Continut articol
Observam adesea greseli in alimentatie, greseli banale, facute de obicei din nestiinta sau pentru ca asa am fost obisnuiti.
Desi suntem farmacisti si desi am fost invatati ca medicamentele reprezinta tratamentul bolilor, noi la Minunea Naturii credem cu totul altceva. Consideram ca alimentatia si stilul de viata sunt principalul pilon al sanatatii si doar avand o alimentatie corecta putem sa ne bucuram de o sanatate optima.
Articolul de azi este despre 10 NU-uri sau despre 10 greseli in alimentatie.
Citind acest articol vei descoperii si 10 reguli pentru o alimentatie sanatoasa si corecta.
Atunci cand pacientii ajung la noi in farmacie ne dorim sa le amintim, macar subtil, despre importanta alimenatiei, a efortului fizic regulat, a gandirii pozitive si astfel ajungem sa discutam despre acestea.
La intrebarea: „Mancati sanatos?” Majoritatea raspund cu „DA” insa noi stim ca aceeași majoritate dintre ei fac greseli fundamentale in alimentatie, combinarea alimentelor si modul de hranire.
Cele mai frecvente 10 greseli in alimentatie:
Vom enumera asadar in acest articol cele mai frecvente 10 greseli in alimentatie, greseli care cresc seminifcativ riscul dezvoltarii de afectiuni. Facand opusul vei resimtii multiple beneficii pentru sanatate:
- Folosirea abuziva a zaharului
- Utilizarea de margarina si de grasimi trans
- Folosirea monoglutamatului de sodiu si a aditivilor alimentari
- Combinatia de carne + cartofi
- Mancarea fast food (nu pentru ca e fast si pentru ca nu stii ce mananci cu adevarat)
- Excesul de lactate de crescatorie
- Consumul fructelor la sfarsitul mesei
- Rafinarea alimentelor: faina alba, painea alba, orezul alb, susanul alb
- Cafeaua pe stomacul gol
- Consumul de prajeli bogate in acrilamida si acroleina (substante cancerigene)
Si acum sa le luam pe rand si sa detaliem greselile alimentare, sa concluzionam la fiecare dintre ele, ce este gresit si ce alternative avem.
1. Folosirea Zaharul
Zaharul este un aliment nenatural, nociv pentru sanatate si de evitat. Am vorbit in acest articol pe larg despre efectele zaharului, te rog sa-l citesti pentru mai multe detalii dar si pentru a descoperi alternative sanatoase la zahar.
2. Utilizarea margarinei si a grasimilor trans
Deja e destul de mediatizata novicitatea margarinei si tot mai multi sunt cei care o evita. Dar nu ne gandim de multe ori ca patiseria de la colt foloseste margarina si ulei rafinat, sau ca o prajitura de la cofetarie este si ea bogata in aceste grasimi.
Margarina este o grasime trans, acel tip de grasime extrem de nociv pentru sanatate datorita faptului ca se depune pe vasele de sange formând placa de aterom si astfel creste riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral dar și datorita faptului ca afecteaza functionarea neuronilor.
Tot grasimi trans sunt si uleiurile prajite si ras-prajite care se transforma in ceva extrem de nociv si chiar cancerigen
Evita tot ce contine margarina, grasimi hidrogenate si tot ceea ce este prajit in ulei (langosi, gogosi,chips-uri, etc.)
3. Folosirea monoglutamatului de sodiu si a aditivilor alimentari
Mono-glutamatul de sodiu sau de potasiu reprezinta niste substante care cresc calitatile gustative ale alimentelor, facandu-le ne-natural de bune. Glutamatul este adaugat in mix-urile de condimente sau de legume folosite la mancaruri.
Pana aici nimic nociv insa studiile au scos la iveala faptul ca Glutamatul este o neurotoxina, creeaza dependenta si creste pofta de mancare si riscul de obezitate iar lista de efecte nocive poate continua.
Asadar daca iti doresti sa fi sanatos, sa iti poti folosi creierul la capicate maxima si sa ai o greutate optima, fa un pas important evitand in totalitate Glumatul.
Atentie: copiii sunt si mai sensibili la efectele secundare ale glutamatului, putand afecta rapid performantele scolare sau deregland metabolismul copilului predispunandu-l de mic la obezitate.
4. Combinatia de carne + cartofi
Combinatia atat de des consumata de carne si cartofi este de fapt indigesta si dupa parerea noastra este una dintre cauzele a cel putin jumatate din problemele digestive.
Carnea si cartofii sau proteinele animale si amidonoasele se digera in moduri diferite, la pH-uri diferite si sub actiunea unor enzime digestive diferite:
In timp ce digestia amidonului incepe in gura si se produce la un pH mai mare intr-un timp mai scurt, digestia carnii necesita un pH foarte scazut si un timp indelungat de digestie.
Ingerand cele 2 alimente simultan, stomacul si sistemul digestiv sunt derutate, nu digera corect nici una nici cealalta si mancarea ajunge in stadii de degradare si putrefactie cauzand pe parcursul acestui proces:
- gastrita, ulcer si reflux gastric
- balonare si flatulenta
- colita, constipatie si diverticuloza
- si alte afectiuni conexe
Daca iti doresti sa mananci carne, combin-o in primul rand cu o salata mare de cruditati si apoi, ca si garnitura, cu alte legume sarace in amidon: dovlecel, vanata, rosii, ardei, etc.
5. Mancarea fast food
Mancarea fast food are mai multe dezavantaje:
- in primul rand nu stii exact ce mananci, ce substante au fost adaugate, cat de vechi sunt ingredientele, ce calitate au, etc
- in al doilea rand se folosesc grasimi hidrogenate, grasimi trans care afecteaza imediat sanatate
- in al treilea rand reprezinta un aliment dezechilibrat, cu foarte multe calorii si foarte putini nutrienti
- in al patrulea rand au adaugate diverse substante (vezi punctul 3) care creeaza dependenta de acel produs, creeaza o pofta mai mare de mancare si afecteaza functionarea normala a celulelor nervoase, producandu-se astfel un cocktail de efecte nocive.
6. Excesul de lactate de crescatorie
Omul este singurul mamifer care mai bea lapte dupa intarcare, dar nu asta este problema, ci faptul ca lactatele de crescatorie au in compozitie diverse urme de substante cu potential nociv:
- hormoni de stimulare a lactatiei, antibiotice, urme de pesticide si ingrasaminte, etc..
Apoi un alt aspect important este ca laptele este recoltat de la mai multe vaci, aflate in diverse stadii de lactatie, producandu-se astfel un mix de substante cu potential nociv asupra sanatatii noastre.
Conumul excesiv de lactate de crescatorie deregleaza metabolismul hormonal, in special feminin, fiind una din cauzele importante ale acneei juvenile, a dermatitelor si a infertilitatii.
Le poti inlocui cu lactate vegetale, gustoase si sanatoase!
7. Consumul fructelor la sfarsitul mesei
Un obicei prost si anormal este sa se manance fuctele la sfarsitul mesei. Daca se intampla asa fructul nu se poate digera bine iar mancare ingerata inainte intra in degradare si putrefactie iar in loc sa ne aduca beneficii ne face foarte mult rau.
Bolile care pot aparea de la aceasta greseala alimentara sunt multe dar amintesc doar cateva, foarte frecvente astazi: colitele si sindromul de colon iritabil.
Fructele se mananca doar ca masa separat, la distanta de minim o ora fata de alte alimente.
8. Rafinarea alimentelor:
Avem tendinta sa rafinam si sa albim totul: faina alba, painea alba, orezul alb, susanul alb, SI astfel nu facem decat sa extragem principalii nutrienti din alimente si sa mai ramana doar calorii goale.
Ca sa fac o comparatie: e ca si cum dintr-un fruct se extrage zaharul si tu mananci acel zahar zicand ca e mar alb, dar de fapt manci doar zahar, calorii goale.
Produselor rafinate le lipsesc elementele esentiale si creeaza carente dar solicita si rezervele organismului pentru digestia si prelucrarea lor.
Consuma alimente cat mai integrale si cat mai naturale.
9. Cafeaua pe stomacul gol
Nu avem ceva in potriva consumului de cafea in limite normale (1-2 cafele pe zi) dar este total gresit sa se consume cafea pe stomacul gol. Se creeaza astfel hiperaciditate gastrica si se creeaza un teren favorabil instalarii bolilor digestive, in special gastrita si ulcer gastric.
Va puteti bucura de gustul, calitatile si efectele cafelei si daca o consumati dupa micul dejun.
10. Consumul de prajeli bogate in acrilamida si acroleina (substante cancerigene)
Prin prajire in ulei sau la gratar sau orice alta varianta se formeaza anumite substante numite acroleina si acrilamida care sunt substante toxice cu efect cancerigen. Daca iti doresti sa fi sanatos si cancerul sa te ocoleasca, ar fi bine sa consumi cat mai rar alimentel preparate astfel.
Modul ideal de gatire este fiert sau la cuptor.
Cate din cele 10 greseli le faci des? Doreste-ti sa nu mai faci nici una dintre ele si efectele pentru sanatatea ta se vor vedea foarte repede, vei fi mai sanatos si cu mai multa vitalitate. Intra in clubul oamenilor sanatosi tinand cont de aceste reguli pentru o alimentatie corecta.
Aminteste-ti mereu ca esti ceea ce mananci si ca alimentatia este principalul pilon al sanatatii. Alimentatia este sursa ta de energie sau sursa ta de boala! …depinde doar de tine ce alegi.
Responsabilitatea sanatatii este la tine, nu la medic si tu esti cel de care depinde sanatatea ta.
Iti doresc sa fii intelept si sa alegi alimente care te hranesc!
Farm. Adrian Ienin
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6367881/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022002717
Pentru intestine inflamate/inflamabile ce ar fi recomandat? Va multumesc!
Va recomand sa cititi acest articol care vobreste despre legatura cu stresul si acest articol in care sunt detaliate alimentel permise sau interzise.
Buna ziua! Observ opinii controversate referitor la lapte https://www.bbc.co.uk/food/articles/worrying_about_milk si https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-dairy-research/article/oestrogens-in-milk-and-breast-cancer-a-cause-for-concernor-not/3C7E68061D8CB73DFC5E6AF879AF3CA0 si https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/3503210719734540/. . Puteti sa detaliati avertismentul referitor la lapte.
Sursa lactatelor este extrem de importanta.
In lipsa unei surse de lapte de la animale care stim sigur ca pasc pe camp si nu li se administreaza antibiotice sau alte substante, mai bine nu consumam deloc.
Daca avem acces doar la lactate din comert, acestea sunt de evitat.
Bună dimineața am probleme cu refluxacid și scuip des arsura gastrita pierdere greutatea
Cand apare refluxul, la cat timp dupa masă?
Prima indicatie este sa luati gemoderivat de smochin, de 3 ori cate 3 ml/zi, dizolvat in putina apa, inainte de masa (https://www.minuneanaturii.ro/gemoderivate/smochin-muguri-gemoderivat-50ml-plantextrakt-pret-oferta_.html)
intradevar alimentatia este lucrul cel mai important,o dieta sanatoasa inseamna mult pentru sanatate,ceea ce relatati dv in aceste randuri este corect,urmaresc dieta unui renumit dr italian dr Mozzi care sustine ca toate bolile sunt induse de alimentatie,sa consumam faina fara gluten,nu lactate de nici un fel,nu zahar,nu produse procesate,noi ne facem rau singuri,singura problema este ca pentru a manca sanatos ai nevoie de bani,mancarea sanatoasa costa,magazine ne ofera doar gunoaie ieftine care noi le cumparam si ne distrugem,ar trebui mai multa informatie din partea tuturor,si a medicilor care sustin casele de sanatate,o zi buna,felicitari pentru ceea ce faceti
Va multumim!
Se poate manca sanatos si cu bani mai putini insa cel mai important este sa constientizam ca daca „azi” nu investim in sanatate de buna voie, „maine” vom fi obligati sa investim in a ne trata de boli.
Pingback: Efectele nebanuite ale alimentatiei sanatoase - Blogul Minunea Naturii
Un mare adevar!Multumim ca ne deschideti ochii!Nu este greu sa traim sanatos daca ne dorim cu adevarat.Eu o sa incep impreuna cu toata familia.O zi linistita va dorim, dumneavoastra si intregii famili!