O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

DE CE sunt ceapa și usturoiul antibioticele naturale? (Legitatea #548)

DE CE sunt ceapa și usturoiul antibioticele naturale? (Legitatea #548)

La fel ca antibioticele de sinteză, ceapa și usturoiul au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii și bactericide, fiind utilizate din cele mai vehi timpuri pentru aceste proprietăți terapeutice.

Poate mai important decât efectul antibiotic natural este proprietatea de a avea eficiență împotriva tuturor tipurilor de agenți patogeni și a faptului că nu creează rezistență în timp. 

Ce substanțe din ceapă și usturoi dau efectul antibiotic natural?

Aceste proprietăți antibiotice și imunostimulatoare sunt datorate conținutului lor ridicat de substanțe active. Aceste substanțe sunt cunoscute sub numele de compuși sulfurici organici, care sunt responsabili de mirosul și gustul caracteristic al acestor plante. 

Cei mai importanți compuși sulfurici organici din ceapă și usturoi includ alicina, dialil disulfidul și sulfoxizii. Pe lânga asta mai conțin fitoncide (compuși esențiali volatili) și flavonoide

De asemenea, bulbii lor conțin o gamă largă de vitamine și oligoelemente.

Care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale consumului de ceapă și usturoi?

Iată de ce ceapa și usturoiul sunt considerate antibiotice naturale și care sunt principalele lor beneficii pentru sănătate:

  1. Au proprietăți antibacteriene și antimicrobiene

Alicina, care se găsește în usturoi, a fost demonstrată a avea efecte antibacteriene puternice împotriva unei game largi de bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus și Escherichia coli. De asemenea, compușii sulfurici organici din ceapă au fost recunoscuți pentru capacitatea lor de a inhiba creșterea bacteriilor și a altor microorganisme.

  1. Susținerea sistemului imunitar: 

Consumul regulat de ceapă și usturoi poate stimula sistemul imunitar datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți și substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și seleniul. Aceste plante pot ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor și să se apere împotriva bolilor.

  1. Reducerea inflamației: 

Compușii activi din ceapă și usturoi au demonstrat și proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației în corp. Această proprietate poate fi utilă în tratarea afecțiunilor inflamatorii precum artrita și bolile de piele. Ceapa și usturoiul fac parte dintr-o alimentație antiinflamatoare.

  1. Îmbunătățirea sănătății cardio-vasculare: 

Consumul regulat de ceapă și usturoi poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare precum boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

  1. Proprietăți antioxidante: 

Ceapa și usturoiul conțin antioxidanți puternici care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din corp, protejând celulele împotriva stresului oxidativ și contribuind la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor asociate.


În concluzie, ceapa și usturoiul sunt considerate antibiotice naturale datorită compușilor lor sulfurici organici cu proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Consumul regulat al acestor plante poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv susținerea sistemului imunitar, reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății inimii și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Pe lângă ceapă și usturoi, există mai multe antibiotice naturale, despre care poți citi în acest articol.

Au ceapa și usturoiul contraindicații?

Desigur, pe lângă mirosul caracteristic care poate fi dezagreabil mai există și alte atenționări, în special la nivelul sistumului digestiv.

Consumul excesiv de ceapă sau usturoi poate provoca disconfort abdominal, balonare, flatulență sau arsuri la stomac la unele persoane, mai ales dacă acestea sunt consumate crude și în cantități crescute.

În cazuri rare, consumul de cantități mari de usturoi crud sau ceapă poate duce la iritarea sau chiar leziuni ale mucoasei stomacului și a tractului gastrointestinal, în special la persoanele cu sensibilitate crescută.


În concluzie, efectele benefice ale cepei și ale usturoiului sunt dovedite de mulți ani însă ele este posibil să nu ajute pe toată lumea, de aceea este bine să ceri mereu sfatul unui medic sau unui farmacist cu experiență.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.researchgate.net/publication/289942700_Antibacterial_activity_of_garlic_onion_and_ginger_against_contaminants_of_fermented_milk
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29866009/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23003404
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6669596/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *