O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (9 voturi, medie: 2,78 din 5)
Încarc...

Tincturi din plante medicinale – principii active concentrate

Tincturi din plante medicinale – principii active concentrate

In acest articol vei descoperii aspecte interesante despre tincturi, ce sunt ele, cum se prepara dar in acelasi timp vom lamuri si cele mai frecvente confuzii. Tincturile pot fi preparate extrem de eficiente, stabile in timp dar e nevoie sa tinem cont de anumite aspecte.

O vorba veche spune ca: Esentele tari in sticlute mici!

Desi expresia anterioara se pliaza cel mai bine pentru uleiurile esentiale nici tincturile nu fac exceptie.

Tincturile au fost folosite din cele mai vechi timpuri si inca se vor folosi mult timp de aici incolo. Tincturile contin principiile active ale plantei si avantajul cel mai mare este ca se pot pastra relativ usor un timp indelungat.

Multi dintre noi am ajuns sa ne ratacim prin multitudinea de produse naturiste (termen impropriu dar cel mai des folosit) existente pe piata, din cauza faptului ca nu cunoastem aspectele specifice anumitor produse. De multe ori nu stim ce sa alegem si care varianta ne-ar fi mai benefica.

Plantele medicinale se utilizeaza in scop terapeutic sub diverse forme: ceaiuri, infuzii, decocturi, siropuri, tincturi, gemoterapice (extracte din muguri), tablete, capsule, creme, unguente, etc.

Dintre aceste forme farmaceutice, tincturile au fost printre primele care au fost utilizate in medicina. Tincturile se obtin prin macerare, la rece sau la cald cu alcool alimentar in diverse concentratii. Amestecul hidro-alcoolic asigura un grad mai mare de extractie a substantelor active hidrosolubile si deasemenea o conservabilitate de lunga durata.

Extract sau tinctura din plante?

Pentru unii dintre noi, extractul dintr-o planta este acelasi lucru cu o tinctura sau un ulei esential. In realitate, diferentele sunt foarte mari!

Desi in principiu termenii de extract si tinctura nu se deosebesc fundamental exista diferente in anumite cazuri:

  • tinctura inseamna un extract in alcool si apa
  • extract din plante poate fi orice solutie obtinuta folosind diversi solventi in functie de nevoie sau de principiile active urmarite: ulei, glicerina, propilen glicol, otet, etc.

Tincturile extrag din plante doar principiile solubile in alcool sau apa astfel nu putem spune ca o tinctura contine toate principiile active ale unei plante.

De exemplu exista o diferenta enorma intre compozitia tincturii de galbenele si cea a uleiului macerat de galbenele, uleiul fiind mult mai bogat in carotenoizi (substantele care dau culoarea galbena), de aceea uleiul de galbenele este cel care se foloseste in cremele si unguentele de uz cosmetic si terapeutic.

Tincturile se obtin din plante sau parti ale plantei mature, culeasa intr-un anumit moment pentru a beneficia maxim de principiile active ale acesteia.

Tincturi sau gemoderivate din plante?

Ceai mai uzuala confuzie se face intre tincturi si gemoderivate. Gemoderivatele sunt extracte in alcool apa si glicerina (hidro-glicero-alcoolice) obtinute din parti tinere ale plantelor, respectiv in special din muguri si vlastari.

Astfel intre gemoterapice si tincturi existe 3 diferente majore:

  • tincturile se obtin din plante mature – gemoderivatele din parti tinere ala plantelor
  • tincturile se obtin in alcool si apa – gemoderivatele contin si glicerina si astfel au un continut mai scazut de alcool (~35% fata de ~65% la tincturi)
  • gemoterapicele au si o actiune terapeutice subtila, energetica, necuantificabila dpdv chimic, in schimb tincturile actioneaza preponderent datorita compozitiei chimice

Tincturi sau uleiuri esentiale?

Uleiurile esentiale insa, sunt total diferite si se obtin prin distilare fractionata (asemanator cu tuica sau palinca), ele continand uleiuri eterice din pante care nu se pot obtine in forma pura decat prin acest procedeu.

Tincturile au o gama larga de recomandari in functie de planta din care se extrag.

De aceea, am considerat necesar un articol dedicat tincturilor. Ce sunt ele, la ce ne ajuta si cand le folosim?

Tincturile sunt acele solutii pe care le putem prepara si singuri in casa din ingrediente suta la suta naturale dupa retete pastrate chiar si sute de ani. Tincturile si-au gasit eficienta atat in utilizarea lor interna cat si externa pentru rani, contuzii, afectiuni ale pielii, raceli, tuse, stres, dureri, etc.

Fiind un preparat concentrat, usor de administrat, usor de purtat la noi chiar si in calatorii, tinctura sau gemoderivatul, specifice afectiunilor la care ne stim sensibili, ar trebui sa fie nelipsita din trusa de calatorii. Tinctura este extrem de utila si cu efecte rapide deoarece ea reprezinta seva plantei din care este obtinuta. Gestul de a picura cativa stropi din esenta tamaduitoare face bine trupului si psihicului mai ales atunci cand ne-am facut deja un ritual in folosirea tincturilor.

Folosirea tincturilor ar putea sa fie parte din preventie. Actiunea profilactica este cea care nu permite bolilor sa se instaureze in organism. De aceea o conduita in privinta administrarii curelor cu tincturi sau gemoderivat este necesara mentinerii starii de bine in organism. In functie de predispozitiile pe care le avem spre anumite boli, putem folosi tincturi digestive, calmante, pentru cresterea si mentinerea imunitatii, pentru alungarea stresului, etc.

In loc sa cautam care sunt cele mai la indemana medicamente de sinteza chimica atunci cand avem o problema de sanatate, mai bine ne indreptam atentia asupra naturii, care ne ofera solutii la mai toate problemele si care nu are efecte adverse, decat daca nu stim sa o pretuim si sa o utilizam asa cum trebuie.

Cum preparam o tinctura?

Multi dintre noi putem obtine, realtiv usor, acasa o tinctura insa aceasta de multe ori nu poate fi comparata cu una produsa intr-un laborator specializat, deoarece e nevoie de studii si cunostinte pentru a determina:

  • care parte a plantei se foloseste pentru scopul urmarit
  • ce concentratie de alcool se foloseste sau ce amestec extractiv e bine sa folosim pentru a obtine efectul maxim
  • la ce temperatura se face extractia pentru a se obtine maximul din anumite principii active, fara a se degrada altele
  • cum se concentreaza sau cum se dilueaza tinctura preparata acum sa aiba aceeasi eficienta ca si cea preparata acum o luna sau peste 1 an

Diferenta majora nu consta in a obtine tinctura, ci in a obtine o tinctura cu o anumita concentratie de principii active si care este eficienta din punct de vedere terapeutic!

Tincturile sunt o adevarata mana cereasca pentru mentinerea sanatatii organismului. Pe langa faptul ca, doar cateva picaturi de tinctura pot echivala cu o ceasca de ceai, substantele active ale acestora sunt asimilati extrem de usor.

Tehnica evolueaza si noile descoperiri si cercetari creeaza noi orizonturi si noi oportunitati. Cele mai noi descorperiri reusesc sa extraga din plante sau rasini (propolis) aceleasi principii active fara sa foloseasca alcoolul si astfel ele pot fi utilizate si de persoane care au contraindicatii la alcool.

Naturopatia, stiinta medicinei naturale, nu este simpla si chiar daca uneori pare banala, se ascund in spatele ei mii de ani de cercetari si cunosntinte vaste. Chiar si obtinerea unei aparent banale tincturi, eficiente terapeutic, poate fi o adevarata provocare.

Impreuna cu recomandarea unui specialist tincturile, gemoderivatele si alte extracte pot face minuni pentru organsimul uman!

75 intrebari si raspunsuri la “Tincturi din plante medicinale – principii active concentrate

  1. Pingback: Cum să aleg un supliment de calitate, dar si potrivit pentru mine? - minuneanaturii.ro

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Recomandarea este ca gemoderivatele sa fie dizolvate in putina apa inainte de administrare. In plus se recomanda ca sa plimbati cateva zeci de secunde lichidul prin gura inainte de inghitire pentru ca o parte din substante sa se absoarba direct din mucoasa bucala, ceea ce amplifica efectul terapeutic.

  2. Andritoiu ralisa says:

    Buna ziua,am gastrita cronica de multi ani,dar care nu ma deranjeaza..am niste chisturi la san si am inceput sa iau gemoderivate de mladite de zmeur,de cand le am luat mi s a accentuat refluxul,tusesc si imi vine sa vomit numai acid.Pot sa le inlocuiesc cu pastile? Au acelasi efect? Sau sa le pun in apa calduta? Multumesc

  3. Stotzki Amedeus says:

    Buna ziua,
    Se pot folosi in acelesi timp, mai multe tipuri de tincturi, pentru diferite afectiuni?
    Va multumesc anticipat!

  4. Anton says:

    Buna ziua, sunt alergic la ambrozie. Si as dori sa prepar o tinctura din aceasta planta, pe care sa o consum apoi marind cantitatea treptat in asa fel incat sa ajung la o dezsensibilare la efectele ei in perioada polenului. As dori cateva sfaturi, cum sa o prepar. Multumesc

  5. Pingback: Prin putinizarea globalizării se nivelează întronarea ANTICRISTULUI şi împăcarea celor 2 FIARE (de stânga şi de dreapta-din mare şi din tărână…); Deja popoarele care- l au ca tată pe satan (Ioan 8/44), sunt cernute ca grâul (Luca 22/31-32)

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Sunt alte recomandari mai importante:
      – nivelul de Seleniu
      – nivelul de Vitamina D
      – sistarea aportului de iod sintetic
      – reguli de alimentatie si stil de viata

      …nu exista o tinctura anume care sa faca „minuni”, este mai degraba vorba de actiuni marunte care impreuna pot avea efect fantastic

  6. Gheorghe Valentin says:

    Foarte interesant articolul, am o plantație ecologică (bio) de aronia melanocarpa Nero, de 10ha produc suc presat la rece și aș dori să-mi iau un macerator, sau un percolator, pentru a produce tinctură hidroalcoolic din fructele de aronia, pentru a scoate din fructe cât mai mult din principiile active, ce tehnologie trebuie să aplic, puteți să mă ajutați? Care sunt cantitățile de fruct(măcinat proaspăt), apă distilata și alcool de 96 grade, pe care trebuie să le folosesc pentru a obține 1000l de tinctură? Vă mulțumesc!

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Trebuie sa plecati de la rezultat!
      Adica ce concentratii de principii active sa aiba tinctura.

      In functie de asta se determina cantitate de fructe necesare dar apoi standardizarea ei este la fel de importanta, astfel incat fiecare lot sa aiba aceeasi concentratie de principii active.

  7. MIHAI says:

    Buna ziua .care ar fi cel mai optim tratament pentru curatarea si detoxifierea colonului.cand se face un tratament care ar fi cea mai puternica /utila optiune in ordinea eficientei- tinctura, extractul sau comprimatele dintr-o planta anume, pt uz intern ?

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      In primul rand este alimentatia! Fara o alimentatie adecvata, niciun alt procedeu n uare efectul dorit pe termen lung.
      In al doilea rand sunt clismele, care curata mult mai bine colonul decat orice altceva.
      Si abia apoi fitoterapia, dar nu este o regula comprimate sau tinctura, depinde de fiecare persoana.

  8. Liliana says:

    Buna Ziua
    Ce tratament cu gemoderivate sa folosesc pentru un chist ovarian? Mentionez ca e un chist simplu, dar care persista de cativa ani, aparut in urma unei operatii de indepartare a uterului. Mentionez ca sunt la menopauza de ca. 1 an.

    Multumesc

  9. Liliana says:

    Pentru chist ovarian persistent de 6 ani, ce tratament imi recomandati. Am folosit 1 luna gemoderivat de cimisir, si doua luni Gemoderivat de zmeur si coacaz negru. Suplimentar consum zilnic ceai de zmeur, cretisoara, coada soricelului si traista ciobanului, in amestec, cate doua cani pe zi. Dupa aceste doua luni nu s-a observat nici o modificare asupra chistului. Mentionez ca sunt de ca. 1 an la Menopauza dar chistul a aparut la scurt timp dupa o operatie de indepartare a uterului efectuata acum ca. 6 ani. Deci chistul e simplu, umplut cu lichid, insa nu se resoarbe la tratamentul gemoderivat aplicat. Doresc evitarea unei alte operatii. Imi puteti recomanda ceva? sau ce fac fals de nu se resoarbe chistul?

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Extractele alcoolice extrag vitamina C din planta pentru ca vitamina C este o vitamina hidrosolubila. Insa de obicei aceasta cantitate nu este una semnificativa pentru ca plantele in sine nu au o cantitate foarte mare. Nu imi dau seama care era scopul acelei vitamine C din extract?

  10. Monika says:

    Buna ziua!
    Va rog sa mi spuneti daca se pot folosi tincturi ca tratament adjuvant in ciroze hepatice alcoolice, avand in vedere faptul ca contin alcool. Va multumesc!

  11. Sicoe Vpichita says:

    Bună ziua,
    Am stors strugurii și am salvat tescovina rezultata. Am uscat-o la 140 gr C și am macinat-o fin.
    As vrea sa folosesc produsul ca și antioxidant, doar ca în afara de alcool as putea sa extrag și în apa? Dacă da, cum se procedeaza? Va mulțumesc frumos!

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!

      1. Tescovina provine din struguri fermentati sau nefermentati?

      2. Prin faptul ca ati uscat-o la 140 de grade, ati distrus o mare parte dintre substantele benefice. Recomandat este sa fie o uscare lenta la maxim 40 de grade.

      Ca sa va raspund care este modul optim de extractie trebuie sa stiti ce substante urmariti si trebuie facute niste analize, altfel nu pot sa va dau un raspuns cert.

      Daca Tescovina provine din struguri nefermentati, cel mai bine este sa o consumati ca atare, macinata si amestecata cu apa, suc sau alte preparate.

  12. Ena says:

    Doresc sa prepar un extract – 1. tinctura din Lonicera japonica, pe care o voi folosi pentru regenerarea unghiei. Ce concentratie de alcool ma sfatuiti sa folosesc? 2. In preparatele cosmetice (creme -pentru estomparea pistruilor şi petelor de vârstă) este de preferat macerarea acestei plante in ulei, alcool sau hidroglicerinat? Avand in vedee ca este o floare extrem de delicata, se recomanda in general prepararea infuziei reci insa,faptul ca nu putem beneficia de ea in stare proaspata prea mult timp, ma gandesc ca o solutie exista pentru a obtine substantele active. Planta contine: saponine, glicozide cianogene, alcaloizi (xilostine, xilostozidină), flavonoide, compuși fenolici, florile – acid salicilic. Daca niciuna din variante (tinctura si macerat) nu este ok, ce imi recomandati va rog? Va multumesc anticipat !

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      1. In general se foloseste alcool de 70% vol
      2. Depinde de ceea ce doriti sa obtineti si ce principii active doriti sa extrageti. Verificarea se face de obicei prin cromatografie, deci nu prea o puteti realiza acasa.

      Totusi, de multe ori nu merita efortul pentru a prepara asta acasa, mai bine ne descrieti problema si poate venim cu o solutie gata existenta.

  13. Pingback: Cum să aleg un supliment de calitate, dar si potrivit pentru mine? - Blogul Minunea Naturii

  14. Virginia says:

    Am cumpărat niște picături pe baza de plante (Colenot), pentru detoxifiere, helicobacter, etc. Produsul conține pe lângă plante medicinale și 7 tincturi 10:1. Am în medicație pastile care interzic consumul de alcool. Va rog sa-mi spuneți , ce concentratie de alcool are o sticluta de tinctura de 30 ml, care conține 7 tincturi? Mulțumesc mult!

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, cautand pe internet nu am gasit compozitia exacta a acestui produs. Nu se precizeaza clar care este concentratia alcoolica.

  15. maricica says:

    buna,,,,,va rog sa-mi spuneti pot lua tinctura doar cand am o problema ,asa ca un medicament sau trebuie o cura ? de ex:am arsuri stomacale ,iau o doza de tinctura si-mi trece sau trebuie pt efect o cura de nu stiu cate zile…..multumesc!

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, tincturile se folosesc atunci cand este nevoie de ele, cand suferiti de o anumita boala. Se mai pot folosi si preventiv, de exemplu pentru stimularea imunitatii sau pentru aport de vitamine in perioadele mai solicitante. Pentru arsurile de stomac nu va recomand o tinctura, deoarece contine o cantitate mai mare de alcool comparativ cu alte remedii. Puteti in schimb folosi aceasta schema de tratament, care contine ulei de catina, extract de smochin si tablete protective gastric. Cura dureaza 1 luna. In general preparatele din plante nu au o actiune imediata, pentru ca contin cantitati mici de principii active, si dureaza minim o saptamana pana sunt observate rezultatele. In schimb, efectul va fi de lunga durata, in general fara efecte secundare nedorite.

  16. Gabriela says:

    Buna ziua.
    De curand am achizitionat tinctura bronho pulmonara si tinctura de ghintura.
    Pot sa le iau concomitent?
    Mentionez ca am probleme atat cu stomacul cat si cu caile respiratorii.
    Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.

  17. Mihai says:

    Bună ziua,
    În prezent, dupa o căzătură,am în vindecare 2 la fracturi una la mana și una la coloana L4.Presupun ca am și oarece scădere a densității osoase,pe fond de deficit de testosteron,varicocel,prostatita cronica adenom de prostata.
    Ce îmi recomandați?Am 59 de ani.
    Cu stima,
    Mihai

    • Farm. Mirabela Romanescu says:

      Buna ziua, pentru ca se folosesc in cantitati asa de mici, cantitatea de alcool pe care ajungeti sa o consumati este neglijabila. Sunt contraindicate doar in boli hepatice severe, ulcer si la copiii mici.

  18. Rodica Dragu says:

    Buna ziua! as dori sa stiu care este cel mai bun solvent pentru prepararea tincturilor.Alcool etilic din cerala,dar am inteles ca ar fi de preferat bio,sau tuica de prune,as acum se face la tara?multumesc!

  19. Iulia says:

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
    Am cumparat tinctura de flori de soc, menta, busuioc, cimbru pentru susținerea sistemului respiratie, mai ales ca am avut o răceală care a durat mai mult timp. Am luat o lună tinctura de flori de soc, de 3 ori pe zi cum se precizează în prospect, si m-am simțit foarte bine. Am mai facut o săptămână pauza si am reînceput să iau o data pe zi. Doar ca am început să am bătăi neregulate ale inimii. Eu am mai avut palpitatii in trecut pe fond de stres. Însă acum, am citit ca bronhodilatatoarele dau aceste palpitatii, însă nu stiu daca aceste tinctura sunt bronhodilatatoare. Imi puteti spune dumneavoastra daca tincturile menționate sunt din această categorie si palpitatiile ar fi efecte secundare?
    Multumesc pentru raspuns.
    Iulia

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!
      Cel mai probabil palpitatiile nu au legatura cu administrarea tincturii de soc ci de faptul ca s-a suprapus cu altceva: un stres, o emotie, ganduri negative sau cu o carenta de magneziu (mia des intalnita la inceput de primavara).

  20. Anca says:

    Buna ziua,
    Un gemoderivat se poate folosi si extern? De exemplu: gemoderivatul Mladite de tuia care are actiune asupra negilor se poate folosi extern?

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!

      Intrebarea este de fapt, nu daca se poate ci daca are efectul scontat.

      Dupa parerea noastra, la utilizarea externa este mai eficienta o tinctura de tuia, obtinuta dintr-o planta matura.
      Concentratie tincturii in componente chimice care distrug negul este mult mai mare.

      Efectele gemoterapicelor sau a tincturilor din aceeasi planta poate fi una fundamental diferita.

      Astfel, in concluzie pentru tratamentul negilor va recomand tinctura de tuia, nu gemoderivatul.

  21. ionut din says:

    Buna ziua.
    Sunt interesat sa stiu care este diferenta dintre o tinctura si un extract hidroalcoolic.
    Presupun ca tincturile au la baza macerarea numai in alcool,iar extractul hidroalcoolic are la baza macerarea intr-un amestec de apa si alcool.

    • Ienin Anca says:

      Buna ziua!
      Toate tincutirile alcoolice sunt de fapt hidroalcoolice. Deoarece niciodata nu se foloseste alcool pur de 100 de grade ci de obicei cel de 70 de grade sau chiar mai diluat. Alcoolul de 70 de grade, de exemplu, inseamna 70% vol alcool si 30% vol apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *