O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Legătură dintre alcool, testosteron și estrogen (Legitatea #423)

Legătură dintre alcool, testosteron și estrogen (Legitatea #423)

Această legitatea nu este o veste prea bună pentru cei care consumă frecvent alcool! Dar nici nu putem să nu îți spunem adevărul ca mai apoi să decizi tu singur ce ai de făcut.

Am scris și în legitatea #184 despre burta creată de bere și acum o sa-și explicăm mai pe larg și alte efecte ale alcoolului, care s-ar putea să-ți afecteze funcții ale organismului la care ți foarte mult.

Puțină fiziologie despre hormonii principale feminin si masculin:

  • Testosteronul, hormonul predominant masculin, este sintetizat din colesterol în testicule.
  • Estrogenul, hormonul predominant feminin, este sintetizat în ovare și țesut adipos.

Testosteronul este hormonul sexual masculin crucial pentru funcționarea corectă a organismului, inclusiv pentru dezvoltarea sexuală, creșterea musculară, funcția erectilă, producția de spermă și multe alte funcții.

Iar alcool-ul scade nivelul de testosteron influențând toate aceste funcții.

Legătura dintre consumul de alcool și scăderea nivelului de testosteron poate fi explicată prin următoarele mecanisme:

I. Alcoolul poate suprima producția de testosteron în testicule prin afectarea directă a celulelor Leydig, care sunt responsabile pentru producția de testosteron. Consumul excesiv de alcool interferă cu semnalele hormonale care reglează producția de testosteron, ceea ce duce la o scădere a nivelului de hormon.

II. Afectarea ficatului de către alcool perturbă secreția de testosteron din două direcții: 

  1. Ficatul joacă un rol crucial în metabolismul alcoolului, iar procesarea alcoolului poate duce la o creștere a nivelului de NADH (Nicotinamid Adenin Dinucleotidă), care poate interfera cu metabolismul testosteronului. 
  2. Consumul excesiv de alcool poate duce la leziuni hepatice, ceea ce poate afecta în mod indirect producția și reglarea hormonilor, inclusiv a testosteronului.

III. Consumul excesiv de alcool poate duce la o creștere a nivelului de estrogen în organism. Asta se datorează faptului că alcoolul poate stimula conversia ireversibilă a testosteronului în estrogen prin enzima aromatază. Iar un nivel crescut de estrogen poate suprima producția de testosteron.

Este important de menționat că efectele consumului de alcool asupra nivelului de testosteron pot varia în funcție de cantitatea de alcool consumată, frecvența consumului și durata acestuia. 

 

Sunt mai mulți medici care recomandă cantități moderate de alcool, în special vin roșu, pentru efectele pozitive asupra organismului. Dar aceste efecte se păstrează atât timp cât moderat înseamnă 150ml de vin roșu, de maxim 3 ori pe săptămână.

 

Însă acolo unde există o nevoie zilnică de a consuma alcool, există cu siguranță o problemă…

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin

2 intrebari si raspunsuri la “Legătură dintre alcool, testosteron și estrogen (Legitatea #423)

  1. Pingback: Cum să slăbesc? Moduri naturale de a obține un abdomen plat (Legitatea #546) - minuneanaturii.ro

  2. Pingback: Bisfenolul A (BPA), Ftalatii, Parabenii și Triclosanul, xenoestrogeni și substanțele nocive care afectează sistemul endocrin și metabolismul hormonal, dar pe care avem tendința să le ignorăm! - minuneanaturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *