O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 3,00 din 5)
Încarc...

Sindromul durerii auto-induse – TMS (Legitatea #533)

Sindromul durerii auto-induse – TMS (Legitatea #533)

Cred că fiecare persoană a suferit la un moment dat de o durere. Fie că este o durere de cap, de mușchi sau articulară. Acestea nu au de multe ori o explicație funcțională, ci sunt provocate de sistemul nostru nervos, fără nici o legătură cu planul fizic. 

Iată un exemplu științific al faptului că o problemă emoțională se transpune într-o durerea sau o afecțiune fizică.

Ce este TMS – Tension Myositis Syndrome?

Sindromul miozitei tensionale (TMS), cunoscut și sub denumirea de sindrom mioneural de tensiune, este o afecțiune care provoacă simptome fizice reale, cum ar fi durere cronică, probleme gastro-intenstinale și fibromialgie, care nu se datorează unor anomalii patologice sau structurale și nu sunt explicate prin teste de diagnostic. 

În TMS, simptomele durerii sunt cauzate de lipsa ușoară de oxigen provocată prin intermediul sistemului nervos autonom, ca urmare a emoțiilor reprimate și a stresului psiho-social, care are ca rezultat tensiune musculară și durere undeva în corpul tău.

Sindromul de miozită tensională (TMS) pare un termen fantezist pentru o durere fizică dar care nu are explicație patologică. 

Totuși simptomele acestor tipuri de tulburări cronice sunt cauzate de emoții reprimate și de condiționări de mediu și neurofiziologice de lungă durată. Deci, vindecarea trebuie să vină pe o cale activă care implică educație, explorare și descoperire din partea pacientului. 

Regretatul Dr. Sarno și-a dedicat o mare parte din cariera tratării persoanelor cu dureri de spate. Ceea ce l-a intrigat și i-a stârnit cercetările a fost faptul că unii indivizi se plâng de dureri de spate, în timp ce alții nu, în ciuda faptului că ambele grupuri de pacienți aveau anomalii în rezultatele lor RMN. 

Asta a pus întrebarea, cum de doar unii oameni au avut dureri de spate, în timp ce alții nu?

Reprimarea emoțiilor vă poate face rău, provoacă și agravează TMS – Tension Myositis Syndrome

Vinovatul a fost starea emoțională subconștientă. Creierul are o modalitate unică de a ne proteja de amenințările percepute. Uneori, evenimentul de emoționalitate intensă este considerat o amenințare percepută. Dacă ești o persoană cunoscută pentru că este calmă și te mândrești că nu te enervezi pe oameni, ar fi o practică obișnuită să reprimi emoțiile intense pe care le simți. Exprimarea acestor emoții ar putea amenința identitatea în care ați investit timp în crearea. Prin urmare, pentru că vă suprimați emoțiile, creierul are o singură alegere, să interiorizeze modul în care vă simțiți. 

Joe Dispenza a definit emoția ca „energie în mișcare”. Energia nu poate fi creată sau distrusă, așa că trebuie să meargă undeva. Dacă nu spre exterior, atunci spre interior este singura altă opțiune.

Odată ce emoția este reprimată, sistemul nervos autonom activează apoi procesul pe care l-am menționat mai devreme – TMS. Durerea fizică apare sub formă de crampe musculare și/sau spasme. Este mai sigur pentru creier să raționalizeze și să proceseze durerea fizică, mai degrabă decât durerea emoțională. Dacă ai exprimat în exterior durerea emoțională a furiei, atunci identitatea ta de a fi o persoană calmă este acum în pericol de a fi înlocuită cu a fi „o persoană supărată”.

Educația și înțelegerea TMS – Tension Myositis Syndrome

Abordarea de tratament a Dr. Sarno, precum și ceea ce noi credem că este optim, începe cu educarea oamenilor despre conexiunea minte-corp și despre rolul pe care emoțiile îl joacă în simptomele fizice.

Înțelegerea factorilor psihologici care contribuie la simptomele sindromului de miozită tensională (TMS) a fost primul pas către vindecare. Înțelegând conexiunea minte-corp, oamenii pot începe să-și vadă simptomele într-o lumină nouă și pot dezvolta o atitudine mai pozitivă față de procesul lor de vindecare.

Abordarea Dr. Sarno de a educa oamenii despre conexiunea minte-corp și rolul emoțiilor în simptomele fizice este susținută de cercetări. Studiile au arătat că stresul și emoțiile pot contribui la dezvoltarea afecțiunilor de durere cronică, cum ar fi sindromul miozitei tensionale (TMS).

  • Un studiu publicat în „Journal of Pain” a constatat că stresul a fost un predictor semnificativ al severității și duratei durerii cronice. Un alt studiu publicat în „Journal of Psychosomatic Research” a constatat că suprimarea emoțională a fost asociată cu niveluri mai ridicate de durere la persoanele cu dureri cronice.
  • Un studiu publicat în „Journal of Behavioral Medicine” a constatat că persoanele care au aflat despre conexiunea minte-corp aveau mai multe șanse de a experimenta îmbunătățiri ale nivelului de durere în comparație cu cei care nu au învățat.
  • Un studiu publicat în „Journal of Personality and Social Psychology” a descoperit că oamenii care acceptă mai mult emoțiile negative experimentează mai puțină durere și sunt mai capabili să-și gestioneze durerea.

Dezvoltând o atitudine mai pozitivă față de emoții și acceptându-le, persoanele cu sindrom de miozită tensională (TMS) își pot îmbunătăți capacitatea de a-și gestiona simptomele.

Terapia TMS – Tension Myositis Syndrome

Există mai multe terapii care iau corpul ca un întreg și duc la vindecarea acestor dureri. Unele pot părea banale dar au un impact major în detensionarea organsimului.

  1. Terapia scrisului – implică scrierea structurată despre emoțiile și experiențele pe care le trăim și asta, pe cât de banal, pe atât de important, poate ajuta oamenii să identifice și să elibereze emoțiile reprimate.

Oamenii e nevoie să fie încurajați să scrie despre emoțiile lor și să identifice orice tipare sau teme care au apărut. Făcând acest lucru, oamenii pot obține o perspectivă diferită asupra stării lor emoționale și ar putea începe să elibereze energia emoțională care contribuie la simptomele sindromului miozitei tensionale (TMS).

  1. Fizioterapie – ar fi bine să fie utilizată împreună cu tratamentele psihologice pentru a aborda factorii emoționali care stau la baza care contribuie la simptomele sindromului de miozită tensională (TMS) și durerea cronică.
  2. Exerciții fizice – întinderi, extinderi, exerciții și tehnici care pot ajuta la reducerea tensiunii musculare și la îmbunătățirea flexibilității. Un alt motiv pentru care sportul este un pilon important al sănătății, fără să mai socotim faptul că sportul duce și la eliberarea emoțiilor și la secreția de hormoni ai stării de bine.
  3. Terapie cognitiv-comportamentală (TCC) – este un tip de terapie care se concentrează pe schimbarea tiparelor și comportamentelor negative de gândire.
  4. Medicația –  medicamentele ar trebui folosite ca parte a unui plan de holistic și nu ca o singură metodă de tratament. Medicamentele pot avea efecte secundare negative și pot crea dependență, așa că este important să lucrați cu un profesionist care are o privire de ansamblu asupra sănătății și care vă poate prescrie terapiile, produsele și dozele adecvate.

Dacă durerile articulare sunt cu adevărat severe, poți apela și la remedii naturale cu efect antiinflamator și care nu au efecte secundare. Sau poți apela la această schemă care este concepută să redea mobilitatea articulațiilor.

 


 

În concluzie, TMS pare ceva ezoteric, dar care se întâmplă zi de zi și numai un medic cu deschidere precum Dr. Sarno poate cerne și face un diagnostic diferențiat real. 

Simplul fapt de a pune sub semnul întrebării o durere care simte în plan fizic, este ceva ce 99% dintre noi nu facem.

…gândește-te la asta…

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.sarnoclinic.com/tension-myositis-syndrome-tms-treatments/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8476063/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12708562/
  • https://manzanomedicalgroup.com/tension-myositis-syndrome-tms/
  • https://www.ctsatherapy.com/that-pain-in-your-neck-might-be-tension-myositis-syndrome-and-how-to-cope-with-it/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *