O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Intre panica si ratiune in cazul coronavirus

Intre panica si ratiune in cazul coronavirus

Ne intrebam multi dintre noi cat de normale sau exagerate sunt masurile care se iau impotriva coronavirus? Sunt necesare cu adevarat aceste masuri drastice de limitare a raspandirii? Sau era nevoie de o alta abordare?

Parerile sunt impartite cu privire la evolutia acestei situatii. Cert este ca daca vom continua asa e posibil sa fim tinuti in casa inca 3, 6 sau chiar mai multe luni. Putem rezista in casa atata timp? Ce impact emotional, economic si psihologic poate avea aceasta situatie?

O sa va prezentam in acest articol pareri ale mai multor specialisti reputati in sanatate. Pe langa aceasta mai se pune problema si a crizei economice care probabil va afecta pe multi oameni mult mai grav, decat coronavirusul in sine.

Dupa cum stii din celalalte articole avem o atitudine moderata si de echilibru in ceea ce priveste sanatatea, astfel ne documentam mult inainte de a trage niste conlcuzii. Mai jos o sa-ti prezentam parerile unor reputati oameni de stiinta si link-uri de unde te poti documenta mai mult:

Ce fac autoritatile in cazul coronavirus?

Desigur ca stii deja ca majoritatea tarilor au fost luate prin surpindere si coplesite de aceasta pandemie de coronavirus. In speranta ca raspandirea va fi oprita autoritatile au luat masuri de a inchide orase si de a limita drastic circulatia oamenilor. Masuri fara precedent dar care nu stim daca au eficienta si al caror impact pe termen lung nu poate fi inca determinat.

Ce spun experti in sanatate care au o parere diferita in cazul coronavirus?

Wolfgang Wodarg:

Wolfgang Wodarg este un medic epidemiolog, om politic, membru al Partidului Social Democrat din Germania, presedinte al comitetului de sanatate al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Wolfgang Wodarg precizeaza mai multe aspecte interesante:

  • faptul ca pana in acest an nu s-a testat populatia de coronavirus. Dar daca s-ar fi testat la fel de meticulos cum o facem anul aceste, s-ar fi descoperit că 2000-3000 de morti in fiecare an in Germania din cauza infectiilor respiratorii provocate de coronavirus.
  • El precizeaza ca anul acesta inca nici nu s-a ajuns la acel numar si s-au inchis tarile, regiunile si sunt stari de urgenta în multe state, inclusiv Romania.
  • Doar oamenii de stiinta de la Glasgow au testat in ultimul timp vreo 10 virusi din cei aprox 100 aflati în circulatie si au stabilit ca 5-14% din cazuri pot fi atribuite Coronavirus.
  • „Coronavirusul nu este problema – stai calm!” spune el pe sit-ul oficial. Deasemenea prezinta o curba a  numarului de infectii respiratorii prezente an de an, care pare sa se normalizează acum la fel ca si in anii precedenti, cand nu s-au impus blocaje.
Situatia infectiilor respiratorii raportate de Institul Robert Koch (analiza multianuala))
Situatia infectiilor respiratorii raportate in Germania de Institul Robert Koch (analiza multianuala)


Sucharit Bhakdi

Sucharit Bhakdi, specialist din Germania, apreciat in boli infectioase compara zona din nordul Italiei cu zona din China in care s-a raspandit initial epidemia.

„Nordul Italiei este China Europei, cu cel mai poluat aer, care timp de decenii a rănit plamanii locuitorilor din zona. In Germania sunt 2200 de batrani peste 65 de ani care mor în fiecare zi. Putem presupune ca o parte dintre acestia au o infectie virala, iar o mica parte au chiar coronavirus.”

El a presupus o cifra foarte mică, de 1% infectati cu virusi de tip Corona. Asta înseamnă ca cel puțin 22 de oameni mor in Germania n fiecare zi din cauza coronavirusului si asta nu acum ci si in anii trecuti.


Frank Ulrich Montgomery

Presedintele Federatiei Mondiale a Medicilor, Frank Ulrich Montgomery, sustine ca masurile de blocare ca in Italia sunt „nerezonabile” si „contraproductive” si ar trebui oprite.


Dr. Peter Gotzsche

Dr. Peter Gotzsche: „Aproape toata lumea cu care vorbesc, oameni si colegi (sunt specialist in medicina interna si am lucrat timp de doi ani la un departament de boli infectioase) considera ca pandemia de Coronavirus este o pandemie de panica, mai mult decat orice altceva.”


Dr. Pietro Vernazza

Dr. Pietro Vernazza este un medic epidemiolog elvetian si profesor de Politica a sanatatii:
„Avem experienta Chinei si cea a Italiei, care se confrunta an de an cu sezoane severe de gripa iar concluziile sunt ca persoanele decedate au in 99% din cazuri o boala asociata. Inchiderea scolilor ar putea mai degraba impiedica copiii sa-si dezvolte imunitatea decat sa previna raspandirea virusului. Ar trebui sa ne bazam pe dovezi si statistici stiintifice si sa le integram in decizii politice”


Prof. Yoram Lass

Fostul sef al Ministerului Sanatatii din Israel, prof. Yoram Lass, spune ca guvernele nu pot opri virusii si blocarea va ucide mai multe persoane de depresie decat virusul in sine.


Epidemia de gripa in Italia in anii precedenti

Un studiu publicat in International Journal of Infectious Diseases” scoate in evidenta o situatie interesanta si anume faptul ca Italia este anual lovita de gripa mai mult decat alte tari europene. Se presupune ca anumite circumstante ar favoriza aceasta situatie: vremea, care nu e atât de rece ca in alte locuri si populatia imbatranita (21% peste 65 de ani).

Acestea fac din Italia o tinta pentru gripa în fiecare iarna. Studiul spune pe scurt ca:

  • in anotimpurile de iarnă din 2013/14 până în 2016/17, in Italia s-a produs o medie de 5.290.000 de cazuri de infectii de tipul gripei, ceea ce corespunde unei incidențe de 9%.
  • Peste 68.000 de decese atribuite epidemiilor de gripă au fost estimate în perioada de studiu.
  • Italia a prezentat o mortalitate excesivă atribuită gripei în exces, comparativ cu alte țări europene. mai ales la vârstnici.

Repartizare deceselor pe ani in Italia este:

  • 2014/15 – 20259 morti
  • 2015/16 – 15801 morti
  • 2016/17 – 24981 morti

Cum arata situatia infectarilor si a deceselor din Italia in 2020?

Situatia pare sa fie sub cele din anii trecuti, respectiv mai putine decese.


Un alt studiu publicat in Clinical Microbiology and Infection releva ceva similar.


Dr. Ray Peat

Dr. Ray Peat are o teorie diferita cu privire la cauza reala a coronavirus.

El discuta despre rolul acizilor grasi liberi liberi in sange ca facilitatori ai infectiei virale. Natura hidrofila a acizilor grasi nesaturati care circula in sange creste permeabilitatea celulelor si permite o patrundere mai usoară a virusului in interiorul celulei provocand astfel infectia ulterioara.

Sunt studii care sugereaza ca miezul bolii respiratorii (COVID-19 / SARS) asociat cu coronavirus poate sa fie condus în primul rand de acizii grasi nesaturati cu un nivel crescut in sange si capacitatea sa de peroxidare. Virusul joaca cu siguranta un rol facilitator, deoarece prezenta sa în fluxul sanguin declanseaza raspunsul la stres (axa HPA) si, astfel, cresterea acizilor grasi liberi liberi. Cu toate acestea, daca se va dezvolta COVID-19 / SARS sau nu, in mare parte, este determinat de cantitatea de acizi grasi nesaturati din sangele persoanei si de nivelurile sale de peroxidare (determinate in mare parte de nivelul de vitamina E).

Astfel, inca o data avem o situatie in care accentul medicamentului este pe „dusmanul” gresit. In acest caz, un virus – un dusman complicat si evaziv – in timp ce vinovatul nu este in realitate virusul, ci starea metabolica si compozitia lipidică a depozitelor de grasimi care sunt adevaratii factori determinanti daca un pacient va dezvolta COVID-19 / SARS sau nu. După cum a demonstrat studiul, ARDS (un alt nume pentru COVID-19 / SARS) a fost tratat cu succes cu lisofilina – un compus care scade nivelul seric de acizilor grasi nesaturati.

Aceste descoperiri sugereaza o modalitate destul de simplă si sigura de a preveni dezvoltarea COVID-SARS chiar si la pacienții vulnerabili – administrarea de niacinamida pentru a controla lipoliza excesiva (si a mentine astfel nivelul scăzut de acizi grasi liberi liberi in sange) si vitamina E pentru a mentine peroxidarea lipidelor sub Control. In plus, la fel se intampla ca vitamina E a fost deja demonstrata pentru a imbunatati imunitatea la varstnici si pentru a preveni / trata pneumonia.


Dr. Joshua Coleman, co-presedinte al Consiliului privind familiile contemporane si psiholog in San Francisco are o abordare interesanta din perspectiva virusurilor ca exozomi. El se refera la ceea ce s-a intamplat in ultimii 100 de ani cu epidemiile majore si il citeaza pe Rudolf Steiner, tot de acum 100 de ani. In acelasi tim Joshua Coleman aduce in discutie o carte interesanta scrisa de Arthur Firstenberg, numita „The invisible Rainbow”. Merita urmarit pana la final:


Care este atitudinea corecta in cazul CORONAVIRUS (COVID-19)?

Nu suntem noi in masura sa spunem cine are dreptate si cine nu, probabil toata lumea, fiecare poate trage concluzii dupa propriul sau nivel de intelegere. Intrebarea ramane insa daca s-a procedat cu totul corect si daca pe termen lung solutiile adoptate sunt cele mai bune.

Avem in minte cu totii imaginilie din Italia cu medicii coplesiti, cu saloanele de spital arhipline si cu numarul extraordinar de mare de morti, ceea ce in alti ani nu am vazut.

Oricum ar fi, s-au luat masuri drastice iar numarul de morti din cauza altor boli este totusi cel putin la fel de mare.

Daca s-au luat asa masuri drastice in cazul epidemiei de coronavirus de ce nu se iau masuri drastice si in cazul altor boli cu mortalitate foarte mare, boli despre care putem afirma deasemenea ca exista epidemii?

De ce nu se iau masuri drastice pentru a preveni boli precum: hipertensiune, diabet, cancer?

Pentru aceste boli exista nenumarate studii care demonstreaza ca o alimentatie corecta si un stil de viata sanatos pot preveni si chiar vindeca aceste boli.

De ce nu se interzic cu desavarsire produsele care sunt cu efect demonstrat cancerigen?

Printre acestea enumeram: margarina, zaharina, o multime de coloranti si conservanti alimentari, benzoatul de sodiu, monoglutamatul, chiar si zaharul etc.

De ce nu se fac programe nationale prin care oamenii sa fie mai bine informati si sa aiba mai mare grija de sanatatea lor?

O sanatate optima si o imunitate crescuta ofera protectie chiar fata de virusi si bacterii, inclusiv in fata coronavirus. Ati observat cate persoane sunt declarate infectate dar sunt asimptomatice.

Pe fondul bolilor asociate si a unui organism epuizat de stres orice infectie poate fi mai severa si poate pune viata in pericol.

Asadar ar fi bine sa-ti mentii imunitatea cat mai sus prin produse potrivite.


Tu ce parere ai, care ar fi fost atitutdinea corecta?

3 thoughts on “Intre panica si ratiune in cazul coronavirus

  1. Foxi says:

    Este o dovada clara ca exista de mult coronavirus doar ca nu au fost atat de mediatizate cazurile si studiile! Multumesc pentru informatii!

  2. Bere says:

    Multumesc pentru acest articol. Din pacate nu am gasit prea mult in romana despre epidemia de panica.
    Intrebarea este: ati sapat putin sa aflati DE CE criza a fost creata anul trecut? Si ce se va intampla in continuare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *