O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Trebuie să renunț la gluten dacă nu am intoleranță? (Legitatea #509)

Trebuie să renunț la gluten dacă nu am intoleranță? (Legitatea #509)

Am primit de mai multe ori următoarea întrebare:

„Trebuie să renunț la gluten dacă nu am intoleranță?”

Diferența dintre intoleranță la gluten și sensiblitate la gluten

Intoleranța la gluten sau boala celiacă se manifestă de obicei cu simptome care nu pot fi trecute cu vederea: diaree cronică severă sau deopotrivă constipație, balonare (distensie abdominală), dureri abdominale, etc.

Dar pe lângă intoleranță, care înseamnă efectiv că organismul nu tolerează glutenul, mai există un fenomen de sensibilitate la gluten. Se și numește în termeni medicali sensibilitate la gluten non-celiacă (NCGS – Non-Celiac Gluten Sensitivity)

Se estimează că aproximativ 90% din populație are astăzi un grad mai mic sau mai mare de sensibilitate la gluten.

Unii ar putea spune: „Păi mâncăm pâine dintotdeauna!” 

Da, dar nu pâinea de astăzi, obținută în modul în care se obține astăzi, din grâul cultivat astăzi.

Această sensibilitate la gluten are două cauze principale:

Prima cauză este faptul că grâul din ziua de astăzi, hibridat și modificat genetic, are o cantitate foarte mare de gluten în comparație cu grâul ancestral, cum este de exemplu grâul spelta.

În plus de asta glutenul este în sine o moleculă mare, greu de digerat și cu potențial mare inflamator. Așadar, a doua cauză este modul în care se produce pâinea astăzi, cu amelioratori și timp scurt de dospire, iar asta face ca acest gluten să nu fie „predigerat” și astfel ne afectează pe majoritatea dintre noi.

În schimb modul tradițional de brutărie, cu maia și timp îndelungat de dospire, „predigera” acest gluten și îl făcea mai puțin nociv pentru noi.

Așadar, recomandarea noastră este să mănânci doar ocazional gluten. Pâinea o poți exclude iar când vine vorba de paste, poți găsi variante fără gluten.


Îți mai spunem ceva: toate persoanele care au eliminat sau redus semnificativ glutenul din alimentația lor au resimțit îmbunătățiri majore la nivelul digestiei și chiar la nivelul sănătății în general!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

One thought on “Trebuie să renunț la gluten dacă nu am intoleranță? (Legitatea #509)

  1. Pingback: Idei sănătoase pentru a înlocui pâinea. De ce pâinea cu maia nu este neapărat varianta ideală? (Legitatea #541) - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *