O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Pseudocerealele: bogatii nutritive fara gluten – hrișca, quinoa, mei, sorg și amaranth

Pseudocerealele: bogatii nutritive fara gluten – hrișca, quinoa, mei, sorg și amaranth
În acest articol vrem să explorăm pseudocerealele, aceste surse extraordinare de nutrienți care aduc multiple beneficii sănătății tale și care pot reprezenta o alternativă la grâu și cereale, te ajută în diversificarea alimentației, nu conțin gluten și nu duc la inflamația organismului.
Printre acestea, se numără quinoa, hrișca, meiul, sorgul și amarantul.

Ce sunt pseudocerealele?  

Pseudocereale este o denumire generică pentru plante ale căror semințe sunt consumate similar cerealelor, dar care aparțin altor familii botanice. Acestea sunt recunoscute pentru profilul lor nutrițional echilibrat și absența glutenului, fiind ideale pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cei care doresc să adopte o dietă variată și sănătoasă.
Astfel pseudocerealele pot fi o buna alternativă fără gluten dar și cu un raport nutrițional mult mai echilibrat.
salata de Quinoa - fara gluten

Quinoa

Quinoa este o sursă bogată de proteine complete, conținând toți aminoacizii esențiali. Mai conține fibre, vitamine (în special B și E) și minerale (magneziu, fier, zinc). Astfel quinoa este o opțiune excelentă pentru o dietă echilibrată. Este ușor de digerat și are un indice glicemic scăzut.
Quinoa are un gust si un aspect excelent fiind foarte sănătoasa dar și acceptata de către întreaga familie. Mamele descoperă de obicei Quinoa când ajung la diversificarea mâncării bebelușilor. Iar adevărul este că beblușilor și copiilor le place foarte mult quinoa datorită aspectului ei unic atunci când e preparată (boabele pleznesc și capătă un aspect interesant).
Originara din America de Sud, quinoa este o cereala considerata a fi unul dintre cele mai complete alimente ale naturii. Numita de către incași și chisaya mama, adica cereala-mama, quinoa era alimentul de baza al vechilor incași.
Boabele de quinoa sunt niste sfere mici, galbene, rosii sau negre si turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pana la 2 mm si contin proteine, fier, calciu, potasiu, magneziu (potasiul si magneziul ajuta la circulatia optima a sangelor, prevenind ingrosarea arterelor) zinc, vitamina E, seleniu, mangan, cupru, fosfor, fibre.
Quinoa contine toti aminoacizii esentiali si este foarte hranitoare. Este recomandata includerea ei in alimentatia curenta.
Quinoa este bogata in minerale si vitamine; Zincul, magneziul, seleniul si vitamina E sunt benefice in prevenirea aparitiei bolilor de inima si a diabetului, contribuind si la reglarea greutatii corporale. Pe langa aceste elemente quinoa contine si riboflavina, o vitamina ce face parte din grupul B, ce are proprietatea de a reduce aparitia migrenelor.
Hrisca - pseudocereala

Hrișca

Hrișca este o sursă bună de proteine, la fel complete, antioxidanți și minerale (mangan, magneziu, cupru). Ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la gestionarea glicemiei, fiind benefică pentru diabetici.
Hrișca este foarte benefică să o introduci în alimentația uzuală și dacă înlocuiești grâul cu ea, sigur vei slăbi câteva kilograme.
Hrănitoare, aromată, gustoasă chiar, hrișca este un aliment intalnit in bucataria multor popoare.
Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrale, fiind chiar superioara grâului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniusi mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti, ceea ce o recomanda ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Printre proprietățile date de hrișcă se numărăr: scade colesterolul, ajută la reglarea tensiunii arteriale, are efect tonic asupra ficatului și are efect antiinflamator.
pilaf de mei

Meiul  

Meiul este bogat în magneziu, fosfor și vitamine B, contribuind la sănătatea oaselor și la metabolismul energetic. Este ușor digerabil și are proprietăți antiinflamatoare.
Continutul de proteine al meiului este egal cu cel al graului, iar gustul acestuia este mai dulce si mai placut. In plus, semintele de mei nu contin gluten. Are un continut ridicat de acid folic, fiind util femeilor insarcinate si adolescentilor, aflati in perioada de crestere. Meiul reprezinta o sursa buna de vitamina A, fier, magneziu, nutrienti esentiali in vindecarea anemiei sau a afectiunilor dintilor.
Meiul este recomandat si copiilor si bebelusilor  deoarece nu contine gluten si este usor asimilabil. Se pot gati retete foarte gustoase folosind mei-ul.
Sorg si faina de sorg

Sorgul

Sorguleste a 5-a cea mai cultivată cereală din întreaga lume, după grâu, orez, porumb si orz. Însă această cereală gustoasă și fără gluten este destul de puțin cunoscuta și consumată la noi în țară, deși în tradiție s-a cultivat mult și era folosită la confecționarea măturilor.
Sorgul este o sursă bună de proteine, de magneziu, cupru, calciu, zinc și potasiu.
Amaranth - pseudocereala

Amarantul

Amarantul este o sursă excelentă de proteine, fibre, fier, calciu și magneziu. Sunt niște boabe mici, mici, mic care sunt însă foarte hrănitoare și echilibrate nutritiv. El sprijină sănătatea digestivă și imunitară, fiind deosebit de benefic pentru vegetarieni și vegani. Poți face din amaranth o salată delicioasă de icre vegane.

Hrișca și meiul se pare că au fost și alimentele de bază ale dacilor, fiind cultivate în această zonă a Europei din cele mai vechi timpuri.
Quinoa si amarant-ul nu sunt de pe meleagurile noastre, la fel cum nu este nici cartoful și nici porumbul, dar au fost asimilate și consumate tot mai frecvent. Oricum proprietățile lor sunt mult mai benefice și raportul nutrițional este mult mai echilibrat decât în cazul cartofului și al porumbului.
Când vrei să adopți o alimentație sănătoasă, să reduci glutenul și ai multe de eliminat, pseudocerealele sunt pe lista de adăugat!
În concluzie, îți sugerez să adopți pseudocerealele în dieta ta pentru o viață sănătoasă și echilibrată!

Referinte:

– https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154320300338
– https://www.researchgate.net/publication/378227068_Pseudocereals_as_Treasures_of_Nutritional_and_Nutraceutical_Compounds
– https://www.intechopen.com/chapters/81333
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182656/

4 intrebari si raspunsuri la “Pseudocerealele: bogatii nutritive fara gluten – hrișca, quinoa, mei, sorg și amaranth

  1. Draghia says:

    Ziua buna,

    Foarte interesant articolul, felicitari!
    Din nefericire, hrisca, amarantul si sorgul au indicele glicemic relativ ridicat.

    O zi buna,

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:
      Indicele glicemic este relativ în funcție de combinarea alimentelor.
       
      Ele poate au un indice glicemic mai ridicat dacă sunt consumate goale, dacă însă consumati înainte o salată mare de crudități bogata în fibre veți avea o glicemie aplatizată. 
       
      În schimb aceste pseudocereale vin cu altă avantaje și cu un aport de nutrienți echilibrat.
  2. Corina says:

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu mai multe detalii, am cateva nelamuriri:
    Quinoa si amarant-ul nu sunt de pe meleagurile noastre – cat e de ok sa introduc in alimentatie o pseudocereala pe care corpul meu nu o recunoaste, pentru ca nici eu nici stramosii mei nu am consumat-o?
    Care este impactul climatic ca astfel de produse sa ajunga si la noi?
    Inteleg ca e profitabil sa se cultive pentru ca pretul cerut e mai mare si am inteles din aceasta cauza multi dintre taranii din tarile respective ramana fara pamanturi.

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:
      Buna ziua!

      Tot ceea ce exista in natura, in oricare parte a lumii poate fi procesat de catre organismul nostru. La fel cum este cu porumbul sau cartoful, ele nu este originare din Romania, asa cum am precizat in articol.

      Daca va faceti un test genetic o sa vedeti ca puteti avea printre stramosi persoane din cele mai indepartate colturi ale lumii, fara sa stiti asta, deci nu este nevoie sa va faceti griji.
       
      Chiar va recomand sa testati aceste alimente, se digera usor si dau o senzatie de sațietate prelungita.
       
      Legat de restul subiectelor, nu avem expertiza astfel ca nu ne place sa ne dam cu parerea acolo unde nu stapanim subiectul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *