O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,80 din 5)
Încarc...

Solutii naturale impotriva insectelor

Solutii naturale impotriva insectelor

Scapa de insecte fara „chimicale” cu solutii naturale impotriva insectelor!

Odata cu sosirea verii si incalzirea vremii, apar prin casa si nedoritele insecte! Ce e de facut cand nu scapi bine de furnici ca te si invadeaza mustele, tantarii si paiajenii?

Cum sa pastrezi insectele la distanta fara sa te folosesti de produsele chimice si daunatoare din comert, care sunt in primul rand alergeni puternici si care ii afecteaza in special pe cei mai dragi noua, pe copiii nostri?

Daca „vestitorii primaverii”, florile inmiresmate, ne fac o deosebita placere, „vestitorii verii”, mustele, tantarii, furnicile si paianjenii, ne dau mancarimi si ne bazaie la propriu!

Ce alternative naturale avem la chimicale din comert? Si cum putem rezolva aceasta problema fara a genera alta?

Atunci cand vrem sa scapam de neplacerile provocate de insecte, folosim cu incredere creme, lotiuni, spray-uri si tot felul de produse chimice fara sa ne gandim la efectele adverse de cele mai multe ori mult mai grave!

Iata mai jos cateva sfaturi practice bazate pe solutii naturale cu ajutorul carora poti rezolva problema insectelor:

I.Primul pas impotriva insectelor: tine curatenie in casa si in curte!

Ca sa nu te trezesti cu musuroaie de furmici in casa, ai grija sa nu lasi firimituri pe jos sau chiar la intrarea in casa. Furnicile sunt atrase irezistibil de resturile de mancare, iar cand una a detectat mirosul, o armata intreaga o urmeaza pana la sursa de hrana.

Din fericire pentru noi, natura ne ofera solutii si la aceasta problema.

II. Prepara singur solutii naturale anti-insecte:

Pentru inlaturarea furnicilor, pe langa binecunoscuta linie trasa cu creta, putem folosi solutii naturale astfel:

  • Praful de copt: praful de copt este unul dintre produsele preferate de uz casnic, deoarece este unul dintre ingredientele naturale cele mai utile din bucatarie. In timp ce praful de copt este grozav pentru oameni, el este daunator furnicilor prin distrugerea chimiei naturale a corpurilor lor. O momeala pentru furnici poti face prin amestecarea unor parti egale de praf de copt si zahar pudra. Pune amestecul pe unde ai observat ca vin furnicile. Fiind atase de mirosul de dulce, ele vor ingurgita si praful de copt.
  • Lamaia:  atat sucul de lamaie, cat si uleiul esential de lamaie sunt excelente pentru a descuraja furnicile si a lasa in urma un miros placut. Se amesteca cateva linguri de suc de lamaie pura sau aproximativ 10 picaturi de ulei esential de lamaie intr-o sticla mica de pulverizare plina de apa si se aplica liber in zonele unde vezi furnici. Lamaia va perturba traseul de furnici si le va face sa se împrastie pierzand urma de hrana.
  • Menta: antenele furnicilor sunt sensibile la mirosul de menta, probabil pentru ca interfereaza cu capacitatea lor de a comunica prin marcaje de feromoni. Poti amesteca un ulei esential de menta si apa – aproximativ 10 picaturi intr-o sticla mica de apa si dai pe tocurile de la usa sau direct pe liniile de furnici pentru a scapa de acești daunatori. In acelasi timp, casa ta va fi umpluta cu mirosul minunat de menta.
  • Usturoi proaspat: pentru a descuraja furnicile, pur si simplu decojeste un catel sau doi de usturoi proaspat si pune-l langa furnici. Mirosul de usturoi le va face sa fuga! Poti inlocui la cateva zile usturoiul pentru a crea o bariera constanta pentru furnici.

Pentru insectele zburatoare, muste si tantari, care ne dau batai de cap in sezonul cald, iata cateva idei practice si sanatoase prin care le putem tine la distanta.

Tantarii nu suporta frunzele de nuc si fumul, in schimb prefera anumite persoane!

Exista mai multe pareri pe aceasta tema:

  • Unele studii spun ca un deficit de tiamina (Vitamina B1) ar fi devina pentru atragerea tantarilor.
  • Un alt motiv ar fi un anumit miros specific al corpului generat de anumiti feromoni, hormoni sau substante eliberate prin transpiratie.
  • Alt motiv ar fi consumul de alcool :), tantarilor le place sangele cu alcool :))), suna comic dar este un fapt real.

Indiferent de categoria din care faci parte daca vrei sa scapi de tantari procedeaza asa:

Pune intr-un bol din sticla sau inox mai multe frunze de nuc si da-le foc. Plimba-te in fiecare incapere a casei si lasa fumul sa se imprastie. El va aroma camerele, dar va goni si tantarii datorita concentratiei mari de iod. Daca nu vrei sa le dai foc, pune frunzele intr-un bol si lasa-le in incaperile casei tale.

Variante mai usoare impotriva insectelor ar fi:

  • Castravetele: pune langa cosul de gunoi cateva felii de castravete pentru a impiedica mustele sa depuna oua. Feliile de castravete alunga mustele din incaperi daca sunt puse intr-un bol si lasate sa-si faca efectul peste noapte.
  • Vinul alb: amesteca intr-un bol putin vin alb sau otet impreuna cu detergent de vase si lasa recipientul pe masa. Mustele vor fi atrase de mirosul fructat si se vor ineca in solutie.
  • Scortisoara: mustele nu suporta mirosul de scortisoara asa ca poti prepara o solutie dintr-o lingurita de scortisoara si un litru de apa pe care s-o pulverizezi in incapere. Poti lasa pudra de scortisoara intr-un bol pe masa sau poti folosi batoane de scortisoara.

III. O alte solutie anti insecte, care iti ofera si un beneficiu estetic, este plantarea de flori si plante aromatice la ferestre, in terasa si in apropierea zonelor de acces in casa.

Planteaza in ghivecele de la fereastra cimbru, busuioc sau marar. Tantarilor nu le place mirosul acestor plante aromatice:

Muscatele:

  • Asaza la geamurile casei tale ghivece cu muscate. Acestea, pe langa faptul ca sunt foarte frumoase, tin la distanta tantarii.

Lavanda:

  • Cu un miros foarte placut si linistitor, tinuta in buchetele la geam, in soare, va impiedica insectele sa intre in casa.

Menta:

  • Atat mustele cat si tantarii nu suporta mirosul de menta. Pune unul sau doua ghivece cu menta pe pervazul camerelor din locuinta ta.

Rozmarin:

  • Tine planta in bucatarie si va goni mustele. Daca pui in camere ghivece cu rozmarin, nu vei mai avea tantari.

Busuioc:

  • pune buchetele de busuioc in dreptul ferestrelor sau cumpara ghivece cu busuioc pe care sa le asezi pe pervazul geamurilor. Poti incerca si cu alte plante aromatice precum pelin.

Iarba matei:

  • Aceasta planta, care este cunoscuta si sub denumirea de menta-pisicii, tine departe tantarii prin uleiul esential pe care il degaja. Se pare ca aceasta planta este mai puternica decat orice spray pe care il gasesti in comert.

IV. O alta solutie naturala si la indemana impotriva insectelor consta in utilizarea condimentelor si a uleiurilor esentiale.

Condimentele in diferite combinatii si uleiurile esentiale s-au dovedit deasemenea a fi foarte utile in indepartarea insectelor din casa.

Cuisoare:

  • Pune un pliculet de cuisoare intr-un bol si lasa condimentul sa actioneze in dormitor pentru mai multe zile.
  • Poti, de asemenea, sa pulverizezi in aer o solutie aromata din ulei esential de cuisoare, zeama de lamaie si apa.

Pentru a tine paiajenii la distanta, in primul rand tine casa curata! Aspira in mod regulat si curata colturile ferestrelor, usilor acolo unde de obicei paiajenii fac panza.

Un alt sfat practic este ca in apa cu care speli pe jos sa folosesti produse care sa contina menta, arbore de ceai sau ulei de eucalipt. Paianjenii urasc acest tip de mirosuri.

Uleiuri esentiale folosite cu masura, degaja un miros placut, creaza un ambient deosebit in casa, in acelasi timp ajuta la indepartarea insectelor din incaperi.

Pune in lampa de aromaterapie sau in pulverizator cateva picaturi de ulei esential de menta, cedru, eucalipt. Aromele vor tine la distanta tantarii din casa ta.

Daca din diferite motive de sanatate nu o scoti la capat cu ajutorul sfaturilor de mai sus, iti recomandam sa apelezi la produsele naturale special create pentru indepartarea insectelor.

Poti folosi cu incredere lotiuni, creme sau spray-uri naturale. Pentru copii exista o gama larga de produse destinate protectiei impotriva insectelor de la cele clasice la bratari sau alte dispozitive impotriva tantarilor, capuselor, etc.

V. Repelenti naturali ani-insecte, gata preparati

Daca preferi totusi solutii gata preparate care sa tine insectele deoparte, poti opta pentru produsele repelente din aceasta categorie.

Remedii naturale impotriva muscaturilor de insecte:

Pentru orice eventualitate, in cazul care ajungi muscat de o insecta nedorita, e bine sa ai in casa aceste 3 produse:


Iata cum, cu ajutorul naturii putem tine la distanta tantarii, mustele si paiajenii fara a avea efecte secundare care se pot rasfrange asupra sanatatii noastre. Tot ceea ce avem nevoie pentru un stil de viata sanatos, ne-a fost daruit de natura. De aceea cei ce stiu sa pretuiasca natura si traiesc in armonie cu ea, sunt rasplati cu beneficii nemasurate: sanatate, bucurie, stare de bine,relaxare.

Minunea Naturii iti doreste o vara frumoasa, fara prea multa „bazaiala” :)!

10 thoughts on “Solutii naturale impotriva insectelor

  1. Alexandra Comsa says:

    As vrea sa va cer sfatul, in legatura cu folosirea uleiurilor esentiale, la caini si pisici, pentru a le oferi protectie impotriva puricilor si capuselor! Va multumesc, anticipat!

  2. Pingback: Cum scapi de purici și țânțari fără să folosești chimicale – Debra

  3. Pingback: Cum scapi de purici și țânțari fără să folosești chimicale – Monitorul de Bucuresti – Stiri Bucuresti – Afla noile stiri ale Capitalei

  4. Pingback: Cum scapi de purici și țânțari fără să folosești chimicale – Andra Blog

  5. Pingback: Cum scapi de purici și țânțari fără să folosești chimicale | Comunicate.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *