O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Vitamina C nu este doar pentru imunitate (Legitatea #455)

Vitamina C nu este doar pentru imunitate (Legitatea #455)

„Dați-mi vitamina C pentru imunitate!” Auzim asta deseori în preajma sezonului de răceli sau gripe și ne dăm seama că oamenii consideră că vitamina C are un rol preponderent în stimularea imunității.

Dar cum „imunitatea” este un mecanism foarte complex, tocmai faptul că vitamina C acționează în atât de multe feluri în organism, îi conferă această abilitate recunoscută de toată lumea!

Dar hai să vedem ce efecte are cu adevărat vitamina C:

  1. Antioxidant puternic: Vitamina C este în primul rând un antioxidant puternic, ajutând la combaterea stresului oxidativ din celulele organismului. Practic Vitamina C protejează celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi atât din mediul extern, cât și intern.
  2. Imunitate: Deja am discutat că Vitamina C întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte mai bine și mai eficient împotriva infecțiilor. Vitamina C contribuie la producerea și activitatea leucocitelor (celule albe din sânge), care sunt parte din sistemul imunitar.
  3. Antialergic: Tot ca parte a sistemului imunitar, Vitamina C are și un rol imunomodulator și poate reduce severitatea reacțiilor alergice prin reducerea eliberării de histamină.
  4. Sinteza colagenului: Vitamina C este esențială în producerea colagenului, o proteină importantă pentru sănătatea pielii, a vaselor de sânge, a tendoanelor, a ligamentelor și a gingiilor. Vitamina C contribuie la formarea și menținerea colagenului inclusiv în oase și dinți.
  • Așa-numita boală a marinarilor care a făcut celebră vitamina C, este tocmai o afecțiune legată de sinteza de colagen și este cunoscută sub numele de scorbut. Aceasta este caracterizată de slăbirea colagenului și a altor țesuturi conjunctive în organism, cauzând sângerări gingivale, pete roșii pe piele, dureri articulare și alte simptome. 
  • Deci dacă ai probleme articulare sau cu sinteza colagenului, vitamina C te va ajuta inclusiv acolo! 
  1. Absorbția fierului: Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din alimente, ajutând la prevenirea anemiei feriprive și a căderii părului.
  2. Activarea Vitaminei D: Vitamina C poate ajuta și la conversia vitaminei D într-o formă activă în organism, care este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Adesea vitaminele C și D sunt luate împreună pentru a stimula imunitatea, ceea ce este bine și este confirmat de acțiunea metabolică.
  3. Absorbția Calciului: Există cercetări care sugerează că vitamina C ajuta inclusiv la absorbția calciului în organism, contribuind astfel la sănătatea oaselor și a dinților.
  4. Absorbția Acidul folic: Esențial pentru viitoare mămici dar implicat si în metabolismul vitaminei B12, Vitamina C contribuie la menținerea stabilității și a absorbției corecte a acidului folic.
  5. Absorbția substanțelor nutritive: În afară de cele enumerate mai sus, în general, vitamina C ajută la absorbția mai eficientă a nutrienților, cum ar fi flavonoizii și carotenoizii, principalii antioxidanți din organismul nostru.
  6. Reducerea hipertensiunii arteriale și a prevalenței bolilor cronice: Consumul adecvat de vitamina C se pare că poate ajuta indirect și la scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune. Deasemenea studiile au sugerat că un aport adecvat de vitamina C poate reduce și riscul altor boli cronice, cum ar fi diabetul, alte boli cardiovasculare și cancerul.

Așadar, sfatul nostru este să iei vitamina C în continuare, dar să nu o iei doar când e sezonul de răceli, ci mai mereu. Pentru că nivelul de poluare și de radicali liberi este atât de mare în vremurile noastre, ai nevoie în fiecare zi de antioxidanți puternici pentru a îți menține sănătatea, iar vitamina C este unul dintre cei mai eficienți și accesibili antioxidanți!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7296342/
– https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/866
– https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits
– https://www.researchgate.net/publication/341594117_On_the_effect_of_vitamin_C_intake_on_human_health_How_to_misinterprete_the_clinical_evidence

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *