O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Alimentație sănătoasă: sfaturi și reguli pentru adulți și copii în vederea menținerii echilibrului în organism

Alimentație sănătoasă: sfaturi și reguli pentru adulți și copii în vederea menținerii echilibrului în organism

O alimentație sănătoasă reprezintă unul dintre pilonii pe care se bazează sănătatea fizică și mentală. Prin ceea ce consumi zilnic alegi să devii ori prietenul, ori propriul inamic al organismului tău. Calitatea și cantitatea alimentelor sunt factori esențiali prin care poți preveni numeroase boli și în același timp poți încetini procesul de îmbătrânire.

O alimentație sănătoasă vizează atât lista produselor nutritive, precum și obiceiurile de consum. Descoperă în rândurile de mai jos de ce este importantă o alimentație sănătoasă, sfaturi pentru o alimentație sănătoasă a copiilor, plus multe alte informații valoroase pentru o viață sănătoasă și fericită.

Alimentație sănătoasă – care sunt principiile general valabile care susțin echilibrul organismului? 

Alimentatie sanatoasa pentur copii si adulti

O alimentație sănătoasă capătă înțelesuri diferite, care variază de la o persoana la alta, în funcție de stilul de viață, greutate, vârstă, anumite afecțiuni posibile și alte criterii subiective.

O dietă nutritivă creată pentru o persoană sedentară ar putea fi insuficientă sau chiar dăunătoare pentru cineva care practică un sport de performanță sau care urmează un stil de viață activ. Astfel, nu se poate vorbi despre o alimentație sănătoasă standard, dar cu toate acestea există câteva principii universal valabile care mențin echilibrul în organism. 

Indiferent că ești sportiv de performanță, femeie însărcinată, copil, adult, bolnav sau sănătos, obez sau normoponderal, de aceste principii de stil de viață este bine să ții cont.

Alimente integrale nutritive și diversificate 

Este important să oferi organismului produse cu valoare nutritivă mare, care să-i susțină funcționarea la capacitatea maximă. Astfel este indicat să consumi o gamă cât mai diversificată de alimente care să-ți ofere macronutrienți, dar și cele mai importante vitamine, minerale și fibre fără de care organismul nu ar putea lupta preveni sau lupta contra diverselor eventuale afecțiuni. 

În primul rând, avem nevoie să acoperim necesarul zilnic de macronutrienți:

  • proteine de calitate și toți aminoacizii esențiali;
  • carbohidrați complecși cu eliberare lentă;
  • grăsimi sănătoase cu accent pe cele cu Omega-3.
  • Consumă proteine de calitate

Proteinele sunt indispensabile pentru o alimentație sănătoasă, iar vestea bună este aceea că, există o marjă largă de produse care pot deveni surse în acest sens. Carnea de pasăre crescută în mod tradițional, peștele pescuit din ape curate sau ouăle oferă un aport excelent de proteine.

Ouăle pot fi considerate drept multivitamina naturii, fiind bogate în proteine, grăsimi sănătoase, minerale, vitamine și antioxidanți. De asemenea, acest aliment conține un nutrient numit colină, care favorizează funcțiile creierului și crește doar colesterolul bun. Bineînțeles, este important ca ouăle să provină de la găini crescute în mod tradițional, în aer liber și cu o nutriție care să includă, de exemplu, semințe de in, ca sursă de Omega-3.

Produsele lactate sunt pe lista alimentelor de evitat sau de consumat cât mai rar. Corpul multor persoane nu mai are enzime pentru digestia corectă a lactatelor după vârsta copilăriei și în plus laptele care se găsește astăzi în comerț este foarte departe de ceea ce era laptele acum 50 de ani. Mai apoi, brânzeturile sunt bogate în grăsimi, iar laptele de vacă poate spori inflamațiile în organism.  

Tot din categoria surse valoroase de proteine mai face parte și carnea slabă, degresată, de preferat din surse bio. Pentru o alimentație sănătoasă este recomandat consumul de pește sau carne slabă de cel mult două-trei ori pe săptămână. Dacă te numeri printre adepții preparatelor din carne roșie, atunci alege numai o carne de vită care a crescut cu iarbă („grassfed”), nu exagera cu acest aliment și consumă-l mereu lângă o salată de crudități.  

Dacă însă urmezi un stil de viață vegetarian sau vegan, atunci optează pentru mese care cuprind leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, bob), pseudocereale (quinoa, hrisca, mei), semințe (chia, cânepă, dovleac, floarea soarelui, in) și nuci (nuci rămânești, pecan, macadamia, braziliene, migdale, caju). 

Pentru vegetarieni și vegani este important ca pe parcursul unei zile să facă un mix de leguminoase (fasole, năut, linte, bob, mazăre), cu pseudocereale (hriscă, mei, quinoa) și cu semințe sau nuci pentru a-și asigura întreg necesarul de aminoacizi esențiali.

Ca principiu general, pentru o persoană care nu urmărește neapărat creșterea masei musculare, aportul de proteine zilnic ar fi bine să fie undeva la 1 gram per kilogram corp, pe zi.

  • Consumă carbohidrați complecși 

Aceștia sunt o bună sursă de energie, iar dacă îi alegi pe cei corecți, integrali și hrănitori, pot fi bogați în minerale, fibre și vitamine necesare pentru organism. Astfel, adaugă în farfuria ta zi de zi cel puțin unul dintre aceste alimente care cresc aportul de fibre și anume: cereale integrale fără gluten, pseudocereale, quinoa, hrișcă, mei, amaranth, cartofi dulci sau orez integral.

Evită sursele de carbohidrați rafinați: făină albă, dulciuri, pâine albă paste, orez alb și diverse alte produse de patiserie.

  • Elimină sursele de grăsimi nesănătoase 

Pentru o alimentație sănătoasă este esențial să limitezi consumul anumitor produse care dăunează organismului din cauza aportului de grăsimi saturate sau trans. Printre acestea se află următoarele: uleiul hidrogenat, margarina, uleiul de floarea soarelui, mezelurile, produsele de patiserie, carnea procesată, alimentele de origine animală din crescătorii etc.

De asemenea, este utilă consultarea etichetelor, folosirea uleiurilor bogate în Omega-3 și prepararea alimentelor prin coacere sau fierbere, nu prin prăjire.

Grăsimile sănătoase, bogate în Omega-3, cresc nivelul de colesterol bun (HDL) și modifică structura colesterolului rău (LDL). Așadar, nu există niciun motiv să excluzi din dietă uleiul de măsline, untul, carnea provenită de la animale crescute în mod tradițional sau produsele organice eco-bio, precum uleiul de cocos, deoarece sunt surse de nutrienți și grăsimi benefice pentru sănătatea organismului. 

Include minim 5 porții de legume și fructe în dieta zilnică 

Nu mai este niciun secret că fructele și legumele sunt cruciale pentru un organism funcționabil. Dacă 5 porții pe zi ți se pare prea mult, atunci compune astfel de gustări în diverse forme.

De exemplu, începe dimineața cu o salată de fructe sau un smoothie din fructe de pădure. La gustarea dintre micul dejun și prânz, consumă un măr și o mână de nuci, care au capacitatea de a energiza organismul mai mult decât o face cafeaua. 

Fructele nu pot fi consumate după masă, decât la minim de 1-2 ore după ce ai mâncat masa principală, pentru a preveni fermentația intestinală. În rest, poți crea garnituri mixte din legume, pe care să le prepari prin fierbere sau coacere. În acest fel, te bucuri în totalitate de valoarea lor nutritivă. 

Apoi pentru a-ți acoperi necesarul de legume, începe prânzul și cina cu o salată de crudități, plină de alimente sănătoase, vitamine, minerale și alți nutrienți.

De preferat sunt produsele de sezon, dar dacă nu este anotimpul fructelor și legumelor proaspete, atunci optează pentru fructe de pădure congelate, mere, rădăcinoase, linte, fasole neagră, mazăre și tărâțe de ovăz. Acestea sunt bogate în fibre și pot fi introduse într-o gamă variată de rețete rapide. 

Învață să reduci inteligent excesul de sare și zahăr 

Pare aproape imposibil să-ți imaginezi preparate în care să nu fie introdusă un pic de sare, dar află că te poți bucura de savoarea mâncării folosind doar condimente naturale. La fel cum, cu greu găsești în supermarket alimente fără zahăr. Este adevărat, zahărul este nociv în cantități mari. Acest aliment este un dizaharid format din glucoză și fructoză, elemente care pregătesc teren pentru obezitate, glicemie mare, trigliceride crescute, rezistență la insulină și probleme metabolice. 

De asemenea, fructoza din zahărul adăugat nu ține sub control hormonul foamei (grelina) și accelerează instalarea bolilor de inimă, problemele metabolice, creșterea în greutate etc. Începe să pregătești dulciuri în casă pe bază de fructe uscate sau optează pentru gustările fără zahăr. 

Nu sări peste mese 

Multe persoane consideră că evitarea cel puțin a uneia dintre cele 3 mese principale îi va ajuta să piardă kilogramele în plus. În realitate, această practică nu face decât să mențină o stare permanentă de foame, succedată chiar de supraalimentare și pierderea energiei. Dacă urmezi o dietă sau dorești să gestionezi cantitatea de alimente zilnice, atunci respectă dimensiunile porțiilor de mâncare. 

Un truc foarte eficient este să începi fiecare masă cu o salată de crudități. Astfel senzația de sațietate apare mai repede și vârfurile de glicemie vor fi mai aplatizate, ceea ce se traduce printr-o mai mare flexibilitate metabolică și printr-un risc mai mic de a depune kilograme în plus.

Un alt truc util se referă la folosirea farfuriilor mici. Nu înlocui mesele principale cu micile gustări care ,,țin de foame’’, dar le poți consuma pentru a-ți completa aportul necesar de fibre, vitamine și minerale. Așadar, data viitoare când simți nevoia să mănânci ceva, dar mai e mult până la pauză, bea un pahar de suc de orz verde – acesta face mai mult bine decât o cafea!

Ai grijă la consumul de alcool

Se știe că vinul este, oarecum, benefic pentru sănătate, însă doar dacă este consumat cu moderație. Astfel, un pahar de vin roșu de trei ori pe săptămână este limita în care îți răsfeți papilele gustative și organismul fără să-i faci rău. Strugurii roșii sunt bogați în antioxidantul numit resveratrol. Acesta ajută la sănătatea arterelor, prevenirea anumitor afecțiuni grave, crește rezistența mușchilor la efort și protejează gingiile. 

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă pe timpul sezonului rece?

Când scad temperaturile, imunitatea are nevoie de și mai mult combustibil pentru a se proteja împotriva virusurilor și bacteriilor asociate bolilor de sezon. Una dintre cele mai importante reguli pentru o alimentație sănătoasă pe timpul iernii se referă la consumul de fructe și legume din belșug, mai ales rădăcinoase. 

Pe timpul zilelor de toamnă, include în dieta zilnică astfel de produse proaspete, de sezon, deoarece sunt surse naturale de minerale și antioxidanți. De asemenea, completează alimentația cu produse pe bază de Omega-3 (semințe de chia, pește gras), zinc și fier (semințe și nuci, migdale, caju sau fisticul crud și fără sare), vitamina C (mere, citrice, kiwi) și D (ouă, pește gras sau produse lactate), care ajută la întărirea imunității. 

Seminte si nuci alimente sanatoase iarna
Fotografie de Marta Branco pe Pexels.com

Descoperă ce este alimentația sănătoasă cu adevărat și diversifică mesele cu broccoli, varză, rădăcinoase, mazăre, năut, fasole ori linte. Boabele prăjite de năut sunt surse ideale de energie, fiind, totodată, un stimulent digestiv important. 

Nu neglija importanța hidratării 

Și apa reprezintă un subiect crucial când vorbești despre alimentația sănătoasă și nu doar fructele sau legumele. Deși odată cu scăderea temperaturii deshidratarea este mai puțin sesizabilă, totuși este esențial să păstrezi nivelul optim de apă în corp. Consumul de minim 2 litri de apă pe zi contribuie la susținerea funcțiilor organismului, ceea ce îl face mai puternic în lupta cu bolile. 

De asemenea, completează necesarul de apă prin consumul de fructe și legume. De exemplu, castravetele are un conținut de apă de peste 90%, ocupând chiar topul celor mai hidratante alimente. 

Așadar, nu există un singur aliment care să-ți furnizeze tot necesarul de vitamine, fibre și minerale, dar poți susține sistemul imunitar puternic pe baza alimentelor clasice, populare pentru savoarea și potențialul lor semnificativ pentru sănătatea ta. 

Alimentația sănătoasă și beneficiile unei diete diversificate – care sunt alimentele care sunt consumate pentru prevenirea anumitor boli grave?

Alimentația sănătoasă reprezintă cheia unei vieți lungi și a unui sistem imunitar forte. De exemplu, produsele bogate în antioxidanți protejează celulele și reduc riscul de dezvoltare a unor boli grave. 

  • Fructele și legumele

Nivelul de energie al organismului tău este direct influențat atât de cantitatea, cât și de calitatea alimentelor pe care alegi să le mănânci la o masă. Păstrarea unor proporții optime în farfurii mici, gustările pe bază de fructe uscate sau proaspete împreună cu nuci sau semințe în defavoarea patiseriilor sunt reguli de alimentație sănătoasă care te vor ajuta să normalizezi metabolismul, nivelul zahărului în sânge și să reglezi producția hormonului de somn. În acest fel, alimentația sănătoasă stă la baza unui somn de calitate, care la rândul său este crucial pentru imunitate și activitatea creierului. 

De asemenea, dintr-o alimentație sănătoasă nu trebuie să lipsească:

  • Alimentele bogate în vitamina E: Consumul de vitamina E protejează sănătatea inimii și previne formarea cheagurilor de sânge. Câteva dintre cele mai populare surse ale acestei vitamine sunt legumele verzi, migdalele, alunele de pădure sau nucile.
  • Alimente care conțin potasiu și cupru: Potasiul susține sănătatea sistemului nervos și sinteza proteinelor, deci consumă în mod regulat banane, avocado, portocale, cartofi, ciuperci, piersici sau caise. Pentru a completa necesarul de cupru în organism, începe să consumi cacao, nuci, fructe uscate, spanac și cereale integrale.
  • Alimente care au fier și zinc: Fierul se găsește în gălbenuș de ou, nuci, ciocolată neagră, carne de vită, ficat, sfeclă roșie, năut sau ciuperci. Pentru un aport considerabil de zinc adaugă în alimentația ta semințe de cânepă, in, quinoa sau de dovleac. 
  • Alimente care conțin calciu, fosfor și magneziu: Alimentația sănătoasă susține rezistența sistemului osos și dinți sănătoși până la o vârstă înaintată. În acest scop este recomandat să treci pe lista de cumpărături alimente care conțin calciu, fosfor și magneziu (cereale integrale, semințe și nuci).
  • Alimente bogate în fibre: Consumul de fibre vegetale sprijină tranzitul intestina normal, previne constipația și ajută la sănătatea colonului. Mai mult, fibrele sprijină și dezvoltarea sănătoasă a microbiomului intestinal. În categoria de fibre întră toate legumele, în special frunzele și rădăcinoasele.
  • Alimente bogate în Omega-3: Acizii grași Omega-3 au efect antiinflamator având rol preventiv în multe din afecțiunile omului modern: colesterol, hipertensiune, diabet, dureri articulare, imunitate, alergii, etc. Surse de omega-3 sunt: pestele, uleiul de in, carena de vită hrănită cu iarbă, ouăle de la găini care au mâncat semințe de in.
  • Alimente bogate în clorofilă: Clorofila este sângele plantelor,dând culoarea verde, dar ea sprijină și sănătatea sângelui nostru. Astfel consumul de frunze verzi este deosebit de important pentru sănătatea noastră.

În plus, alimentația sănătoasă contribuie la susținerea activității cognitive. De exemplu, vitaminele E, D, C, acizii grași Omega-3 sau flavonoidele sunt câțiva dintre cei mai puternici aliați împotriva demenței. Fructul kiwi conține cupru, care susține activitatea creierului și întărește rezistența organismului la boli. De asemenea, beneficiile sale se află în semințe și nu în miezul dulce. 

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă dacă ești vegetarian sau vegan – cum poți preveni carențele nutriționale dacă nu consumi carne?

Cum sa nu ai carente daca esti vegan
Fotografie de Alexis Chloe pe Unsplash.com

Ai auzit frecvent că se discută despre importanța dietei echilibrate, dar încă nu ai descoperit cu exactitate ce înseamnă o alimentație sănătoasă? Sau ți-ai evaluat obiceiurile de consum și simți că a venit momentul pentru o îmbunătățire? Nutriția reprezintă un subiect complex și multe persoane vegane sau vegetariene nu dețin informații precise prin care să poată distinge combinațiile alimentare benefice de cele dăunătoare organismului.  

  • Niciun aliment nu trebuie să predomine obiceiurile tale de consum

Este important să menții un echilibru și să eviți excesele, aceasta a fiind una dintre cele mai importante concluzii privitoare la o alimentație sănătoasă. Așadar, una dintre cele mai utile informații despre alimentația sănătoasă este să jonglezi cu mai multe grupe pentru un aport mai mare de nutrienți, precum: cereale, fructe, legume, leguminoase, pseudocereale și nucifere.  

Capcana alimentației vegetariene este că se consumă prea mulți carbohidrați (pâine, cartofi și orez), ceea ce poate duce în timp la dezechilibre metabolice și carențe. Acoperirea necesarului zilnic de proteine (aminoacizi), dar și de vitamine, minerale și fibre sunt cheia unei alimentații sănătoase.

  • Jumătate din dieta zilnică să includă legume și fructe 

Iată câteva dintre cele mai sănătoase fructe și legume care aduc organismului un plus de vitamine, minerale și antioxidanți: fructe de pădure, spanac, kale, rucola, salată verde, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă și varză. De asemenea, frunzele de pătrunjel, cătina și nectarinele sunt o sursă excepțională de antioxidanți și vitamina C. 

Consumul în mod regulat al acestora întărește imunitatea, sănătatea inimii și sunt utile în procesul privind detoxifierea. Toate reprezintă surse excelente de fibre și sunt consumate la scară largă pentru potențialul lor anticancerigen. 

Știai că, un broccoli poate concura cu laptele în ceea ce privește aportul de calciu pe care îl oferă organismului? De asemenea, un broccoli conține mai multă vitamina C decât portocalele. Această legumă favorizează absorbția vitaminei D, deoarece conține vitaminele A și K. 

  • Înlocuiește chipsurile cu gustări nutritive 

Moderația reprezintă una dintre definițiile a ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Consumă semințe și nuci crude în loc de chipsuri și alte gustări nesănătoase, 

Ai grijă să nu faci excese și încearcă în timp să le înlocuiești cu surse de proteine și fibre. Bucură-te în pauzele de la birou de câteva fructe uscate, migdale, nuci, caju, fistic sau ia-ți la prânz o salată cu semințe de chia ori de dovleac. Acestea îți furnizează grăsimi sănătoase și în plus, îmbunătățesc activitatea creierului și sănătatea inimii.  

Știai că, aproximativ 40 g de fistic pe zi protejează sănătatea inimii și a creierului, reducând riscul de infarct sau accident vascular? 

  • Fă salate în care să adaugi frunzele, rădăcina, tulpina și fructul legumelor, pe cât de mult posibil

Începe fiecare masă cu o salată de crudități în care să adaugi un ulei bogat în omega-3 și câte o lingură de semințe sau nuci. Crești astfel și calitățile nutriționale dar îmbunătățești și gustul.

Știai că,  salata de crudități este un foarte bun remediu pentru constipație, reglarea glicemiei și colesterol?

  • Rafinează meniul la micul dejun 

Dacă te numeri printre persoanele care încep ziua cu o cafea pe stomacul gol, atunci oprește-te să mai faci asta până nu e prea târziu. Cafeaua îți poate crea probleme de sănătate dacă o consumi pe stomacul gol, astfel este recomandabil să o bei după micul dejun.

Însă, dacă nu poți mânca dimineața, atunci rezervă-ți resursele de energie consumând produse apicole, quinoa, iaurt grecesc, ovăz, năut sau avocado. Acestea îți oferă vitamina B, magneziu, fier și antioxidanți.  

  • Consumă fructele în coajă  

Coaja este de cele mai multe ori partea din fruct cu cele mai mulți nutrienți. Astfel alege fructe cât mai naturale și mănâncă merele, perele, strugurii, caisele, piersicile și alte fructe cu tot cu coajă.

  • Pregătește garnituri sățioase 

Chiar dacă ești genul de persoană care consumă carne cel puțin odată pe săptămână, tot ai posibilitatea să mărești aportul de nutrienți și din legume. Prepară la prânz garnituri sau supe creme rapide pe bază de produse fără gluten, mazăre, fasole, linte sau năut. Acestea sunt bogate în fitonutrienți și au potențial antiinflamator și antioxidant. Nici condimentele naturale nu trebuie neglijate. Aromează mâncarea folosind oregano, turmeric, ghimbir, busuioc sau usturoi, toate având rol antiinflamator. Înlocuiește uleiurile rafinate cu cele de măsline, avocado sau de cocos, bogate în grăsimi sănătoase. 

Notă! Pentru a beneficia de proprietățile usturoiului, acesta trebuie consumat în formă zdrobită sau pisată, iar fierberea să nu depășească 3 minute. Acest aliment este util în prevenirea formării cheagurilor de sânge, datorită enzimei numite alicină. 

  • Găsește alternative la carne 

Dacă te-ai hotărât să ții post sau din diverse motive vrei să reduci consumul de carne, atunci include ciupercile în ghidul tău pentru o alimentație sănătoasă. Acestea sunt surse excepționale de fibre, vitamina D și proteine.  

De asemenea, alte sfaturi utile de care poți ține cont sunt următoarele:

  • Mestecă alimentele de 20-30 de ori înainte de a le înghiți;
  • Menține în timpul mesei o postură dreaptă și ai în vedere să nu presezi abdomenul;

Reguli pentru o alimentație sănătoasă la copii și pentru corectarea obiceiurilor dăunătoare

Seria de reguli pentru o alimentație sănătoasă se poate aplica și în cazul copiilor tăi pentru ca astfel să se creeze o disciplină în acest sens cât mai timpuriu. Se poate întâmpla ca ora mesei să stârnească lupte de convingere cu cel mic, dar dacă aplici câteva soluții de abordare diferită sunt șanse mari să ajungeți la o înțelegere. 

  • Mâncați împreună 

Stabiliți ora la care toată familia se așază la masă. În acest timp puteți discuta și ai posibilitatea de a-i observa obiceiurile și preferințele alimentare. Pentru micul dejun pune-i la dispoziție mai multe variante care să indice care este alimentația sănătoasă. Așadar, oferă-i o sursă completă de proteine și carbohidrați, compusă din alimente integrale, precum cereale și musli cu iaurt din lapte de cocos, legume, produse apicole, rondele din orez sau hrișcă expandată cu dulceață fără zahăr, carne sau ouă, și biscuiți fără zahăr. La prânz, include în meniu diverse preparate pe bază de pește. Carnea de pește este bogată în omega-3 și fosfor, substanță care contribuie la sănătatea creierului. 

Ai grijă ca fiecare masă să conțină o sursă de proteine și nu îi oferi la gustări dulciuri care conțin zahăr!

Transformarea obiceiurilor celor mici poate veni cu o mare provocare, însă mereu ei vor observa și vor prelua obiceiurile părinților.

  • Implică-i pe cei mici în pregătirea meselor 

Încurajează copiii să își aducă aportul în diverse etape care compun ritualul de pregătire a meselor. Să aranjeze farfuriile, să pună tacâmurile, să spele salata, etc.

Învățați împreună ce înseamnă alimentația sănătoasă. Mergeți împreună la cumpărături, stabiliți o listă de alimente și gustări sănătoase pentru școală, alcătuiți meniul săptămânal pentru întreaga familie și discutați împreună despre textura sau aroma ingredientelor pe care le introduceți în mâncare. De asemenea, evitați semipreparatele și obișnuiește-l să citească etichetele cu ingrediente de pe spatele fiecărui produs.  

  • Faceți ordine în cămară 

Odată ce ați parcurs pașii anteriori poți trece și la organizarea inteligentă a cămării cu produse alimentare. Probabil nu va fi de acord să aruncați sucurile carbogazoase pentru  a face loc sucurilor naturale, deci aceste schimbări trebuie făcute treptat pentru a fi acceptate. Dacă cei mici se confruntă cu apetit redus, atunci una dintre soluțiile de ajutor ar putea fi sucul de morcovi sau anumite remedii naturale specifice. 

Sucul de morcovi este util și pentru digestie, datorită conținutului de vitamina A, dar și de minerale. Ulterior, completează rafturile cu alternative sănătoase la alimentele pe care copilul tău le preferă. Oferă-i fructe uscate, nuci și migdale în locul chipsurile din comerț. Pentru micul dejun poți pregăti un hummus cu ulei de măsline extravirgin în locul pateului obișnuit. Prepară înghețată de casă, elimină mezelurile și adu în loc doar carne proaspătă crescută în mod tradițional. Cumpărați iaurturi de băut din nuci caju cu fructe, în locul variantelor îndulcite din magazine.  

 

Așadar, beneficiile alimentației sănătoase sunt nenumărate și doar de tine depinde să valorifici ceea ce-ți oferă natura. Reducerea riscului de boli grave, menținerea activități mentale la capacitate optimă, prevenirea obezității și combaterea bolilor cardiovasculare sunt câteva dintre cele mai importante obiective pe care omul le poate atinge prin alimentația sănătoasă și activitatea fizică. Secretul unei vieți fără medicamente se bazează pe echilibru, eliminarea zahărului, precum și pe selectarea alimentelor care îți compun o farfurie cât mai colorată. 


Referințe:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322268#better-mood
  2. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-eat-healthy-guide#limiting-certain-foods
  3. https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/healthy-eating-tips/index.html
  4. https://www.who.int/initiatives/behealthy/healthy-diet