Continut articol
Colesterolul este un subiect foarte larg despre care putem discuta multe. Însă în legitatea de azi îți vom prezenta o altă perspectivă asupra lui precum și cele mai importante informații de care e bine să ții cont.
La început colesterolul îți salvează viața!
Creșterea colesterolului nu este o dereglare a organismului, o reacție greșită ci de fapt este o reacție normală de apărare.
Atunci când stilul de viață nu este corect și se generează multă aciditate în organism (nu doar în stomac), viața ne este pusă în pericol. Corpul alege să căptușească vasele de sânge cu colesterol astfel încât ele să fie protejate împotriva invaziei acide. Acest mecanism simplu ne prelungește viața cu 10-20 de ani.
Desigur, la un moment dat depunerile de colesterol sunt prea mari, se desprind și înfundă vasul de sânge provocând infarct miocardic sau accident vascular cerebral!
Există 2 tipuri de colesterol:
- LDL – colesterol „rău”, cel care se depune pe vasele de sânge
- HDL – colesterol „bun”, cel care curăță vasele de sânge
Raportul optim între LDL și HDL este de 2:1. Un LDL prea mare sau un HDL prea mic este la fel de rău.
Cum menținem valorile colesterolului în limite normale dar și în raportul optim:
- consumând crudități la fiecare masă
- având mereu o alimentație sănătoasă bazată pe alimente integrale (fără fast-food și fără semipreparate)
- reducând consumul de grăsimi saturate (grăsimi animale, margarină) și ulei de floarea soarelui
- consumând cu regularitate uleiuri presate la rece, bogate în omega 3 (măsline, in, cânepă) și evitându-le pe cele bogate in omega 6 (floarea soarelui, sofranel, porumb, struguri, etc.)
- făcând sport cu regularitate
- dormind un somn odihnitor în fiecare și ajutând astfel ficatul să se regenereze în fiecare noapte
Pe scurt, o persoană cu un stil de viață sănătos are de obicei colesterolul în limite normale! Deci soluția este simplă: urmărește legitățile și implementează ceea ce citești!
Și ca să clarificăm: UN APORT CRESCUT DE COLESTEROL DIN ALIMENTAȚIE (grăsimi animale, margarină și alte uleiuri) NU ESTE NICIODATĂ RECOMANDAT! În această legitate ne referim preponderent la colesterolul generat de către ficat, ca mecanism de apărare.
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Referinte:
– https://www.medicalnewstoday.com/articles/321484
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2747394/
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9206383/
[…] cauza unor mecanisme de apărare al organismului care produc mai mult colesterol ca să-l salveze și produc mai multe grăsimi ca să stocheze energia, oamenii au început să […]
[…] din clasa statinelor sunt larg utilizate în toată lumea pentru reducerea nivelelor colesterolului, deși acești parametri, la fel ca și tensiunea arterială și glicemia, ar putea fi reglate […]
Bucuros sa va găsesc.O afecțiune oarecare sa fi fost cauza? Doar Dumnezeu poate ști.