O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Înlocuiește mâncare comandată la fast-food sau restaurant, cu una gătită în casă (Legitatea #511)

Înlocuiește mâncare comandată la fast-food sau restaurant, cu una gătită în casă (Legitatea #511)

Pentru unii pare de la sine înțeles, pentru alții pare că mâncarea e mai bună la restaurant sau la fast food. …că doar, dacă are gust bun, ce rău poate să facă!? 

Există totuși mai multe motive pentru care consumul de mâncare gătită acasă poate fi considerat mult mai benefic pentru sănătate decât consumul de mâncare din restaurante sau fast-food. 

Motivele pentru care mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă

Iată câteva dintre aceste motive:

  1. Controlul asupra ingredientelor: Atunci când gătești acasă, ai control complet asupra ingredientelor pe care le folosești. Poți alege ingrediente proaspete, integrale, sănătoase și de înaltă calitate, evitând aditivii alimentari și conservanții pe care restaurantele sau fast-food-urile pot să-i adauge pentru prelungi durata de viață sau pentru a îmbunătăți gustul preparatelor. Gătind acasă poți evita potențiatorii de gust care sunt neurotoxici, poți evita grăsimile trans care sunt cancerigene și poți evita excesul de zahăr.
  2. Valoarea nutritivă și combinațiile corecte: Gătitul acasă oferă posibilitatea de a crea mese echilibrate din punct de vedere nutrițional, adaptate nevoilor individuale și mâncate în combinațiile corecte. Poți să alegi ingrediente bogate în nutrienți și să eviți alimentele bogate în calorii goale sau grăsimi nesănătoase.
  3. Reducerea aportului de sodiu și grăsimi saturate: Mâncarea preparată acasă permite controlul asupra cantității de sare și grăsimi adăugate în preparate. Mulți producători de alimente, inclusiv restaurantele și fast-food-urile, pot adăuga cantități semnificative de sodiu și grăsimi pentru a îmbunătății gustul și pentru a prelungi durata de păstrare. 
  4. Economisirea de bani: Este de la sine înțeles că gătitul acasă poate fi mai economic decât comandarea de mâncare la restaurant sau fast-food. Deși pentru unii s-ar putea să fie nesemnificativ, gândește-te că nu economisești doar banii de mâncare, ci economisești sănătate și bani dați pe investigații, medici și tratamente.
  5. Evitarea excesului de calorii: În multe restaurante și fast-food-uri, porțiile sunt ori mai mari decât necesar ori au mult mai multe calorii în raport cu nutrienții. Prăjelile care băltesc în ulei nu sunt doar bogate în calorii și predispun la îngrășare, ci sunt și extrem de nesănătoase. Gătitul acasă îți oferă controlul asupra dimensiunii porțiilor și te ajută să mănânci mai conștient și mai sănătos.
  6. Cunoașterea procesului de gătire: Gătitul acasă poate îmbunătăți conștientizarea nutrițională și cunoașterea procesului de gătire. Când pregătești mâncarea singur, poți înțelege mai bine conținutul alimentelor, tehnicile de gătire și modul în care acestea afectează sănătatea ta.
  7. Promovarea unui stil de viață sănătos: Gătitul acasă face parte dintr-un stil de viață sănătos, oferind nu doar oportunitatea de a încerca rețete noi, de a experimenta cu alimente sănătoase dar și de a controla mai bine aportul nutritiv. Experiența ultimilor ani ne spune că nu există sănătate optimă pe termen lung, în absența obiceiului de mânca preponderent mâncare gătită acasă!

Nu aruncăm cu noroi în niciun restaurante, există anumite restaurante (e adevărat că puține) unde se pune accentul pe calitatea ingredientelor și pe combinarea corectă a alimentelor.

Fii conștient de alegerile alimentare și fă o bucurie din mâncarea gătită acasă! Se va reflecta în sănătatea ta!

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *