O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Acneea, cauze profunde și soluția naturală! (Legitatea #529)

Acneea, cauze profunde și soluția naturală! (Legitatea #529)

O întrebare recentă a unei doamne, ne-a determinat să scrie această legitate în care îți prezentăm conexiunea dintre toxinele din organism și problemele pielii precum acneea, foliculita sau chiar rozaceea:

Am probleme cu o acnee/foliculita cauzată de prezenta Stafilococ auriu, de circa 20 de ani. Am încercat multiple tratamente si degeaba.

Am luat antibiotic (doar Doxiciclina sau Minoz în ultimii 3-4 ani), creme, sampoane, sapunuri, Panoxyl etc etc etc.

Răspunde destul de bine la antibiotic dar  nu mai pot lua pentru ca am deja probleme cu flora stomacala/intestinala.”

Erupțiile de acnee sau foliculită pot apărea oriunde pe piele. Cele mai comune locuri includ fața și gâtul, umerii, spatele și pieptul. 

Deși problema pare a fi una fizică, nu se poate nega faptul că acneea poate contribui și la suferința emoțională. Acneea și cicatricile acneice de pe față și alte locuri vizibile ale corpului pot afecta stima de sine și încrederea în sine și pot chiar contribui la sentimentele de anxietate sau depresie.

Care sunt diferitele tipuri de acnee?

Dacă aveți acnee, este posibil să observați un amestec de tipuri de coșuri. 

Punctele albe și punctele negre, ambele denumite și comedoane, sunt cele mai frecvente leziuni de acnee.

  • Punctele negre sau comedoanele deschise au o culoare mai închisă la suprafața pielii. Oxigenul din aer, ocidarea (nu murdăria) conferă vârfului acestor coșuri aspectul mai întunecat.
  • Punctele albe, sau comedoanele închise, se formează sub formă de umflături sub suprafața pielii. Ei rămân de culoarea pielii pentru că nu există contact direct între oxigen și secreție.

Leziunile inflamatorii, care sunt mai susceptibile de a provoca cicatrici ale pielii, includ:

  • Papule: umflături mici, roșii, înălțate sunt cauzate de foliculii de păr inflamații sau infectați.
  • Pustule: coșuri mici roșii care au puroi la vârfuri.
  • Noduli: „bulgări” solizi, adesea dureroși care se dezvoltă sub suprafața pielii.
  • Chisturi: noduli mari care se dezvoltă sub piele, care conțin puroi și sunt de obicei dureroase.

Aparent există patru factori principali care cauzează acnee:

  • Producția în exces de ulei (sebum).
  • Foliculi de păr „cufundați” în ulei și celule moarte ale pielii
  • Bacterii
  • Inflamaţie

Dar de fapt cauzele și implicațiile merg mult mai profund.

Care sunt factorii profunzi care cauzează acneea sau foliculita

Acneea și foliculita sunt afecțiuni cutanate dar care își au rădăcina mult mai profund. Ele pot fi influențate de alimentație și stilul de viață, de anumite dereglări hormonale sau de intoxicația cu anumite substanțe. 

Deși ele sunt adesea cauzate de diverși agenți patogeni, în cazul doamnei, Stafilococus Aureus, cauza reală este mult mai profundă.

1. Inflamația organismului:

Alimentele bogate în zaharuri simple și carbohidrați rafinați cresc nivelurile de insulină din sânge, ceea ce, simplu spus, duce la inflamație în organism. Această inflamație poate afecta glandele sebacee din piele, crescând producția de sebum și favorizând astfel apariția acneei.

2. Dezechilibrele hormonale:

Consumul excesiv de alimente procesate și bogate în grăsimi nesănătoase poate perturba echilibrul hormonal din organism. Aceste dezechilibre contribuie la apariția acneei prin stimularea producerii de sebum sau prin influențarea nivelurilor de androgeni în organism. Astfel poate apărea, așa numita acnee hormonală.

Modificările hormonale, respectiv Androgenii sunt hormoni care cresc la băieți și fete în timpul pubertății și fac ca glandele sebacee să se mărească și să producă mai mult sebum. 

Deasemenea modificările hormonale în timpul vârstei mijlocii, în special la femei, pot duce și ele la erupții acneice.

3. Intoleranțele alimentare:

Anumite persoane pot avea sau dezvolta reacții adverse la anumite alimente, care pot include și inflamații cutanate sau probleme ale pielii, precum foliculita și acneea.

4. Excesul de toxine:

Deși sună nepotrivit, consumul excesiv de alimente procesate, precum și expunerea la toxine din mediul înconjurător sau din substanțele chimice din produsele cosmetice suprasolicită capacitatea organismului de a elimina toxinele. În cele din urmă aceste toxine pot ajunge să fie eliminate prin piele, ceea ce poate provoca sau agrava acneea și foliculita.

5. Un ficat intoxicat:

Există o legătură binecunoscută între sângele intoxicat și acneea sau foliculita și aceasta are legătură de fapt cu capacitatea organismului de a elimina toxinele.

Ficatul este principalul organ responsabil pentru detoxifiere, filtrând substanțele nocive din sânge și eliminându-le din organism. Atunci când ficatul este suprasolicitat din cauza unei alimentații necorespunzătoare sau a expunerii la toxine, acesta poate fi depășit și poate fi afectată eficiența sa de detoxifiere. Astfel, toxinele pot circulă în sânge și pot contribui la apariția acneei și foliculitei.

6. Anumite medicamente pot cauza acnee

Tot din același registru cu intoxicarea sângelui sau a ficatului, există anumite medicamente care pot cauza acnee sau foliculită. Exemplele includ medicamente care conțin Corticoizi, Contraceptivele orale, Testosteron, Anticonvulsivantele sau Litiu.

7. Stresul

Stresul nu provoacă în sine acnee, dar dacă aveți deja acnee, stresul o poate agrava.

Mituri ale acneei

Sunt anumiți factori incriminați excesiv, foarte populari, dar care au un efect redus asupra acneei:

Ciocolata si alimente grase. Consumul de ciocolată cu un conținut ridicat de cacao și fără zahăr sau grăsimi nesănătoase nu are un efect negativ asupra acneei.

Igienă. Deși este importantă, Acneea nu este cauzată de pielea murdară. De fapt, opusul, frecarea prea tare a pielii sau curățarea cu săpunuri dure sau substanțe chimice irită pielea și poate agrava acneea.

Ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să avem o igienă adecvată, dar nici să nu exagerăm cu substanțe prea corozive, alcool, dezinfectanți sau alte idei năstrușnice.

Produse cosmetice. Cosmeticele nu agravează neapărat acneea, mai ales dacă folosești machiaj fără ulei care nu înfundă porii (non-comedogenic) și te demachiezi în mod regulat. Cosmeticele neuleioase pot fi soluția atunci când ai probleme cu  acneea.

Sunt antibioticele soluția împotriva acneei?

Este important să înțelegem că antibioticele pot oferi o soluție temporară pentru acnee și foliculită, însă nu rezolvă cauza de fond a acestor afecțiuni. Mai mult, utilizarea pe termen lung a antibioticelor poate avea efecte secundare negative asupra sănătății, inclusiv perturbarea florei intestinale și creșterea rezistenței bacteriene, așa cum de altfel relatează și doamna care a adresat întrebarea.

Mai mult, din cauzele enumerate mai sus, antibioticele pot agrava acneea dacă vorbim pe termen lung: bacteriile devine mai rezistente, ficatul mai intoxicat și imunitatea mai slabă.

Tratamentul eficient al acneei

Pentru a trata eficient acneea și foliculita, este esențial să abordăm cauza de fond a acestor afecțiuni!

Da, asta înseamnă adoptarea unei alimentații sănătoase, bogate în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase, și prin reducerea expunerii la toxine. 

Începem cu recomandările de stil de viață care influențează sănătate și obțin cele mai bune rezultate pe termen lung, dar mai apoi îți vom prezenta și o rutină de îngrijire, cât și un tratament natural intern pentru acnee și foliculită!

Adoptă o alimentație cu indice glicemic scăzut

Alimentele care au un indice glicemic ridicat (IG) cresc IGF-1 și producția de androgeni, la fel ca lactatele. 

Alimentele cu IG ridicat sunt adesea carbohidrați rafinați, plini de zahăr și calorii rapide. Ele provoacă o creștere a insulinei, făcând ravagii asupra nivelului de zahăr din sânge, dar care nu te țin sătul(ă) pentru mult timp.

Evită aceste alimente de dragul pielii tale! Redu la minim sau elimină complet aportul de zahăr rafinat, deserturi, produse de patiserie, pâine, paste, acadele, dulciuri și băuturi îndulcite.

Asigură-te că îți pui limfa în mișcare

Un factor major în cazurile de acnee este sănătatea sistemului limfatic. Când lichidul limfatic este congestionat, stagnează și se supraîncarcă, el se poate acumula sub piele, iar organismul este forțat să excrete deșeurile metabolice prin aceste erupții deranjante. 

Spre deosebire de sânge, lichidul limfatic nu are o pompă (inima) care să-l pompeze. Mișcarea și exercițiile fizice sunt esențiale, deoarece mușchii sunt pompa sistemului limfatic, ei se comprimă pe vasele limfatice, împingând limfa către ficat care mai apoi produce detoxifierea. 

Aici este de fapt legătura cu ficatul. Menținerea unei bune funcții hepatice și detoxifierea organismului pot contribui la îmbunătățirea sănătății pielii și la reducerea riscului de apariție a acneei și a foliculitei.

Așadar: fă sport, bea multă apă și evită alimentele congestive precum lactatele și glutenul (din grâu).

Reglează microbiomul sau bacteriile prietenoase

În același timp, microbiomul intestinal și cel al pielii joacă un rol fundamental în gestionarea acneei, pentru că aceste bacterii prietenoase, nu fac altceva decât să se opună celorlalte bacterii și să prevină infecțiile. În multe cazuri de acnee, sunt implicate și probleme digestive, cum ar fi intestinul permeabil

Mai apoi, asigură-te că ai un aport suficient de zinc.

Zincul poate fi considerat mineralul pentru acnee. Nivelurile suboptime de zinc sunt aproape evidente dacă aveți acnee, cu riscul de deficiență mai mare la femei – mai ales dacă luați contraceptive sau urmați o dietă restrictivă. 

Concret în acnee, zincul acționează astfel:

  • Reduce producția de hormoni androgeni
  • Accelerează vindecarea pielii
  • Reduceți aspectul neplăcut al cicatricilor
  • Echilibrează producția de sebum
  • Atenuează inflamația
  • Reduce producția de keratina pentru a desfunda porii

Zincul poate fi luat din suplimente, dar în alimente se găsește în semințele de dovleac, fructe de mare, carne de vită („grass fed”) care a păscut iarbă, somon, ouă și legume precum spanacul.

Rutina de îngrijire a pielii acneice cu produse cosmetice naturale:

Următoarea rutină cosmetica de îngrijire a tenului acneic te poate ajuta să normalizezi metabolismul pielii și să scapi de acnee sau foliculită:

A se respecta aceeași rutina dimineata si seara:

Curatare sau demachiere:

  • Gel Spumant purifiant Stop Acnee

Tratament:

  • Lotiune de fata Argipuff cu argint coloidal
    SERUM NIACINAMIDA 10% + ZINC 1% THE ORDINARY

Hidratare:

  • CREMA HIDRATANTA DE FATA PENTRU TEN NORMAL SI USCAT SPF50, 52ML – CERAVE

De folosit o data pe saptamana:

  • Masca de fata purificatoare cu Neem
  • După curatarea mastii se aplica Lotiunea de fata Argipuff cu argint coloidal

Rutina ingrijire ten acneic produse naturale

Schemă de suplimente – remedii naturale împotriva acneei

Următoarea schemă de suplimente împotriva acneei acționează asupra cauzelor profunde înlăturând cauzele interne ale acneei:

  • Cynasine detox: 2×1 fiolă/zi (inainte de masa cu 10 minute)
  • Polygemma 13 piele detoxifiere: 3x3ml/zi (inainte de masa cu 10 minute)
  • Acne prim herbagetica: 3×1 cps/zi
  • Neem Medica: 3×1/zi

Schema de suplimente impotriva acneei

Acneea nu are o soluție miraculoasă care să rezolve problema instantaneu.

Dar abordarea consecventă a tuturor acestor factori poate face o mare diferență pentru pielea ta. Merită să căutați sprijin individualizat atunci când lucrezi la sănătatea ta, deoarece există atât de multe variabile în joc!

Este important să înțelegi și că vindecare nu intervine peste noapte și că este important să respectați aceste noi obiceiuri, măsuri și tratamente timp de cel puțin 6-10 săptămâni pentru a vedea efecte notabile. Și asta din cauza ciclului de refacere a celulelor pielii. 

Nu te aștepta să renunți la brânză, la pâine sau la zahăr și după o săptămână pielea ta să fie ca nouă! Vindecarea pielii necesită timp, dar este posibilă.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32088269/

– https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

– https://www.nature.com/articles/s41598-020-62715-3

2 intrebari si raspunsuri la “Acneea, cauze profunde și soluția naturală! (Legitatea #529)

  1. Pingback: Bisfenolul A (BPA), Ftalatii, Parabenii și Triclosanul, xenoestrogeni și substanțele nocive care afectează sistemul endocrin și metabolismul hormonal, dar pe care avem tendința să le ignorăm! - minuneanaturii.ro

  2. Pingback: Detoxifiere la nivel CELULAR cu tehnologia AgeLOC Pharmanex - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *