O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Supa-crema de dovleac – culoare si savoare intr-un bol cu supa!

Organismul nostru are tot mai mare nevoie de vitamine si minerale pe care ar fi bine sa le luam in mod normal dintr-o alimentatie diversificata.

Ce poate fi mai sanatos decat un complex de vitamine intr-un bol de supa calda?

Datorita alimentelor tot mai sarace in substante nutritive si al consumului exagerat de produse procesate, organismul uman sufera tot mai mult de carente de diferite vitamine si minerale, astfel ca pentru mult prea multi semeni:

  • imunitatea este prea scazuta
  • parul este prea fragil
  • unghiile se rup usor
  • osteoporoza apare prea des
  • dintii se cariaza prea usor
  • exista probleme de vaz sau auz
  • apar probleme de infertilitate

Minunea naturii, iti pune la dispozitie o reteta delicioasa pe care o poti prepara in special atunci cand copiii refuza legumele din ciorba sau supa, iar in loc sa le manance, decoreaza farfuria cu ele lasandu-le pe margine…

Pentru ca in aceasta perioada inca putem beneficia de proprietatile dovleacului, iata o reteta simpla, rapida si gustoasa.

In primul rand cateva cuvinte despre dovleac:

Dovleacul este incredibil de bogat in anti-oxidanti esentiali si vitamine. Aceasta leguma extraordinara are un nivel foarte scazut de calorii, fiind insa o sursa foarte buna de vitamina A, flavonoizi antioxidanti poli-fenolici, cum ar fi luteina, zeaxantina si carotenoizi.

Zeaxantina este un anti-oxidant natural, care protejeaza de radiatiile ultra-violete. Astfel, aceasta ajuta la protejarea de „degenerescenta maculara legata de varsta” (ARMD).

Dovleacul este o sursa importanta de omega 3 avand foarte putine calorii (26/100g)

Dovleacul depoziteaza multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina E.

Vitamina A este un puternic anti-oxidant natural si este necesar organismului pentru mentinerea integritatii pielii si a mucoaselor membranelor. Are de asemenea un rol important in vedere. Studiile sugereaza ca alimentele naturale bogate in vitamina A ajuta corpul la protejarea impotriva cancerului pulmonar.

Carotenii se transforma in vitamina A in organism in functie de nevoi.

Dovleacul este bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi folatii, niacina, vitamina B6 (piridoxina), tiamina si acid pantotenic.

Dovleacul este, de asemenea, o sursa bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.

Unde mai punem la socoteala ca dovleacul prin aspect si miros, ne duce cu gandul la soarele cald al inceputului de toamna. Un motiv in plus sa gatesti o supa crema de dovleac!

Supa crema de dovleac:

Pentru 2l de supa crema ai nevoie de:

  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 telina mica
  • 1 patrunjel radacina
  • 2 cartofi potriviti
  • 3,4 felii de dovleac (daca vrei un gust mai accentuat de dovleac adauga inca 2 felii)
  • Busuioc proaspat
  • 3 linguri ulei de masline presat la rece
  • Sare, piper boabe,
  • 1 cuisoara
  • 1 varf de lingurita de chimion macinat
  • 2 catei de usturoi

Pune toate  legumele la fiert intr-o cratita, in afara de dovleac. Cand sunt aproape fierte adauga dovleacul bine spalat si curatat de coaja.

Cand supa fierbe, strecoara legumele, lasa supa deoparte. Paseaza legumele cu blenderul, lungeste crema incet, incet cu supa de legume, pana devine de consistenta unei creme mai subtiri. Adauga la sfarsit usturoiul pisat, uleiul de masline si frunzele de busuioc.

Serveste fierbinte alaturi de crutoane din paine integrala alaturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *