Continut articol
Cu totii stim ca sucul proaspat de fructe este si cel mai sanatos si foarte gustos, mai ales atunci cand stim noi exact ce fructe punem acolo.
Care este cel mai bun storcător de fructe?
Atunci cand alegem un storcator de fructe si legume ne dorim ca:
- storcatorul sa stoarca repede fructele sau legumele
- storcatorul sa stoarca cat mai puternic iar pulpa sa ramana cat mai uscata
- storcatorul sa nu se distruga din substantele nutritive
- storcatorul sa nu se infunde si sa putem stoarce cat mai multe fructe
- storcatorul sa fie usor de curatat
- storcatorul sa fie usor de montat
- storcatorul sa fie fiabil in timp
Astfel se naste intrebarea daca putem gasi un storcator de fructe si legume care sa indeplineasca toate aceste criterii?
Da, putem. Storcatoarele care indeplinesc toate aceste criterii sunt storcatoarele cu melc, respectiv cu as melcat. Conceptul storcatoarelor cu melc este simplu dar foarte eficient de aceea ele raspund pozitiv la toate solicitarile de mai sus. Storcatoarele cu melc storc rapid si eficient fructele si legumele fara a distruge substante nutritive. Storcatoarele cu melc nu se infunda, sunt usor de curata si montat iar mecanismul simplu le face sa fie foarte fiabile in timp.
Care e diferenta dintre storcatoarele cu centrifuga si storcatoarele cu melc?
Storcatoarele de fructe cu centrifuga au o viteza foarte mare astfel ca multe substante din fructe si legume se distrug in timpul stoarcerii. Astfel nu mai beneficiem de maximum de avantaje atunci cand bem un suc proaspat stors de noi.
Storcatoarele cu melc sunt denumite si storcatoare prin presare lenta sau slow juicer deoarece stoarcerea se face lent. Viteza unui storcator cu melc variaza de la 50 la 100 de rotatii pe minut in functie de modelul ales. Aceasta viteza mica de rotatie face ca majoritatea substantelor sa se pastreze intacte iar sucul obtinut sa fie cu adevarat sanatos si hranitor.
Diferentea enorma dintre cele 2 tipuri de storcatoare de fructe si legume este ca storcatoarele cu melc nu distrug enzimele.
Enzimele sunt considerate scanteia vietii. Enzimele fac diferenta dintre un aliment viu sau unul mort. Enzimele sunt catalizatori ai reactiilor chimice din corpul nostru iar unii cercetatori considera ca imbatranirea este cauzata de epuizarea rezervelor proprii de enzime. Astfel este ideal sa suplimentam permanent aportul de enzime.
Enzimele sunt substante foarte benefice insa si foarte sensibile. Ele se distrug peste 40 de grade Celsius si molecula se rupe usor la viteza.
Aportul zinlic de enzime face practic diferenta si reprezinta beneficiul principal al alimentatiei preponderent raw sau crude.
O alta categorie de substante usor de distrus sun vitaminele. O parte dintre vitamine se pot distruge daca stoarcerea este prea rapida. Astfel un storcator de fructe de calitate poate aduce multiple beneficii si aici.
Un alt aspect important il reprezinta structura sau matricea informationala a fructului sau legumei. Un storcator de fructe si legume poate pastra sau distruge aceasta matrice. O stoarcere prea rapida distruge efectiv informatia terapeutica cu care vine fructul sau leguma.
Se stie ca daca punem in apa un fruct sau o leguma taiata, acestea schimba structura apei, apa devenind o apa vie sau apa enzimatica. Aceasta informatie de apa vie sau suc viu se distruge daca stoarcerea nu este lenta.
Astfel storcatoarele cu melc sunt prin presare lenta reprezinta cea mai buna alegere atunci cand ne intereseaza ca sucu obtinut sa ne aduca maximum de beneficii si pentru sanatata nu doar pentru gust.
De ce este mai bun un storcator cu melc, respectiv un storcator prin presare lenta?
Storcatorul cu melc denumit si storcator prin presare lenta este mai bun datorita motivelor enumerate mai sus:
- storcatorul cu melc pastreaza intacte enzimele, respectiv viata fructelor si legumelor
- storcatorul cu melc nu distruge vitaminele si restul substantelor
- storcatorul cu melc pastreaza matricea informationala a fructelor si legumelor completand astfel efectul terapeutic maxim
Storcatoarele de fructe si legume prin centrifugare au minusuri la toate aceste capitole si in plus mai au si alte dezavantaje:
- storcatoarele prin centrifugare se infunda usor
- storcatoarele prin centrifugare se curata greu
- storcatoarele prin centrifugare nu storc o cantitate mare de suc fara a necesita o curatare
Beneficiile storcatoarelor cu melc sunt chiar mai multe decat cele enumerate aici si ele pot fi cu adevarat constatate doar atunci cand se foloseste efectiv. Este o adevarat placere sa faci un suc la un storcator cu melc.
Ce inseamna storcator prin presare la rece?
Storcator prin presare la rece este un termen impropriu deoarece nici un tip de storcator nu incalzeste sucu sau fructele. Termenul de storcator prin presare la rece poate fi considerat sinonim cu storcator pirn presare lenta sau storcator cu melc.
Storcatorul cu melc este singura tehnologie inventata pana acum de stoarcere lenta a fructelor de aceea cei 2 termeni pot fi considerati sinonimi.
Stoarcerea prin presare la rece este importanta in cazul uleiurilor. In acest caz incalzirea semintelor (sau prajirea) sporeste semnificativ cantitatea de ulei obtinut insa scade drastic beneficiile terapeutice ale acestuia. De aceea atunci cand alegem un ulei este important sa vedem pe ambalaj precizarea: “obtinut prin presare la rece“.
Atentie!!! Acest termen nu este sinonim cu “obtinut exclusiv prin procedee mecanice” sau “extravirgin”. Deci mare grija!
Acest principiu s-a “importat” impropriu in cazul storcatoarelor de fructe si legume, unde alte aspecte sunt mai importante.
Ce marca de storcator cu melc sa aleg?
Piata este tot mai plina de storcatoare cu melc totusi cateva marci predomina piata datorita traditiei, fiabilitatii si eficientei.
Greenis, Lexen, Hurom, Kuvings si mai nou Philips
Indiferent ca alegeti un storcator Greenis sau un storcator Lexen sau un storcator Hurom sau un storcator Kuvings faceti o alegere buna, insa care este diferenta?
Diferentele intr aceste storcatoare cu melc este minima din punct de vedere al calitatii sucului obtinut.
Cel mai bun raport calitate pret, din punctul nostru de vedere, il au storcatoarele Greenis si Lexen. In comparatie cu celalalte marci pot exista diferenta minime sau insesizabile care nu justifica insa diferenta de pret. Daca doriti un storcator foarte bun la un pret foarte bun, Greenis sau Lexen sunt alegerea potrivita.
Storcatoarele Greenis sunt extraordinare cand vine vorba de stors fructe si legume. Storcatoarele cu melc Greenis:
- au o eficienta foarte buna
- rotirea axului se face lent insa stoarcerea se face foarte rapid
- are sistem de separare si evacuare a pulpei
- are sistem de autocuratare a sitei, astfel ca nu se infunda nici dupa 15l de suc stors (mai mult nu am stors, probabil ca nu se infunda nici dupa mai multi)
- se monteaza usor si nu se poate gresi la montaj
- are o protectie pentru sita, motor si intreg ansamblul si se opreste automat daca forta necesara stoarcerii este mult prea mare; aceasta protectie este foarte utila daca sa scapa inauntru parti foarte lemnoase, lingurite, etc.
- are prosibilitate de “reverse“, pentru blocaje sau situatii deosebite
Storcatoarele cu melc electrice Lexen sunt ceva mai complexe, ele exceleaza atat la fructe si legume cat si la iarba si vlastari, pastrand in acelasi timp caracteristicile de mai sus. Cum reusesc asta? Storcatoarele cu melc electrice Lexen sunt concepute cu 2 axuri melcate care se schimba in functie de ceea ce dorim sa stoarcem. Un ax melcat pentru fructe si legume si un ax melcat pentru iarba, frunze si vlastari.
Storcator de fructe, de legume sau de iarba si vlastari?
Astfel este important sa stim ce dorim sa stoarcem cel mai mult.
Daca dorim sa folosim storcatorul cu melc mai mult pentru fructe si legume putem alege storcatorul Greenis.
Daca dorim sa folosim storcatorul cu melc mai mult pentru frunze, iarba si vlastari putem alege storcatorul Lexen.
Putem alege oricum storcatorul Lexen pentru ca putem sa-l folosim si la fructe si legume dar si la iarba si frunze.
Si storcatorul Greenis poate stoarce frunze, iarba si vlastari insa nu o face la fel de bine ca storcatorul Lexen.
Ce alte caracteristici sunt importante la un storcator cu melc?
Caracteristicile importante pentru un storcator cu melc sunt:
- viteza de rotatie (Storcatorul Greenis are cea mai mica viteza de rotatie din clasa sa)
- sistemul de evacuare a pulpei stoarse
- sistemul de autocuratare a sitei
- sistemul de protectie la suprasolicitare care previne ruperea sitei sau ruperea subansamblelor
- compozitia materialelor, respectiv plasticul sa nu contina BPA (bisfenol A); Storcatoarele Greenis si Lexen nu contin BHA si sunt construite din materiale foarte rezistente, dure si fiabile in timp.
- garantia si service-ul post garantie
Sa aleg un storcator de fructe electric sau manual?
Majoritatea storcatoarelor sunt electrice insa cei de la Lexen au construit si un storcator manual. Acesta se utilizeaza in special pentru frunze, vlastari si iarba.
Storcatorul manual nu exceleaza la fructe si legume in general dar poate fi folosit cu succes atunci cand doriti suc din frunze sau iarba.
Cu storcatorul manual Lexen puteti face usor suc de iarba de grau sau suc de orz verde bine cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice extrordinare.
E bine sa combin fructe cu legume?
Storcatoarele sunt pentru fructe si legume dar atunci cand ne facem suc este bine sa nu combinam cele 2.
Cand facem suc de fructe este bine sa facem doar din fructe.
Cand facem suc din legume este bine sa facem doar din legume.
Singurele fructe care se pot combina cu legume sunt: merele si lamaile.
Si inca un aspect important: beti sucul proaspat stors pe stomacul gol, cu minim 30 de minunte inainte de masa. Nu beti nicioadata sucul dupa ce ati mancat, va perturba digestia si va va balona. In loc sa va faca bine va va face rau.
Concluzii referitoare la storcatoarele de fructe si legume:
Sucul proaspat stors, prin presare lenta aduce beneficii fantastice pentru sanatate. Totusi un storcator poate parea scump pentru multa lume. De aceea am incercat sa raspundem prin acest articol la cat mai multe intrebari.
Noi consideram ca cea mai buna alegere si cel mai bun raport calitate pret il au storcatoarele Greenis si Lexen, fiecare cu avantajele lui.
Dupa ce veti avea un storcator cu melc acasa va veti convinge de cat de util si de practic este.
Spor la sanatate!
Surse:
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6587058/
– https://circledna.com/blog/health-benefits-of-cold-pressed-juice/
– https://www.health.harvard.edu/blog/fresh-juice-drinks-healthy-seem-2016072910044
– https://holisticchefacademy.com/benefits-of-cold-press-juicing/
Pingback: Obezitatea, riscurile ei si cum poti sa slabesti in mod simplu si corect! – Blogul Minunea Naturii
Pingback: Vrei sa te lasi de fumat? Actioneaza pana nu-i prea tarziu! – Blogul Minunea Naturii
Pingback: Au trecut sarbatorile si ti-au lasat o amintire greu de uitat? Afla cum scapi de kilogramele in plus! – Blogul Minunea Naturii
Pingback: ATENTIE! Necesarul de apa si hidratarea in caz de canicula – Blogul Minunea Naturii