O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Căderea părului și feritina (rezerva de fier)! ( Legitatea #339)

Căderea părului și feritina (rezerva de fier)! ( Legitatea #339)

Te-ai gândit vreodată că poate fi o legătura între căderea părului și rezerva de fier sau feritina?

Așa cum am mai precizat în urmă cu câteva legități, antiacidele pot provoca diverse carențe, iar una dintre ele este cea de fier! Iar consecutiv poți să suferi de o anemie.

Feritina este proteina care păstrează rezervele de fier din organism. Dar ea mai este implicată și în transportul hormonilor tiroidieni și în procese fiziologice care aparent au mai puțină importanță, cum ar fi creșterea părului.

Carența de feritină reprezintă însă principala cauză a căderii părului la femeile înainte de menopauză!

Femeile pot observa o cădere a părului în momentul în care se spală sau când se piaptănă, precum și un fenomen de subțiere a firului de păr fără zone efectiv de chelire.

Femeile simt mai degrabă că părul lor este în general mai subțire și mai puțin des sau coada este mult mai subțire decât înainte.

Dar ce legătură are Feritina cu antiacidele?

Pentru a fi absorbit din alimente, fierul are nevoie de prezența unui acid, iar antiacidele sau suplimentele de calciu luate în apropiere de ora mesei pot să reducă absorbția fierului, indiferent că este din alimente sau din suplimente.

De fapt, oricine are probleme cu căderea părului și ia inhibitoare de pompe de protoni (medicamente de tipul omeprazol) sau medicamente antiacide, ar fi bine să-și verifice nivelul de feritină.

Mai sunt și alte elemente care pot să aibă un impact în nivelul fierului și absorbției lui cum ar fi: taninul din ceai și cafea, fitații din arahide, leguminoase, cereale crude sau albușul de ou.

Nivelul optim al rezervei de fier, feritina

Nivelul feritinei la femei este cuprins între 12 și 150 de nanograme per mililitru, un interval mult prea larg pentru a fi relevant.  

Dar de fapt, este necesar un nivel minim de 40 ng/ml pentru oprirea căderii părului și un nivel de minim 70 ng/ml pentru regenerarea acestuia. Ca să nu mai spunem că nivelul optim minim de feritină pentru o bună funcționare la glandei tiroide variază între 90 și 110.

Intervalul foarte larg al feritinei normale poate induce în eroare atunci când dorim să depistăm o cauza a unei afecțiuni! …dar același lucru este valabil și pentru alte tipuri de analize cum ar fi de exemplu insulinemia.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9805541/
– https://www.dovepress.com/the-diagnostic-value-of-serum-ferritin-for-telogen-effluvium-a-cross-s-peer-reviewed-fulltext-article-CCID
– https://mmed.mosuljournals.com/article_178698_298a1b3bfe3e5b54485803551d762814.pdf
– https://www.researchgate.net/publication/326475251_A_Study_of_Serum_Ferritin_Level_in_Female_Patient_with_Alopecia/fulltext/5b770799a6fdcc5f8b4dacfb/A-Study-of-Serum-Ferritin-Level-in-Female-Patient-with-Alopecia.pdf

2 intrebari si raspunsuri la “Căderea părului și feritina (rezerva de fier)! ( Legitatea #339)

  1. Pingback: Hemoglobina în limite normale dar totuși anemie! Efectele feritinei scăzute. (Legitatea #210) - minuneanaturii.ro

  2. Pingback: Vitamina C nu este doar pentru imunitate (Legitatea #455) - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *