Continut articol
Stii ca mamaliga este un aliment traditional consumat din cele mai vechi timpuri!
Poate cunosti si unele din beneficiile malaiului in alimentatie dar varianta clasica de mamaliga nu iti starneste interesul? In ce retete mai folosesti faina de malai astfel incat sa beneficiezi de minunatele ei proprietati?
O reteta inventata la nevoie, de femeile de la tara, dar care s-a dovedit a fi foarte sanatoasa si satioasa, este turta de malai. Pe vremea razboiului, bunicii o mancau goala, mai apoi au pastrat reteta de baza dar au imbunatatit-o in functie de gust.
Pe vremea razboiului, femeile erau nevoite sa isi puna capul la contributie, iar din putin au invatat sa faca mult.
Mai intai insa, cateva informatii despre beneficiile malaiului pentru sanatate.
Ce contine malaiul, compozitie:
Porumbul, din care se face mamaliga contine numeroase vitamine si minerale: vitamina A, vitamina B, C si E, potasiu, magneziu.
Din punct de vedere nutritional, porumbul contine:
- 10% proteine
- 67% carbohidrati sub forma de fructoza, glucoza si amidon
- 7% fibre
- 5% grasimi din care 85% acizi grasi nesaturati, din care 20% omega 3 (omega 3 sunt tot grasimi nesaturate)
- nu contine gluten!
Beneficiile malaiului, faina de porumb:
Macinat, sub forma de faina de malai, porumbul reprezenta in trecut, principala sursa de „paine” a taranilor romani din cele mai vechi timpuri. Unde mai socotim si faptul ca nu contine gluten!
Boabele de porumb contin substante cu efecte detoxifiante, dar care ajuta si ficatul la eliminarea toxinelor si la mentinerea acestuia sanatos in fata cirozei, insuficientei hepatice sau a altor boli de ficat.
Terciul de malai poate reduce cu 20% riscul de afectiuni ale celulei hepatice.
Mamaliga creste secretia si evacuarea bilei.
Porumbul are proprietati moderate astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat in primul rand ca aliment si apoi ca planta medicinala.
Atentie la derivatele rafinate de porumb!
Porumbul este o materie prima foarte versatila pentru industria alimentara obtinandu-se o gramada de produsi secundari: amidon, fructoza, sirop de fructoza, furaje, etc
Astfel porumbul este cultivat pe scara larga si a fost unul dintre primele alimente modificate genetic. Astfel o mare parte din porumbul cultivat astazi esta modificat genetic cu repercusiuni inca nestiute asupra sanatatii noastre pe termen lung.
Va recomandam sa utilizati doar variante ecologice (BIO) de porumb si malai deoarece acestea sigur nu sunt obtinute din culturi modificate genetic.
Hai sa-ti facem pofta cu 2 retete simple si delicioase cu faina de malai:
1. Mamaliga cu caju si salata de morcovi cu usturoi
Mămăliga (din mălai BIO nemodificat genetic)
Salata de morcovi cu usturoi
2. Malai dulce sau sarat, o reteta ca-n Banat!
Avand in vedere toate proprietatile porumbului si beneficiile consumului acestei cereale integrale, Minunea Naturii iti pune la dispozitie o reteta veche, traditionala in zona Banatului de munte.
Daca doresti sa te apropii si mai mult de alimentatia stramosilor daci, inlocuieste faina de porumb cu faina de mei.
Ingrediente pentru turta de malai sarata
Pentru aceasta reteta ai nevoie de:
- trei cani faina de malai,
- o cana faina de grau integrala
- apa
- sare
- un praf de boia
- o lingurita chimen (optional)
- 1 praf de copt
- o ceapa mare
- un ardei gras
- un morcov ras
- o lingura ulei de masline
Pentru turta de malai dulce se pastreaza ingredientele de baza, se adauga doua linguri de miere sau sirop de agave, un praf de scortisoara, putina vanilie, iar legumele se inlocuiesc cu fructe de sezon.
Se face un aluat din faina de malai, faina de grau, apa, legumele/fructe taiate feliute subtiri, condimentele si uleiul. Compozitia rezultata va avea aspectul unui blat de tort mai subtire.
Se unge o tava (preferabil una cu gaura la mijloc) se toarna aluatul si se coace la 180 grade pana se rumeneste . Timpul de coacere difera in functie de granulatia malaiului, dar se poate aproxima un timp de 30 de minute. Cand turta e gata incepe sa se desprinda de peretii tavii.
Inainte de a opri cuptorul, incearca turta cu o scobitoare. Serveste turta calda, cu branza tofu si iaurt vegetal sau ca atare.
Aceasta reteta se poate face si fara legume/fructe pastrandu-se doar ingredientele de baza.
Pofta buna!
Excelent!
Multumim!