O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (61 voturi, medie: 3,33 din 5)
Încarc...

Candida si candidoza, o infectie sau un semnal de alarma

Candida si candidoza, o infectie sau un semnal de alarma

Candida este o afectiune foarte frecventa pentru care, foarte multi pacienti ne cer sfaturi in farmacie, Se intampla foarte multor persoane sa aiba infectii cu ciuperci precum candida (candida albicans) cel putin o data in viata. De cele mai multe ori, persoanelor infectate nu li se intampla doar o data, ci ele fac infectii repetate, vindecandu-se greu sau deloc de candida.

In acest articol vei regasi o abordare diferita in ceea ce priveste cauzele candidei dar si tratamentul acesteia. Viziunea noastra priveste corpul in ansamblu si candida ca pe un efect al unui organism aflat in impas nu doar ca pe o infectie localizata. Astfel pentru o vindecare definitiva e nevoie ca sa eliminam cauzele si sa aducem organismul din nou in stare de echilibru.

Ce este Candida

Candida albicans (in denumirea stiintifica) este o ciuperca care se poate dezvolta atunci cand primeste conditii prielnice: in gura (in cavitatea bucala), in intestine, pe piele sau la nivel vaginal. Inmultirea ei in conditii favorabile (dezechilibru in flora, aciditate a organismului, imunitate scazuta, toxine) duce la candidoza sau infectia candidozica.

Vom vorbi pe larg despre cauzele infectiei cu candida la femei si la barbati, mai jos in acest articol.

Ce simptome si manifestari prezinta candidoza (infectia cu candida)

In functie de localizare candidoza poate avea diferite simptome.
Asa cum ii spune si numele de candida albicans, ea se manifesta sub forma unei secretii alb branzoase sau a unor pete albicioase care nu sunt altceva decat coloniile de candida care s-au dezvoltat excesiv.

In functie de localizare, simptomele candidozei sunt diferite:

Candidoza vaginala, poate cea mai des intalnita infectie cu candida, prezinta simptome suparatoare care pot fi usor detectate si care sunt deranjante atat ca senzatie, culoare si disconfort. Simptomele candidozei vaginale includ:

  • o senzatie de mancarime, inflamatie, usturime sau iritatie in zona intima, precum si modificari ale secretiei vaginale
  • pot fi prezente dureri, senzatie de arsura sau jena la urinare si in timpul actului sexual
  • modificarea consistentei, culorii si mirosului secretiei vaginale, in general ea fiind alb branzoasa cu miros acru
Simptomele candidozei vaginale se resimt mai intens in saptamana de dinaintea ciclului menstrual si se pot ameliora in timpul si dupa menstruatie, insa asta nu inseamna ca infectia a disparut ci doar ca s-a modificat pH-ul zonei si candida nu s-a mai putut dezvolta.
Candidoza genitala la barbati este mai rar intalnita si apare, de obicei, in urma unui contact sexual cu o femeie care are infectia candidozica.
Simptomele de candida la barbati includ:
  • senzatie de mancarime, iritatie si arsura
  • disconfort la urinare si in timpul actului sexual
  • zona afectata capata o culoare rosiatica, pot aparea mici leziuni albicioase sau rosii precum si o scretie alb branzoasa
Candidoza inghinala (sau cutanata) se poate manifesta deopotriva la barbati si femei prin aparitia unor inflamatii si iritatii in zona pliului inghinal sau pe partea interioara a coapselor. Infectia este insotita de prurit, inrosirea organelor genitale si aparitia senzatiei de usturime si mancarime.
Candidoza orala (bucala), de la nivelul gurii sau a cavitatii bucale poate fi observata prin aparitia unor pete albicioase pe limba, pe cerul gurii sau pe peretii interiori ai obrajilor, care pot sangera. Deasmenea pot aparea fisuri in colturile gurii si o senzatie de arsura sau de usturime.
Candidoza esofagiana apare pe esofag si reprezinta practic o raspandire in jos a candidozei orale. Candidoza esofagiana apare in special la persoanele cu imunitate foarte scazuta sau suprimata (cu corticoterapie sau terapie anti HIV).
Candidoza intestinala (sau digestiva) este mai greu de detectat „cu ochiul liber”, spre deosebire de cazurile de mai sus. In general candidoza intestinala se manifesta prin stari de disconfort la nivel abdominal, balonare, diaree sau modificari ale scaunului si poate cauza alergii la unele alimente.
Candida la Bebelusi: Bebelusii care sunt nascuti natural pot face candidoza esofagiana sau orala, daca mama a avut o infectie vaginala la nastere. De asemenea, bebelusii mai pot contracta infectia candidozica din 2 motive:
  • daca sunt alaptati la san, iar mameloanele mamei sunt afectate
  • daca sunt alimentati cu lapte praf si tetinele biberoanelor nu sunt spalate si dezinfectate corespunzator

Candida si infectia candidozica e bine sa fie percepute ca nu sunt altceva decat un semnal de alarma ca in corpul acelei persoane exista dezechilibre si ca fara o schimbare a stilului de viata vor aparea si alte boli care aparent nu au legatura: boala crohn, infectii pulmonare, hipertensiune, diabet, cancer, etc.
candida

Cauzele infectiei cu candida, cauzele candidozelor

Cauzele acestei infectii suparatoare si deranjante sunt multe si unele aparent fara legatura directa. De fapt modificandu-se starea organismului, imunitatea acestuia, pH-ul umorilor si mucoaselor, acestea cauzeaza sau favorizeaza infectia candidozica. La asta ne refeream la inceputul organismului, la o privire de ansamblu asupra organismului.

Flora bucala, vaginala si intestinala contin mai multe bacterii si ciuperci, printre care si Candida, dar acestea, atunci cand imunitatea organismului functioneaza corespunzator nu se pot dezvolta mai mult si nu creeaza probleme. La fel cum in corpul uman exista mereu celule canceroase dar care sunt distruse si nu sunt lasate sa se multiplice.
Nu am facut intamplator paralela cancer – candida, deoarece anumiti medici vad o corelatie directa intre candidoze rebele, recidivante si apoi, peste ani, aparitia unei forme de cancer. Explicatia vine din faptul ca atat candida cat si cancerul se pot dezvolta doar atunci cand exista o acidoza a organismului si o imunitate scazuta.
Asadar sunt mai multe cauze care pot favoriza aparitia infectiei candidozice:
  • Antibioticele, care distrug flora saprofita si lactobacilii (care in mod normal protejeaza de infectia cu candida) si astfel afecteaza pH-ul vaginului. Pentru a preveni aceasta cauza exista 2 recomandari:
  • Imunitatea scazuta, existand astfel o capacitate insuficienta a organismului de a lupta impotriva infectiilor.
  • Aciditatea organismului, traducandu-se printr-un pH vaginal si al altor mucoase, prea scazut.
  • Medicamentele corticosteroide, care deasmenea au efect imunosupresor si care favorizeaza aparitia candidei in special la nivel oral/bucal precum si la nivel digestiv.
  • Chimioterapia si radioterapie, sunt de asemenea o cauza a candidozei datorita efectului imunosupresor.
  • Consumul de alcool, zahar (dar si alti carbohidrati simpli: faina alba, orez alb) si lactate in exces este de asemenea o cauza a candidozei. Astfel atunci cand exista o infectie candidozica se recomanda eliminarea din alimentatie a alcoolului, a zaharului si a lactatelor.
    Care e legatura dintre aceste alimente si candida:

    • alcoolul perturba imunitatea, iar compusii lui de metabolizare creeaza un mediu favorbail dezvoltarii candida
    • faina alba favorizeaza un mediu acid prielnic candidei
    • zaharul are un efect imunosupresor si acidifiant asupra organismului
    • lactatele cresc secretia de mucus favorizand instalarea infectiei.
  • Administrarea anumitor contraceptive orale in special la femeile care au o dieta bogata in zahar.
  • Sarcina, care modifica nivelul hormonilor din organism, mai ales cu privire la nivelul crescut de estrogen; acest nivel crescut al estrogenului coroborat cu un pH mai acid al vaginului pot favoriza aparitia infectiei cu candida la femeile gravide.
  • Terapia hormonala, care creste nivelul de estrogen din organism.
  • Diabetul zaharat este o alta cauza favorizanta a candidozei; cauza reala este un nivel ridicat al glicemiei in membranele mucoase care se metabolizeaza creand corpi cetonici, care au caracter acid, astfel candida are un mediu favorabil pentru dezvoltare.
  • Contactul sexual neprotejat cu o persoana care are candida, existand totusi si o corelatie cu imunitatea. Candidoza nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, deoarece ea este intalnita si la femeile care nu sunt active sexual si poate aparea si din alte cauze.
  • Stresul si oboseala cronica sunt factori favorizanti care pot determina in mod indirect aparitia candidei pe fondul scaderii imunitatii.
  • Igiena necorespunzatoare

 candidoza

Tratamentul natural al candidozei

Tratamentul infectiei cu candida, respectiv al candidozei se face de multe ori gresit in special din punct de vedere al abordarii. Asa cum ai vazut deja citind articolul pana aici cauzele candidozei sunt multiple si de multe ori profunde.

Astfel un tratament local este insuficient iar un antimicotic are doar un efect temporar atata timp cat mediul organismului si imunitatea acestuia nu sunt imbunatatite.

Acesta este si motivul pentru care candidoza este de cele mai multe ori o infectie recidivanta.

Tratamentul pe care noi il recomandam este cel al intregului organism si contine produse naturale, din 2 motive:

  • cea mai buna eficienta provine din echilibrarea organimsului, din stimularea mecanismelor imunitare si de autovindecare ale organimsului uman, nu prin substante antimicotice din exterior care rezolva doar temporar situatia
  • lipsa efectelor secundare

Pentru a obtine rezultate pozitive si o vindecare pe termen lung, mediul intern al organismului este nevoie sa se modifice si astfel sa nu mai permita multiplicarea candidei. Ca sa facem o comparatie mai usor de inteles: indiferent cat am stropi o balta statuta, tantarii vor reaparea mereu, pentru ca problema este in apa nu deasupra ei!

Asadar care sunt tratamentele naturale si eficiente la care putem apela in cazul candidozelor?

Tratamentul candida, sistemic:

Pentru stimularea imunitatii organismului e nevoie sa actionam pe mai multe planuri si in functie de starea organismului si de recurenta infectiei e nevoie de mai multe sau mai putine produse. Cele de mai jos se pot administra in orice situatie (cu exceptia alergiilor la anumite produse precum si a gravidelor si lauzelor) deoarece nu au efecte secundare nedorite ci doar stimuleaza in mod pozitiv imunitatea:

  • Vitamina C 3x1g/zi, antioxidant si imunostimulator general, noi recomandam variantele lipozomala sau esterficata datorita absorbtiei crescute
  • Spirulina tablete 3x4tb/zi, pentru efectul alcalinizant, imunoreglator si nutritiv
  • Propolis tinctura 3x1pic/kgcorp, pentru o persoana de 70kg, corespund 3x3ml/zi; propolisul este un imunostimulator, antibiotic si antimicotic natural la care nici o bacterie nu creeaza rezistenta
  • System well, 3x2cps/zi, stimulator general al imunitatii
  • Candida Cleanse sau Formula Candida, pentru efect specific impotriva candidei

Tratament candidoza vaginala:

Candidoza vaginala este poate cea mai frecventa si cea mai suparatoare forma de candidoza. Datorita frecventie solicitarilor am elaborat o schema specifica de tratament impotriva candidozei, o gasesti aici. Schema contine atat produse care se adiministreaza intern pentru stimularea imunitatii cat si ovule pentru candioza, intravaginale.

Ovulele pentru candida din aceasta schema au o eficenta crescuta si o administrare comoda (1 data la 3 zile) deoarece contin propolis integral, care aglutineaza (se lipeste) de peretii vaginului actionand in mod constant timp de 3 zile.

 

Tratament natural candida

Tratament candidoza genitala la barbati:

Tratamentul candidozei la barbati se face tot in primul rand sistemic, putand fi folosite produsele sau schema de mai sus, iar in loc de ovule se poate aplica local una din urmatoarele creme:

Tratament candidoza inghinala sau cutanata:

Pentru candidoza cutanata este deasemenea nevoie de tratamentul intern iar local se poat aplica tot cremele de mai sus.

Tratament candidoza bucala (orala):

O alta forma frecventa de candida este cea bucala, pe limba, pe cerul gurii si pe peretii interiori ai obrajilor. In acest caz este nevoie si de un tratament intern si de un tratament local. Cel intern l-am explicitat mai sus iar cel local consta in:

Tratament candidoza esofagiana si intestinala (sau digestiva)

Deoarece candidoza esofagiana si digestiva nu reprezinta altceva decat o candidoza orala suprainfectata si care a coborat in jos spre esofag, faringe si apoi spre intestine, tratamentul trebuie sa fie in primul rand sistemic, utilizand produsele interne si in plus se poate utiliza argint coloidal, tot intern dar care are un efect antimicotic si local, pe tractul digestiv superior.

Tratament candidoza la Bebelusi:

In cazul bebelusilor e nevoie de precautie maxima, lor nu li se poat administra decat un numar limitat de produse si doar la recomandarea medicului neonatolog sau pedriatru. Tratamentul uzual al candidozei la bebelusi este glicerina boraxata, aplicatii locale. Aceasta reuseste de cele mai multe ori sa rezolve infectia. Bebelusii alaptati fac foarte rar infectii datorita faptului ca primesc in mod constant de la mama, prin lapte, imunoglobuline care previn infectiile de orice fel. Asadar cel mai important tratament anticandidozic la bebelusi ar fi alaptarea naturala, la san!

Alimentatia anticandidozica sau tratamentul candidei prin nutritie:

Tratarea candidei nu poate fi facuta (decat foarte rar) exclusiv prin alimentatie, insa alimentatia ajuta foarte mult ca vindecarea sa se produca mai repede si rezultatul sa fie unul de durata. Alimentatia este cea care poate echilibra cu adevarat organismul si cea care poate restabili pH-ul normal al umorilor, mucoaselor si secretilor.
Recomandarile nutritionale cu privire la candida sunt:
  • consumul de apa alcalina
  • eliminarea zaharului, a carbohidratilor rafinati si a lactatelor din alimentatie
  • consumul a cat mai multe fructe si legume crude si proaspete, in special a salatelor din frunze verzi
  • o alimentie bogata in fibre
  • cresterea consumului de usturoi, ceapa, hrean, ghimbir, turmeric si alte alimente cu efect antimicotic
  • folosirea uleiului de cocos extravirgin in alimentatie

Vindecarea definitiva de candida

Vindecarea definitiva este relativa, candida va ramane insa inactiva atata timp cat mediul intern va sustine asta. Asadar candida nu poate fi eliminata definitiv, insa un stil de viata sanatos va impiedica dezvoltarea unei infectii candidozice.

Candida la fel ca si alte infectii si boli nu este altceva decat un rezultat al stilului nostru de viata si al actiunilor noastre, un stil de viata sanatos ne ajuta sa ne ferim si sa prevenim majoritatea bolilor!
Asadar candidoza este o infectie dar reprezinta in acelasi timp un semnal de alarma ca in organismul acelei persoane anumite procese sunt dereglate, imunitatea este afectata si exista susceptibilitatea unor boli mai grave.
Candidozele nu trebuie neglijate ci trebuie tratate dar mai ales prevenite printr-un stil de viata sanatos.
Va invitam sa scrieti in comentarii intrebarile sau experienta pe care ai trait-o tu cu privire la candida si candidoze!
Multa sanatate! 

101 thoughts on “Candida si candidoza, o infectie sau un semnal de alarma

      • Melanie says:

        Buna ziua, Melanie ma numesc, si sufar de aceasta problema cu candida vaginal de aproape un an deja, am facut numeroase tratamente pe baza de ovule si crema aplicata la exterior pe zonele afectate, fara vreun efect indelungat, revine in cateva saptamani sau chiar zile. Aceasta schema de tratament cat ar trebui administrata? Pe ce perioada? Multumesc anticipat!

      • Gabriel says:

        Buna ziua , am o iritație in pe roșie pe capul penisului și pielea roșie care acoperă capul cu secreției când pun crema canesten.Am făcut tratament cu moldamin injectabil cefort și alte antibiotice pt toate infecțiile am folosit și creme antimicotice dar persista roșeața și secreția ce îmi recomandați pt ca in analize nu a ieșit nici o infecție !

    • Andreea says:

      Buna ziua.
      Ma confrunt ca candidoza vaginala de ani de zile. De cateva luni am si candidoza bucala. Tratamentele administrate au efect pe termen scut. Tin sa mentionez ca am luat de destul de multe ori antibiotic pentru infectiile urinare recurente. Momentan investighez cauzele infectiilor urinare. Va rog sa mi dati un sfat pentru un tratament pentru ambele tipuri de candidoza.
      Va multumesc!

      • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

        In plus de recomandarile din articol, ar fi bine sa eliminati complet lactatele si glutenul. In acelasi timp sa cresteti consumul de fructe de padure. Vindecarea de candida este un proces indelungat care e nevoie sa se bazeze pe schimbarea radica a alimentatiei si stilului de viata, altfel rezultatele sunt doar pe termen scurt. Practic e nevoie sa uitati tot ce stiati despre mancare si sa incepeti sa gatiti corespunzator de la 0.

  1. Melanie says:

    Doresc sa completez la primul meu comentariu faptul ca de mica, de la 6 luni mai precis mi-au fost administrate antibiotice destul de puternice (Ceclor/Cefaclor) si organismul meu a format o imunitate la antibioticele mai slabe fiind nevoita la orice raceala, orice infectie a amigdalelor, sa iau antibiotice puternice. Asta s-a intamplat pana acum 3-4 ani, cand am renuntat complet la antibiotice si am luat decizia sa iau doar antibiotice naturale. A fost foarte greu, imunitatea mea fiind la pamant, candida am avut de mica, scurgeri in special vizibile, dar nu s-a manifestat mai mult, nu am avut mancarimi sau usturimi, dureri, nimic. Pana acum un an cand am avut o perioada de examene si imunitatea a scazut extrem de mult, si de atunci tot incerc tratamente peste tratamente.

  2. Otilia says:

    Bună ziua, as dori să vă întreb dacă recomandarile pentru candida vaginala sunt compatibile cu alaptatul? Aș dori să urmez tratamentul însă alaptez. Multumesc

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!

      De obicei candidoza in sarcina sau in alaptare sunt pe fondul unui secretii estrogenice crescute, dar au si alte cauze care favorizeaza propagarea ei. E bine oricum sa cereti si sfatul medicului!

      Ta tratament puteti folosi schema anti-candida, insa fara Candida Cleanse, doar vitamina C, propolis (daca nu sunteti alergica), probioticele si ovulele.

      Multa sanatate!

  3. Dana says:

    Bună ziua! Aș avea câteva întrebări în legătură cu candida. Sunt cam pot ani decând am o candida genitala, fac tratament este bine câtva timp și reapare iarăși. Problema mai mare este ca de doi ani mi a apărut și în gură stomac și intestin. Locuiesc în Germania am fost la doctor mi a luat proba la scaun și mi a zis ca am o ciupercă exact asa s a exprimat, nu a folosit cuvântul CANDIDA. Eu am înțeles ca mi s a extins candida de la organelor genitale pe intestin, stomac și în gură. Mi a dat un tratament cu NISTATIN ACCIS am luat 17 zile, dar după ce le am terminat de luat o trebuit sa iau antibiotic deoarece am făcut o infecție în piept de la gripă. M am simțit bine doar doua săptămâni și iarăși am probleme am fost la doctor a zis ca din cauza antibioticului a reparat iarăși. Întrebarea mea ar fi, dacă este posibil să am aceste simptome : simt gura uneori de parca m aș fi ars cu ceva, gust amar, acru, lesietice, dulce, gust de metal, iar din stomac și până jos la anus simt ca parcă mă înțeapă, pișcă ceva. Este posibil sa fie de la candida? Atunci când am făcut tratament, doua săptămâni nu am mai avut acele , piscături și nici acele simptome în gură. Doctorul meu de aici nu mi a spus nimic, adică ce sa mâncăm și ce sa nu mănânc. Eu am început cu o dietă în care nu mănânc nici un fel de fructe, doar lămâie pun la salata în loc de oțet, nu amidon din ceriale, cartofi porumb, fără drojdie, zahar, alcool și am început sa iau și NISTATIN. Ce ar trebui sa mai fac mai mult de atât? Mulțumesc mult!

      • ionut says:

        buna ziua, candida se hraneste cu zahar. Nu inteleg de ce dati asemenea sfaturi! Ea efectiv se hraneste cu zaharul din fructe …

        • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

          Dupa cum ati vazut printre recomandari se numara: eliminarea zaharului, a carbohidratilor rafinati si a lactatelor din alimentatie

          Iar referitor la fructe, cu mici exceptii, contin cantitati mici de zahar, in schimb contin cantitati semnificative de antioxidanti si taninuri care au efect indirect anti-candida.

          • Necula Fany says:

            Sotul meu are carcinom anaplazic tiroidian .In urma chimioterapiei a dezvoltat o candidoza bucala,a facut tratament cu fluconazol de 50 zece zile,dar dupa aceea a facut o hemoragie digestiva ,fiind internat .In urma investigatiilor facute s-a mai descoperit o candida pe esofag si doua grupari de candida in duoden si in intestinul subtire.E posibil ca acestea sa fi declansat hemoragia digestiva? Ce tratament recomandati? Mentionez ca mai are 4 sedinte de chimioterapie de facut, 1 la o luna!

          • Farm. Mirabela Romanescu says:

            Buna ziua, este posibil ca hemoragia sa fie determinata fie de catre cadidoza, fie de catre chimioterapie sau avansarea carcinomului. Sunt necesare investigatii suplimentare pentru un diagnostic corect. Infectia intestinala cu candida trebuie obligatoriu tratata, si este favorizata de catre imunosupresie marcata. Se vor evita mancarurile procesate, lactatele si dulciurile. Odihna, hidratarea, sucul de aronia, catina, socul, afinele va pot ajuta in restabilirea imunitatii. Va recomand urmatoarea schema de tratament adjuvanta pentru candida:
            Candida cleanse: 3 cp/zi inainte de mesele principale
            Glicerina boraxata cu nistatin: 3 aplicari/zi – a nu se manca minim 30 minute dupa aplicare
            Colobiotic: 2 cps/zi dupa masa
            Propolis: 3 pic/kg/zi, repartizat in 2 prize, dimineata si dupa-amiaza, in o lingurita miere
            System Well Utilimate immunity: 3 cps/zi

  4. Gologan Lucia says:

    Ma confrunt de multa vreme cu diverse proble la unghii si piele: panaritiu, onicomicoze, dishidroza, crapaturi imense in calcaie, acnee… desi am 60 de ani. De doi ani insa, in extensie, ma cotropeste o uscaciune si o descuamare, fainare, masiva a pielii: pe picioare, pe maini, pe fata si de scurta vreme mi-a aparut si aceasta usturime in gat. Ma simt realmente prinsa in ghiare si papata de ceva nevazut. Nu reusesc sa scap. Am nevoie de ajutor direct, grabnic si real. Astept adresa si numarul de telefon pentru un medic sau clinica la care sa ma tratez. Va multumesc!

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      Va recomandam sa contactati medicul de familie si el sa va directioneze catre cea mai buna solutie.
      Pot fi mai multe aspecte suprapuse care va dau aceste simptome: carente de vitamine si minerale, o ciuperca, o boala autoimuna.
      E nevoie sa faceti mai multe investigatii pana la o concluzie corecta.

  5. Pingback: Mierea de Manuka Wedderspoon, o alta minune a naturii - Blogul Minunea Naturii

  6. Pingback: 7 uleiuri esentiale care vindeca repede racelile si gripele - Blogul Minunea Naturii

  7. Alexandru says:

    Buna seara ! Din pacate la varsta de 34 de ani sufar de mai multe afectiuni cum ar fii reflux esofagian , fiere lenesa , dureri musculare , tuit al urechilor , dureri de cap ( sinuzita) , deviatie de sept , printre care si candidoza ! Am facut zilele trecute un exudat faringian si mi a aparut pozitiva ! Cum sa o tratez ?! Mentionez ca pe limba in partea stanga lateral mi a aparut si i excrescenta !!! Multumesc anticipat

  8. Mirela says:

    Buna seara! De putin timp am descoperit o candidoza bucala,dar pe lângă aceasta am si o problema mai delicata cu glanda tiroida pt care alt Dr mi a dat sa iau antioxidanți. Intrebarea mea este dacă pot lua în același timp și tratamentul pt candidoza si antioxidanți…imi pot face mai mult rău? E prea mult?

  9. dia says:

    Buna ziua ,am inceput tratamentul recomandat de dumneavoastra cu propoilis de 3xzi 25-30 pic , vitamina ce si candida cleanse ptr o candida neobisnuita mai mult externa ca interna si fara scurgeri albicioase .Am mai adugat 2x2pic de ulei de oregano young living.Sunt 2 saptamni de cand fac tratamentul si apar imbunatiri . de cateva zile insa parac am dureri de articulatii la degete . Poate avea legatura cu tratamentul? Mentionez ca am in jur de 53 kg.Oare iau corect dozele la propolis sau sa renunt la oregano ?

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, tratamentul pentru candida este administrat corect (lipsesc totusi un probiotic si ovule cu laptisor de matca si propolis), si nu exista vreun motiv pentru care el ar putea determina dureri articulare. Va recomand niste analize totusi, mai exact sa va dozati acidul uric, calciul, 25-OH-Vitamina D si creatinina. Exista posibilitatea sa aveti o hiperuricemie, care ignorata poate conduce la guta. De asemenea, daca cumva sunteti in jurul sau la menopauza, se recomanda suplimentarea cu Ca si Vitamina D, intrucat oasele devin din ce in ce mai fragile in urma dezechilibrelor hormonale ce apar la menopauza.

  10. Rotariu Elena says:

    Buna seara. Baietelul meu are 6 luni si i-a iesit la analize Candida famata. Imi puteti spune va rog ce tratament sa iau eu impotriva candidei si ce sa ii administrez si lui? Doamna doctor pediatru ne-a dat tratament cu Enteroflor 2 si 10 zile 10 plicuri cu zirfos

  11. Ana says:

    Buna ziua! De aproape toată viața, am avut candida, dispare o perioada, apoi reapare! Ce pot face? Am arsuri vaginale și la anus? Ce pot face? Mulțumesc

  12. Liliana says:

    Buna ziua ma bucur ca am gasit site-ul dumneavoastra. Am imunitatea scazuta, in urma pierderi sotului ,am facut ulterior si o otita ,am luat si antibiotic si antiinflamatoare,iar acum m-am trezit cu o candida bucala, simt gura arsa ,limba incarcata, dar se simte si in stomac, va rog sa ma sfatuiti ce sa fac, si as doriisa stiu daca se ia, avand in vedere ca am grija de o batranica. va multumesc anticipat

  13. Catalina says:

    Recomandarile dvs de tratament sunt valabile si pt infectia vaginala cu candida krusei?
    Eliminarea din alimentatie a lactatelor inseamna inclusiv eliminarea iaurtului?
    Multumesc!

  14. Maria says:

    Va rog sa-mi spuneti cum pot scapa de candida mamelonului? O am de 6 luni, încă de când alaptam. Am facut tratament dat de dermatolog cu unguente si pastile însă doar s-au ameliorat simptomele, nu a trecut.
    Între timp am renuntat la alaptare.

  15. Ilieș Luminița says:

    Bună ziua!
    Mă confrunt cu o candidoză după o cură de antibiotic.Tin să menționez că am luat o săptămână azitox,în luna noiembrie și de atunci am rămas cu limba albă, încărcată.Alte simptome nu am.Am luat nistatina și fucovim de 150 g la sfatul medicului, curăț mereu cu bicarbonat,dar nu mi-a trecut.Ba mai mult de o săptămână au început să aibă și cei doi copii ai mei limba albă.Ce pot face?

  16. Teodora says:

    Buna ziua…legat de ovule…pe ce perioada ar trb administrate? Se poate fi o etapa initiala de tratare si apoi aplicate mai rar ca intretinere? Contactul.sexual in timpul administrarii ovulelor este ok?

  17. Gratzyana says:

    Buna ziua, va multumim pentru articolul foarte util pe care l-ati publicat! In urma unor tratamente cu corticoide necesare pentru astm si de asemenea mai multe antibiotice am o candida bucala de mai multe luni. System well pe care il recomandati este intr-adevar foarte adaptat pentru cresterea imunitatii dar si tratarea de aceasta ciuperca. In schimb este interzis femeilor care alapteaza sau nu? Pentru un bebelus de 1 an ce tratament imi puteti recomanda va rog? Va multumesc!

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      In cazul femeilor gravide sau care alapteaza e recomandabil sa folositi o schema simplificata, doar cu Vitamina C (Ester C preferabil) si Propolis (daca nu sunteti alergica). Propolisul se administreaza atat local cat si intern, 2 pic/kg corp pe zi, divizat in 3 prize, pe o bucata de paine sau in miere.

  18. Cris says:

    Buna ziua , foarte utile raspunsurile dumneavoastra!! Eu sunt in cautarea de al 2 copil , dupa un avort spontan am niște pierderi abundante dupa mine, am facut un tratament cu ovule dar acum ma preocupa , asteptand sa vad daca raman insarcinata sau nu ! Poate sa fie normal de la o posibila gravidanza? Pot sa incep o alta cura cu ovule chiar dacă as fi insarcinata, folosesc Meclon fiind in Italia? Va mulțumesc frumos

  19. AdinaI says:

    Buna seara. Extrem de util acest articol. As dori sa va intreb daca o candida parapsilosis (colonii, asa a reiesit din exudatul faringian si culturile salivare) poate da simptomatologia de durere si dificultati la inghitire, cu senzatia unei umflaturi sau rani pe esofag. De asemeni dureri abdominale stanga superior. Inteleg corect ca s-a extins, nu? Am constatat ca in perioada premenstruala si menstruala durerile devin insuportabile si am citit ca schimbarea hormonala creste in sine aciditatea interna. Este posibil ca adaugandu-se perioade lungi de stres, oboseala, cafea in exces si consumul meu extrem de mare de miere, sa fi dat peste cap ph ul, devenind acid si sa fi denclansat aceasta infectie? Am inceput tratament antimicotic si voi adauga cele mentionate de dvs pentru cresterea imunitatii si alcalinizarea ph ului. Multumesc foarte mult pentru raspuns.

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna seara!
      1. Da, candida se poate extinde dar eradicarea ei nu difera si se poate scapa la fel de ea.
      2. Inainte de ciclul menstrual, pe langa partea hormonala exista si o acumulare mai mare de toxine. Practic ciclul menstrual la femei are si un rol de a elimina in fiecare luna toxinele acumulate, astfel exista mai multe toxine fix inainte de menstra. Mai multe toxine = aciditate crescuta = mediu favoriabil pentru candida
      3. Stresul si suprasolicitarea organismului accentueaza simptomele

      Solutiile sunt cele prezentate in articol dar suplimentare as vrea sa pun accentul pe miscarea fizica. IN cazul dvs ar fi necesara nu atat pentru tonifierea musculaturii ci pentru efectul asupra psihicului, efectul antistres si imunomodulator. Va recomand sport macar de 3 ori pe saptamana, macar 30 de minute.

      • AdinaI says:

        Multumesc foarte mult!
        Da, sportul este pentru mine un stil de viata. Practic yoga 40 min in fiecare dimineata si merg pe jos intre 10-15 km zilnic.

        Numai bine!

  20. Monica Radescu says:

    Buna ziua! Am un bebelus de doua luni . Cand nu avea nici o luna implinita a inceput sa aiba scaune diareice apoase. Am fost la pediatru iar in urma analizelor ia iesit levuri frecvente. El este alaptat la san ,foarte rar cu biberonul. Medicul mi-a recomandat un probiotic, glicerina boraxata cu nistatina timp de 10 zile de trei ori pe zi,tamponarea sanilor cu apa cu bicarbonat si glicerina boraxata inainte de alaptare. Am terminat tratamentul ,scaunul este mai legat ,insa tot moale cu un miros acru . El pe limba nu are pete albe ,dar la analize i-a apărut candida. Imi puteti spune va rog ce as putea sa ii mai dau ? Si pentru faptul ca alaptez trebuie sa iau eu ceva anume sau sa evit anumite alimente? Multmesc !

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, va recomand sa continuati tratamentul cu probiotic si badijonaje cu glicerina boraxata cu nistatin, la care asociati igiena sanului cu apa bicarbonatata. Dumneavostra reduceti cat mai mult consumul de dulciuri, citrice, lactate. Odihna este absolut necesara si pt copil, dar si pt dvs., pentru recuperarea imunitatii. Tineti continuu legatura cu medicul pediatru pentru monitorizarea evolutiei candidozei.

  21. Gabriela says:

    Pentru băiețelul meu de 2 anișori ce recomandați pentru candida orala de câteva zile zile are ,îmi spunea că îl dor dinți ,azi când m-am uitat in guriță lui am văzut pete albe și roșii pe limba și pe falcă înăuntru. L-am spălat in guriță cu ceai de chimbir și l-am dat cu un gel salvie și propolis . As dori un tratament care vindeca cat mai repede candida , mulțumesc.

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, va recomand aceasta schema de tratament:

      glicerina boraxata cu nistatin: se pun 1-2 picaturi pe un tampon steril si se aplica pe zonele albe. nu se mananca minim 1 ora dupa aplicare. se va folosi de 3 ori pe zi

      Bio-kult infantis: jumatate de pliculet/zi – reface flora si imunitatea

      – gel de salvie si propolis: 3 aplicari/zi

      – ceai de mustel: 3 canute/zi

      Se vor evita lactatele, citricele si zaharul pana dispar depozitele albicioase. Se va clati gura dupa fiecare masa cu apa cu bicarbonat de sodiu – 1 lingurita rasa de bicarbonat la un pahar de apa plin

  22. Anca says:

    Buna ziua,
    mentionati va rog o perioada pentru care trebuie facut tratamentul anti candida. In cazurile in care nu este vorba de candidoza vaginala de exemplu si in care efectele excesului de candida nu se vad atat de clar(balonare, oboseala etc.) care este perioada recomandata pentru tratament?
    (Mentionez ca am cumparat de exemplu Candida Cleanse, am facut tratament cu prima cutie o luna, luand cate 2 capsule pe zi plus dieta cat de cat fara branzeturi, zahar…totusi nu stiu cat ar trebui sa mai urmez aceast tratament cu Candida Cleanse)

  23. Anca says:

    multumesc pentru raspuns. De ce alte date ati avea nevoie pentru un raspuns mai specific?
    Mentionez ca sunt in a doua luna de supliment – dieta anti candida continua doar ca nu este 100%stricta – legat de dieta anti candida, siturile de pe net se contrazic intre ele, chiar si cele care se dau de specialitate: de exemplu unele interzic cerealele chiar si cele integrale(ovaz de exemplu)- altele il recomanda), unele interzic ananasul – altele il recomanda. Precizez ca sunt adepta directiei date de Dr. Robert Morse care recomanda fructele in dieta candida – si totusi, nici la el nu am gasit o lista clara de fructe permise si interzise – desi am cartea lui acasa- inteleg ca totusi nu sunt permise toate fructele, cele foarte dulci nu ar fi permise…Pe scurt lucrurile sunt neclare in privinta atat a perioadei de luat suplimente cat si a unei diete de urmat. Poate reusiti sa elucidati mai mult aceste probleme. Eu chiar sunt un client care m-am apucat de dieta si am luat si suplimentele dar acum sunt intr-un impas legat de inaintarea in acest “detox”.

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Pe scurt: eliminați total zaharul, glutenul si lactatele si toate produsele ambalate din supermarket.
      In rest puteti manca orice, cat mai natural si cat mai integral. Fructele sunt permise toate, mai putin bananele coapte tare, insa ar fi bine sa consumati preponderent fructe de padure si fructe de sezon.

  24. Alexandra says:

    Buna ziua,
    Am mancarime, roseata in partea de jos si ma ustura cand ma duc la baie. De doua saptamani imi dau cu diverse creme, regevagia, ginosept, canesten, dar zona se irita si mai tare. Ce sa fac?

  25. Alexandra says:

    Buna ziua,
    Am mancarime, roseata in partea de jos si ma ustura la urinare. De doua saptamani imi dau cu diverse creme, regevagia, ginosept, canesten, dar zona se irita si mai tare. Ce sa fac?

  26. Stefan says:

    Bună ziua! Va rog am nevoie de o îndrumare, de aproximativ 5 luni (fără partenera de un an) mi-a ieșit pe prepuț niște puncte albe la început find transparente și mai lunguiețe, nu am băgat de seama crezând ca va trece de la sine! Aproximativ după o luna jumătate am fost la medicul meu de familie spunându-i problema și arătându-i el mi-a prescris candidohermal crema, ajuns la farmacie acel farmacist îmi oferă nystaderm crema spunându-mi ca are același efect. După ce trec 3 săptămâni observ ca doar se ÎNRĂUTĂȚEȘTE! Ma întorc la doctorul de familie și spunându-i ca nu a avut efect îmi prescrie iară candido hermal spunându-mi sa ma dau regulat și după ce trece. După ce trec iară 3 săptămâni fără nici un rezultat merg la urolog (țin sa precizez ca locuiesc în Germania) îmi ia proba de pe prepuț iar după aprox o săptămână jumătate îmi vine rezultat ca am o infecție de ciuperci și o rețetă pentru clotrimazol crema. Acum tin sa menționez ca crema am folosit-o o săptămână jumate și ma m oprit observând nici o îmbunătățire, ci mai de graba o înrăutățire rapida. De 4 zile am început dieta pentru candida beau ceai de cimbru de 3 ori pe zi și fac spalaturi cu el o data pe zi acum pare ca s-a mai încetinit extinderea ciupercii dar îmi este foarte frica deoarece tot prepuțul este acoperit în cerc ca o fimoza de puncte albe unele umpic gălbui care ies foarte tare din relief și sunt bine definite și înaintează pe “ață” spre capul penisului. Va rog foarte frumos un sfat ca nu mai știu pot face :(

  27. Victoria says:

    Buna ziua!
    De 2 luni ma confrunt cu candida vaginală. Am urmat mai multe tratamente cu ovule și unguent: Zifex, maccmiror, nistatin, lomexin și nu au dat niciun rezultat. Ma ajutați va rog, ce sa fac mai departe?

  28. Dimingeana says:

    Vreau sa cumpar medicamentele specificate pentru vindecarea candidozei vaginale.Dar,locuiesc in afara tarii.Cum sa procedez sa le cumpar.

  29. Andrea says:

    Buna seara,
    ce tratament recomandati pt e coli si candida,depistate in scaun?
    Baietelul are 7 ani si se imbolnaveste cam des.

  30. Georgiana says:

    Bună seara , de aproximativ 2 ani ma confrunt cu candida vaginala ,am urmat nenumărate tratamente dar recidivează după putin timp. Acum mi a aparut din nou dar am si alte simptome: balonare, ochi rosii si cu mâncărime chiar si urechile ma mănâncă rău mentionez ca tratament oral am luat doar diflucan
    Mulțumesc pt răspuns 🙏🙏🙏

  31. Andrei says:

    buna am facut hemoglobina glicozlizata 5.9 și mai am făcut prima ce fungi din scaun și a ieșit candida .. am mâncărime de piele și dureri musculare ,limba am arsuri și mă.doare vroiam sa știu exista ceva naturist pt aceste afecțiuni Mulțumesc

  32. Diana says:

    Buna ziua, am depistat Candida Albicans din secretia faringiana…dar fac si recidive des candida vaginala…mentionez ca alaptez de 4 luni…Vitamina D am deficit…cum pot adapta schema de tratament (alimentatia la fel o voi adapta)?.. multumesc anticipat

  33. Lacramioara says:

    Bună!!!Am un băiat de 12ani ,cu probleme respiratorii și astm bronșic alergic ,a luat antibiotic și folosește pufuri cu cortizon că tratament de fond …La o cultură fungică linguală s-a depistat candida albicans , tratamentul a fost fluconazol și ulterior nistatin … fără nici un rezultat de aproximativ 6luni .Ca simptome are o tuse seacă și gâdilat in gât.Va rog mult o sugestie și ce este de făcut ?Va mulțumesc din suflet

  34. Lacramioara says:

    Mulțumesc frumos pentru răspuns!Dar cum combatem astmul bronșic alergic ,ce remedii sunt?Alergii respiratorii are la praful de casă și acarieni …

  35. Maria says:

    Bună ziua,
    Pentru a trata candida cutanat, ce tratament recomandați?
    Menționez că nu mai glanda tiroidă. Mulțumesc anticipat!

  36. Raluca says:

    Buna! Am candida sub brat si pe labii ( fara secretii , doar mancarime). Doctorul mi-a prescris diflucan o capsula pe saptamana timp de 4 saptamani si bandijonare cu betadina. Ce imi recomandati?

  37. Caterina says:

    Bună ziua!
    Mă confrunt cu candidoză vaginală recidivă de 2 ani. Nu sunt sigură, dar am impresia că s-a dezvoltat și în intestine, deoarece de aproape de un an mi-au apărut probleme și cu digestia, mai ales la nivel intestinal. Menționez că niciodată nu am avut probleme cu digestia, și nu am luat antibiotice. Stilul meu de viață este unul sănătos și echilibrat, mă alimentez corespunzător. Pe lângă disconfortul intestinal am dureri de cap și o stare generală de slăbiciune. Aceste simptome pot fi un semn de candidoză intestinală? Ce fel de examinări sunt recomandate? Coprocultură și test sanguin am făcut luna trecută, iar rezultatele au fost perfecte. Însă problemele cu digestia îmi afectează profund activitatea zilnică. Crampe abdominale, înțepături, diaree, etc.

  38. Ana says:

    Buna ziua , am o fetita de 2 ani si 5luni, in iarna anului trecut a fost diagnosticata cu candidoza in zona genitala , fiind foarte iritata din cauza scaunului , toate acestea din cauza tratamentului indelungat cu antibiotic , am fost cu pitica la dermatolog care ne- a dat si diagnosticul si ne-a prescris tratament cu 2 creme : Clo Ekarzin 2 zile si Canesten , a si trecut , problema este ca acum cum a inceput gradinita si a facut o diaree banuiesc ca din cauza mancarurilor , iar s-a iritat , am reluat tratamentul doamnei doctor , a si trecut in 2 zile insa peste 2 saptamani iar i-a aparut , cum are scaune mai moi , se tot irita, va rog sa ma ajutati cu un tratament pentru pitica mea , are usturimi foarte mari si plange mult inclusiv si noaptea se trezeste si imi spune ca o pisca

  39. Pascaruc Ludmila says:

    Buna ziua am vro patru luni de cind ma chinui cu asa boala cind ma duc afara cu udu ma doare si ma ustura si ma frige dupa aceasta mai am niste intepaturi in vezica pin in vagin am fost la medic medico mio scris o lecuire si mia spus cai polinifrita am de mult nu mai minic dulce iute prajit si multe altele ca sa numi fie rau sin in fine tot am dureri cind ma duc afara cu udu si pe urma parca am un jaratec ce pot sa mai urmez is peste hotare si nu stiu ce sa cumpar mentionez ca am urmat antibiotici de multe feluri si nimic. Datimi va rog vrum sfat pina ce moi pleca acasa la moldova. Multumesc

  40. Alexandra says:

    Am un bebeluș de 1 an care are candida, in zona testiculelor, i-am aplicat crema cu zinc si nistatin. M-ar fi interesat de la ce ar fi putut sa ii apară pt ca este foarte proeminentă roseața. Antibiotic a luat la 9 luni, are vreo legatura si sa ii apara tocmai după atatea luni? Altceva nu am schimbat(sapun, detergent, scutece)

  41. Sorin Cristian says:

    Urmez dieta și tratament natural pentru candida bucală. Am început sa am scurgeri albicioase urinare fără miros și fără sa ma deranjeze. Sa fie fungi de candida care sunt eliminați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *