Continut articol
Bitterul suedez este o băutură tradițională, tonică utilizată pe scară largă dar care își are originile în medicina tradițională suedeză. Se spune că formula a fost inițial dezvoltată de către medicii suedezi din secolul al XVII-lea, însă popularitatea sa a crescut mai ales în secolul al XVIII-lea, când medicina fitoterapică era în vogă.
Povestea acestei băuturi începe cu medicul suedez Claus Samst, care este considerat a fi inventatorul acestei formule. Se spune că el a fost inspirat de către botanistul și medicul german Philippus Paracelsus din secolul al XVI-lea. Bitterul suedez conține o varietate de plante medicinale amare, macerate în alcool pentru a extrage substanțele active din plante, dar și pentru a le conserva.
Acest medic suedez, Claus Samst, a murit la impresionanta vârstă de 104 ani, în urma unui accident de călărie și nu datorită vreunei boli.
Bitterul suedez a fost promovat ca un tonic pentru sănătate generală și pentru diverse afecțiuni. De la îmbunătățirea digestiei, a sistemului imunitar, a circulației sângelui până la utilizări externe pentru a trata diferite afecțiuni ale pielii, eficiența acestui preparat a fost demonstrată în sutele de ani de utilizare.
Mai apoi, în vremurile mai moderne, Bitter-ul Suedez a fost promovat de către Maria Treben, un botanist și fitoterapeut austriac. Maria Treben a ajutat la o renaștere a interesului pentru medicina pe bază de plante, perfecționându-și propria formulă de Bitter și folosind-o pentru a vindeca o mare varietate de afecțiuni atât interne, cât și externe.
Care este rețeta originală de Bitter Suedez
În momentul de față există o mare varietate de rețete de Bitter Suedez care au în comun diverse plante amare precum gențiană, aloe vera, rădăcină de rădăcină, scorțișoară, cuișoare, șofran, etc. Însă rețeta variază ușor în funcție de compania care îl produce.
Iată aici o mare varietate de produse Bitter Suedez.
Rețetă de Bitter de făcut acasă
Deși există multe preparate cu Bitter Suedez, unele persoane mai doresc să și-l prepare singure. O rețetă ar fi aceasta:
Ingrediente Bitter Suedez, rețetă de casă:
- 30 g aloe vera – frunze
- 10 g rășină de brad
- 5 g șofran (rădăcină) sau stânjenel (tot rădăcină)
- 10 g flori de salcâm
- 10 g frunze de dafin sau scoțișoară pisată
- 20 g frunze de frasin
- 10 g fenicul sau anason
- 20 g troscot sau rădăcină de rubarbă
- 20 g gențiană (sau 50 g pelin și 5 g anghinare)
- 10 g rădăcină de scaiete
- 10 g angelică
- 20 g boabe pisate de ienupăr
- 20 g soc
- 30 g țintaură
- 20 g tătăneasă
- 20 g rostopască
- 20 g salvie
- 20 g odolean
- 20 g coriandru
- 20 g anghinare
- 30 g gălbenele
- 30 g sunătoare
- 25 g ciuboțica-cucului
- 30 g uzică
- 30 g pufuliță cu flori mici
- 30 g coada-calului
- 30 g coada șoricelului
- 30 g unguraș
- 25 g traista-ciobanului
- 25 g vâsc
- 30 g pedicuță
- 25 g osul iepurelui
- 30 g cimbru
- 30 g pătlagină
Cum se prepară Bitter-ul Suedez
Amestecul de plante de mai sus se pune într-un recipient mare de sticlă peste care se pun trei litri de alcool de 38-40 de grade.
Apoi se lasă la macerat timp de două săptămâni, amestecându-se zilnic de 2-3 ori cu o lingură de lemn.
La final se strecoară printr-un tifon sau o sită fină și se pun în sticle mai mici, închise la culoare.
Având alcool în compoziție, Bitter-ul nu se deteriorează în timp și se poate păstra ani de zile, efectul său devenind chiar mai puernic pe măsură ce trece timpul.
Cum acționează Bitter-ul Suedez?
Una dintre funcțiile principale ale Suediei Bitter este de a promova secreția de sucuri digestive, biliare, pancreatice și gastrice și de a calma tractul digestiv.
Bitter-ul suedez, este considerat un tonic puternic, el stimulează funcțiile ficatului și promovează secreția de bilă din ficat care servește la emulsionarea sau descompunerea grăsimilor din dietă și un metabolism optim al colesterolului. A avea un ficat sănătos va îmbunătăți procesul general de digestie, va preveni balonarea și flatulența, va asigura o absorbție bună a nutrienților și va oferi organismului mai multă energie și vitalitate.
Bitter-ul activează funcțiile digestive superioare ale stomacului, ficatului și pancreasului prin reflexul nervos de la papilele gustative, dat de gustul amar. Ele trec la treabă imediat ce se simte gustul, ceea ce duce la o cascadă de efecte în tot sistemul digestiv. Saliva crește, crescând producția de bilă, acidul din stomac și enzimele digestive, încurajând intestinele să înceapă să se miște. Studiile au arătat că secreția gastrică scade odată cu vârsta și este dramatic scăzută la cei peste 65 de ani. Prin stimularea sistemului digestiv, bitter-ul ajută la probleme precum indigestie, gaze, balonare, constipație și absorbția nutrienților.
Beneficii pentru sănătate
Bitterul suedez este adesea numit un detoxifiant natural care poate ajuta organele să funcționeze într-o manieră sinergică.
Administrarea de Bitter Suedez poate fi foarte benefică pentru sănătate. Este binecunoscut din medicina tradițională că utilizarea principiilor amare este un beneficiu cheie pentru sănătatea digestivă și nu numai.
Administrarea corectă de Bitter Suedez poate avea următoarele efecte:
- Combate pofta de dulce și zahăr
- Ameliorează gazele intestinale, balonarea, flatulența, crampele și greața
- Calmează arsurile ocazionale la stomac (atenție la conținutul de alcool, se administrează diluat)
- Creșterea enzimelor digestive, a bilei și a producției de acid clorhidric
- Calmează greața și tractul digestiv
- Promovează absorbția vitaminelor liposolubile A, D, E, K
- Ajută la menținerea nivelului sănătos al glicemiei
- Echilibrează pofta de mâncare
- Ușurează constipația și reglează mișcările peristaltice intestinale
- Susține funcția ficatului
- Susține o piele sănătoasă
- Îmbunătățește secreția biliară, pancreatică și gastrică
- Ajută la eliminarea toxinelor
- Acționează ca un laxativ blând
- Restabiliți echilibrul natural al acidului în stomac
- Stimulează circulația sângelui
- Atenuează inflamațiile de toate tipurile
- Util și în aplicații externe, locale pentru: pete, răni, vânătăi, cicatrici și contuzii
Cum se administrează Bitter-ul suedez
În mod preventiv, se administrează:
- câte două lingurițe (5 ml) pe zi – una dimineața și una seara.
- se urmează cure de câte 4-8 săptămâni, după care se poate face o pauză de aceeași perioadă
În scop terapeutic se administrează:
- câte 3 linguri (15 ml) pe zi
Mereu cantitatea de Bitter se diluează în aproximativ 100ml de apă sau ceai și se bea cu 30 de minute înainte de masă sau 1 oră după masă.
Cât de eficient este Bitter-ul Suedez
Deși are o istorie îndelungată și multe beneficii demonstrate în timp, Bitter-ul Suedez nu poate fi considerat un panaceu universal. Este important să consultați întotdeauna un medic sau farmacist cu experiență înainte de a utiliza bitterul suedez sau orice alt supliment, pentru a te asigura că este potrivit pentru nevoile și particularitățile tale.
De asemenea, este nevoie să fiți conștienți de faptul că Bitter-ul conține alcool, iar un consum excesiv poate avea efecte adverse asupra sănătății. Desigur există și variante de Bitter fără alcool, care nu mai are acest impediment, precauția fiind totuși benefică.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
- https://www.researchgate.net/publication/269846304_ANALYSES_OF_THE_EFFECTS_OF_SWEDISH_BITTERS_ON_SELECTED_METABOLIC_PROFILES
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446506/
- https://health.clevelandclinic.org/digestive-bitters
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006295213004930