

În ce constă studiul substanțelor psihoactive al lui Peter Witt

Studiul său a implicat o serie de experimente în care le-a administrat păianjenilor substanța sau medicamente prin două metode distincte:

  • fie hrănindu-le cu muștele care au fost „drogate”,
  • fie furnizându-le o cantitate mică de substanță dizolvată în apă. 

Pentru a evalua efectele, Witt a capturat fotografii ale pânzelor de păianjen atât înainte, cât și după administrarea medicamentelor. Constatările ulterioare sunt uimitoare.

Experimentul cu păianjeni “drogați” realizat de Peter Witt este unul dintre cele mai celebre și interesante experimente din domeniul etologiei, care a explorat efectele substanțelor psihotrope asupra comportamentului animalelor. 

Ce rezultate a avut studiul

El a administrat păianjenilor substanțe psihoactive precum: cafeină, amfetamina, mescalina, stricnina, LSD și a constatat că medicamentele afectează fundamental dimensiunea și forma pânzei.

De exemplu, păianjenii expuși la cafeină ar putea construi pânze haotice sau incomplete, în timp ce cei expuși la LSD ar putea să nu construiască pânze deloc sau să construiască pânze total neobișnuite și disfuncționale.

Rezultatele experimentului au oferit o perspectivă fascinantă asupra modului în care substanțele psihoactive pot influența comportamentul și procesele cognitive chiar și la organisme atât de simple precum păianjenii. 

Comparația și efectele asupra creierului uman

Experimentul lui Witt a fost, de asemenea, important pentru a sublinia analogiile între comportamentul uman și cel al animalelor în ceea ce privește reacțiile la substanțe psihotrope.

Cu toate acestea, merită menționat că există și critici ale acestui experiment, în special în ceea ce privește etica și relevanța pentru comportamentul uman. Deși experimentul a oferit date interesante și a fost important pentru înțelegerea modului în care substanțele psihoactive afectează comportamentul animalelor, aplicarea rezultatelor acestui experiment la comportamentul uman necesită precauție și considerație suplimentară.

Totuși gândește-te bine, de mai multe ori de acum încolo, înainte să abuzezi de substanțe psihoactive, chiar dacă este vorba „doar” de mai multe cești de cafea.

Există mai multe substanțe benefice pentru creier și sistemul nervos, care nu au aceste efecte secundare, ci doar ajută la buna funcționare a acestora.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.miragenews.com/nasas-experiment-with-spiders-mind-altering-996703/
  • https://www.drpeterwitt.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Effect_of_psychoactive_drugs_on_animals

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *