O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 4,75 din 5)
Încarc...

Esente tari in seminte mici: salata de chia!

Esente tari in seminte mici: salata de chia!

Esente tari in seminte mici! O reteta cu leac!

Civilizatia Azteca, este prima care mentioneaza binefacatoarele seminte de chia!

Semintelele mici si negre sau bej de chia, erau cunoscute inca din antichitate pentru proprietatile minunate pe care le detin, in ciuda faptului ca sunt printre cele mai mici din lume! Aztecii sunt cei care au facut cunoscute semintele miraculoase de chia folosindu-le in tratarea diferitelor afectiuni precum oboseala cronica, astenia si chiar depresia, acestea fiind surse complexe de energie si putere.

Deasemenea, semintele de chia erau folosite pentru bandajarea unor rani, pentru grabirea vindecarii si impiedicarea infectiilor pielii.

Semintele de chia sunt bogate in minerale, acizi, omega 3, antioxidanti si proteine complexe.

Consumati de doua trei ori pe saptamana seminte de chia sub diferite forme, pentru a va asigura aportul optim de nutrienti in organism.

Semintele de chia contin:

  • de cinci ori mai mult calciu decat laptele, plus magneziu si bor care ajuta calciul sa se transfere in oase
  • de trei ori mai multi antioxidanti decat afinele
  • de trei ori mai mult fier decat spanacul
  • de trei ori mai multe fibre decat ovazul
  • de doua ori mai mult potasiu decat bananele
  • foarte mult omega 3

Pentru copii, semintele de chia sunt aur curat! Adauga seminte de chia peste salate, in smoothie sau in fresh de fructe, in budinci, iaurt sau in cerealele de dimineata, asigurandu-le in acest fel o sursa compacta de nutrienti.

SALATA (DE ICRE) DE CHIA:

Minunea Naturii iti propune o reteta simpla cu seminte de chia, ce poate fi servita dimineata la micul dejun:

  • 75g seminte de chia
  • 130 ml apa
  • sare dupa gust (sare de Himalaya)
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 1 ceapa mica
  • o lingura ulei de masline sau ulei de seminte de in daca vrei un gust mai pregnant de peste (uleiul de in are un gust care duce cu gandul al peste datorita continutului ridicat de omega 3)
  • Jumatate de morcov ras
  • Patrunjel verde tocat marunt

Pune intr-un bol semintele de chia, apa, sarea si zeama de lamiae. Amesteca pana cand compozitia devine o pasta omogena. Adauga apoi uleiul, morcovul ras, ceapa tocata si patrunjelul.

Serveste pe felii de ardei gras, castravete sau paine wasa.

salata de chia

Semintele de chia au proprietatea de a abosrbi repede apa sau lichidele creand o masa gelatinoasa cu gust neutru, care se poate cu usurinta transforma intr-un preparat dulce sau sarat, in functie de celalate ingrediente care se adauga.

Aceasta reteta are un continut scazut de carbohidrati, de altfel mai toti carbohidratii din semintele de chia sunt constituiti din fibra, adica nu reprezinta zahar sau amidon.

Chia este recomandata deasemenea pentru sustinerea dezvoltarii musculaturii si in timpul exercitiului fizic, fiind o sursa excelenta de energie pentru sportivi!

Cu Minunea Naturii ai pofta de sanatate!

5 intrebari si raspunsuri la “Esente tari in seminte mici: salata de chia!

  1. Pingback: Cu ce inlocuim carnea? Alternative optime de proteine – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *