O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Analizele de sânge esențiale la începutul toamnei

Analizele de sânge esențiale la începutul toamnei

Vara s-a sfârșit, concediile s-au cam terminat și acum este momentul ideal să te pui pe tine pe primul loc și să întorci privirea către propria sănătate.

Să fim sinceri, de câte ori ți-ai promis că vei face din sănătate o prioritate, doar ca apoi să lași „problemele” să intervină și să te întoarcă din drum?

Septembrie este momentul potrivit pentru a face o evaluare asupra propriei sănătăți. De multe ori însă, oamenii evită să-și facă analize de frica rezultatelor sau pentru că nu le consideră destul de relevante.

Dar un pilon important al prevenției este tocmai această evaluare a stării de sănătate. Cu cât se descoperă mai repede anumite carențe sau probleme de sănătate, cu atât ele sunt mai ușor de remediat.

Tranziția între anotimpuri vine cu schimbări în organism iar toamna vine cu provocările ei, mai ales pentru imunitate. De aceea este bine să fim pregătiți și îți recomandăm să efectuezi câteva analize esențiale pentru a te asigura că ești în cea mai bună formă.

Analize de sânge importante și relevante

Iată care analize și de ce sunt importante:

  1. Hemoleucograma completă: Această analiză vă oferă o imagine de ansamblu asupra stării sângelui, monitorizând numărul globulelor roșii, albe și al trombocitelor. Este esențială pentru depistarea anemiei, a infecțiilor, a prezenței paraziților sau a altor afecțiuni hematologice, mai ales înaintea sezonului rece, când sistemul imunitar poate fi supus unui stres suplimentar.
  2. Indicele HOMA: Care verifică atât nivelului de glucoză („zahăr” din sânge), care mai ales după o vară în care tentațiile dulci (cum ar fi înghețata) sunt la ordinea zilei, dar verifică și raportul acesteia cu insulinemia (cantitatea de insulină din sânge). Astfel această analiză oferă o imagine mult mai completă asupra riscului de diabet sau a stadiului în care acesta se află. De fapt indicele HOMA, măsoară gradul de rezistență la insulină, care este corelat și cu inflamația din organism.
  3. Profilul lipidic (colesterol, LDL, HDL și trigliceride): După mesele bogate din concediu, este important să monitorizăm nivelul tuturor fracțiilor lipidice. Un profil lipidic echilibrat vă protejează inima și vasele de sânge, reducând riscul de boli cardiovasculare. Din acest raport, este foarte important raportul dintre trigliceride si HDL, dacă el este mai mare de 2 și proteina C reactivă este crescută, atunci există un risc cardiovascular crescut.
  4. Analize pentru markerii inflamatori (CRP, VSH): Proteina C reactivă (CRP) și viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) ajută la identificarea unor posibile inflamații sau infecții în organism, oferind o imagine clară asupra stării generale de sănătate, esențială pentru a face față provocărilor toamnei.
  5. Homocisteina: Alături de profilul lipidic si CRP (proteina C reactivă), nivelul ridicat de homocisteină poate fi un indicator al riscului cardiovascular, fiind asociat cu boli de inimă și accidente vasculare. Verificarea acestui parametru ajută la identificarea riscurilor și la intervenția preventivă.
  6. Apolipoproteina A1 și Apolipoproteina B: Aceste analize evaluează foarte specific riscul cardiovascular prin măsurarea proteinele care transportă colesterolul în sânge. Un echilibru între acestea este esențial pentru sănătatea inimii. Iar la persoanele cu risc, oferă o imagine completă asupra iminenței unui accident ischemic.
  7. Vitamina D: Vara, prin expunerea pielii la soare, ar fi bine să ne luăm cantitatea de vitamina D de care avem nevoie, dar să ne facem și rezerve pentru toamnă. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și expunerea la soare scade, nivelul de vitamina D poate scădea și el. Această vitamină este vitală pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, dar are o relevanță și în alte arii alte sănătății. Nivelul optim la finalul verii ar trebui să fie în jurul valorii de 50ng/ml. Astfel o analiză vă poate arăta dacă aveți nevoie de suplimente cu vitamina D pentru un nivel optim.
  8. Examinarea funcției tiroidiene (TSH, T3, T4, anti-TPO): Schimbările de temperatură și lumină, dar mai ales stresul pot afecta funcționarea glandei tiroide. O verificare a nivelului acestor analize este importantă pentru a detecta eventualele dezechilibre care pot influența metabolismul și energia.
  9. Examinarea funcției renale (uree, creatinină): Rinichii joacă un rol esențial în filtrarea toxinelor din organism. Analizele pentru uree și creatinină ajută la evaluarea funcției renale și pot preveni afecțiuni grave precum insuficiența renală.
  10. Acidul uric: Nivelurile ridicate pot indica riscul de gută (depunerea cristalelor de urat în articulații), formarea calculilor renali (pietre la rinichi) și probleme ale funcției renale.
  11. Teste hepatice (AST, ALT, GGT, bilirubină): Ficatul este responsabil pentru detoxifierea organismului, iar testele hepatice vă ajută să monitorizați sănătatea acestuia. Aceste analize pot detecta afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita sau steatoza hepatică (ficatul gras), care pot trece neobservate.
  12. Electroliți (sodiu, potasiu, calciu, magneziu): Electroliții sunt esențiali pentru funcționarea corectă a nervilor și mușchilor. Iar după o vară călduroasă, în care am transpirat mult, este posibil să fi pierdut mult din acești electroliți, astfel că verificarea echilibrului lor este importantă pentru a preveni deshidratarea, problemele cardiace și disfuncțiile metabolice.
  13. Feritina: Chiar dacă hemoglobina și sideremia (nivelul de fier din sânge) sunt bune, feritina măsoară rezervele de fier din organism, care nu este esențială doar pentru depistarea anemiei feriprive, care are ca și consecințe afectarea energiei și a stării generală de bine, dar mai ales pentru căderea părului la femei. Un nivel care este sub 50ng/ml poate fi o cauză pentru căderea părului.
  14. Vitamina B12: Esențială pentru sănătatea sistemului nervos și producerea globulelor roșii, deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie și probleme neurologice. Testarea nivelului acestei vitamine este crucială pentru prevenirea acestor afecțiuni. Deși există controverse cu privire la vitamina B12, rolul acesteia este crucial pentru sănătate.
  15. Timpul de protrombină (Quick): Acest test evaluează capacitatea sângelui de coagulare, fiind esențial pentru monitorizarea riscului de sângerare sau tromboză, mai ales la persoanele care iau anticoagulante.
  16. Fosfataza alcalină: Aceasta este o enzimă care se găsește în principal în ficat și oase. Nivelurile crescute pot indica afecțiuni hepatice, osoase sau alte tulburări de sănătate.
  17. Mercurul în sânge: Deși pare o analiză inutilă, testarea nivelului de mercur este importantă pentru a preveni toxicitatea, care poate afecta sistemul nervos central, funcția renală, sistemul imunitar și cel hormonal. Iar pentru o relevanță și mai mare, nu te raporta la valoarea recomandată de laborator de sub 10μg/L, ci de sub 1μg/L, deoarece aceasta era valoarea de referință până în urmă cu câțiva ani, aceasta fiind modificată pentru că toate lumea are o cantitate prea mare de mercur în organism.
  18. Electroforeza proteinelor: Acest test ajută la identificarea anomaliilor în compoziția proteinelor din sânge, fiind util în diagnosticarea unor afecțiuni precum mielomul multiplu sau alte boli inflamatorii și autoimune.
  19. Teste hormonale (inclusiv estrogen, testosteron, cortizol): Hormonii influențează mai toate aspectele sănătății, de la metabolism și starea de spirit până la funcțiile sexuale și energia zilnică. Monitorizarea nivelurilor hormonale poate ajuta la identificarea dezechilibrelor care ar putea afecta calitatea vieții și pot preveni probleme sexuale și de libidou care sunt tot mai frecvente astăzi.
  20. Antigeni antitumorali: Aceste analize reprezintă cei mai frecvenți factori tumorali și sunt folosiți pentru monitorizarea celor mai frecvente forme de cancer. În funcție de predispoziția din familia ta, îți recomand să alegi și dintre aceste analize:
    – CEA (Antigenul carcinoembrionar): Utilizat pentru monitorizarea cancerului colorectal, dar și pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, gastric și mamar.
    – AFP (Alfa-fetoproteina): Asociată în special cu cancerul hepatic (hepatocarcinom) și cancerul testicular. Nivelurile crescute pot fi observate și în alte afecțiuni non-canceroase ale ficatului.
    – PSA (Antigenul specific prostatic): Utilizat pentru depistarea și monitorizarea cancerului de prostată. Nivelurile crescute pot indica cancer de prostată, dar și alte afecțiuni benigne ale prostatei.
    – CA 125 (Antigen carbohidrat): Marker tumoral folosit în principal pentru monitorizarea cancerului ovarian. Poate fi crescut și în alte afecțiuni ginecologice sau inflamatorii.
    – CA 19-9 (Antigen carbohidrat): Utilizat în principal pentru monitorizarea cancerului pancreatic, dar și al altor tumori gastrointestinale, cum ar fi cancerul colorectal și gastric.
    – CA 15-3 (Antigen carbohidrat): Utilizat în principal pentru monitorizarea cancerului de sân, mai ales în cazul recidivelor sau metastazelor.
    – hCG (Gonadotropina corionică umană): Utilizată pentru depistarea și monitorizarea cancerelor testiculare și ale ovarului, precum și a bolii trofoblastice gestationale.
    – Calcitonina: Marker pentru cancerul medular tiroidian. Este utilizată pentru diagnosticarea și monitorizarea acestui tip de cancer.
    – NSE (Enolaza specifică neuronilor): Utilizată pentru monitorizarea neuroblastomului, a cancerului pulmonar cu celule mici și a altor tumori neuroendocrine.
    – SCC (Antigenul carcinomului cu celule scuamoase): Utilizat pentru monitorizarea cancerului de col uterin și a altor cancere cu celule scuamoase (de exemplu, cancerul pulmonar).

Importanța analizelor preventive

Aceste analize sunt un pilon important al prevenției, permițându-ne să depistăm din timp eventualele probleme de sănătate și să luăm măsuri înainte ca acestea să devină serioase. Principala problemă pentru o mare masă a populației o reprezintă faptul că o mare parte din aceste analize nu sunt decontate prin casa de asigurări de sănătate. Însă cele 10 analize decontate și gratuite, de multe ori nu sunt relevante pentru evaluarea stării de sănătate.

Iar o monitorizare regulată a stării de sănătate, prin analize anuale, îți poate asigura un echilibru optim al sănătății și îți poate arăta ariile unde este nevoie să acorzi o mai mare atenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *