O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 4,17 din 5)
Încarc...

Turmeric sau curcuma, condiment sau medicament? Beneficiile pentru sănătate

Turmeric sau curcuma, condiment sau medicament? Beneficiile pentru sănătate

Se vorbeste tot mai des despre turmeric, despre utilizarile lui terapeutice dar si despre versatilitatea curcumei lui in bucatarie. Care utilizari predomina si care varianta de turmeric are cele mai bune efecte terapeutice?

Turmericul denumit si curcuma este un condiment provenit din Asia intens folosit mai nou si in bucataria europeana. Denumirea stiintifica a turmeric-ului este curcuma longa, de unde si denumirea folosita des de curcuma.

Adaugat in cantitati mici la mancaruri, turmericul (curcuma) nu modifica gustul mancarurilor insa da o culoare galbena frumoasa.

Turmeric-ul, utilizare in bucatarie:

Turmericul si-a castigat locul si in bucataria europeana datorita gustului usor picant dar mai ales datorita culorii. Curcuma este intens folosita si in bucataria vegana si raw vegana in special pentru efectul colorant, de exemplu:

  • adaugati un varf de cutit de turmeric la mamaliga de mei si va arata exact ca o mamaliga din porumb
  • adaugati putin turmeric cartofilor fierti, piure sau la cuptor si vor capata o culoare galbena frumoasa
  • curcuma se poate adauga si in pate-uri, creme si salate
  • turmericul este intens folosit la prepararea deserturilor vegane si raw-vegane tot datorita culorii specifice

Turmericul poate fi folosit si pentru vopsirea oualelor de Pastee, culoarea obtinuta, un galben placut, rivalizeaza cu orice vospea sintetica si bineinteles nu este toxica.

Culoarea galbena a turmeric-ului se datoreaza unui colorant pe care il contine si care se numeste curcumina.

Proprietati turmeric sau curcuma, beneficii si utilizare terapeutica:

turmeric curcuma proprietati

Turmeric-ul (curcuma) face parte din aceeasi familie cu ghimbir-ul si se utilizeaza tot radacina de turmeric. La fel ca si ghimbirul, turmeric-ul are, bineinteles, numeroase proprietati, beneficii si calitati terapeutice:

  • stimuleaza digestia si secretia biliara, curcuma fiind coleretica si colagoga
  • are efect detoxifiant, turmeric-ul curatand ficatul si sangele
  • este un puternic antioxidant prevenind procesele de imbatranire si stimuland regenerarea normala a celulelor
  • are un efect aparte asupra neuronilor si terminatilor nervoase, avand capacitatea de a le stimula functionarea si regenerarea; astfel curcuma este foarte utila peste varsta de 50 de ani dar si in bolile degenerative neuronale cum este Alzheimer dar si pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale
  • sau curcuma are efect anticancerigen, antitumoral si stimuleaza multiplicarea normala a celulelor
  • efectele turmeric-ului asupra vaselor de sange sunt multiple: de la prevenirea depunerii colesterolului si a formarii placii de aterom pana la reducerea colesterolului si tonifierea vaseolr de sange
  • curcuma mai este folosita cu succes pentru efectul antiinflamator si analgezic, turmeric-ul fiind foarte util in bolile inflamatorii de la nivelul articulatiilor si nu numai; turmeric-ul este util in bolile reumatice alinand durerea, redand mobilitatea articulatiilor avand in plus si efectul antioxidant si antiimbatranire extrem de util varstnicilor
  • o administrare regulata de turmeric creste imunitatea generala si are totodata un efect antibiotic si antiviral; se poate profita de aceasta actiune a curcumei si daca boala s-a instalat, vindecarea racelilor, gripelor si a altor infectii va fi mult mai rapida daca se administreaza regulat turmeric
  • are multiple efecte, mai multe chiar decat cele enumerate aici, insa sa nu cadem in cealalta exrema crezand ca este un panaceu universal si ca ne poate vindeca singur de anumite boli; orice boala se poate vindeca, insa vindecare vine in primul rand din interiorul nostru iar turmeric-ul alaturi de alte superalimente pot constitui doar niste ajutoare de nadejde

Putem spune asadar ca si in titlu, ca turmeric-ul este pe langa un condiment si un veritabil medicament.

Astfel dublul beneficiu al turmeric-ului de condiment si medicament il face sa fie foarte cautat si apreciat, nu numai in Asia unde este folosit de mii de ani dar si in Europa.

Ce variante de turmeric sau curcuma exista?

Turmeric-ul sau curcuma se gaseste in mai multe variante cu prorietati si beneficii usor diferite:

Cum se administreaza turmeric-ul sau curcuma?

Pentru fiecare tip in parte vom detalia modul de administrare.

1. Utilizare si administrare turmeric pulbere

Pulberea de turmeric si poate folosi:

  • ca si condiment sau adaus in mancaruri pentru rolul de condiment al turmeric-ului
  • pentru efectul terapeutic se poate consum “dizolvat” in apa sau in sucuri proaspete; doza recomandata este de 1/4 – 1 lingurita la un pahar de apa, administrat de 1-4 ori pe zi
  • o alta varianta este un mix de turmeric cu miere din care se administreaza cate o lingurita de 1-2 ori pe zi

2. Administrare suplimente alimentare cu Turmeric

Variante de turmeric capsule cu extract concentrat si standardizat de curcuma longa se administreaza:

  • ca supliment alimentar 1-2 capsule/zi, dar doza poate sa fie diferita in functie de afectiune si tipul de produs ales

3. Administrare extract lichid de turmeric

  • 6-10 picaturi dizolvate in apa

4. Administrare suc de turmeric

  • 1-3 liniguri de suc de turmeric/zi

5. Utilizare si administrare ceai de turmeric

  • se lasa la infuzat 1-2 plicuri de ceai la o cana de apa fierbinte
  • se beau 1-3 cani pe zi

6. Utilizare ulei esential de turmeric

  • se utilizaeza ca aromoterapie in difuzor sau in lampa
  • sau intern 1-2 picaturi dizolvate in miere

La administrarea in dozele recomandate nu s-au semnalat efecte secundare negative astfel ca turmeric-ul este un produs sigur care poate sa va fie un real ajutor in prevenirea si tratare diverselor afectiuni dar mai ales pentru mentinerea si sustinerea unui stil de viata sanatos.

Asadar concluzia este: turmeric sau curcuma, si… condiment… si… medicament!


Referințe:

– https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5664031/
– https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10005252/
– https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/turmeric-benefits-a-look-at-the-evidence
– https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621000414

12 intrebari si raspunsuri la “Turmeric sau curcuma, condiment sau medicament? Beneficiile pentru sănătate

  1. Florentina says:

    Buna ziua, As dori o schema de tratament pentru artroza incipienta haluce bilateral. Am facut fizioterapie la recomandarea medicului ortoped, si iau si colanoll de aproximativ 3 luni. Sunt momente in care nu ma dor degetele dar din senin apare durerea si efectiv nu mai pot sa merg.

  2. Mioara says:

    Bună ziua ! Pentru gonartroza si dureri reumatice la umeri, ce doză de curcuma ar trebui să iau ? Sau ce altceva ? Mulțumesc anticipat

  3. Iulia says:

    Bună ziua! Pot lua capsule de turmeric concomitent cu Memovit, ținând cont de faptul ca memovit conține omega 3 și ambele contribuie la diluarea sângelui ? Multumesc

  4. Cristina says:

    Buna ziua,
    Imi puteti spune daca curcuma poate da aritmii?
    După ce am băut acel lapte auriu cu turmeric praf sau cand am baut o capsulă cu turmeric am avut palpitatii. Palpitatii am si in alte contexte, doar ca dupa consumul de curcuma parca au fost mai intense. Poate fi o coincidență sau cauza?
    Multumesc!

    • Farm. Anca si Adrian Ienin says:

      Buna ziua!

      Pe scurt: curcuminul accelereaza anumite reactii in organism, de aceea poate amplifica anumite carente.

      De exemplu:
      1. Turmericul si curcumina prezinta anumite interactiuni care privesc e metabolismul glucozei sau al acizilor grasi, sau chiar si cu alti nutrienti, carora le poate potenta actiunea sau inhiba nivelul de absorbtie (Ex. fierul)
      2. Curcumina este un activator al enzimei adenozin monofosfat kinaza (AMPK) la nivel muscular, care intervine in scaderea nivelului de glucoza din sange.

      In acelasi timp in acest studiu se evidentiaza efectul turmericului-curcumei in tratarea/remedierea aritmiilor, prin efectul antiinflamator, antioxidant si alte efecet derivate.

      Sfatul nostru ar fi sa faceti o cura cu magneziu si sa vedeti daca aritmiile se pastreaza. Daca ati luat deja magneziu, este posibil sa fie o dereglare la nivel de lectroliti (Mg, K, Na, Ca, etc.), astfel va recomand o cura cu Plasma Quinton Hypertonic, produs care reface echilbrul electrolitilor si in mod indirect regleaza si aritmiile.

      • Cristina says:

        Va multumesc mult pentru raspuns.
        Da, am mai luat magneziu si nu am văzut neapărat schimbări în privința palpitatiilor.
        De cateva luni am aflat de la un prieten de Plasma Quinton. Am băut 3-4 zile consecutive, câte o fiola pe zi si am simtit palpitatiile mai dese si mai puternice, astfel m-am oprit sa iau Plasma. La ceva timp distanță le-am reluat si la fel s-a întâmplat cu palpitatiile si din nou am oprit consumul. Între timp, am citit mai multe despre plasma si nu am văzut contraindicatii sau efecte adverse, ci numai beneficii. Chiar si persoanele fără carente o pot bea. Voi relua cura cu plasma, poate a fost doar o coincidență.

        • Farm. Mirabela Romanescu says:

          Buna ziua, Plasma Quinton nu genereaza aritmii, o puteti folosi. Va mai recomand capsulele cu ulei de cod sau krill, bogate in omega 3, cum ar fi Omega 3 forte Lysi, care se administreaza de 2 ori pe zi in timpul meselor de pranz si seara. Nu ar strica si un consult cardiologic si o hemoleucograma, alaturi de ionograma. 

  5. Pingback: Au trecut sarbatorile si ti-au lasat o amintire greu de uitat? Afla cum scapi de kilogramele in plus! – Blogul Minunea Naturii

  6. Pingback: Alimentatia cu efect antiinflamator – Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *