O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Înlocuiește „Vegeta” (monoglutamatul) cu legume deshidratate (Legitatea #501)

Înlocuiește „Vegeta” (monoglutamatul) cu legume deshidratate (Legitatea #501)

Gătitul acasă este un principiu aproape obligatoriu pentru ca oamenii să fie sănătoși. Unul dintre cele mai importante motive este pentru că știi ce pui în mâncare și ai controlul ingredientelor.

Pe când, dacă mănânci la restaurant, fast-food sau „covrigăria din stație” nu ai control efectiv.

Una dintre cele mai importante și cele mai utile schimbări în alimentație pe care le poți face, este să elimini complet monoglutamatul din alimentația ta.

Ce este monoglutamatul?

Monoglutamatul de sodiu este cel mai utilizat potențiator de gust utilizat în industria alimentară. Rolul lui este de a da un gust „nenatural de bune” mâncărurilor. Glutamatul în sine este un aminoacid cu rol de neurotransmițător în creier și alte țesuturi care răspund la glutamat, care oferă un efect excitator pe receptorii specifici.

Deși monoglutamatul se găsește și în natură în diverse alimente, varianta de sinteză ne creează multe probleme.

Printre efectele secundare ale monoglutamatului se numără:

  • crește riscul de obezitate și tulburări metabolice prin creșterea poftei de mâncare și perturbarea metabolismelor celulare (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1106764/)
  • are o toxicitate cerebrala și predispune la boli neurologice cum ar fi: lipsa de concetrare și atenție, boala Alzheimer, Parkinson și Huntington. Injectarea de glutamat la animalele de laborator a dus indubitabil la deteriorarea celulelor nervoase din creier  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/)
  • monoglutamatul afectează și cel mai important organ metabolic al organismului nostru, respectiv ficatul, fiind demonstrate leziunile hepatice pe care le produce

Pentru că monoglutamatul este foarte utilizat în industria fast-food, industria chipsurilor și a sosurilor, copii sunt predispuși să sufere mult de pe urma consumului de produse care conțin monoglutamat și care le afectează atenția, capacitatea de concentrare și creierul în general.

Monoglutamat se găsește adăugat în:

  • adausuri pentru mâncare de tipul: Vegeta, DeliKat, Secretul Gustului și alte variante similare
  • ketchup, sosuri
  • mâncare fast-food
  • semipreparate, inclusiv cele refrigerate și congelate
  • chipsuri și alte gustări
  • multe alte produse la care nu ne-am fi gândit

Ce poți face tu, pentru sănătatea ta? În primul și în primul rând asigură-te cu nu mai ai în casă și nu mai cumperi produse care conțin acest monoglutamat.

Adausurile pentru mâncare de tipul „Vegeta” pot fi foarte ușor înlocuite cu legume deshidrate. Ai pe site-ul nostru multe variante complet sigure: https://www.minuneanaturii.ro/vegeta-naturala

Un alt avantaj al acestor legume deshidratate, este că nu conțin nici zahăr și majoritate nu conțin nici sare, ceea ce te ajută să controlezi mai bine și aportul din aceste substanțe.

Așadar, dacă îți dorești o sănătate mai bună pentru tine, pentru copiii tăi și în general pentru familia ta, fugi de acest monoglutamat și înlocuiește produsele de tip „Vegeta” cu legume deshidratate simple.

 

Bucuroși să te știm sănătos,

Farm. Anca și Adrian Ienin


Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/
  • https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/monosodium-glutamate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *