O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 3,25 din 5)
Încarc...

De ce trosnesc oasele – o problemă medicală sau un zgomot inofensiv? (Legitatea #162)

De ce trosnesc oasele – o problemă medicală sau un zgomot inofensiv? (Legitatea #162)

Zgomotul pe care îl fac articulațiile când ne ridicăm de jos poate fi deranjant și chiar dacă nu este însoțit de durere, el poate crea disconfort în timp.

De ce se pocnesc genunchii? Ce ne transmit trosnetele articulațiilor.

Trosnitul oaselor este un fenomen care intrigă majoritatea persoanelor. Cel mai probabil și tu te-ai întrebat de multe ori de ce trosnesc genunchii sau articulațiile, de ce pocnesc oasele sau de ce se aud diverse zgomote articulare. De la sunetele subtile, care abia sunt percepute și care însoțesc mișcarea articulațiilor, până la zgomotele puternice care pot fi observate în timpul unei activități fizice intense, pocnitul oaselor este un subiect de interes pentru multe persoane. Uneori, acest zgomot se transformă într-o sursă de panică, însă vei vedea că, în majoritatea situațiilor, trosnitul oaselor este un zgomot natural și inofensiv. 

În continuare vei descoperi care sunt cauzele care determină apariția acestor trosnituri, când reprezintă o urgență medicală și ce poți face pentru a diminua frecvența acestor zgomote și pentru a-ți proteja mai bine articulațiile. 

De ce trosnesc oasele? Informații utile despre zgomotul cunoscut sub numele de ”crepitus articula

Zgomotele articulare, precum trosnirea oaselor, sunt foarte frecvente și, de cele mai multe ori, inofensive, contrar poveștilor din bătrâni care spun că pocnirea oaselor provoacă artrită.

Acest zgomot este cunoscut în lumea medicală drept ”crepitus articular” și este cauzat de scăpări de gaze din lichidul sinovial, un lichid care se găsește la nivelul articulațiilor și care ajută la lubrifierea și amortizarea acestora. În momentul în care îți miști articulațiile brusc, indiferent dacă vorbim de încheietura mâinii, de genunchi sau de coloană, presiunea exercitată eliberează bule de aer în interiorul lichidului, iar acest lucru duce la zgomote articulare. 

Trosnitul oaselor nu este considerat o urgență medicală, decât în cazul în care este însoțit de alte simptome precum durere, umflături, amorțeală sau dificultăți în mișcare. Multe persoane experimentează trosnitul oaselor periodic, fără a suferi de vreo afecțiune sau a se confrunta cu consecințe grave.

De ce trosnesc genunchii?

Fotografie de Towfiqu barbhuiya pe Pexels.com

Trosnirea genunchilor este situația cea mai întâlnită după perioade de pauze sau inactivitate – probabil ai observat că îți trosnește genunchiul atunci când te ridici de pe scaun sau canapea după o perioadă destul de mare de stat. Mișcarea genunchiului, cum ar fi îndoirea și întinderea piciorului, mersul pe jos, alergatul, exercițiile de încălzire, toate acestea pot declanșa un zgomot la nivelul genunchiului. 

De asemenea, sporturile care implică mișcări repetitive ale genunchilor, cum ar fi alergatul, fotbalul, baschetul sau tenisul, pot duce la trosnitul genunchilor după antrenamente. Așa că, data viitoare când te vei întreba de ce pocnesc genunchii, gândește-te la activitățile pe care le-ai făcut cu puțin timp înainte. Fie te-ai antrenat mult, fie ai stat prea mult într-o poziție de repaus, iar asta a dus la rigiditate și acumulare de presiune în articulații.

Pocnetul este dat de țesutul cartilaginos dintre articulații, adică acel țesut care reduce frecarea creată, atenuează șocurile și face mișcarea confortabilă.

Când articulațiile trosnesc, sunetul provine din compresia bulelor de azot (de aer) care apar în mod natural în spațiile dintre articulații. Acest fenomen mai este numit și cavitație

De ce trosnesc articulațiile?

Fotografie de Towfiqu barbhuiya pe Pexels.com

În cazul dilemei ”de ce îmi trosnesc articulațiile”, cel mai probabil, la baza acestui zgomot nu stă doar eliberarea gazelor în lichidul sinovial, ci și alte cauze, cum ar fi:

  • Deteriorarea cartilajului – cartilajul acționează ca un amortizor între oasele articulației, absorbind șocurile și presiunea care rezultă din mișcarea și activitățile zilnice, iar în momentul în care cartilajul începe să se deterioreze, frecarea oaselor poate duce la sunetele de pocnire.
  • Mișcarea tendoanelor sau a ligamentelor peste articulații tendoanele și ligamentele pot trece peste proeminențele osoase sau între ele în timpul mișcării articulației, ceea ce poate genera un sunet de trosnit.
  • Articulații dislocate – o subluxație sau dislocare a articulației poate crea deasemenea instabilitate și pocnirea oaselor.
  • Modificări ale articulațiilor – pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul care acoperă capetele oaselor poate deveni mai aspru sau poate suferi anumite modificări, ceea ce poate duce la sunete de trosnit când articulația este folosită.
  • Utilizarea repetată a articulației – în unele cazuri, utilizarea mult prea repetitivă a unei articulații poate duce la trosnitul acesteia, ceea ce este destul de comun în rândul sportivilor.

Persoanele care se întreabă cel mai des de ce trosnesc articulațiile sunt cele vârstnice, pentru că uzura și deteriorarea articulațiilor sunt mult mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, dar și sportivii care practică sporturi sau exerciții fizice intense. În astfel de cazuri, poate fi recomandată și utilizarea unor suplimente pentru articulații, oase și mușchi care ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale și la conservarea densității osoase. Acestea pot fi utile și pentru persoanele care au suferit în trecut leziuni la nivelul articulațiilor sau care sunt predispuse la trosnitul oaselor. 

De ce trosnește coloana vertebrală?

Fotografie de Kindel Media pe Pexels.com

Dacă te confrunți cu o coloană care trosnește, nu trebuie să te sperii în primă fază pentru că se poate întâmpla același fenomen ca la articulații – presiunea exercitată în timpul mișcării coloanei vertebrale determină o eliberare de bule de gaze în lichidul sinovial, rezultând zgomotele specifice. 

Trosnirea coloanei mai poate apărea și în momentul în care articulațiile fațetare se așază. Coloana vertebrală este formată din vertebre conectate prin intermediul acestor fațete, iar în momentul în care te miști brusc, se poate auzi un trosnit inofensiv. Deteriorarea discului intervertebral poate duce la o presiune suplimentară asupra articulațiilor coloanei vertebrale și poate cauza trosnitul. Nu în ultimul rând, atunci când mușchii care înconjoară coloana vertebrală sunt tensionați sau contractați, aceștia pun presiune asupra articulațiilor și provoacă zgomotul de crepitus articular. 

Acum că știi răspunsul la întrebarea ”de ce îmi trosnește coloana”, te poți concentra asupra activităților zilnice, fără să te îngrijorezi. 

De ce trosnesc oasele la bebeluși și copii?

Zgomotele articulare la bebeluși și copii sunt foarte comune și normale, însă pot provoca panică în rândul părinților care nu știu de ce trosnesc articulațiile bebelușilor.

În cazul lor, ligamentele și tendoanele care leagă oasele sunt încă în dezvoltare și pot fi mai moi și mai puțin strânse decât la adulți (fenomen cunoscut sub numele de laxitate ligamentară). Acest lucru permite mișcări suplimentare în jurul articulațiilor, ceea ce duce la pocnitul oaselor. În plus, pe măsură ce bebelușii și copiii cresc, iar oasele lor se dezvoltă, pot apărea anumite modificări în structura oaselor, iar acestea, la rândul lor, pot determina apariția zgomotelor articulare la copii. Să nu uităm că cei mici sunt adesea foarte activi și pot face mișcări repetate și bruște care pot provoca trosnit în articulații.

Este important să menționăm faptul că, în general, trosnitul oaselor în cazul bebelușilor și al copiilor este absolut normal și nu indică nicio problemă medicală. Dacă însă observi că trosnitul este însoțit de durere sau de alte simptome neobișnuite, poți întreba un medic de ce trosnesc articulațiile la copii sau poți cere o evaluare și sfaturi suplimentare. 

Trosnitul oaselor – când este necesară o evaluare medicală?

Fotografie de Antoni Shkraba pe Pexels.com

În general, trosnitul oaselor este inofensiv și deseori este trecut cu vederea de majoritatea persoanelor. Există însă și cazuri în care acest zgomot ar putea indica o problemă mai serioasă. Vorbim de durere, ușoară sau severă și disconfort persistent asociat cu trosnitul oaselor, umflături sau roșeață în jurul articulației care trosnește, reducerea mobilității sau dificultăți în mișcarea unei articulații, istoric de leziuni la nivelul articulației respective sau probleme cronice. 

Dacă ai avut în trecut o leziune sau o traumă la o articulație care acum brusc a început să trosnească, sfatul nostru este să apelezi la un medic pentru o evaluare mai complexă. Medicul va examina zona din care provine trosnitura, va verifica dacă există vreo sensibilitate, umflătură sau leziune și, dacă este necesar, va recomanda teste de laborator, o radiografie sau chiar un RMN pentru a exclude cele mai importante afecțiuni care pot produce trosnituri ale oaselor. 

Când trosnitul oaselor este însoțit și de alte simptome, ar fi bine să consulți un medic, mai ales dacă această situație se întinde pe o durată lungă de timp. Iată câteva exemple de afecțiuni medicale care pot produce pocnitul oaselor:

  • Bursita sau inflamarea burselor (săculeți cu lichid localizați la nivelul articulațiilor) poate provoca zgomote articulare frecvente.
  • Leziuni ale meniscului sau ligamentelor – entorsele sau alte traume la nivelul articulațiilor pot afecta structurile articulare și pot provoca trosnit în perioada de vindecare.
  • Osteoartrita sau artrita reumatoidă – provoacă o degradare a cartilajului și implicit, articulații dureroase, umflate, care trosnesc.
  • Sindromul Plica – afecțiune dureroasă a genunchiului care apare în urma unei leziuni sau traume asupra articulației.
  • Tendinita – inflamația tendoanelor care trec peste articulații și provoacă disconfort și trosnit al oaselor în timpul mișcării.
  • Boala Scheuermann – afectează coloana vertebrală, produce modificări structurale ale vertebrelor și cauzează trosnit la nivelul spatelui.
  • Hiperlaxitate articulară – unele persoane au o predispoziție genetică pentru o laxitate crescută a ligamentelor și tendoanelor, iar acest lucru duce la un trosnit frecvent al articulațiilor.

Trebuie totuși să menționăm că, în cazuri destul de rare, trosnitul unei articulații se dovedește a fi o afecțiune mai gravă. În majoritatea situațiilor rămâne doar un zgomot produs ca urmare a unei mișcări mai bruște sau a ridicării după o perioadă mai lungă de repaus.

Pocnitul oaselor – ce poți face într-o astfel de situație?

Fotografie de Yan Krukau pe Pexels.com

Știi de ce trosnește genunchiul, dar probabil te întrebi și ce poți face pentru a elimina acest zgomot. După cum am menționat deja, în majoritatea situațiilor, pocnitul oaselor este inofensiv și nu afectează în niciun fel sănătatea. Dacă zgomotul în sine te deranjează poți adăuga exercițiile fizice regulate în rutina ta, în special cele care ajută la întărirea mușchilor și a stabilității articulațiilor. Poți consulta un fizioterapeut sau chiar un antrenor personal pentru un program personalizat de exerciții în acest sens. 

Dacă activitatea fizică intensă face parte din rutina ta, iar antrenamentele zilnice îți provoacă aceste trosnituri ale oaselor, este recomandat să te încălzești mai bine înainte a începe orice exercițiu sau activitate. Încălzirea musculaturii și a articulațiilor poate reduce riscul de trosnituri. Dacă pocniturile oaselor sunt însoțite de disconfort, s-ar putea să fii nevoit să limitezi aceste activități fizice intense sau să consulți un medic pentru a vedea exact care este problema. 

Menținerea unei greutăți sănătoase reprezintă o altă modalitate prin care poți elimina zgomotele articulare. Excesul de greutate exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor, lucru ce poate agrava pocnitul acestora.

Dacă lucrezi prea mult de la birou, din fața unui calculator, nu uita să mai iei pauze din când în când pentru a te întinde și a te mișca. Statul în aceeași poziție pentru o durată mai mare de timp crește riscul de apariție al trosniturilor la ridicare. De asemenea, postura corectă în timpul activităților zilnice și în timpul somnului poate reduce tensiunea asupra articulațiilor și frecvența zgomotelor articulare.

Dacă totuși pocnitul articulațiilor este persistent și apar și alte simptome care par să aibă sau nu legătură cu articulațiile, ar fi bine să consulți un medic pentru a exclude eventualele probleme medicale. Medicul îți poate prescrie și anumite suplimente alimentare care ajută la sprijinirea sănătății articulațiilor prin furnizarea de substanțe nutritive esențiale. Astfel de suplimente sunt eficiente în menținerea flexibilității, mobilității și confortului articulațiilor și deseori sunt recomandate și sportivilor.

Dacă pocniturile sunt provocate de o pierdere a densității osoase, se poate interveni cu suplimente de calciu, vitamina D și alte elemente esențiale pentru menținerea sănătății oaselor și prevenirea unor afecțiuni precum osteoporoza.

În cazul persoanelor active, suplimentele pot ajuta și la refacerea musculare, la reducerea durerii și a inflamației și, implicit, la eliminarea trosniturilor. Persoanele în vârstă care se confruntă cu zgomote articulare și probleme de mobilitate pot lua suplimente alimentare pentru menținerea flexibilității mușchilor și a articulațiilor. 

Modalități de a atenua trosnetele articulațiilor

O modalitate de a evita pocnetul articulațiilor este să fii foarte activ în timpul zilei. Cu cât te miști mai mult, cu atât corpul se lubrifiază mai bine. Mai concret, când ești sedentar, lichidul din articulații nu se mișcă, iar cu cât ești mai activ, cu atât articulațiile se lubrifiază mai bine. 

În același timp un consum crescut de apă și lichide hidratante este obligatoriu zi de zi pentru lubrifierea și sănătatea articulațiilor.

Agravarea acestor cracmente sau trosnete

Trosnirea articulațiilor este un fenomen des întâlnit, însă, atât timp cât nu vine la pachet și cu dureri, zgomotul nu trebuie să ne îngrijoreze. 

Totuși acest țesut cartilaginos, treptat, își poate pierde proprietățile protectoare și frecarea nu mai poate fi evitată.

Sunetul mai poate apărea și atunci când transportați sarcini grele, unde țesutul cartilajului se deformează din cauza încărcăturii crescute. 

Un mare stres asupra genunchiului vine de la pantofii incomozi cu toc înalt. Așadar uneori ar fi bine să alegi între pantofii sănătoși cu toc mic, sau cei spectaculoși cu toc mare.

Suplimente pentru articulații și trosnete

Anumite suplimente care conțin nutrienți pentru articulații pot fi foarte benefici pentru menținerea sănătății lor pe termen lung:

 

În concluzie, trosnitul oaselor este o problemă cu care se confruntă multă lume, în special persoanele care au trecut de o anumită vârstă sau care practică sport în mod regulat. De cele mai multe ori, este un zgomot care nu ar trebui să te îngrijoreze, însă, dacă este însoțit și de alte simptome, sfatul nostru este să apelezi la un medic pentru a elimina orice cauză medicală. Iar dacă zgomotul te deranjează, poți introduce exercițiile fizice lejere în rutina ta zilnică pentru întărirea mușchilor și susținerea mai bună a articulațiilor. Ar trebui să observi îmbunătățiri imediat, iar trosnitul oaselor să rămână doar o amintire zgomotoasă. 


Pentru sfaturi personalizate:

Programează o consultație

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Referințe:

  1. https://www.pinnacle-ortho.com/why-are-my-joints-cracking-all-of-a-sudden
  2. https://www.healthline.com/health/bone-health/why-do-my-bones-crack-so-much
  3. https://www.health.com/fitness/joints-popping
  4. https://healthnews.com/health-conditions/musculoskeletal-disorders/why-does-my-body-crack-so-much/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2619836/
  6. https://www.healthline.com/health/bone-health/why-do-my-bones-crack-so-much

2 intrebari si raspunsuri la “De ce trosnesc oasele – o problemă medicală sau un zgomot inofensiv? (Legitatea #162)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *