O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Vitamina D, importanta pentru sanatate, simptomele deficitului și surse naturale

Vitamina D, importanta pentru sanatate, simptomele deficitului și surse naturale

Auzim des despre vitamina D si o asociem de multe ori doar cu fixarea calciului in oase. De fapt acest rol al vitaminei D este doar unul din cele multe, vitamina D fiind una esentiala pentru sanatate in general si pentru imunitate in mod special.

Pe cat este de importanta, pe atat este de neglijata vitamina D. Foarte putini oameni isi pun problema daca au sau nu o concentratie optima de vitamina D in sange si in organism.

Tu cand ti-ai facut ultima data analiza de vitamina D?

Ce este Vitamina D

Vitamina D este o vitamina liposolubila (adica uleiuoasa, grasa) care este sintetizata de catre piele sub actiunea razelor solare din 7-dehidro-colesterol (provitamina d3), un derivat din colesterol. Vitamina D mai este denumita si „vitamina soarelui”.

Vitamina D reprezinta insa mai mult decât o vitamina liposolubila, intrucat functioneaza de cele mai multe ori ca un hormon menit sa reechilibreze o sumedenie de functii in organism.

Formele principale de vitamina D sunt vitamina D2 sau ergocalciferol si vitamina D3 sau colecalciferol.

Cum se absoarbe vitamina D

Exista 2 surse de vitamina D:

  • expunerea la soare timp de minim 20 de minute zilnic (sinteza vitaminei D are loc la nivelul pielii, sub actiunea razelor solare UVB)
  • aport alimentar de alimente grase (peste, ulei de peste, grasimi animale) sau din suplimente

In Romania soarele permite sintetizarea vitaminei D doar in intrevalul mai-septembrie. In restul lunilor ar fi nevoie de un aport extern. Astfel cele mai multe persoane sufera de un deficit de vitamina D si astfel mai multe functii ale organismului sunt perturbate.

Chiar daca corpul stocheaza vitamina D in ficat, muschi si celule adipoase (grasime) si rezerva se poate mentine o anumita perioada, pentru cei mai multi dintre noi ea este insuficienta.

Surse naturale de Vitamina D din alimente:

Dintre sursele naturale de vitamina D enumeram mai multe specii de pesti si alimente in special grase:

Aliment  (μg)100g UI/100g
Ulei de cod 226.0 9040.0
Iaurt integral 67.0 2000.0
Pastrav 19.1 762.4
Somon 17.1 682.4
Sturion 16.1 644.7
Somon 14.5 578.8
Ciuperci 12.3 493.8
Macrou 11.4 456.5
Ton 6.7 268.2
Hering 5.4 216.5
Sardine 4.8 192.9
Lapte integral 2.5 100.0
Lapte de Soia 2.3 90.6
Ou 2.2 88.0
Lapte de migdale 1.9 75.0
Lapte de orez 1.9 75.0

Cu ce afectiuni este asociat deficitul de Vitamina D

Deficitul de vitamina D este asociat cu mai multe afectiuni, printre care:

  • rahitism si dezvoltare locomotorie intarziata la bebelusi
  • imunitate scazuta
  • osteoporoza si diminuarea densitatii osoase
  • boli autoimune (astm, artrita reumatoida, psoriazis, lupus eritematos, tiroidita autoimuna, scleroza multipla, diabet, colon iritabil)
  • boli cardiace
  • boli renale
  • unele forme de cancer
  • probleme dentare
  • eczeme si alte afectiuni ale pielii
  • tulburari emotionale
  • boala Alzheimer si Parkinson
  • oboseala cronica

Deficitul de Vitamina D se regaseste la majoritatea bolnavilor de cancer, fiind una din cauzele asociate ale dezvoltarii acestei afectiuni.

vitamina d naturala

Dr. Cicero Coimbra, este neurolog si profesor la Universitatea Federala din Sao Paulo, Brazilia. In ultimele doua decenii, el a creat un protocol clinic pentru tratarea bolilor autoimune cu restabilirea nivelurilor sistemice adecvate de vitamina D. Aceasta abordare terapeutica se bazeaza pe doze de vitamina D care variaza între 40.000 UI si 300.000 UI pe zi; prin urmare, acesta este un tratament medical care trebuie efectuat intotdeauna sub supravegherea unui medic calificat.

Dr. Coimbra a decis sa caute in literatura medicala efectele vitaminei D asupra sistemului imunitar si a gasit un numar semnificativ de lucrari publicate care sustin un rol imunoregulator important al acelei substante puternice, vitamina D. Deoarece scleroza multipla este cea mai frecventa boala autoimuna neurologica, el a inceput să prescrie vitamina D pacientilor cu scleroza multipla. Acesta a fost inceputul a ceea ce este cunoscut in prezent sub numele de „Protocolul Coimbra.

Totusi si cu doze mai mici, in jur de 10.000 UI / zi, Dr. Coimbra a inregistrat o imbunatatire clinica remarcabila la marea majoritate a pacientilor sai.

„Vazand că pacientii cu scleroza multipla au revenit la o viata normala, tinerii nu mai risca sa mearga orb sau paraplegic, o astfel de experienta ofera o mare satisfactie medicului care le are sub îngrijirea sa. A fost foarte imbucurator pentru mine.”  

Dr. Cicero Coimbra


Un alt medic care a studiat mult vitamina D este Dr. Sarfraz Zaidi, care a scris si o carte despre Puterea Vitaminei D. Dr Sarfraz Zaidi este un medic endocrinolog de top din SUA si directorul Centrului Medical de boli endocrine si diabet „Jamila” din California.

Tot el a fot printre primii care vorbesc despre importanta vitaminei K pentru mentinerea sanatatii. Vitamina K actioneaza impreuna cu Vitamina D pentru pastrarea densitatii osoase, fiind in acelasi timp un ajutor in prevenirea calcifierilor excesive si a depunerilor de calciu pe peretii arterelor.


Exista o legatura intre nivelul de Vitamina D si Coronavirus?

Am gasit 2 studii care arata importanta vitaminei D in protectia impotrvia coronavirus:

1. Primul dintre studii referitor la Vitamina D si Coronavirus arata o legatura directa intre concentratia sangvina de vitamina D si severitatea infectiei cu Coronavirus. Practic 96% dintre cei care au avut o concentratie optima de Vitamina D in sange (peste 30ng/ml) au facut forme foarte usoare de infectie cu COVID-19 la o discrepanta majora de cei care au avut nivele scazute de vitamina D, acestia dezvoltand preponderent forme medii sau severe.

vitamina d covid coronavirus

2. In acest studiu referitor la legatura dintre vitamina D si Coronavirus, autorii concluzioneaza: consideram ca putem recomanda suplimentarea cu vitamina D ca masura de protectie impotriva infectiei cu coronavrus (COVID-19 sau SARS-CoV2).


Care sunt simptomele care imi transmit ca am o carenta de vitamina D in corp

Simptomele deficientei de vitamina D pot fi comune si usor de confundat cu alte probleme sau deasemenea pot fi usor de ignorat. Cel mai relevant instrument ramane analiza de sange a 25-OH-vitamina D, care reflecta cel mai bine nivelul de vitamina D.

Nivelul exact al 25-OH vitaminei D (25 hidroxi vitamina D) care reflecta o rezerva optima a organismului este necunoscut si difera de la un medic la altul, de la o parere la alta. Daca insa luam valorile de referinta ale analizei de laborator acestea ne spun urmatoarele:

  • Carenta: ≤ 20 ng/mL
  • Nivel insuficient: 21-29 ng/mL
  • Nivel optim: 30-55.5 ng/mL

Majoritatea bolnavilor de boli autoimune si cancer au o valoare a 25-OH vitaminei D sub 20. Majoritatea populatiei (70-80%) se incadreaza pana in valoarea 29, mai ales in timpul sezonului rece. Un procent mic din populatie are nivel optim de VItamina D pe tot parcursul anului.

Un deficit usor sau moderat de vitamina D poate fi asociat cu osteoporoza sau hiperparatiroidism secundar. Deficitul sever de vitamina D conduce la insuficienta mineralizarii tesutului osos nou format (osteoidului), avand drept consecinta dezvoltarea rahitismului la copii si a osteomalaciei la adult.

Cum pot sa stiu fara sa imi fac analiza de sanga ca e posibil sa am cantitate de vitamina D insuficienta in organsim sau chiar o carenta de vitamina D?

Care sunt totusi primele semne ale deficitului de vitamina D:

  • Oboseala accentuata
  • Raceli dese si prelungite care denota o imunitate scazuta
  • Dureri osoase si articulare
  • Dureri musulare si oboseala musculara
  • Depresie si iritabilitate
  • Afectiuni tiroidiene
  • Transpiratie excesiva

Ce perturba absorbtia vitaminei D in organism

Absorbtia vitaminei D poate fi perturbata de anumiti factori pe langa expunere insuficienta la soare sau un aport alimentar inadecvat.

Exista anumite afectiuni sau o anumita medicatie care impiedica absorbtia si provoaca un deficit de absorbtie al vitaminei D:

  • probleme la nivel digestiv si intestinal: ciroza biliara, sindrom de intestin scurt, insuficienta pancreatica exocrina, boala Crohn, fibroza chistica, sindrom de intestin inflamat, boala celiaca (intoleranta la gluten);
  • catabolizare (utilizare sau distrugere) crescuta a vitaminei D: in anumite tratamente cu barbiturice, anticonvulsivante si in hiperparatiroidism primar;
  • pierderi sau eliminare crescuta de vitamina D: in sindrom nefrotic (renal) si dializa peritoneala;
  • reducerea activitătii enzimei 25-hidroxilaza hepatica, secundara unor boli hepatice severe sau la varstinici

Deasemenea perturbarea absorbtiei poate fi datorata si unor factori mai personali si subiectivi:

  • fotosensibilitatea
  • faptul ca unor persoane nu le place sa stea la soare
  • abuzul de creme cu factor de protectie mare, chiar si la ore fara risc

Sunt vegetarienii mai expusi la deficit de vitamina D:

Majoritatea populatiei are un deficit de vitamina D, indiferent de optiunile alimentare. Cu toate astea cei care consuma produse animale pot beneficia de un aport extern de vitamina D, provenit din depozitele de grasime ale animalelor.
Oricum acest aport din alimentatie nu este suficient fiind oricum necesare o expunere la soare si, de cele mai multe ori, e nevoie de un aport din suplimente alimentare cu vitamina D.

surse de vitamina d

Surse de Vitamina D

Asa cum am precizat deja exista cateva surse importante de vitamina D:

  • Soarele
  • Ficatul de cod
  • Somonul salbatic
  • Grasimile animale (atentie in grasimea de la animale crescute necorespunzator se depoziteaza si toxine sau substante nocive)
  • Ciupercile (mai ales ciuperci Shiitake)
  • Suplimentele alimentare

Vitamina D si imunitatea

Chiar exista o legatura intre vitamina D si imunitatea noastra? DA!

Vitamina D este in stransa legatura cu imunitatea noastra. Vitamina D este esentiala pentru stimularea sistemului imunitar, sistem care ne face sa luptam mai eficient impotriva bacteriilor si virusurilor (inclusiv impotriva celor de tip SARS, CORONAVIRUS sau COVID-19).

Vitamina D are in acelasi timp un rol de echilibrare a raspunsului imun fiind un mediator. Vitamina D contribuie la activarea anticorpilor: a celulelor B, a celulelor T si a celulelor prezentatoare de antigen (cele care detecteaza infestatorul bacterie sau virus).

Un aport optim de vitamina D reduce nivelul de citokine inflamatorii (hormoni determinanti ai reactiilor exagerate ale sistemului imunitar). De aici si rolul important in bolile autoimune.

Deasemenea un metastudiu (un studiu al mai multor studii) confirma rolul important al vitaminei D in prevenirea infectiilor respiratorii acute.


Ce am de facut daca suspectez ca am un deficit de vitamina D?

Primul pas este sa vorbesti cu medicul tau sau sa ceri sfatul unui farmacist experimentat.

Al doilea pas firesc ar fi sa iti faci analiza de sange 25-OH vitamina D este cea mai relevanta. Nu iti recomandam testarea 1,25 (OH)2 Vitamina D, deoarece poate fi un test care sa te induca in eroare.

In urma analizelor, se stabileste ce ai de facut in continuare.

Dar pentru ca ai un stil de viata modern, petrecand mult timp in spatii inchise la lumina artificiala si nici alimentatia nu este una optima, probabil ai nevoie de un supliment de vitamina D, pentru a-ti mentine organismul in echilibru. 


Cum se administreaza vitamina D si care sunt dozele recomandate

Deoarece multa lume este pe dificit dar si pentru ca bolile asociate cu un deficit de vitamina D sunt intr-o explozie in ultima perioada, este necesar sa-ti administrezi doze corecte de vitamina D.

Asadar primul pas este sa-ti faci analiza de sange (25 OH-vitamina D). In functie de rezultat iti recomandam urmatoarele doze:

  • Nivel scazut ≤ 20 ng/mL: 10-12.000 de UI de Vitamina D pe zi in 2-3 prize; de exemplu: 3×4000 UI/zi sau 2×5000 UI/zi
  • Nivel insuficient: 21-29 ng/mL: 4-8.000 de UI de Vitamina D pe zi in 1-2 prize; de exemplu: 2×4000 UI/zi sau 3×2000 UI/zi
  • Nivel optim: 30-55.5 ng/mL: 2-4000 de UI de Vitamina D pe zi in 1-2 prize; de exemplu 2×2000 UI/zi

Daca aveti una din afectiunile enumerate ca fiind asociate cu un deficit de vitamina D, dozele pot fi crescute si mai mult, dar faceti asta dupa un consult medical.

Administrarea vitaminei D impreuna cu o masa la care se consuma grasimi, creste absobtia vitaminei D.

Deasemenea este benefica asocierea cu vitamina K2.

Pe ce perioada e nevoie sa imi administrez vitamina D?

In cazul perioadei de administrare avem din nou mai multe cazuri:

  • Nivel scazut de vitamina D: 3-6 luni, cu refacerea analizelor si administrarea de vitamina D constant pe perioada urmatorului sezon rece
  • Nivel insuficient: 2-3 luni, cu refacerea analizelor si atentie la perioada de sezon rece in care se recomanda din nou adiministrarea suplimentara 1-3 luni
  • Nivel optim: administrare doar pe parcursul sezonului rece 1-3 luni

vitamina D secom

Care sunt cele mai recomandate suplimente de vitamina D:

Modul in care e bine sa te ghidezi atunci cand vrei sa alegi un supliment cu vitamina D este in primul rand concentratia optima pentru a acoperi dozele recomandate. Gasesti aici mai multe variante eficiente de vitamina D. Unele sunt obtinute prin sinteza, altele sunt de sursa naturala, de exemplu Vitamina D Secom – extrasa din lana de oaie. Aproape toate insa sunt variante de vitamina D3:

Daca esti vegetarian sau vegan si nudoresti abosult nimic de origine animala, ai mai putine optiuni, una fiind Vitamina D2 vegana, obtinuta din ciuperci Agaricus si Shiitake.

Care sunt efectele si riscurile unei supradoze de vitamina D

Depasirea unor anumite concentratii sangvine de vitamina D poate duce la o acumulare nedorita de calciu in organism, calcifieri si dezvoltarea de pietre la rinichi.

Indiferent de varsta, vitamina D joaca un rol important in functionarea organismului, de aceea analiza de sange este cea mai relevanta pentru stabilirea nivelului existent. Faptul ca exista un deficit in cazul majoritatii populatiei nu inseamna ca trebuie sa exageram si sa luam vitamina D3 sub orice forma, in orice cantitate si pe durate prelungite.

Mai exista o conexiune intre vitamina D si Magneziu:

Suplimentarea masiva cu vitamina D, ar putea duce la o deficienta de magneziu in organism, astfel se recomanda administrarea compensatorie de magneziu.


Nu doar vitamina D reprezinta „secretul sanatatii” ci e nevoie de un echilibru si de un interes sporit pentru propria sanatate in mai multe laturi ale vietii constand din:

  • o alimentatie sanatoasa, diversificata si echilibrata
  • expunerea responsabila si consecventa la soare
  • suplimentele de vitamina D doar ca urmare a unor analize de sange si la recomandarea medicului sau farmacistului
  • analizarea intregului tablou clinic al pacientului pentru a detecta elemente care perturba absorbtia de vitamina D
  • pastrarea si restabilirea echilibrului emotional
  • mentinerea unei vieti active cu miscare fizica constanta

Asadar acordati o atentie sporita nivelului de vitamina D din sange, pentru ca poate fi o cauza ascunsa a mai multor dezechilibre, precum si o solutie la indemana pentru o imunitate crescuta si un organism echilibrat. Nu uita si de celalalte aspecte care tin de un stil de viata sanatos pentru a fi mereu in echilibru.

Asteptam intrebarile tale despre vitamina D, sub forma de comentariu!


Alte referinte:

  • https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  • https://www.nature.com/articles/s41574-021-00593-z
  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
  • https://link.springer.com/article/10.1007/s40265-023-01875-8
  • https://www.bmj.com/content/381/bmj-2023-075230
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/

51 intrebari si raspunsuri la “Vitamina D, importanta pentru sanatate, simptomele deficitului și surse naturale

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Valoarea de 15 a vitaminei D este foarte mica, as putea spune ingrijorator de mica. Ca sa se regleze si sa ajunga la un minim de 30, desi ideal este sa ajunga la 50, este nevoie de o administrare prelungita de doze mult mai mari.

      Recomandarea mea este sa ia 2×3000 U.I. pe zi timp de 3 luni, fara pauza. Apoi sa faca pauza o luna si sa refaca analiza. Sa nu refaca analiza fara sa faca pauza, va iesi fals bine.

      Si pentru ca se iau 6.000 ui pe zi, sunt importanti co-factorii metabolizarii (magneziu si vitamina K), de aceea, recomandarea mea este sa ia aceasta varianta de Vitamina D care are cofactorii inclusi, in loc sa ia 3 pastile deodata.

      Dupa cele 3 luni + 1 pauza, in functie de cum iese analiza se continua administrare, daca ajunge la 30, se poate lua doar o capsula pe zi, timp de inca 3 luni. Daca nu a ajuns la 30 se iau tot 2. Daca e sub 20, se iau 3/zi.

  1. Pingback: Vitamina C nu este doar pentru imunitate (Legitatea #455) - minuneanaturii.ro

  2. Pingback: De ce trosnesc oasele – o problemă medicală sau un zgomot inofensiv? (Legitatea #162) - minuneanaturii.ro

  3. Pingback: Autoimunitatea este favorizată de permeabilitatea intestinală! (Legitatea #300) - minuneanaturii.ro

  4. Pingback: Nu este totul pierdut în scleroza multipă și alte bolile autoimune (Legitatea #260) - minuneanaturii.ro

  5. Pingback: Magneziu, mineralul sistemului nervos si al musculaturii - minuneanaturii.ro

  6. Pingback: Ce nu știai despre magneziu. Efectele pentru sănătate și absrobția (Legitatea #173) - minuneanaturii.ro

  7. Pingback: Nu doar vegetarienii au nevoie de vitamina B12 (Legitatea #163) - minuneanaturii.ro

  8. Pingback: Astenia de primavara, 3 sfaturi esentiale - Blogul Minunea Naturii

  9. Ana-Maria says:

    Bună seara!
    Articolul dumneavoastră este foarte util și l-am citit cu mare interes, deoarece zilele acestea mi-am făcut analizele, iar pentru vitamina D valoarea este de 6,5. Probabil că eu nici nu-mi dau seama cât de mică este această valoare, dacă cea de 18 este considerată mică. Puteți să-mi spuneți ceva despre această valoare?
    Mii de mulțumiri!

  10. Alexa Crina says:

    Buna ziua! Anul trecut am fost diagnosticata cu scleroza multipla recurent remisiva EDSs1 și sunt pe tratament cu Avonex injectabil intramuscular .În paralel iau Detrical și Neuromultibooster Complex .Ce alte suplimente cu D3recomandati ? VA MULTUMESC!

  11. Pingback: 5 strategii pentru o imunitate crescuta! Ramai sanatos si plin(a) de vitalitate in sezonul rece! - Blogul Minunea Naturii

  12. Mierlita Mihai says:

    Mulțumesc pentru recomandare, somnolență și epuizarea fizica, stare generala de rău tot de la deficit de D3 vine bănuiesc

  13. Mierlita Mihai says:

    Bună seara, la analize a ieșit un nivel de 18,3 vitamina D, am oboseală ziua, somnul este neodihnitor, bănuiesc ca de la asta este ca știu ca vitamina asta este responsabila și de un somn bun, ce dozaj îmi recomandati, pe ce perioada și ce varianta sa cumpăr, va mulțumesc!

  14. Pingback: Legitatea #195: Testează-ți în fața oglinzii glanda tiroidă - Blogul Minunea Naturii

  15. Flori says:

    Cei care au probleme renale pot lua D3?
    Si daca da,necesita si K2?
    Ma înspăimîntă depunerile de calciu cand este vorba de rinichi.Valoare fiind de 16ng,este de ajuns 2000Ui?
    Multumesc

  16. Pingback: Legitatea #40: Vitamina D este printre cei mai importanți indicatori ai sănătății! - Blogul Minunea Naturii

  17. Pingback: Legitatea #32: Concentrează-te pe imunitate, nu pe invadatori! - Blogul Minunea Naturii

  18. Elena says:

    Buna ziua, in urma administrarii gresite de Vit D , la bebe de 2 luni(dozarea a fost gresita apasand pe pipeta zilnic in loc sa astept sa picure) ,analizele arata o concentratie
    25-hidroxi-vitamina D…
    143,9 µg/L
    359,3 nmol/L
    si
    Calciu total seric…
    11,4 mg/dL
    2,85 mmol/L
    Va puteti imagina ce ingrijorata sunt,am oprit administrarea vit D si va intreb pe dvs care pot fi conseciintele si cand scade conentratia serica in organism astfel incat sa nu mai creeze probleme?Ce alte analize ar trebui sa mai fac sau e de ajuns sa opresc dozarea(cum am si facut-o) si sa ma linistesc,bebe nu pare sa fie afectat.

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, obligatoriu vorbiti cu un medic pediatru care sa poata investiga in intregime starea bebelusului. Ati procedat corect cu intreruperea administrarii. Nivelul calciului seric fiind crescut, exista posibilitatea de acumulare, cu calcifieri si calculi renali. Ca analize, va sugerez sa investigati mai ales functia renala si nivelul de magneziu, dar ideal ar trebui sa faceti un buletin complet, cu ionograma, hemoleucograma si analize de urina.

  19. Pingback: Tratamente naturiste pentru Covid | Despre vindecare Medicina naturistă

  20. Daniela says:

    Felicitări pentru articol! Informarea, educarea și prevenția sunt primele măsuri pe care trebuie să le luăm pentru sănătatea noastră.
    Ce recomandări (unități administrate zilnic) aveți pentru un indicator de 30,8 ug/L de vit.D, vârsta 15 ani?
    Mulțumesc!

  21. simona says:

    Eu iau vitamina D 1000.o pastila pe zi.deoarece in urma cu doi ani aveam lipsa in urma analizelor si am fost diagnosticata cu tuberculoza avansata.si am facut tratament 7 luni iar acum m-am gandit sa fac o cura de doua luni,dar am observat ,nu stiu daca e din cauza ei sau nu.ca am ameteli.mai ales cand ma trezesc,eu am asociat cu aceasta,apoi nu am mai luat si vad ca nu mai am,sa fie oare vina vitaminei D?

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, cel mai probabil nu Vitamina D este cea responsabila de aparitia ametelilor la trezire. Din comentariul dvs. nu este foarte clar cat timp ati folosit vitamina D, ce medicatie ati urmat pentru tuberculoza, si stadiul in care se gaseste boala respectiva in momentul de fata. De asemenea, este important sa stim daca mai aveti si alte simptome in afara de ameteli.
      In carentele de vitamina D este mult prea mica o doza zilnica de 1000UI. In plus, hipovitaminoza D creste riscul de infectii, inclusiv tuberculoza si incetineste procesul de vindecare. Unele medicamente folosite in tuberculoza, precum Izoniazida si Rifampicina chiar reduc nivelul de Vitamina D si Calciu. Prin urmare va recomand sa va dozati nivelul de 25-OH-Vitamina D si Calciu, si un consult neurologic pentru identificarea cauzei ametelilor.

  22. Pingback: Naturiste confirmate antivirusi – vindecator

  23. Andreea says:

    Buna seara
    In urma analizelor efectuate, mi-a iesit indicatorul 17,24, inseamna ca este un nivel scazut de vitamina D?
    Multumesc mult!

  24. Marinela says:

    Am luat vit D în urma carentei, o aveam 15, după 2 luni am ajuns la 30, dar îmi crescuse si calciul seric, am oprit suplimentarea cu D si după 2-3 luni a scăzut la 20. Cum sa iau sa nu mai crească calciul? E posibil sa fie din cauza lipsei de vit K2? Ar fi util sa fac totuși si analiza D1,25 ?Mulțumesc frumos !

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!

      Daca vine vorba de analize de sange, doar 1,25 dihidroxi vitamina D este cea relevanta.
      Dupa ce luati vitamina D, e nevoie sa faceti pauza 2 saptamani si abia apoi sa refaceti analiza.
      Datorita faptului ca nu stam suficient la soare si alimentatie este dezechilibrata, e nevoie sa ne administram vitamina D in toate lunile cu R.

      Referitor la cresterea calciului seric, aceasta nu este neaparat o problema, depinde la ce valori a ajuns. Vitamina K2 puteti lua cu scopul de a nu lasa excesul de Calciu sa calcifieze arterele. Insa de cele mai multe ori deficitul de Vitamina D este atat de sever incat aceste efecte secundare nu se intampla, la doza uzuala de 2000-4000UI/zi.

  25. Pingback: Tratamente naturale impotriva CORONAVIRUS, confirmate stiintific - Blogul Minunea Naturii

  26. Pingback: Cum ne aparam de CORONAVIRUS, virusul ucigas din China - Blogul Minunea Naturii

  27. Pingback: Magneziul, mineralul sistemului nervos si al musculaturii - Blogul Minunea Naturii

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!

      Viganoteltten este un medicament deci are absorbtia testata. Din punctul meu de vedere nu absorbtia este problema ci contretatia prea mica de vitamina D si numarul mare de excipienti.

      In prospectul Vigantoletten la compozitie apare: Un comprimat contine colecalciferol 0,0125 mg (500 UI vitamina D3) si excipienti: Concentrat pulbere*: DL-alfa-tocoferol, ulei de soia partial dehidrogenat, gelatina bovina hidrolizata, zaharoza, amidon de porumb), Dioxid de siliciu coloidal anhidru, tristearat de glicerina, celuloza microcristalina, talc, amidonglicolat de sodiu tip C, amidon de porumb, manitol.

      Astfel din start este contraindicat diabeticilor.

      Oricum recomandarea noastra este sa alegeti produse cu mai putin excipienti, de exemplu sub forma de gelule care au in compozitie doar gelatina (de multe ori vegetala) si Vitamina D, care este uleioasa.

      Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *