O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 voturi, medie: 4,86 din 5)
Încarc...

Meniul tau complet cu retete de post pe o saptamana

Esti in post si nu mai stii ce sa mananci? Minunea Naturii iti pune la dispozitie un meniu complet si divers cu retete de post!

Mancarurile de post propuse respecta principiile postului crestin, ale combinarii corecte a alimentelor si cele ale unui stil de viata sanatos in acelasi timp!

 

Inaintea marilor sarbatori, a Pastelui, a Craciunului ne pregatim inima, sufletul dar si trupul pentru intampinarea celor mai mari sarbatori a crestinismului. Aceste posturi precum si toate celalate de peste an sunt un prilej de purificare trupeasca si sufleteasca si au rolul de a ajuta organismul sa se autoregleze, sa se vindece si sa se umple de bucuria si bunatatea specifica acestor sarbatori.

Ne dorim sa tinem post dar alegerile de a posti in aceste zile par dificile pentru cei mai multi dintre noi din felurite cauze. Stilul nostru de viata aglomerat nu ne mai lasa loc de inventat si cautat retete de post.

Perioada posturilor este si o perioada a ispitelor astfel incat va parea mai dificil sa mancam de post, parca ne va fi mai dificil sa fim mai buni, mai iertatori, mai saritori, mai altruisti.

A gati de post pare un efort suplimentar pentru care nu mai avem nici timp, nici energie, nici inspiratie, nici chef.

De multe ori extenuarea, lipsa de idei, tentatiile si comoditatea ne imping sa facem exceptii de la post si sa mancam primul preparat care ne iese incale!

Ca sa nu te regasesti in aceasta situatie, Minunea Naturii iti pune la dispozitie un meniu complet pentru postul Pastelui, al Craciunului sau al altor sarbatori.

Desi spectrul de alegeri pare extrem de limitat, exista o multitudine de optiuni si variante de mancare de post.

Alegerea de a tine post nu trebuie neaparat sa fie motivata de „asa a zis preotul” ci de dorinta interioara de a fi mai bun si de a fi mai sanatos.


Un meniu de post bine structurat, cum este si cel propus, te va ajuta in foarte multe aspecte ale sanatatii si starii tale generale:

  • vei da jos din kilogramele in plus
  • te vei simtii mai energic(a)
  • iti vei normaliza tranzitul intestinal
  • vei avea un somn mai profund, vei adormi mai usor si te vei trezi mai odihnit(a)
  • vei avea mintea mai limpede
  • iti vei creste imunitatea
  • iti vei curata corpul de toxine
  • vei stopa procesele inflamatorii din corpul tau, astfel vei avea mai putine dureri
  • iti vei hrani corpul in adevaratul sens al cuvantului, bucurandu-te de o hrana variata bogata in vitamine si minerale dar si in toti nutrientii necesari bunei functionar a organismului

Descarca meniul in format PDF


Ce mancam in post?

LUNI

meniu de post – luni

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun de post

Salata de fructe:

se amesteca ingredientele toate ingredientele de mai sus

11:00 – Gustare de post

  • 1 para

13:00 ‐ 14:00– Pranz de post

Salata de quinoa si naut:

  • 5 linguri quinoa fiarta,
  • 5 linguri de boabe de naut fierte,
  • 1 ardei gras,
  • 1 legatura de ridichi,
  • cateva masline naturale sau verzi desarate (tinute in apa),
  • 1 legatura de loboda,
  • rucola,
  • 1 avocado bine copt taiat cuburi

Se amesteca ingredientele de mai sus si peste salata se pune:

17:00 – Gustare de post

19:00 – Cina de post

1.Salata mare de cruditati:

  • salata verde,
  • marar,
  • spanac,
  • morcov ras,
  • rosii cherry

Peste salata se pune:

2.Ciorba de legume cu amaranth

Legumele tocate se fierb 15 minute apoi se adauga amaranthul, varza tocata marunt si amestecul tip vegeta. Se mai fierbe 20 de minute.


 

MARTI

meniu de post – marti

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun de post

Guacamole din avocado:

se amesteca toate impreuna cu putina sare;

Se serveste cu:

11:00 – Gustare de post

  • 1 mar

13:00 ‐ 14:00 – Pranz de post

1.Mancare de linte cu legume la cuptor:

  • 1 cana linte fiarta,
  • 1 morcov ras,
  • 2 cepe tocate,
  • o telina mica rasa,
  • usturoi,
  • ½ cana bullion sau sos de rosii,
  • 4 cartofi fierti
  • 1 legatura de frunze de patrunjel

Legumele se calesc in putina apa si se adauga lintea fiarta si bulionul. Se pun intr‐un vas de jena, deasupra se pun cartofii fierti si zdrobiti si se dau la cuptor 20‐25 minute.

2.Serveste cu legume crude:

  • rosii, ardei, ridichi.

17:00 – Gustare de post

19:00 – Cina de post

1.Salata mare de cruditati:

  • varza
  • morcov ras

peste salata se pune:

2.Ciuperci intregi cu usturoi la cuptor:

  • ciuperci Champignion asezonate cu sare, usturoi si putin ulei de masline se dau la cuptor 20 de minute

3.Orez basmati fiert cu mirodenii


 

MIERCURI

meniu de post – miercuri

La trezire  

7:00-9:00 – Micul dejun de post

Pate din alune de padure

Se amesteca toate.

Serveste cu paine WASA sau azime de secara.

11:00 – Gustare de post

  • 1 mar

13:00 ‐ 14:00– Pranz de post

1.Hrisca cu legume la cuptor

  • 1 cana de hrisca
  • 1 vanata
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei
  • 1 ceapa

Hrisca se fierbe, apoi se amesteca cu vanata, dovlecelul, ardeiul si ceapa taiate cubulete. Se da la cuptor 30-35 minute.

2.Serveste alaturi de o salata mare de leurda:

17:00 – Gustare de post

19:00 – Cina de post

1.Salata mare de cruditati

  • sfecla rosie,
  • morcov ras,
  • rosii,
  • hrean.

Peste salata se pune:

2.Ciorba de legume cu quinoa :

  • legume si radacinoase la alegere
  • 1 ceapa
  • 3 linguri de Quinoa
  • 1 legatura de patrunjel

Se taie radacinoasele cubulete, se caleste ceapa 2-3 minute in putina apa, se adauga legumele si apa. Quinoa spalata bine sub jet de apa se pune sa fiarba in ciorba. Se mai fierbe 15-20 de minute.

La final se adauga patrunjel proaspat din belsug si se opreste focul.


 

JOI

meniu de post – joi

La trezire  

7:00-9:00 – Micul dejun de post

Salata de vinete

  • vinete coapte si tocate
  • 1/2 ceapa sau/si 3 catie de usturoi pisati
  • maioneza vegetala formata din:
    – 3 linguri caju macinat
    – zeama de lamaie
    mustar bio fara zahar
    ulei de masline prest la rece adaugat treptat
    se amesteca toate pana se formeaza o maioneza

paine WASA 2 felii

– ridichi, ceapa verde, masline naturale

11:00 – Gustare de post

Smoothie din fructe si seminte:

13:00 ‐ 14:00 – Pranz de post

1.Salata mare de cruditati:

  • salata verde,
  • ardei,
  • ceapa verde,
  • ridichi.

Peste salata se pune:

2.Paste integrale spelta cu rosii uscate, busuioc, usturoi si ulei de masline (vezi o reteta aici)

 

17:00 – Gustare de post

19:00 – Cina de post

1.Salata mare de cruditati:

  • salata verde,
  • ardei,
  • ceapa verde,
  • sfecla rosie rasa.

Peste salata se pune:

2.Cartofi copti in cuptor in coaja peste care pune ulei de dovleac presat la rece.


 

VINERI

meniu de post – vineri

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun

Dejun de Hrisca:

11:00 – Gustare

13:00‐14:00 – Pranz:

1.Salata de cruditati:

  • ridichi,
  • salata verde,
  • ceapa verde,
  • patrunjel.

Peste salata se pune:

2.Chiftele din Quinoa:

Se fierbe Quinoa (3 parti apa, 1 parte quinoa, 20min) si doi cartofi. Un dovlecel si un morcov se dau pe razatoare, se adauga o ceapa tocata marunt, cartofii fierti si pisati si Quinoa fiarta si stoarsa.

Pentru gust si aspect se adauga verdeata toacata marunt, sare, piper, condimente dupa gust.

Se adauga putin ulei de masline si se formeaza chiftelele. Se pun chiftelele pe o tava, pe o hartie de copt si se coc in cuptor 30 de minute.

17:00 – Gustare

19:00 – Cina

1.Salata de cruditati

din telina rasa, ridichi , salata verde, patrunjel. Peste salata se pune zeama de lamaie, 1 lingura ulei de masline presat la rece.

2.Orez brun la cuptor cu pleurotus


 

SAMBATA

meniu de post – sambata

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun

Pate de fasole verde:

  • 1 cana fasole verde fiarta
  • ¼ cana nuca 
  • o ceapa verde tocata marunt
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 100g tofu zdrobit

Se mixeaza in toate blender sau robot pana devin o pasta cremoasa.

Serveste cu 2 felii de paine WASA, ridichi si ceapa verde sau leurda.

11:00 – Gustare

  • anans crud

13:00‐14:00 – Pranz

1.Pilaf de ciuperci cu hrisca:

  • ½ kg ciuperci taiate
  • 1 cana de hrisca
  • 3 cani de apa
  • 1 ardei taiat marunt,
  • 2 cepe tocate,
  • 3 catei de usturoi,
  • o lingura ulei de masline,
  • patrunjel.

Se pun toate intr‐o tava yena (termorezistenta), se dau la cuptor pentru 50‐60 de minute, pana cand apa a scazut.

2.Salata de cruditati:

Pilaful de hrisca cu ciuperci se serveste langa o salata din:

17:00 – Gustare

19:00 – Cina

Salata de Quinoa cu cartofi

  • 2 cartofi fierti in coaja,
  • 3 linguri de Quinoa fiarta,
  • 1 morcov ras,
  • salata verde,
  • ridichi,
  • oregano.

Peste salata se pune:


 

DUMINICA

meniu de post – duminica

La trezire  

7:00‐9:00 – Micul dejun

Pasta de seminte:

se mixeaza in blender, adaugandu‐se putina apa pentru a se putea mixa, pana cand devine o pasta fina si cremoasa

Serveste cu paine WASA.

11:00 – Gustare

  • 1 portocala

13:00‐14:00 – Pranz:

Salata de cruditati cu chiftele de fasole neagra

1.Salata din:

  • ardei,
  • ridichi,
  • salata verde,
  • patrunjel,
  • leurda.

Peste salata se pune:

2.Chiftele cu fasole neagra

Ingrediente:

Preparare:

Se zdrobeste fasolea si se amesteca cu restul ingredientelor, se formeaza chiftelute, se coc la cuptor 25‐30 min la 180°C.

17:00 – Gustare

  • 10 nuci

19:00 – Cina

Mamaliga cu nuci caju:

Se prepara mamaliga, apoi dupa ce s-a racit un pic se amesteca cu caju-ul si uleiul de masline. Se amesteca bine cu telul, rezultand la final o mamaliga cu consistenta smantanoasa


Acest meniu este un exemplu de alimentatie variata, echilibrata care confera energie, luciditate mentala, dezvoltare armonioasa si duce la normalizarea greutatii corporale.

Meniul este conceput si realizat de:

Farm. Anca Ienin

consultant in nutritie si sanatate,

CEO si fondator al Minunea Naturii,

promotor al conceptului de Naturopatie in Romania.


Descarca meniul in format PDF


In toate religiile exista perioade de post pentru ca acestea sunt benefice pentru organism. Postul este o perioada in care digestia este usurata si organismul primeste prilejul de a se reface si regenera.

Sa nu uitam insa o vorba din strabuni:

„E mai important ce iese din gura, decat ce intra in gura!”

Asadar sa fim mai buni, cu noi si cu cei din jurul nostru, iar postul poate fi doar un pretext ca sa facem asta mai des :)

 

  1. Pingback: Detoxifierea de primavara – prilej pentru a renaste – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Atelierul de stil de viata – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: Natura, aliatul imunitatii tale! – Blogul Minunea Naturii

  4. Pingback: Stomacul nu are dinti – rolul masticatiei – Blogul Minunea Naturii

  5. Pingback: Germeni si germinare – daca iti doresti energie si vigoare! – Blogul Minunea Naturii

  6. Pingback: Povestea mea, de la farmacist la consultant in nutritie si sanatate – Blogul Minunea Naturii

  7. Pingback: Cat de sanatos e un gratar? – Blogul Minunea Naturii

  8. Pingback: Anemia si carenta de fier, cauze si remedii naturale – Blogul Minunea Naturii

  9. Pingback: Omul si hrana sa – alimentatia ideala a omului modern – Blogul Minunea Naturii

  10. Pingback: Cum putem sa avem un corp sanatos, puternic si frumos? – Blogul Minunea Naturii

    • Ienin Anca says:

      Deoarece alimentatia moderna a devenit foarte saraca in nutrienti e nevoie de alimente caree apparent sunt exotice dar care sunt esentiale pentru o viata sanatoasa.
      Desigur se poate si fara ele, dar e mai bine cu ele.
      Toate produsele recomandate le gasiti si le puteti achizitiona de pe site-ul nostru: https://www.minuneanaturii.ro/

  11. Pingback: Cum sa am un somn odihnitor? Remedii simple si eficiente anti-insomnii! – Blogul Minunea Naturii

  12. Pingback: Dobandirea sanatatii in 5 pasi, prin 5 obiceiuri (live video) – Blogul Minunea Naturii

  13. Pingback: Gripa, preventie si tratament, antigripale naturale eficiente – Blogul Minunea Naturii

  14. Pingback: Astenia de primavara, 3 sfaturi esentiale – Blogul Minunea Naturii

  15. Pingback: Cu ce inlocuim carnea? Alternative optime de proteine – Blogul Minunea Naturii

  16. Maria Pop says:

    Poate ar fi bine să verificați dacă se pot achiziționa produsele pe care le propuneți. Drept să vă spun, mă așteptat la un meniu cu produse românești. Nu v-ați inspirat deloc din meniurile străbunilor noștri sau măcar ale academicianului Bojor. Meniul dumneavoastră este făcut pentru cei care au bani ca să procure ceea ce recomandați. Ne descurcăm cu meniurile noastre bazate pe produse românești cumpărate din piață sau culese din propriile grădini. Vă mulțumim!

    • Ienin Anca says:

      De ce sunteti reticenta la a incerca lucruri noi?

      Singurele produse mai „exotice” sunt quinoa si caju, care se gasesc deja in mai toate supermaket-urile sau pe site-ul nostru: https://www.minuneanaturii.ro/

      Quinoa este o pseudocereala foarte versatila iar marele ei avantaj este ca are in compozitie toti aminoacizii esentiali.

      Hrisca si amaranth-ul sunt cereale stramosesti pe care le foloseau inclusiv dacii, dar pe care noi le-am uitat.

      Majoritatea bolilor apar din cauza alimentatie iar poporul nostru are cu adevarat probleme la acest capitol. Va recomand acest articol, legat de alimentatia stramosilor nostri.

      Principala greseala care se face in post este ca se consuma in mod excesiv paine, paste si cartofi iar daca s-ar tine acest regim un timp indelungat ar aparea diverse carente. In schimb daca respectati meniul propus de noi, intreaga viata, veti avea numai de castigat dpdv al sanatatii, vitalitatii, energiei si inclusiv in procesul de vindecare ala anumitor boli.

      Alimentatia are un rol mai important decat credeti!

    • Dorina says:

      Perfect adevarat! Cu multa vreme in urma am ascultat un interviu cu o d-na nutritionista si, spunea dumneaei, ca trebuie sa mancam legumele si fructele specifice locului si sezonului in care se coc, atunci vor fi cu adevarat asimilate de organismul nostru! Si spunea concret: rosii se mananca vara, iar fructele se mananca nu se beau! Mare adevar!

      • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

        In mod ideal asa este, insa tot ceea ce gasim astazi este mult mai sarac in nutrienti decat ar fi nevoie sa fie, astfel avem nevoie de o complexitate de alimente pentru a nu suferi de carente.
        Mancand doar legume si fructe de sezon nu va veti acoperi necesarul de vitamine si minerale. Teoria este buna, dar practica este cu totul altceva, iar noi vorbim din practica nu din carti!

  17. Pingback: Ce inseamna vocatia si meseria de farmacist in ziua de azi?! - Blogul Minunea Naturii

  18. Pingback: Efectele nebanuite ale alimentatiei sanatoase - Blogul Minunea Naturii

  19. Pingback: Ce au in comun dietele de slabit la moda - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *