O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Te-ai saturat sa nu stii ce mananci? Prepara-ti singur condimentele!

Te-ai saturat sa nu stii ce mananci? Prepara-ti singur condimentele!

Iti doresti sa mananci sanatos dar in acelasi timp ca mancarea sa aiba un gust bun. Condimentele sunt cele care aromatizeaza preparatele si le dau o savoare aparte.

Dar ce facem cu potentiatorii de aroma (monoglutamatii) si cu expresia seaca si ambigua de pe etichete „aroma naturala si identica naturale”, adica „habar n-avem ce e acolo”!

 

Drumul condimentelor si mirodeniilor de la originea lor pana in borcanelul din bucatarie, coboara adanc in istorie, dincolo de Cristofor Columb, despre care se spune ca a fost mai bucuros ca a descoperit piperul, decat drumul spre Indii.

Multe din mirodeniile si condimentele din bucataria moderna, erau folosite odinioara pe post de medicamente datorita proprietatilor extraordinare pe care le au. In trecut existau conceptii mai putin cuprinzatoare in legatura cu natura bolilor! Din acest motiv, oamenii considerau ca bolile sunt declansate si propagate de niste miasme, de mirosuri subtile, otravitoare. In consecinta, foloseau alte miasme, benefice, pentru combaterea bolilor.

In timpul molimelor, doctorii care mergeau prin orase si-i adunau pe bolnavi sa-i ingrijeasca, erau imbracati in costume de protectie si in fata aveau un fel de corn plin cu substante puternic mirositoare: camfor, usturoi, menta, busuioc, tocmai pentru a alunga bolile.

Aceleasi plante inmiresmate erau arse si in biserici, acolo unde intreaga comunitate se aduna. Se ardea tamaie, se tinea busuioc, se aduceau si alte plante cu proprietati antibacteriene, ca nu cumva in acea comunitate sa apara posibilitatea propagarii vreunui flagel.

Condimentele, in special cele exotice, erau considerate o adevarata bogatie, fiind extrem de scumpe. Pe vremuri existau condimente pentru saraci (usturoiul, hreanul, mararul) si condimente pentru bogati (piperul, scortisoara, cuisoarele, turmericu-ul).

Dovada a pretului mare practicat pe piata condimentelor de vechii negutatori este si o legenda care spune ca in anul 450, atunci cand Attila s-a apropiat de Roma, a fost intampinat de papa Leon cel Mare, care l-a implorat sa nu intre in oraş. Papa Leon i-a oferit mari bogatii in aur si un saculet de piper ceea ce dovedeste valoare piperului la vremea aceea.

Herodot, vorbeste deasemenea despre proprietatile si efectele mirodeniilor in capitolele in care descrie inaltarea piramidelor in Egiptul Antic. Acesta spune ca cei care au construit piramidele au consumat si cantitati mari de condimente, in special usturoi, fiind considerate puternic energizante.

Tot ce avem nevoie pentru gust si culoare, energie si sanatate se gaseste in natura!

Condimentele naturale, folosite cu masura, sunt cele care dau o savoare deosebita mancarurilor. Tot ce este condiment natural nu creaza dependente, nu perturba mecanismele de autoreglare, nu te fac sa mananci excesiv.

Naturalul iti lasa optiunea sa incerci si altceva!

Intorcandu-ne la bucataria moderna orientate spra mancarea fast-food, lucrurile stau cu tottul altfel. Spre deosebire de mirodenii si condimente naturale, unele condiment moderne luate de-a gata din comert, nu contin altceva decat o lista de E-uri urmate de cateva cifre: potentiatori de arome, colorantii artificiali, aromele artificiale, stabilizatori si regulatori de aciditate care nu fac altceva decat sa denatureze gustul mancarii, creand in acelasi timp o dependenta de gustul respectiv.

Potentiatorii de aroma actioneaza la nivel cerebral precum drogurile, creand dependenta si adictie!

Praful alb care ne ramane pe degete cand mancam cartofi prajiti la un fast food sau chips-uri nu e doar sare, ci e o combinatie de sare cu monoglutamat. Monoglutamat-ul ne ofera un gust nenatural de bun, creand in acelasi timp dorinta de a manca mai mult si mai des din acel preparat. Potentiatorii de aroma sunt unul dintre motivele pentru care noi nu reusim sa preparam acasa o mancare la fel de buna ca si cea mancata pe „nu stiu unde”

Odata cu aparitia „monoglutamatilor”, toate mancarurile au inceput sa aibe un gust nenatural. Dar nu gustul e problema ci efectele asupra sanatatii.

Monoglutamaul este o neurotoxina care poate afecta celula nervoasa si creierul!

Monoglutamatul de sodiu este poate cel mai periculos ingredient din mancarea ta zilnica, el putand cauza:

  • crestere in greutate si obezitate
  • afectiuni ale ficatului
  • boala Parkinson, boala Alzheimer
  • dementa, scleroza multipla, lupus, etc.
  • probleme de concentrare, invatare si atentie la copii

Imi aduc aminte de felul in care bunica isi facea singura condimentele dupa retete proprii folosind mirodenii din gradina.

De primavara pana toamna tarziu, curtea casei era plina de stergare pe care erau intinse la uscat tot felul de ierburi:

Nu voi uita niciodata mirosul din camara bunicii, unde erau intotdeauna agatate de tavan buchete de ierburi uscate.

Din pacate pentru noi, generatia in viteza, aceste obiceiuri de a ne prepara singuri hrana si cele necesare conform gustului propriu, nu mai intra pe lista de prioritati.

Cu toate acestea, satisfactia care ti-o da chiar si un lucru mic, cum ar fi faptul ca ti-ai facut singur un condiment este nepretuita.

Lucrul cu natura, pamantul, florile, pomii au efecte benefice si pentru psihic, eliberandu-te de stres si agitatia cotidiana!

Iata cateva idei si combinatii de condimente sanatoase pe care ti le poti prepara singur.

Aromele pe care le emana condimentele cand le mixezi reprezinta de fapt urme de uleiuri esentiale cu vibratie inalta si care iti pot modifica usor starea psihica.

1.Amestec de legume si condimente: 

Pentru a inlocui mix-urile de legume pline de aditivi din comert poti face o combinatie simpla si gustoasa:

combina un mix care contine 100% legume cu o varietate de condimente (piper, oregano, busuioc, turmeric) si cu fulgi de drojdie.

Fulgii de drojdie sunt un asa zis potentiator de gust natural si in acelasi timp nutritiv si hranitor.

Vei obtine un mix interesant si savuros care iti va alinta mancarurile cu arome naturale.

2. Rosii uscate in ulei de masline cu busuioc:

Pentru acest preparat este recomandat sa folosesti rosii cherry dar poti folosi si rosiile normale doar ca va trebui sa le tai cuburi potrivite. Pune intr-o tava, pe hartie de copt rosiile cherry taiate in doua, porneste cuptorul pe ventilatie la 35-40 de grade. Lasa-le la uscat vreme de 12-14 ore.

Pune-le apoi intr-un borcan de sticla, adauga putina sare grunjoasa, busuioc uscat si ulei de masline cat sa le acopere bine. Se pastreaza la temperatura camerei, in borcanul inchis.

Poti folosi acest preparat pe deasupra la mancarurile de legume, la paste, la ciorbe sau supe, adaugat la sfarsit in farfurie.

3. Mix de ardei iute si condimente:

Daca iti place ardeiul iute poti incerca urmatoarea combinatie:

Ardeiul iute de diferite culori il usuci vara pe pervazul geamului. Cand s-a uscat il maruntesti cu mana (atentie la respiratie, este foarte puternic si te poti trezi cu o iritatie a cailor respiratorii). Pentru protectia mainilor foloseste manusi in timpul procedurii.

Aseaza intr-un borcan ardeiul, adauga boabe de piper colorat, un bat de menta sau cimbru cu tot cu frunze, oregano si acopera cu ulei de masline. Pastreaza-l pentru salate sau tocanite.


 

Calatoria noastra in lumea condimentelor se opreste aici, imaginatia si creativitatea in prepararea mixtului potrivit gustului tau abia acum incepe!

Cu putin timp alocat micilor bucurii ale vietii, iti vei colora rutina zilnica si iti vei oferii satisfactie si un gust special!

 

5 intrebari si raspunsuri la “Te-ai saturat sa nu stii ce mananci? Prepara-ti singur condimentele!

  1. Pingback: Scapa de insecte fara „chimicale”! – Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Turmeric sau curcuma, condiment sau medicament? – Blogul Minunea Naturii

  3. Pingback: Cum sa mancam sanatos in concediu? – Blogul Minunea Naturii

  4. Pingback: Meniul tau complet cu retete de post pe o saptamana – Blogul Minunea Naturii

  5. Pingback: Meniu complet cu retete de post – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *