O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 voturi, medie: 4,43 din 5)
Încarc...

Polenul crud, minunea din stupul albinelor!

Polenul crud, minunea din stupul albinelor!

POLENUL CRUD, produs terapeutic!

„Albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca”,  spunea savantul francez Gaston Bonier.

Polenul crud este un produs cu o valoare inestimabile, o veritabila minune a stupului! La fel ca si celalte produse ale stupului, polenul crud reprezinta un real ajutor pentru sanatatea noastra.

Ce este de fapt polenul florilor?

Polenul este de fapt celula sexuala masculina a plantei dispusa ca o pulbere fina pe staminele florii, acele graunte colorate care stau ca pe niste betisoare atunci cand ne uitam atent la o floare.

Cum se formeaza si cum se recolteaza polenul de catre albine?

Albinele preiau aceasta pulbere pe puful de sub aripi si o amesteca cu miere, nectar si secretii proprii. Astfel se formeaza acele granule multicolore, adica polenul apicol. Aceste granule de polen ajung in stup sau in recoltoare special concepute pentru a recolta polenul.

albina cu polen

De ce in polen sunt graunte de diverse culori?

Compozitia si proprietatile organoleptice ale diferitelor tipuri de polen, difera in functie de genul si specia plantelor de origine, precum si de momentul recoltarii.

La fel cum florile se schimba pe parcursul anului tot la fel si polenul are diverse gusturi, mirosuri, arome si culori.

Polenul difera chiar si de momentul din zi al recoltarii. Dimineata pot fi anumite flori inflorite iar dupamasa altele.

Fiecare tip de planta are polenul sau specific, ca aroma, gust, culoare, forma, compozitie. In functie de specie, culoarea polenului poate varia de la albul cel mai pur la negrul cel mai intens. In majoritatea cazurilor culoarea variaza insa de la galben la brun inchis.

polen culori

Polenul poliflor si monoflor:

Polenul, asa cum il cunoastem noi, este in general poliflor, provenind de la mai multe specii de plante.

Atunci cand albinele sunt duse intr-un loc unde predomina anumite plante (de ex. salcie, paducel, salvie, zmeur, etc) sau exista culturi pe suprafete mari de anumite plante, se obtine un polen predominant din acele specii, respectiv un polen monoflor.

De regula, albinele zboara la mai multe specii, insa florile care sunt mai abundente, sunt si mai frecvent vizitate, deci polenul lor va fi cel mai mult adus la stup, obtinandu-se astfel un polen asa numit polen monoflor.

Avand in vedere ca multe plante sunt medicinale, polenul provenit de la acele plante are si el potential terapeutic, uneori mai intens decat planta in sine.

Un graunte de polen provine de la o singura floare?

Nu! Pentru a forma o singura granula de polen albina trebuie sa visiteze in medie 300 de flori.

POLEN CRUD SAU POLEN USCAT?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul evident si simplu: intotdeauna este bine sa alegem polenul crud.

Uscarea polnului se face la temperaturi de peste 50ºC, in general la 70ºC, astfel ca foarte multi nutrienti sunt distrusi, in special enzimele si lactobacilii.

Istoria polenului crud:  

Patrice Percie du Sert – „TATAL POLENULUI CRUD”

Patrice Percie du Sert

Pana in 1992 polenul s-a utilizat doar uscat. In martie 1992, Patrice Percie du Sert inginer agricol si apicultor pasionat din Franta, era intr-o stare alterata de sanatate din cauza muncii extenuante.

Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca pana atunci. Cum albinele incepusera recoltarea polenului, atras de culorile placute si proaspete ale granulelor s-a lasat purtat de dorinta de a-l gusta pentru prima oara direct din colector. Era atat de placut in stare prospata incat nu s-a oprit pana nu a mancat o cantitate considerabila (intre 100 si 200g)

Ziua urmatoare tentatia s-a repetat, apoi a observat ca se simte mai bine.

Dupa o saptamana avea din nou vivacitatea si optimismul de dinainte.

Era totusi nedumerit de cele petrecute si se intreba daca polenul fusese sursa starii sale bine.

Mirarea se datora faptului ca in curand isi incheiase cura uzuala de polen uscat, fara sa fi observat o schimbare notabila in starea sa.

Spre ase convinge a facut o pauza de o saptamana in consumul de polen crud, observand ca din nou se simte mai rau, apoi a reluat cura.

A facut acest lucru de trei ori spre a-si confirma observatia, dupa care a inceput sa ofere polen crud in locul celui uscat apropiatilor sai.

carte polen

Imbunatatirile erau evidente, la toti cei care il consumau, astfel s-a dedicat cercetarii si promavarii polenului crud ajungand sa coordoneze un intreg laborator de studii in domeniu.

Astazi i se spune „tatal polenului crud”

In 2006  a scris o carte “Ces pollens qui soignent” (“Aceste polenuri care vindeca”) publicata in mai multe editii.

Compozitia polenului:

Polenul contine in medie:

  • 23,7% proteine
  • 27,8% glucide
  • 4,8% lipide
  • 7-11 % apa
  • 13-14% fibre solubile si insolubile

Proteinele se gasesc in polen in proportie mai mare decat in carne si cel mai important, acestea se gasesc in mare parte sub forma de aminoacizi care se absorb direct fara eforturi din partea organismului.

Daca ar fi sa comparam de exemplul nivelul de proteine absorbabile din polen cu cele din regnul animal: bogatia in aminoacizi intrece in medie de 3 ori oul, branza si carnea.

Alte componente importante ale polenului sunt:

  • Flavoinoide: flavonoidele continute de polen au actiune antioxidanta, reduc incidenta cancerelor
  • Fitosteroli: fitosterolii din polen:
    • reduc absorbtia colesterolului
    • influenteaza excretia de saruri biliare
    • reduca incidenta cancerelor rectal si de colon
    • mentin echilibrul mecanismelor imune.

Polenul este contine o multitudine de vitamine fiind unul din cei mai buni POLIVITAMINIZANTI:

Polenul crud este cea mai bogata sursa de vitamine din natura, care se regaseste intr-un singur produs:

  • contine o gama larga de vitamine cum ar fi : A, B1 , B2, B3 B5 ,B6, B8, B9 (acidul folic), C, D, P, K
  • unele dintre aceste vitamine se gasesc in polenul crud in cantitati atat de mari, incat 30g polen asigura doza zilnica recomandata.
  • vitamina A: in polenul de salcam se gaseste intr-o cantitate de 20 de ori mai mare decat in morcovi
  • vitamina E:
    • tocoferolul – provine din limba greaca unde inseamana a naste
    • este considerata vitamina fertilitatii
  • aceste doua vitamine A si E au un puternic rol antioxidant, prevenind imbatranirea si declanasrea cancerelor.
  • vitamina P (rutinul): este trofica a peretilor vaselor de sange, mai ales a celor foarte mici (capilarelor), fiind in acelasi timp si antitrombotica
    • previne hemoragiile, mai ales cele cerebrale si retiniene
    • mentine mecanismul oxidativ al tesutului nervos
  • vitamina B1:
    • este pierduta in mod exagerat de catre cei care au un regim alimentar bogat in zahar rafinat
    • carenta de vitamina B1 afecteaza sever activitatea sistemului nervos
    • asa se explica tulburarile de comportament la copii si adolescenti, astazi mari consumatori de dulciuri si sucuri.
  • vitamina B3 (niacina):
    • lupta impotriva mutatiilor genetice
    • este utila in preventia cancerului
  • vitamina B9 (acidul folic): previne anemiile si trombocitopeniile.
  • vitamina D: polenul contine doar urme de vitamina D dar joaca un rol foarte important in producerea ei de catre organism prin stimularea activitatii enzimatice
  • vitamina K (antihemoragica): in mod indirect polenul favorizeaza normalizarea nivelului sanguin a acestei vitamine, care este produsa in corp de flora intestinala.

Pe lana aceasta pleiada de vitamine, in polenul crud se gasesc toate elementele chimice care constituie corpul omenesc, de mentionat:

  • macroelemente minerale: Ca, Mg, P, K, Na.
  • Microelemente: Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Zinc, B, Co, Cr, I, Mo.
    • Zincul: desi aflat in organism in cantitati foarte mici (mai putin de 2g la un adult de 70 kg) este un element constitutiv pentru peste 200 de enzime din cele peste 1000 care au rol in buna functionare a organismului.
    • Seleniul: este un antioxidant puternic; dupa nucile braziliene, polenul este a doua sursa naturala de seleniu.
    • Borul: estenecesar pentru resistenta oaselor si ajuta la reglarea seretiilor de hormoni sexuali

Polenul contine hormoni?

POLENUL NU CONTINE HORMONI!

Polenul nu contine hormoni ci niste substante care regleaza metabolismul hormonal si endocrin.

Plantele contin niste substante numite auxine, care tin sub control crtesterea plantelor. Auxinele se gasesc de regula in partile tinere ale plantelor, in seminte si polen. Acestea sunt substante utile pentru om, contribuind la reglarea multor functii fiziologice.

De exemplu: in administrarea de durata a polenului, parul corporal se diminueaza la femei si se fortifica la barbati, iar parul capilar se fortifica la ambele sexe.

alibina si floarea

INDICATII TERAPEUTICE ALE POLENULUI CRUD:

1.POLENUL CRUD IN AFECTIUNI RESPIRATORII, RACELI SI GRIPE

Polenul, dar in special polenul crud creste imunitatea organismului prevenind imbolnavirea si accelerand vindecarea in cazul racelilor gripelor si a infectiilor respiratorii in general.

Polenul crud creste imunitatea generala a organismului prevenind imbolnavirile si dereglarile.

Impreuna cu mierea si cu propolisul, polenul crud reprezinta este o arma redutabila impotriva infectiilor respiratorii.

2.POLENUL CRUD IN REFACEREA FLOREI INTESTINALE

Polenul crud este foarte util pentru refacerea florei intestinale si restabilirea functionarii normale a colonului.

Polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetarile microbiologice de laborator din ultimii ani au descoperit un important  continut in lactobacili si bifidobaterii care proven din stomacul albinelor. Acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv unde polenul crud  poate reface flora saprofita intestinala.

Prezenta latobacililor naturali din polen realizeaza o inhibitie directa asupra germenilor patogeni din tubul digestiv. Polenul  crud contine cateva tipuri de drojdii care la nivelul intestinelor ne protejeaza  contra instalarii unor micoze, gen candida.

Polenul uscat nu are aceste actiuni, deoarece toate aceste microorganisme sunt distruse prin uscare la 40 grade.

Prin pastrare polenului crud la congelator, ele raman in stare latenta, iar la decongelare redevin active.

3.POLENUL CRUD IN AFECTIUNI HEPATICE

Polenul este util in afectiuni hepatice. Polenul crud este un foarte puternic hepatoprotector si hepatotrofic, fiind indicat de la o simpla steatoza hepatica pana la hepatita acuta si cronica si chiar pana la ciroze si cancere hepatice.

4.POLENUL CRUD IN AFECTIUNI ALE PROSTATEI

Din cele mai vechi timpuri, polenul crud este cunoscut ca fiind foarte eficient in prevenirea si tratarea afectiunilor prostatei.

Polenul reface rezervele de seleniu din testicule si canalele adiacente prostatei de unde se pierde prin sperma.

Polenul crud este un puternic antioxidant si anticanceros. Fitosterolii din polenul crud sustin buna functionare a prostatei si reduc incidenta hiperplaziei de prostata.

Odata cu varsta se cunoaste ca scade capacitatea endogena de sinteza a vitaminei D, care este implicata si in buna functionare a prostatei. Producerea vitaminei D este favorizata de polen pe cai enzimatice.

Vitamina E si Zn din polenul crud protejeaza de asemenea contra cancerului.

Flavonoidele din polen, prin actiunea lor antioxidanta, protejeaza contra peroxidarii grasimilor saturate ce sunt implicate in cancerul de prostata.

5.POLENUL CRUD IN CONSTIPATIE SI HEMOROIZI

Polenul crud este foarte util in probleme de constipatie si hemoroizi.

Persoanele supraponderale si nu numai, datorita regimului alimentar defectuos, sunt de regula constipate.

Polenul crud regleaza tranzitul intestinal prin fibrele si lactobacilii prezenti in polen. Acestia refac flora intestinala si combat constipatia.

Polenul crud ajuta la reglarea tranzitului intestinal si prevene inflamatiilor colonului.

Prin cure perodice de polen dispare nu doar constipatia cat si simptomatologia data de hemoroizi si fisurile anale.

6.POLENUL CRUD IN NORMALIZAREA COLESTEROLULUI SI A LIPIDELOR SERICE:

Polenul este un ajutor de nadejde pentru scaderea colesterolului LDL (colesterol rau) dar si pentru cresterea HDL (colesterolul bun).

Fibrele din polen contribuie si ele la reducerea LDL-colesterol. Polenul tinde sa normalizeze si nivelul trigliceridelor in conditiile in care alimentatia si stresul  sunt corect gestionate.

7.POLENUL CRUD IN AFECTIUNI CARDIOVASCULARE:

Prin continutul in vitamina P sustine muschiul cardiac, hraneste peretii tuturor vaselor de sange, de aceea este util in profilaxia si adjuvant in tratamentul bolilor cardiovasculare, al accidentelor vasculare cerebrale, al infarctului miocardic acut si cronic si in afectiuni diverse ale vaselor mici cat si ale sistemului venos cu risc de tromboze.

8.POLENUL CRUD IN POTENTA SI IMPOTENTA:

Polenul creste libidoul.

Polenul are un rol important in intretinerea potentei, recuperarea functiei reproducatoare masculine, fiind util in infertilitatea masculina, dar si in infertilitatea feminina, deoarece hraneste bine toate tesuturile reproducatoare

Polenul crud, fiind bogat in acid folic asigura protectia embrionului in timpul sarcinii.

9.POLENUL CRUD IN ALERGII:

Alergiile de primavara sunt determinate de polenurile purtate e vant (polen anemofil) si nu de polenurile recoltate de albine (entomofil)

Alergiile la polenul de albine sunt foarte rare. Albinele aduna doar polenul care este bun pentru hrana lor, fara a produce efecte nedorite.

Acele plante care produc polen nedorit nu sunt fertilizate de albine. De aceea, pentru a se putea realiza polenizarea lor, ele folosesc vantul care le poarta polenul de la o planta la alta.

Aceste polenuri sunt de dimensiuni foarte mici, sunt usoare si au forme adaptate, incat sa poata fi duse de vant.

Polenul recoltat de albine este mai greu si in plus, polenul albinelor contine atat vitamina E cat si seleniu, doua elemente care actioneaza sinergic contra alergiilor.

Pentru persoanele care se stiu alergice la polen:

Daca va stiti alergic la polen incepeti administrarea cu o graunta de polen. Daca nu sunt efecte nedorite cresteti doza in fiecare zi o granula de polen.

Astfel puteti face o desensibilizare la alergie.

Asadar, consumul de polen crud in doze de intretinere, poate scadea reactiile alergice sezoniere cu pana la 40%.

10. POLENUL CRUD TROFIC PENTRU CREIER:

Polenul crud stimuleaza functiile cerebrale prin compozitia sa. In stari de suprasolicitare psihica polenul crud este un real ajutor.

In sesiune la studenti sustine activitatea intelectuala intensa prin continutul in lecitina si acizi nucleici

Polenul crud reduce efectul stresului prelungit si oboseala cronica.

Polenul crud este util in depresii.

11. POLENUL CRUD IN CURELE DE SLABIRE:

Nu promovam diete si cure de slabire ci schimbarea stilului de viata si adoptarea unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata sanatos.

Totusi polenul crud si-a dovedit in timp utilitatea sa in reducerea grasimii excesive si a greutatii corporale.

Polenul crud este este util in curele de slabire, asociat cu o alimentatie echilibrata, dominata de vegatale, poate inlocui una, chiar doua mese pentru o perioada scurta.

In acelasi timp, polenul crud fiind bogat in proteine are efect anabolizant crescand masa musculara si tonifiind musculatura in cazul in care se face efort fizic intens.

12.POLENUL CRUD IN TOATE TIPURILE DE CANCER:

Polenul este recomandat in toate starile carentiale fiind extrem de util persoanelor aflate in convalescenta

Polenul crud previne cancerul si este un important adjuvant in tratarea acestuia, inclusiv in combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si ale iradierilor

In privinta pacientilor cu tumori, polenul in combinatie cu propolis, laptisor de matca (dar si cu alte produse cum ar zi zeolit, orz verde, spirulina, chlorella, alga Afa, etc) aduce suportul nutritiv de micronutrienti asa de necesari intr-o boala atat de grea.

La pacientii bolnavi de cancer, in special la cei care urmeaza chimioterapie, aceasta combinatia sustine ficatul greu incercat, moduleaza raspunsul imun si aduce un plus de energie.

13.POLENUL CRUD IN OSTEOPOROZA:

Polenul previne resorbtia osoasa. Polenul crud este util prin sustinerea producerii de vitamina D cat si prin absorbtia si utilizarea Ca si P.

14.Alte indicatii ale polenului:

La femeile cu menstruatii abundente imbunatateste calitatea sangelui si regleaza functiile hormonale, reducand si intensitatea bufeurilor la menopauza.

Este un bun trofic muscular, fiind adecvat sportivilor si tuturor celor care desfasoara activitate fizica intensa si au nevoie de o buna structura musculara.

Protejeaza conjunctiva si corneea prevenind cataracta si degenerescenta maculara.

15. POLENUL LA COPII:

Fiind un polivitaminizant polenul poate fi administrat cu succes in randul copiilor

Este foarte util in inapetenta, parazitoze intestinale, infectii respiratorii repetate, anemii, dupa administarea indelungata de antibiotice cu alterarea florei intestinale.

polen

ADMINISTRAREA POLENULUI

  • administrarea polenului este bine sa se faca dimineata
  • in stare de sanatate doza optima este de 3ling\zi (15 g)
  • in cazul unei patologii se poate ajunge pana la 8-10 ling\zi
  • la copii 1-2 ling\zi (sub 1an nu se administreaza)
  • barbatii pot consuma zilnic, toata viata.

Modalitati de administrare a polenului:

  • ca modalitate de administrare,in general polenul este bine sa fie dizolvat
  • daca este luat simplu, tubul digestiv este posibil sa nu reuseasca sa absoarba intregul continut nutritiv, astfel daca se ia ca atare este important sa fie bine si indelung mestecat cu saliva
  • daca este pus la dizolvat, cu o jumatate de ora inainte de a fi baut, si se bea cu inghitiuri mici, rata de absorbtie tinde spre 100%.
  • polenul se poate dizolva in apa cu suc proaspat de lamaie, sucuri proaspete de fructe si legume
  • pentru placerea gustului se poate adauga miere.
  • pentru persoanele cu sensibilitate gastrica se va administra doar dizolvat in apa si cu inghitituri mici.

CONDITII DE PASTRARE ALE POLENULUI

  • pastrarea polenului crud se face la congelator, pentru perioade indelungate (luni, ani)
  • el nu ingheata datorita continutului scazut in apa
  • scos din congelator se poate pastra 7-10 zile la frigider.

Asadar polenul crud este un produs foarte util pentru sanatatea noastra compensand in mare masura deficitul de nutrienti din alimentele noastre de zi cu zi si ajutandu-ne in multe cazuri sa ne recapatam sanatatea pierduta!

Cu drag si prietenie fata de voi dar si fata de albine,
Dr. Irina Scrofan


Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26690100/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224417301681

16 intrebari si raspunsuri la “Polenul crud, minunea din stupul albinelor!

  1. Pingback: Păstura - pâinea albinelor, beneficiile pentru sănătate (Legitatea #532) - minuneanaturii.ro

  2. Szabo says:

    Buna ziua!
    Pe mai multe site-uri apare informatia ca “Polenul este contraindicat in unele afecţiuni metabolice (obezitate, exces de colesterol si lipide in sânge….)”.
    Intrebarea este polenul ajuta la scaderea colesterolului sau este contraindicat a se administra in cazul in care avem colesterolul marit?

  3. Tig says:

    Soțul meu a fost depistat pozitiv hepatită virală B fibromax F4 viremie mică diagnostic început ciroza indicați vă rog tratament cu produse apicole

  4. Dumitru Oprea says:

    Buna ziua,
    * Sufer de “reflux gastroesofagian”(GERD) – cu scadere in greutate
    si
    * Colesterol(LDL) marit;
    Puteti, va rog sa-mi recomandati un anume tip de “polen crud” sau un alt produs apicol pentru fiecare din afectiunile enumerate mai sus?

    Multumesc anticipat,
    Doamne ajuta!

  5. Cristina says:

    Buna ziua, tatăl meu suferă de cancer la ficat și am citit ca polenul conține vitB12 și ca aceasta ajuta celula cancerigena sa se prolifereze. Este adevărat ? Pt ca el ia polen crud, păstura și tinctura de propolis fără alcool. Va mulțumesc

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Polenul are cantitati nesemnificativ de de B12 iar celulele canceroase nu se dezvolta din cauza unui singur factor. In legatura cu B12 parerile sunt impartite, dar in nici un caz sursele naturale nu provoaca o prolifere aexcesiva ci problema se pune la suplimente concentrate.

      Produsele pe care le ia sunt in regula. Dar le ia pentru sustinere? Sau va asteptati de la ele la o actiune antitumorala?

      Depind foarte mult dozele, alimentatia si evolutia.

  6. Ovidiu Negulici says:

    Am citit un articol, in care are spune că exina care este înfășurat fiecare grăunte de polen, este mai tare decat betonul si ca nici picamerul nu il poate sparge. Cum poate atunci tubul digestiv sa absoarbă nutrientii din polen la unii oameni iar la altii nu?
    S-a dovedit științific acest lucru, sau sunt doar” observații asa zis stiintifice” ?

  7. Pingback: Alergia la ambrozia, de ce apare si cum o putem trata eficient – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *