O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Plasticul nu e fantastic! (Legitatea #349)

Plasticul nu e fantastic! (Legitatea #349)

Evoluția tehnologică a adus multiple beneficii societății umane, dar multe dintre ele au legătură cu a fi mai confortabili și a depune noi mai puțin efort. Cel mai elocvent exemplu este plasticul, care practic a revoluționat modul de ambalare și a facilitat păstrarea și transportul diferitelor produse.

…dar în același timp a adus și multe boli pe care nici măcar nu le realizăm!

Din păcate acest plastic, ca și multe alte substanțe, sunt considerate imitatori de estrogen. Adică ei au o structură foarte asemănătoare cu estrogenul (principalul hormon feminin), care din păcate poate afecta metabolismul hormonal.

Nu doar plasticul este incriminat, ci există o varietate de substanțe care pot acționa ca imitatori de estrogen și care pot interfera cu acțiunea estrogenuluui sau a altor hormoni în organism. 

Iată cei mai comuni imitatori de estrogen sau xenoestrogeni:

  1. Bisfenolul A (BPA): este o substanță folosită în producția de plastic și se găsește în toate recipientele sau ambalajele de plastic (sticle de apă, ambalaje cosmetice, ambalaje alimentare, folii și chiar bonuri termice de la casa de marcat), asta dacă nu este specificat pe ele clar: fără BPA.
  2. Ftalații: sunt substanțe utilizate pentru a face plasticul mai flexibil și sunt prezente în produse precum: jucării, ambalaje alimentare, produse cosmetice și articole de îngrijire personală.
  3. Parabenii: sunt conservanți utilizați în foarte multe produsele cosmetice, dacă nu au specificația: fără parabeni
  4. Policlorobifenilii (PCB): au fost folosiți în trecut în industria electrică și în produsele chimice; deși producția lor a fost interzisă, aceste substanțe pot persista în mediul înconjurător și mai pot fi prezente în diferite alimente.
  5. Dioxinele: sunt substanțe chimice toxice care pot fi eliberate în mediul înconjurător prin arderea materialelor organice sau prin procese industriale; se pot acumula în lanțul alimentar și pot fi prezente în carne, produse lactate și pește.
  6. Pesticidele: unele pesticide conțin substanțe chimice care pot acționa ca imitatori de estrogen, de exemplu: Atrazina, DDT (Diclorodifeniltricloretan), Metoxiclor, Aldrin și Dieldrin, Endosulfan, Methoxychlor, Vinclozolin – chiar dacă unele au fost interzise în anumite țări, ele persistă în atmosferă și diverse produse
  7. Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP-uri): se găsesc în aerul poluat, fumul de țigară și alimente prăjite sau afumate.

Deși par multe și au nume complicate, acestea sunt doar câteva exemple de imitatori de estrogen, lista completă fiind mult mai extinsă. 

Imitatorii de estrogen, denumiți și xenoestrogeni, așa cum am precizat și mai sus, sunt substanțe chimice care imită sau interferează cu acțiunea hormonului estrogen în organism. 

Printre efectele negative ale acestor imitatorii de estrogen se numără:

  1. Păcălirea și perturbarea sistemului endocrin și a echilibrului hormonal. Efectul este in special asupra organelor sexuale dar un exemplu scurt în afara acestora, este faptul că estrogenul suprimă activitatea glandei tiroide și de aici un motiv pentru care mai toată lumea este într-o situație de hipotiroidie (de lentoare), iar TSH-ul „normal” a ajuns să fie considerat sub 4 microUI/L, când acesta ar fi normal să fie sub 1 și preferabil cât mai aproape de zero. Iar de la dereglarea glandei tiroide și până la dereglarea întregului metabolism hormonal, este doar un pas!
  2. Modificări în dezvoltarea sexuală în timpul dezvoltării fetale în burta mamei sau în copilărie, care poate duce la pubertate precoce, hirsutism sau alte perturbări, precum și probleme de fertilitate atât la femei cât și la bărbați. Aceste substanțe pot perturba ciclul menstrual, pot cauza disfuncții ovulatorii și pot crește riscul de avort spontan sau de complicații în timpul sarcinii. La bărbați, pot afecta potența, producția de spermă și pot contribui la infertilitate.
  3. Și nu în ultimul rând, ei au un potențial cancerigen, fiind asociați cu afecțiuni precum cancerul de sân, cancerul ovarian și cancerul de prostată.

Desigur aceste probleme pot varia în funcție de substanța specifică, doza, durata expunerii și sensibilitatea individuală. 

Ce este cert este faptul că nu putem fugi de ei și nu îi putem elimina de tot, însă ce putem face este să ne ferim cât mai mult!

Așadar dacă vrei să previi dezechilibrele hormonale sau dacă ele sunt deja instalate în corpul tău, ar fi bine să:

  1. Eviți băuturile ambalate în plastic și să alegi clasicul ambalaj de sticlă
  2. Să eviți cosmeticele care conțin parabeni
  3. Să consumi alimente cât mai naturale și cât mai organice

 

Iar un alt aspect foarte important pentru a preveni această intoxicare și aceste afecțiuni nefaste, pe lângă cele de mai sus, este să păstrăm căile de dezintoxicare ale organismului cât mai curate: ficatul, rinichii, tranzitul intestinal, pielea (prin transpirație).

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8395949/
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6104637/
– https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/xenoestrogen
– https://www.aaem.pl/The-impact-of-xenoestrogens-on-effectiveness-of-treatment-for-hormone-dependent-breast,124165,0,2.html