O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,50 din 5)
Încarc...

Paine alba si pufoasa sau paine neagra si sanatoasa?

paine din faina integrala

Batalia care se da la raft atunci cand mirosul de paine calda, pufoasa si alba te imbie sa o pui in cos este una puternica! In adancul tau stii ca nu e cea mai sanatoasa alegere dar esti tentat sa o faci…

De ce sa alegi o paine integrala cand copiii nici macar nu vor sa auda de ea?

 

In primul rand, copiii sunt oglinda parintilor, copiii mananca ceea ce mananca parintii lor sau ceea ce vad in familie, copiii aleg ceea ce aleg parintii lor… daca ne dorim sa avem copii sanatosi atunci nu avem de facut decat sa fim noi exemplu pentru ei.

Ambalajele colorate si mirosurile apetisante pot fi ispite de nerefuzat pentru adulti, ca sa nu mai vorbim de copii. Sa vedem cum putem face ca intelegerea raportului beneficii/riscuri sa dicteze alegerile noastre! …nu ambalajul frumos colorat!

 

Iata mai jos cateva argumente pentru care painea din faina integrala ar trebui sa primeze in alegerea noastra:

1. Continutul de MAGNEZIU

Painea din bobul de grau intreg este o sursa importanta de magneziu, un mineral antistres, important pentru sistemul nervos si care interactioneaza cu foarte multe enzime din corp, inclusiv cu cele implicate in utilizarea glucozei si secretia de insulina a organismului.

Sunt studii care arata ca magneziul si vitamina E, din produsele facute cu faina de grau integrala, au efecte antiinflamatorii care amelioreaza simptomele asociate astmului scazand cu pana la 80% sensibilitatea copiilor la factorii care restrictioneaza caile aeriene (incriminati de simptomele tipice astmului).

2. Aportul de fibre

Cerealele integrale mai sunt bogate si in fibre solubile, cele care reduc nivelul colesterolului din sange, cat si fibre insolubile, cele care previn constipatia si evita riscul aparitiei unor tipuri de cancer. Fibrele continute de cerealele integrale joaca un rol foarte important in digestie, facilitand tranzitul intestinal.

Fibrele dietetice din cerealele integrale, ca parte a unei diete echilibrate, reduc nivelul de colesterol si riscul de aparitie a bolilor de inima. Fibrele sunt esentiale pentru buna functionare a ficatului, ele reduc constipatia si provoaca o senzatie de satietate, ajutand la mentinerea siluetei.

Produsele integrale sunt sanatoase in primul rand datorita continutului ridicat de fibre, vitamine si minerale.

Senzatia de satietate se instaleaza fiziologic mult mai repede in cazul consumului de paine integrala decat in cel al painii albe, evitandu-se astfel abuzul cantitativ.

Painea integrala este mai bine tolerata de bolnavii diabetici, deoarece are un continut mai redus in glucide si o absorbtie treptata a acestora.

Painea neagra stimuleaza tranzitul intestinal, fiind cel mai bun remediu profilactic impotriva constipatiei, in plus nu expune la riscul obezitatii.

Fibrele au mai multe beneficii pentru cei care le consuma:

  • au valoare calorica foarte mica
  • asigura o absorbitie treptata si prelungita a elementelor nutritive
  • asigura o digestie mai corecta curatind tractul digestiv
  • au efect pre-biotic (asigura o flora intestinala sanatoasa)
  • reduc riscul aparitiei cancerului

Produsele integrale sunt una dintre variantele pe care le avem la indemana pentru a ne hrani si a trai mai sanatos, intrucat acestea ne intaresc sistemul imunitar si ofera organismului tot ceea ce acesta are nevoie.

Prin consumul de cereale integrale si produse pe baza de cereale integrale, este diminuat riscul dezvoltarii unor afectiuni, cum ar fi boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer, diabet sau osteoporoza.


Intr-un studiu pe 20 de ani urmarit de “Health Study” s-a aratat ca un consum de 2-6 portii de cereale integrale poate fi asociat cu scaderea cu 21% a insuficientei cardiace, iar consumand mai mult de 7 portii s-a ajuns la o scadere cu 29% a acestui risc (analiza a fost facuta comparativ cu persoane care nu au consumat deloc cereale integrale). Riscul majoritatii cancerelor a fost cu 20-50% mai mic.

3. Aportul de Calciu si Vitamina D

Specialistii au mai descoperit, si acum stim cu totii, ca in fixarea calciului sau deopotriva in aparitia osteoporozei nu este implicata doar lipsa calciului din dieta, ci si cea a vitaminei D. Persoanele cu deficit de vitamina D absorb mai putin de 10% din calciul adus prin alimentatie. Cu alte cuvinte, chiar daca organismul primeste destul calciu, in absenta vitaminei D, absorbtia lui este ineficienta, iar consecintele sunt aceleasi: demineralizarea structurilor dure a oaselor.

Calciul are multiple roluri in organism printre care si neutralizarea acizilor toxici care se genereaza zilnic in stilul de viata pe care il traim. Fara o absorbtie optima a calciului, demineralizarea oaselor devine una accelerata!

Conform OMS (Organizatia mondiala a sanatatii) necesarul zilnic de vitamina D al unui adult este in jur de 200 UI, in timp ce al unui varstnic este de 400-600 UI/zi.

Studii mai recente, adaptate la conditiile actuale, recomanda ca fiind necesare doze mult mai mari de vitamina D, de 2000UI, 4000UI sau chiar 10.000UI.

Dr. Cicero Galli Coimbra, un reputat neurolog brazilian, recomanda ca doza uzuala pentru un adult, o doza de vitamina D de 10.000 UI sau 250µg. Datorita faptului ca avem contact tot mai mic cu soarele si nu mai consumam decat in proportie mica alimente integrale in comparatie cu stramosii nostrii, necesarul de vitamina D a crescut foarte mult.

Vitamina D este si un foarte important imunomodulator! Foarte multe dintre problemele imunitare si chiar multe dintre bolile autoimune sunt cauzate de un deficit de vitamina D.

faina integrala

Printre produsele bogate in vitamina D se numara si cerealele integrale.

4. Aportul de nutrienti:

Faina integrala incorporeaza toate elementele bobului de grau (atat partea exterioara, cat si cea interioara), devenind astfel o sursa importanta de elemente esentiale necesare dietei noastre zilnice. De cealalta parte painea alba, facuta din faina alba intens rafinata, este aproape lipsita de orice element nutritiv.

Painea alba contine asa-numitele calorii goale, calorii fara elemente nutritive, care nu hranesc corpul, ci doar cresc greutatea corporala, deoarece devin stocate sub forma de grasime. Mai mult, o data ajunsi in stomac, carbohidratii simplii din painea alba sunt repede transformati in „zahar”, cauza multor probleme de sanatate.

Incercarea de a imbogati ulterior painea alba cu vitamine si alte elementele nutritive necesare ramane fara succes, deoarece:

  • procesul de rafinare al fainii albe parcurge pasi care nu fac decat sa adauge substante toxice
  • nivelul elementelor nutritive adaugate ulterior fainii albe ramane inferior comparativ cu cel existent in faina integrala
  • elementele nutritive de sinteza adaugate in faina alba sunt slab absorbite in organism

Pentru o alimentatie sanatoasa este indicat sa consumam faina din grau intreg, care este obtinuta prin macinarea graului in totalitate. Cuvantul “intreg” se refera la faptul ca toate partile componente ale graului se afla in aceasta faina: tarate, germeni si endospermul (miezul fainos), nimic nu se pierde in procesul de macinare al bobului de grau.

Principalii constituenti cunoscuti ai graului ca saruri minerale si elemente catalitice sunt: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grasime fosforata, amidon, vitaminele A, grupul B, E (in germenii de grau), K, D, PP, fermenti, diastaze, acizi grasi polinesaturati, antioxidanti, pigmenti vegetali, fitohormoni, glicozizi, alcaloizi, taninuri.

Prin tehnologia moderna de macinare si procesare a graului rezulta o faina deosebita de alba, care este rafinata si care contine doar endospermul, miezul bobului de grau.

Comparativ cu faina alba, faina integrala contine:

  • cu 400% mai multe vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E) si minerale (Fe si Zn)
  • cu 500% mai mult magneziu
  • cu 500% mai multe fibre.

5. Aportul de aminoacizi si proteine:

Graul contine toti cei zece aminoacizi esentiali. Faina integrala contine un raport echilibrat de proteine de aproximativ 14-15g proteine/100g.paine integrala

Atentie atunci cand ne alegem painea cea de toate zilele! Nu toata painea neagra este paine neagra cu adevarat! Unele fabrici apeleaza la „falsificarea” fainii prin folosirea a tot felul de coloranti care dau culoarea specifica unei paini de calitate dar in realitate contine elemente care nu au legatura cu faina integrala.

Cea mai buna paine pe care o putem consuma, este cea facuta in casa, din faina integrala, la care adaugam si seminte pentru consistenta si savoare.

Consumul de paine e bine sa fie unul echilibrat si bine asortat la celelalte alimente.


Atentie la GLUTEN:

Peste 99% dintre romani consuma paine sau produse de patiserie. Cu exceptia celor care au intoleranta la gluten si a celor care au ales ei mod voit sa nu mai consume gluten, in rest toata populatia consuma produse de patiserie din grau.

Datorita hibridarilor succesive si din dorinta agricultorilor de a produce o cantitate cat mai mare de grau/hectar, cantitatea de gluten din grau a crescut foarte mult si au aparut tot mai multe efecte nocive ale acestuia.

Graul hibridat a ajuns astazi un hexaploid genetic (conține 6 seturi de cromozomi fata de 2 cate avea graul „original”).

Acest articol este un indemn la moderatie si la consumul alimentelor cat mai aproape de starea lor naturala, deci atentie la cantitatea de gluten din alimente.

Pentru cei care isi doresc sa consume cantitati cat mai mici de gluten, pot incerca variantele de grau kamut si grau spelta. Graul Kamut si Spelta sunt variante ancestrale de grau, respectiv sunt specii foarte vechi, asa cum le-a creat Dumnezeu, fara hibridari si fara interventia omului. Pe langa asta au un gust si o aroma usor mai buna fata de graul cu care am fost obisnuiti.


Pentru sanatatea noastra, pentru sanatatea copiilor nostri dar si pentru sanatatea mediului inconjurator, sa alegem intotdeauna produse cat mai naturale si cat mai integrale.

Copilul tau va adora painea integrala si ti-o va cere cu indarjire, pentru ca ei, copiii au instincte bune care ii ghideaza catre ce e sanatos!

Asadar, cand alegeti sa mancati paine, așegeti calitatea, nu aspectul si cantitatea!