Continut articol
Datorită alimentație defectuoase și a stresului constant, cele 2 creiere ale noastre ajung afectate. Primul creier este cel din cap :) iar al doilea, este considerat cel din burtă, respectiv intestinul nostru.
Astfel foarte multe persoane suferă astăzi de probleme te tipul sindromului de colon iritabil.
Astăzi îți propunem o abordare specială, care ar putea să te ajute să ai mai puține dureri, mai puține balonări și mai puțină inflamație la nivelul colonului.
Ce este dieta FODMAP?
Dieta FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols) este o abordare dietetică ce vizează reducerea consumului de anumite tipuri de carbohidrați fermentabili pentru a ajuta la gestionarea simptomelor asociate cu sindromul de intestin iritabil (SII sau SCI) și alte tulburări gastrointestinale funcționale foarte frecvente astăzi.
Acești carbohidrați sunt fermentați de bacteriile din colon, producând gaze și pot provoca disconfort abdominal, balonare și alte simptome la unele persoane.
Dieta FODMAP are mai multe etape, primele 2 fiind cele mai importante.
Etapele dietei FODMAP
Iată stadiile dietei FODMAP, de fapt corect low-FODMAP:
- Eliminare: Aceasta este prima fază a dietei în care se elimină complet alimentele bogate în FODMAP-uri din dietă. Această etapă durează în mod obișnuit între 2 și 6 săptămâni. Alimentele excluse includ, printre altele, unele tipuri de fructe, legume, cereale, lactate, îndulcitori artificiali și unele tipuri de carne.
- Reintroducere: După perioada de eliminare, se reintroduc treptat diferite categorii de FODMAP-uri în dietă pentru a identifica care dintre acestea sunt bine tolerate și care pot provoca simptome. Această etapă ajută la individualizarea dietei, astfel încât să fie cât mai bine adaptată nevoilor individuale.
- Se testează fiecare grup de FODMAP-uri separat pentru a identifica sursele specifice de disconfort.
- Personalizare: Bazându-se pe rezultatele testelor de reintroducere, se personalizează dieta astfel încât să includă doar cantitățile tolerate ale fiecărui tip de FODMAP.
- Scopul este de a menține o dietă echilibrată, variată și sustenabilă, în timp ce se minimizează simptomele digestive neplăcute.
Lista alimente permise in dieta FODMAP
Găsești aici o lista cu alimentele permise, recomandate (conținut FODMAP scăzut), alimente recomandate în cantitate limitată și alimente de evitat (cu un conținut FODMAP ridicat).
Este important să știi că implementarea dietei FODMAP nu este ușoară fără supervizarea unui specialist în domeniul sănătății.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Surse:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32965895/
- https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/low-fodmap-diet
Pingback: Un ficat intoxicat cauzează mai multe boli decât crezi! (Legitatea #79) - minuneanaturii.ro
Pingback: Imunitatea pleacă din colon! (Legitatea #33) - minuneanaturii.ro