O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Păstura – pâinea albinelor, beneficiile pentru sănătate (Legitatea #532)

Păstura – pâinea albinelor, beneficiile pentru sănătate (Legitatea #532)

Stupul albinelor ne oferă multe produse valoroase pentru sănătate, de la bine cunoscuta miere, până la polen, propolis, lăptișor de matcă și nu în ultimul rând păstura.

Ce este Păstura?

Amestecul cunoscut sub numele de pastură de albine sau pâinea albinelor, este o combinație valoroasă de polen, nectar, enzime, miere, ceară, propolis și alte câteva substanțe fermentată în fagurele albinelor. Acest amestec este produs de albine și reprezintă practic rezerva lor strategică de alimentație. 

Păstura este creată de către albine prin colectarea produselor primare de la plante, amestecarea cu anumite secreții și mai apoi este fermentată în mod controlat pentru a avea stabilitate în timp. Păstura este astfel pregătită pentru a servi drept hrană membrilor stupului.

Este important de menționat că păstura de albine trebuie diferențiată de alte produse apicole precum mierea, lăptișorul de matcă sau fagurele de miere, deoarece acestea nu conțin polen și sunt compuse din substanțe distincte.

De ce sunt bucățile de păstură așa de mici și au formă hexagonală?

Albinele creează și depozitează păstura în fagure, astfel fiecare bobiță de păstură este separată într-un locșor din acesta. De aceea are forma hexagonală și dimensiunea atât de mică.

Din acest motiv și recoltarea de păstură este greoaie, dificilă și duce la distrugerea acelui fagure de albine. În același timp producția de păstură a fiecărui stup este mică.

Păstura de albine – compoziție și valoare nutrițională

Păstura de albine a câștigat popularitate în rândul comunității preocupate de sănătate datorită conținutului său bogat în nutrienți: aminoacizi, vitamine, lipide și peste 250 de substanțe active

De fapt, polenul de albine este recunoscut ca medicament de către Ministerul Federal al Sănătății din Germania, iar prin faptul că păstura este în mare parte polen fermentat, proprietățile și beneficiile pentru sănătate ale acestuia sunt de fapt multiplicate.

Din punct de vedere nutrițional, păstura reprezintă o sursă excelentă de nutrienți, ea conținând:

  • 30-55% carbohidrați
  • 14–40% proteine
  • 5-13% grăsimi 
  • și între 5-15% alte substanțe, inclusiv vitamine, minerale, antibiotice și antioxidanți. 

Cu toate acestea, compoziția chimică și nutrițională a păsturii de albine variază în funcție de originea botanică, locația geografică, condiția climatică, tipul de sol, activitățile apicultorilor, etc.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de păstură de albine

Compoziția nutrițională bogată în macro- și micronutrienți precum și compușii fenolici precum kaempferol și quercetina care se găsesc în mod obișnuit în păstură, contribuie puternic la proprietățile antioxidante, antibacteriene, antitumorale și energizante ale păsturei. 

Recomandăm în general păstura persoanelor slăbite, cu imunitatea scăzută sau celor care suferă de afecțiuni hepatice si ale tubului digestiv.

Deoarece păstura este un produs fermentat, nu are acțiune agresivă asupra stomacului, cum are polenul la unele persoane, asigurând în același timp o bună funcționare a sistemului digestiv și a ficatului, contribuind în același timp la detoxifierea organismului. 

Altfel spus, beneficiile pentru sănătate ale păsturii de albine includ:

  1. Efectul antioxidant al păsturei

Protecția împotriva radicalilor liberi și a bolilor cronice datorată conținutului său ridicat de antioxidanți, precum flavonoidele, carotenoidele, quercetina, kaempferolul și glutationul. Acești antioxidanți pot reduce inflamația cronica, pot elimina bacteriile nocive, pot lupta împotriva infecțiilor și pot împiedica dezvoltarea și răspândirea tumorilor.

  1. Cum poate influența păstura de albine sănătatea cardiovasculară

Reducerea riscului de boli cardiovasculare este realizată prin scăderea nivelului de colesterol din sânge și protejarea lipidelor împotriva oxidării, reducând astfel riscul de acumulare a plăcilor în artere.

  1. Rolul păsturii de albine în protejarea și stimularea funcției hepatice

Stimulează și regenerează ficatul. Pastura de albine poate stimula, de asemenea, funcția hepatică și poate proteja ficatul împotriva substanțelor toxice, având proprietăți detoxifiante, regeneratoare și vindecătoare asupra acestuia. Păstura este recomandată atât în detoxifieri ale ficatului cât și în afecțiuni grave precum hepatita sau ciroza.

  1. Potențialul anticancerigen al păsturii de albine

Păstura pare să aibă proprietăți antitumorale. Cercetările și studiile în laborator sugerează că păstura poate avea proprietăți anticancerigene, inhibând creșterea tumorilor și stimulând apoptoza (moartea celulară programată) în anumite tipuri de cancer.

  1. Proprietăți antibacteriene și antibiotice. 

Conținând polen și propolis, păstura are si efecte antibiacteriene fiind utilizată cu succes ca adjuvant în diverse infecții. 

  1. Alte contribuții pentru sănătate ale consumului de păstură:

  • Consumul de Păstura este indicat copiilor, ”Pâinea albinelor” suplimentând lipsa de proteine și vitamine cauzată de o alimentație neechilibrată.
  • Longevitate, păstura poate creste speranța de viață prin optimizarea funcțiilor organismului
  • Creșterea imunității organismului prin aport de nutrienți și micorelemente
  • Ameliorarea afecțiunilor tubului digestiv
  • Ca adjuvant în anemie, nu doar datorită aportului de fier, ci mai ales prin optimizarea metabolismului fierului
  • Scăderea efectelor negative în cazul consumatorilor de băuturi alcoolice și țigări (stimulează absorbția seleniului, aspect deficitar în cazul acestor categorii de persoane)
  • Păstura este benefică și în cazul afecțiunilor sistemului nervos, prevenind degenerarea neuronală și stimulând mecanismele de regenerare
  • …și multe alte beneficii datorate compoziției complexe!

Modul de administrare al păsturii

Păstura se administrează în general de 1-3 ori pe zi, în preajma meselor principale:

  • pentru întreținere sau afecțiuni ușoare doza uzuală recomandată este de 1 lingurița/zi, adică aproximativ 3 grame/zi
  • pentru copii doza este între 1/2 – 1 linguriță de 1-2 ori pe zi
  • în cazul afecțiunilor severe doza poate crește la 3-10 lingurițe/zi, adică aproximativ 10-30grame/zi.

Cât de sigură este păstura și ce potențiale efecte secundare există

În ceea ce privește siguranța, păstura de albine, fiind un produs în întregime creat de natură, pare să fie sigură pentru majoritatea oamenilor în cantități moderate.

Desigur excepția este reprezentată de cei care suferă de alergii la polen sau alți produși ai stupului. Este de asemenea nevoie de precauție în a administra păstură copiilor, femeilor gravide sau care alăptează pentru a evita eventuale reacții adverse, mai ales cele alergice.

Este recomandat să consultați un medic specializat în apifitoterapie înainte de a vă administra păstură pentru diverse afecțiuni. 

Concluzie

În concluzie, păstura de albine reprezintă o sursă valoroasă de nutrienți și antioxidanți, care poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea organismului, atât în scop preventiv cât și în scop curativ. 

Deși compoziția și acțiunea farmacologică sunt foarte complexe, păstura nu reprezintă un panaceu universal și este întotdeauna recomandat să discutați cu un specialist în sănătate, înainte de a începe orice fel de tratament.

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.hindawi.com/journals/jfq/2020/2845757/
  • https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20173220267
  • A. Urcan, L. A. Mărghitaș, D. S. Dezmirean et al., “Chemical composition and biological activities of beebread–review,” Bulletin of the University of Agricultural Sciences & Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Animal Science & Biotechnologies, vol. 74, no. 1, pp. 1–9, 2017.
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224417301681
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33670262/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *