O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Cancerul la prostată și dieta bazată pe vegetale și (Legitatea #553)

Cancerul la prostată și dieta bazată pe vegetale și (Legitatea #553)

Auzim des în studiile și documentarele americane: plant based diet”. Adică o alimentație bazată pe plante, care deși așa pare, nu exclude complet produsele de origine animală, chiar dacă este important ca ponderea acestora să fie cât mai limitată.

Beneficiile unei diete bazate pe plante sunt multiple și practic reprezintă un mod cât se poate de bun de a ne nutri organismul.

Beneficiile dietei bazate pe plante

Studiile arată că o astfel de dietă este comparabilă cu dieta mediteraneană sau cea din zonele albastre, cu cei mai longevivi oameni, dar și că există beneficii specifice în bolile de prostată.

O dietă pe bază de vegetale este legată de mai puține probleme de sănătate:

  • o greutate mai normală
  • risc mai mic de hipertensiune, rezistență la insulină și diabet
  • risc mai scăzut de a face cancer
  • risc mai mic de boli degenerative
  • risc mai mic de disfuncție erectilă, incontinență urinară și cancer de prostată
  • risc mai mic de dezechilibru hormonal

În esență, o dietă bazată pe plante este de fapt o dietă cu efect antiinflamator, care previne mai multe afecțiuni, nu doar cele de prostată. 

Chiar și după apariția unei boli grave, precum cancerul la prostată, dieta poate fi de un mare ajutor.

Analiza a peste 3.500 de bărbați, condusă de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine și de la Harvard TH Chan School of Public Health, a explorat relația dintre dietă și rezultatele privind calitatea vieții raportate după tratamentul cancerului de prostată.

Descoperirile oferă dovezi de susținere a faptului că un consum mai mare de alimente sănătoase pe bază de plante este asociat cu scoruri ale calității vieții în rândul pacienților cu cancer de prostată”, au concluzionat autorii.

Studiul, publicat recent a în jurnal of Cancer, se crede că este primul de acest fel care arată o sănătate urinară mai bună la acești pacienți care au adoptat o nutriție sănătoasă, potrivit autorului principal Stacy Loeb, profesor în departamentele de urologie și sănătatea populației la NYU Langone Health.

Descoperirile noastre oferă speranță celor care caută modalități de a-și îmbunătăți calitatea vieții după o intervenție chirurgicală, radiații și alte terapii comune pentru cancerul de prostată, care poate provoca efecte secundare semnificative”, a spus ea.

Adăugarea mai multor fructe și legume în dieta lor, reducând în același timp carnea și lactatele, este un pas simplu pe care pacienții îl pot face.

Cancerul de prostată: o cauză principală de deces în rândul bărbaților

Cancerul de prostată este printre cele mai frecvente forme de cancer în rândul bărbaților, iar acest studiu a dovedit impactul alimentației asupra calității vieții acestora.

În Europa, cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbați și unul dintre cele mai mortale. În 2020, a reprezentat 23,2% din toate diagnosticele de cancer (cu excepția cancerelor de piele non-melanom) la bărbați și 9,9% din toate decesele cauzate de cancer la bărbați.

Efectele alimentației sănătoase în cancerul de prostată

Oamenii de știință au clasificat participanții în grupuri în funcție de proporția de alimente vegetale față de animale pe care au raportat că le consumă și au descoperit că cei care au consumat cele mai multe plante a obținut un scor semnificativ mai bun în măsurarea calității vieții și a funcției sexuale, comparativ cu grupul care a consumat cele mai puține vegetale.

În mod similar, mai multe aspecte ale sănătăți au fost îmbunătățite:

  • sănătatea urinară, cu mai puține cazuri de incontinență, obstrucție și iritație 
  • sănătatea hormonală (care evaluează simptome precum energie scăzută, depresie și bufeuri)
  • energia și vitalitatea
  • claritatea mentală și memoria

Cercetările anterioare ale aceleiași echipe au arătat că o dietă pe bază de plante poate avea în primul rând un rol preventiv, de a reduce riscul de a dezvolta boli de prostată. 

Alte investigații au descoperit că o dietă care limitează carnea și lactatele, dar care este bogată în fructe, legume și nuci este asociată cu un risc mai scăzut de disfuncție sexuală în general.

Este mai mult decât evident că dietele pe bază de plante sunt legate de o sănătate mai bună, o vitalitate mai mare, dar și de o sănătatea sexuală îmbunătățită și un risc mai mic de cancer de prostată.

Consumul de alimente mai sănătoase pe bază de plante a fost, de asemenea, asociat cu o funcție și o sănătate mai bună a colonului”, a spus Loeb, ceea ce poate fi explicat prin fibrele alimentare găsite în plante.

Aceste rezultate se adaugă listei lungi de beneficii pentru sănătate și mediu ale consumului de mai multe plante și mai puține produse de origine animală”, a adăugat ea. De asemenea, contestă în mod clar concepția greșită istorică conform căreia consumul de carne stimulează funcția sexuală la bărbați, când de fapt pare să fie opusul.

Prevenția afecțiunilor de prostată

Sunt multe aspecte de care este nevoie să ținem cont când vine vorba de prevenția afecțiunilor de prostată.

  1. Alimentație sănătoasă 

În primul rând avem nevoie de o alimentație sănătoasă, bazată pe vegetale, așa cum demonstrează studiul prezentat în articol.

O greutate normală și o circumferință a taliei sub 55% din înălțime reprezintă indicatori cheie ai unei alimentații optime sau deopotrivă.

  1. Mișcarea fizică

Menținerea organismului într-o formă fizică bună este crucială pentru o sănătate optimă, inclusiv pentru prevenția afecțiunilor de prostată. Iar când vine vorba de sport, este nevoie să ne preocupe atât mișcarea cardio, cât și forța, rezistența dar și echilibrul și flexibilitatea.

  1. Atenție la alopecie, este un factor favorizant

Așa cum am prezentat aici și aici apariția alopeciei, poate fi un semnal premergător afecțiunilor de prostată, pentru că aceeași enzimă pare să provoace probleme la ambele nivele.

  1. Cât mai puțin gluten

O alimentație bazată pe plante, nu înseamnă un consum mare de pâine și produse din grâu, din contră. Glutenul este o proteină pro-inflamatoare pe care ar fi bine să o consumăm cât mai rar sau deloc, pentru că poate favoriza probleme de sănătate la orice nivel, nu doar asupra colonului și tractului digestiv.

  1. Suplimente naturale pentru prostată

Suplimentele și remediile naturale pentru prostată pot fi o opțiune bună mai ales pentru a preveni afecțiunile de prostată sau a le gestiona în faze incipiente. Când inflamația este mare și volumul prostatei crește foarte mult, acestea, de unele singure nu mai fac față.

De aceea, pentru sănătatea prostatei, este important acest cumul de acțiuni preventive care încep cu alimentația și stilul de viață.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://nyulangone.org/news/plant-based-diet-tied-improved-sexual-health-men-treated-prostate-cancer
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38348508/
  • https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cncr.35172
  • https://www.ucsfhealth.org/education/nutrition-and-prostate-cancer
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8305755/
  • https://www.advancedurologyassociates.org/resources/prostate-cancer-prevention/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *