Continut articol
Ce efecte nocive au ambalajele din plastic și cosmeticele uzuale asupra sănătății noastre
Pe mulți dintre noi îi preocupă ceea ce mănâncă și își doresc alimente cât mai naturale și sănătoase. Dar de multe ori ignorăm alte tipuri de substanțe toxice pe care avem impresia că nu le ingerăm sau nu ajung în organismul nostru:
- substanțele toxice din cosmetice
- plasticul
- detergenți
- poluarea aerului
- poluarea electromagnetică
Azi ne vom opri la anumite substanțe care se găsesc în plastic și produse cosmetice uzuale.
Bisfenolul A (BPA), Ftalatii, Parabenii și Triclosanul sunt xenoestrogeni, adică imitatori de estrogen, respectiv substanțele nocive care afectează sistemul endocrin și metabolismul hormonal, dar pe care avem tendința să le ignorăm.
Cu toții utilizăm plasticul și produsele cosmetice zi de zi. Doar pentru că plasticul „se spală ușor” și pare să nu se „dizolve” avem impresia că este complet sigur. Sau avem impresia că unele produse cosmetice nu se absorb în organism.
De fapt plasticul este făcut din reziduuri petroliere și la fel ca și produsele cosmetice conține multe substanțe toxice.
Cele mai cunoscute substanțe nocive din plastic si cosmetice sunt:
- Bisfenol A (BPA)
- Ftalati
- Parabenii
- Triclosan
- Coloranți sintetici
- Microplastic
Bisfenol A (BPA) si efectele asupra sănătății
Bisfenolul A (BPA) este un imitator de hormoni cunoscut pentru perturbarea sistemului endocrin, prezent în marea majoritate a produselor din plastic și chiar a conservelor:
- Sticle de plastic
- Ambalaje de plastic
- pentru hrana calda
- Conserve de aluminiu
- Bonuri fiscale de la casele de marcat
- Mancare fast food
Efectele nocive ale Bisfenolului A:
Bisfenol A (BPA) provoaca tulburari hormonale (studiu), poate altera ADN-ul (studiu) si e legat de o multime de boli cronice care includ:
- pubertate precoce,
- cancer de san, cancer de prostata
- si multe boli metabolice care includ sindromul ovarelor polichistice (PCOS)
- are efecte nocive asupra creierului si prostatei
- asupra fetusului, bebelușilor si copiilor.
Ne expunem fără discernământ la Bisfenol A (plasticul din ambalajele de apă și mâncare) şi la alți disruptorii hormonali din multitudinea de cosmetice, parfumuri, detergenți, produse de curățenie convenționale folosite în mod curent și nu ne dăm seama de impactul acestora asupra sănătății noastre!
Riscuri ale bisfenolului A
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (studiu) au descoperit că expunerea la bisfenol-A (BPA) din materiale plastice, cum ar fi sticlele de plastic, în stadiile incipiente ale vieții, poate provoca modificări ale expresiei genelor, deoarece imită hormonul feminin Estrogen, care este deosebit de dăunător:
- pentru bărbați, în special cei aflați in stadii de dezvoltare (copilărie și pubertate), cărora le poate afecta funcția sexuală
- femeilor pentru că le perturbă metabolismul hormonal ducând la accentuarea sindromului premenstrual, la sindromul ovarelor polichistice, infertilitate, etc.
Cum să evitați expunerea la BPA
10 sfaturi pentru a limita efectele BPA – bisfenolului A
- Caută produse și ambalaje „fără BPA” (non-toxic).
- Renunță la cutia de aluminiu și obiceiul de a lua totul în plastic! Mănâncă doar produse proaspete. Căută piețe de „țărani” și cumpără cât mai multe alimente cât mai naturale.
- Ia în considerare cumpărarea și depozitarea alimentelor preponderent în borcane de sticlă.
- Cumpără fructe și legume congelate dacă nu le poți obține proaspete.
- Folosește leguminoase (fasole, năut, linte, etc.) uscate în loc de la conservă.
- Gătește cât mai mult acasă, de la zero. Astfel eviți alimentele procesate inutile și deșeurile toxice.
- Evită utilizarea plasticului pentru depozitare.
- Păstrează plasticul cât mai rece rece și nu încălzi niciodată în cuptorul cu microunde.
- Găsește o soluție pentru a bea apă din recipiente de sticlă, inox sau ambalaje fără BPA. Nu lăsa sticle de apă vara, la căldură în mașină.
- Atunci când cumperi jucării, ia în considerare jucăriile din lemn non-toxice. Dacă cumperi jucării din plastic, caută pe cele non-toxice/fără BPA.
Ftalații (Phthalates) și tulburările hormonale
Ftalații sunt tot componente ale plasticului și sunt utilizate pentru a face plasticul mai flexibil. Dar se găsesc și în alte produse de uz general:
- Lumânări parfumate
- Loțiuni de corp parfumate
- Detergenți si balsam de rufe
- Ojă
- Folie de plastic
- Odorizante de cameră
- Medicamente
Efecte nocive ale ftalatilor
Ftalații sunt un tip de plastifiant utilizat pe scară largă, folosit pentru a conferi flexibilitate plasticului și altor substanțe. Sunt, de asemenea, un tip de substanță chimică care perturbă sistemul endocrin (EDC), care imită sau interferează în alt mod cu hormonii pe care îi producem în mod natural, cum ar fi testosteronul și estrogenul (studiu).
Ftalați găsiți în multe medicamente pot avea efecte toxice!
Ftalați se găsesc în interiorul tuturor medicamentelor care funcționează pe un sistem cu eliberare prelungită (retard), mai degrabă decât cele cu eliberare instantanee. Acestea au un înveliș de plastic care permite ca medicamentele să fie eliberate lent în organism pe o anumită perioadă de timp, în funcție de medicament. De obicei, de la 6 ore la 12 ore.
Numeroase produse medicamentoase RX (care se eliberează doar pe bază de rețetă) și OTC (medicamente care se pot elibera fără rețetă medicală) și suplimente dintr-o gamă largă de categorii terapeutice pot utiliza ftalați ca excipienți în forme de dozare orală. (studiu)
Ftalații în alimente fast-food
Un nou studiu lansat a descoperit că majoritatea produselor din fast-food-uri conțin niveluri ridicate de plastifianți numiți ftalați. Cercetarea, publicată în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, a arătat că alimentele din fast-food-uri sunt pline de substanțe chimice și solvenți folosiți pentru a crește plasticitatea care perturbă metabolismul hormonal (studiu).
Cercetătorii de la Universitatea George Washington au comandat zeci de articole de la McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, Domino’s, Taco Bell și Chipotle. Conform analizei lor, ei au găsit ftalați în peste 80% din probe. Și 70% conțineau ftalatul DEHP [di(2-etilhexil)ftalat].
DEHP se află pe lista substanțelor nocive deoarece poate provoca cancer și malformații congenitale sau alte probleme de reproducere. Expunerea la DEHP poate crește riscul de cancer și, de asemenea, poate dăuna sistemului reproducător masculin. Expunerea la DEHP în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea copilului.
Autorii studiului au descoperit mai mulți ftalați diferiți, precum și alte substanțe chimice menite să înlocuiască ftalați, într-o varietate de produse fast-food, inclusiv cartofi prăjiți, burritos și cheeseburgeri.
Studiile efectuate pe animale și pe oameni au indicat că o expunere mai mare la EDC (Endocrine Disrupting Chemicals – substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin), inclusiv ftalați, poate avea un efect negativ asupra dezvoltării copiilor și poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni de sănătate precum astmul, obezitatea și, ulterior, problemele de fertilitate.
„Există un număr în creștere rapidă de studii epidemiologice privind asocierea expunerii la ftalați cu sănătatea umană”, a declarat pentru TODAY Erik Olson, director strategic principal pentru sănătate și alimente pentru Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale.
„În plus față de riscurile de travaliu prematur arătate în studiul JAMA Pediatrics, expunerea la ftalați a fost legată de o serie de tulburări de reproducere, imunitar și neurologice, inclusiv autism, ADHD, probleme de fertilitate și un risc crescut de cancer de sân”, potrivit Dr. Nathaniel DeNicola , OB-GYN și expert în sănătatea mediului pentru Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi.
„Riscurile cunoscute ale expunerii la ftalați sunt destul de îngrijorătoare și pot exista încă alte probleme despre care nu știm încă”, a spus DeNicola pentru TODAY.
„Ftalații au fost, de asemenea, corelați cu obezitatea, o agravare a simptomelor de alergie și astm și comportamentul alterat al copilului mic”, a spus Olson.
Parabenii și riscul de cancer la sân
Parabenii sunt conservanți utilizat în industria cosmetică și farmaceutică și cunoscuți perturbatori endocrini care pot imita estrogenul din organism provocând diverse tulburări hormonale.
Parabenii în produsele cosmetice
Fii atent la parabeni în produsele tale de sănătate și frumusețe! Cuvântul „paraben” este uneori combinat cu metil, propil, izobutil sau etil și mai este cunoscut și sub numele de Nipagin. Așa că citește etichetele pentru a evita aceste ingrediente toxice!⠀
Preocuparea asupra acestor substanțe chimice este dată de faptul că studiile științifice sugerează că parabenii pot perturba hormonii din organism și pot afecta fertilitatea și organele de reproducere, pot afecta rezultatele nașterii și pot crește riscul de cancer. De asemenea, pot provoca iritații ale pielii.
Mai multe studii au arătat că parabenii pot afecta mecanismele celulelor normale ale sânului și pot influența potențial creșterea anormală a acestora, ceea ce duce la un risc crescut de cancer de sân.
Dar influențând metabolismul endocrin, de-a lungul timpului, tulburările endocrine pot duce la o varietate de probleme, inclusiv acneea la adulți, creșterea sânilor la bărbați, tulburări de dezvoltare și neurologice, și chiar diverse tipuri de cancer. Alte studii au arătat că parabenii pot modifica și nivelul hormonilor tiroidieni, provocând posibile efecte adverse asupra sănătății.
Caută produse care au specificația „fără parabeni”!
Vezi mai multe detalii despre îngrijirea corectă a tenului în acest articol.
Triclosan – antibacterianul ce perturbă sistemul endocrin
Triclosanul este un antibacterian chimic care se gaseste în pasta de dinti si alte produse cosmetice si poate contribui la un risc crescut de dezvoltare a alergiilor la copii.
Conțin triclosan branduri conventionale de:
- Deodorant si spray-uri pentru corp
- Pasta de dinti (cele cu fluor în special)
- Apa de gură
- Sapun lichid
- Gel de dus
- Loțiuni demachiante
- After-shave
- Lotiuni si creme
- Alte produse cosmetice
- Detergenți și lichide de spălat vase
Mai mult de 80% din utilizarea triclosanului este în produsele de îngrijire personală, cosmetice și produse de curățare de uz casnic. Aceste produse contin intre 0,1% si 0,3% triclosan.
Când utilizați produse care conțin triclosan, corpul dumneavoastră poate absorbi cantități mici din acesta. Pielea sau gura pot absorbi ingredientul în decurs de una până la patru ore.
Impactul triclosanului asupra sănătății
Într-un studiu, CDC (Centers for Disease Control – Centre pentru Controlul Bolilor) a măsurat triclosanul în urina a 2517 participanți cu vârsta de 6 ani și mai mult. Oamenii de știință pot estima cantitatea de substanță chimică din corpul oamenilor, măsurând cantitatea din urină (studiu).
Ei au găsit triclosan în urină a aproape 75% dintre persoanele testate. Aceasta înseamnă că atât de multe produse de îngrijire personală conțin ingredientul, încât aproape trei sferturi din populația SUA ar fi fost probabil expusă la acesta.
Găsirea unor cantități măsurabile de substanță chimică în urină nu denotă efectele secundare ale triclosanului. Dar cercetătorii sugerează că ingredientele antibacteriene precum triclosanul pot face mai mult rău decât bine pe termen lung. Mai multe studii au arătat că expunerea pe termen lung la substanța chimică poate prezenta riscuri pentru sănătate. Acest lucru poate varia de la alergii la rezistența bacteriană la antibioticele convenționale.
Un studiu a descris rolul pe care îl poate avea triclosanul în dezvoltarea alergiilor și a sensibilității la anumite alimente. Anumite produse care conțin ingredientul provoacă iritații ale pielii.
Triclosanul este în același timp o substanță chimică care perturbă sistemul endocrin. Aceasta înseamnă că poate duce la probleme cu funcționarea corectă a metabolismului hormonal. Unele studii pe animale au arătat că expunerea la cantități mari de ingredient poate determina o scădere a anumitor hormoni tiroidieni.
Triclosanul poate traversa placenta și poate intra în laptele matern.
Studiile privind rolul triclosanului în cancer merg în ambele sensuri. Unele studii sugerează că expunerea pe termen lung la substanța chimică crește riscul de anumite tipuri de cancer. Dar alte studii au arătat că are potențialul de a fi utilizat ca tratament pentru cancer, în special pentru cancerul de prostată.
Triclosanul și rezistența la antibiotice
Studiile au arătat, de asemenea, că expunerea la triclosan poate face anumite bacterii rezistente la antibiotice. Cercetătorii estimează că până în 2050, o persoană va muri la fiecare trei secunde dacă sectorul sănătății nu abordează problema rezistenței la antibiotice. Adică 10 milioane de oameni în fiecare an. Cu toate acestea, trebuie făcute mai multe cercetări pentru a evalua nivelul de risc pe care îl prezintă triclosanul pentru dezvoltarea rezistenței la antibiotice.
Triclosanul este un ingredient chimic care distruge germenii și este utilizat pentru acest efect. Dar spălarea mâinilor cu un produs care îl conține nu este mai eficient decât folosirea apei și săpunului obișnuit. Poate doriți să verificați etichetele altor produse de consum care pot conține triclosan.
Coloranți sintetici
Coloranții sintetici sunt cunoscuți pentru utilizarea lor în industria alimentară pentru a oferi diverse culori cât mai atrăgătoare diferitelor produse.
Dar ignorăm complet coloranții utilizați în industria ambalajelor, care nu sunt nici macar coloranți alimentari!
Dacă despre colorantii alimentari sintetici, care sunt oarecare aprobați pentru consum, știm că pot duce la boala deficitului de atentie (ADD), hiperactivitate (ADHD), tumori cerebrale si alte tipuri de cancer, oare ce efecte pot avea colorantii ne-alimentari?
De exemplu chiar și în cazul vopselei de ouă pentru paște, alege o variantă naturală.
Microplasticul pe care îl ingerăm
Te-ai putea gândi: eu nu mănânc niciodată plastic!
Dar bucățele mici de plastic se mai găsesc în unele paste de dinți și geluri de duș. Dar mai mult de atât, datorită poluării apelor și râurilor cu ambalaje de plastic. Acestea se degradează și se rup în bucăți mai mici.
Iar aceste bucatele mici de plastic seamănă foarte bine din punct de vedere vizual cu hrana peștilor si de aceea aceștia le inghit iar microplasticele ajung chiar ăî carnea lor. Iar daca tu ii consumi ajung in farfuria ta! (studiu)
Poate te gandesti acum ca pestii de captura din rauri, lacuri, mari si oceane nu consuma nutreturi combinate, asa ca ar fi mai sanatosi.
Este adevarat ca acestia nu consuma nutreturi procesate facute de om, insa ei se pot confrunta cu poluarea din apele in care traiesc. Microplasticele au ajuns sa polueze cam toate apele, iar multe ape sunt poluate cu reziduri casnice sau industriale si cel mai nociv este ca majoritatea lor contin metale grele.
Xeno-estrogeni sau imitatori de estrogen
Toate substanțele de care am discutat mai sus sunt considerate imitatori de estrogen. Adică ei au o structură foarte asemănătoare cu estrogenul (principalul hormon feminin), care din păcate poate afecta metabolismul hormonal.
Și din păcate nu sunt toți, sunt doar una dintre mai multe clase de substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, cunoscute a fi dăunătoare.
Efectele xenoestrogenilor asupra organismului uman merg în special în zona dezechilibrului hormonal, astfel încât este ceva care se instalează încet și se vindecă mai greu!
Xeno-estrogeni sunt o forma de estrogen sintetic care dezechilibreaza sistemul hormonal si poate cauza de la probleme digestive, ceata mentala, probleme de concentrare pana la boli endocrine, emotii nedorite si chiar cancer.
O listă mai completă a xenoestrogenilor ar fi:
- Bisfenol A (BPA)
- Ftalati
- Parabeni
- Triclosan
- Difenil eteri polibromurați (PBDE)
- Policlorobifenilii (PCB)
- Pesticidele
- Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP-uri)
- Dioxine
- Coloranți sintetici
- Microplastic
Fiecare astfel de clasă chimică a fost asociată cu numeroase tulburări de sănătate. Și toate aceste substante cu efect de disruptori hormonali, care imita actiunea estrogenului in corp, dar intr-un mod mai agresiv, sunt tot mai prezenți în viața noastră.
Iar noi îi ignorăm și fără discernământ nu realizăm impactul asupra planetei și asupra corpului nostru!
Pingback: Problemele hormonale nu apar pur și simplu. Efectul hormonilor de substituție (Legitatea #177) - minuneanaturii.ro
Pingback: Ce storcator de fructe sa aleg? - minuneanaturii.ro
Pingback: Plasticul nu e fantastic! (Legitatea #349) - minuneanaturii.ro
Pingback: Să scrie doar șampon! Efectul substanțelor nocive din cosmetice (Legitatea #449) - minuneanaturii.ro
Pingback: Calitate nu cantitate (Legitatea #420) - Blogul Minunea Naturii