Continut articol
Cei care au copii mici cauta frecvent gustari sanatoase pentru copii. De cele mai multe ori insa ambalajele ne fura ochii si ne pot face sa gresim!
Reclama sau ratiune cand alegem gustari sanatoase pentru copii
Reclama este sufletul comertului sau capul rautatilor? Cereale gustoase si aratoase sau cerealele integrale si sanatoase!
Reclamele pe care le auzim zilnic ne intoxica creierul determinand astfel alegeri nesanatoase pentru organismul nostru. Un exemplu este promovarea cerealelor pentru copii, rafinate si cu mult zahar, in defavoarea cerealelor integrale.
Cutii colorate si atragatoare, reclame TV si radio si multe ingrediente ne-naturale si chiar nocive…
Cand ai parte de multa reclama la un anumit produs, ajungi la una din urmatoarele situatii: saturatie insotita de respingerea automata a produsului, sau cumpararea lui pe pilot automat.
Unii dintre noi, chiar se trezesc fredonand melodia de la reclamele respective :), ceea ce ne duce cu gandul la alegerile pe care le facem auzind mereu si mereu aceleasi lucruri.
Avem timp pentru sanatatea copiilor nostri?
La toate acestea se adauga stilul de viata din secolul vitezei, cand, prin natura joburilor si responsabilitatilor zilnice, mancam in graba ce ne pica sub ochi, mancam des si prost, provocandu-ne singuri probleme de sanatate pe termen lung.
Chiar daca pentru moment avem impresia ca ne-am rezolvat o problema urgenta cum ar fi foamea, pe termen lung, ceea ce mancam astazi ne va afecta sanatatea de maine. Daca astazi nu ne hranim ci doar aruncam ceva in stomac, maine vom fi mai obositi, mai lipsiti de vitalitate, mai lipsiti de randament, mai nervosi si in final mai epuizati.
Pentru foarte multe persoane este greu de inteles importanta alimentatiei corecte. A manca inseamna a-ti hrani trupul, a-ti hrani trupul inseamna a trai sanatos, a trai sanatos inseamna mai putin stres, sanse mai mici de boala si… perspective mai frumoase pentru o viata linistita.
Educatia corecta in sanatate vs potentiatori de gust
Toata bombardarea mediatica de care avem parte in industria alimentara, ne infuenteaza zilnic alegerile culinare. Mai mult, copiii nostri fiind expusi aceluiasi bombardament, au nevoie de exemplul parintilor si de o educatie alimentara solida, in care sa li se explice ce inseamna consumul de chipsuri scaldate in E-uri, de mancare fast-food inecata bine in ulei prajit de prea multe ori, de preacoloratele jeleuri care sunt populare la chioscul de la scoala, si lista ar putea continua la nesfarsit.
Intorcandu-ne la secolul vitezei in care traim, unii dintre noi ne lasam ademeniti de ispita snack-urilor rapide atat pentru noi cat si pentru copii. Este mai simplu sa iei din supermarket un corn cu ciocolata pe care il arunci in ghiozdan dimineata, decat sa te trezesti cu jumatate de ora inainte sa pregatesti o gustare sanatoasa pentru scoala sau pentru serviciul tau.
La comoditatea noastra, se adauga si nazurile copiilor, care fiind obisnuiti cu un anumit fel de mancare, in prima faza refuza o potentiala schimbare in bine. Unii parinti se plang de incercarile nereusite de a scoate anumite alimente nocive din alimentatia copiilor, cel mai des intalnit fiind zaharul si produsele care contin zahar. Un exemplu concret aici ar putea fi cerealele de dimineata.
Majoritatea cerealelor pentru copii, existente pe piata, contin o cantitate imensa de zahar. Aceasta cantitate de zahar consumata zilnic, distorsioneaza gustul copiilor pentru alimentele care nu sunt dulci, creeaza dependenta si slabeste imunitatea.
De aceea lupta parintilor cu cerealele si dulciurile este de cele mai multe ori pierduta atunci cand copilul inca are alternativa aceasta in camara.
Solutii pentru gustari sanatoase
Cel mai bun lucru pe care il poti face daca te afli in aceasta situatie este sa le scoti brusc din alimentatie, din lista de cumparaturi si din optiunile tale de mic dejun rapid!
Este de asemenea indicat sa schimbi pentru o scurta perioada meniul de dimineata. De exemplu daca pana acum dimineata a mancat doar cereale cu lapte si ai luat hotararea sa le schimbi cu unele sanatoase: ii poti oferi la micul dejun un milkshake din lapte vegetal cu fructe (vezi reteta noastra aici) sau o salata de fructe: mar, banana, para, etc.
Iar dupa un timp te intorci la cerealele cu lapte, dar de data asta alegi cereale integrale.
La Minunea Naturii exista combinatii de cereale integrale, fructe sau alune, care sunt adevarate bombe sanatoase de energie pentru organism. Cerealele integrale necesita inmuiere prealabila atat pentru inmultirea nutrientilor cat si pentru a fi usor de mestecat. Chiar daca la inceput le va accepta mai greu, in timp, neavand alternativa cerealelor cu zahar, le va savura.
Poti opta si pentru cerealele Granola, care au un gust deosebit si deasmenea nu contin zahar. Ele reprezinta un amestec de cereale coapte la cuptor cu seminte si fructe uscate… deliciose…
Consumul de cereale integrale reprezinta sanatate pe termen lung.
Dar care este diferenta dintre cerealele integrale si cele rafinate? In primul rand cerealele integrale sunt neprocesate. In urma prelucrarii, dispare mare parte din valoarea nutritiva a cerealelor, exact ca in cazul oricarui aliment rafinat.
Cerealele integrale, indiferent daca le achizitionam sub forma de bob, faina sau fulgi, vor avea in compozitie substantele nutritive din toate cele trei parti ale bobului: germene, mebrana exterioara si membrana interioara. Din categoria cerealelor si pseudocerealelor fac parte: porumbul, graul, orzul, ovazul, meiul, amaranth-ul, secara, hrisca, orezul („alb”, negru, rosu).
Cerealele integrale in urma procesului de rafinare sunt mult saracite din punct de vedere al valorii nutritionale. Prin rafinare se elimina membrana exterioara (din care se obtin taratele) si germenul (nucleul plin cu vitamine si minerale), ramanand pentru consum doar membrana interioara, plina de amidon (si gluten) si saraca in substante nutritive.
Fiecare tip de cereala se deosebeste de celelalte prin substantele nutritive continute, care sunt repartizate cantitativ in mod unic. Toate cerealele integrale au cateva caracteristici comune in ceea ce priveste bogatia nutritionala.
Cereale integrale versus rafinate
Iata continutul de substante nutritive regasit in fiecare din cele trei parti ale bobului, pentru a putea intelege ce se pierde in urma procesului de rafinare:
Membrana exterioara protejeaza samanta sau bobul de daunatori, soare, apa si boli. De aceea este rezistenta si bogata in antioxidanti, fibre, vitamina B.
Germenul este bogat tot in vitamine din grupul B, vitamina E, tiamina, proteine si concentreaza in functie de cereala, alte vitamine si minerale.
Membrana interioara serveste ca sursa de hrana germenului ce alimenteaza viitoarea planta. Aceasta membrana este bogata in special in amidon, apoi mai contine proteine si cantitati mici de alte minerale si vitamine.
In fainurile rafinate (albe) se mai gaseste doar membrana interioara, de aceea sunt lipsite de nutrienti.
Cerealele joaca un rol important in mentinerea sanatatii deoarece sunt alimente complete bogate in vitamine si minerale precum fier, cupru, seleniu, zinc.
Beneficiile cerealelor integrale
Cerealele integrale diminueaza riscul aparitiei diabetului zaharat de tip II, mentin greutatea corporala normala, protejeaza organismul de boli inflamatorii, asigura sanatatea sistemului osos si scade posibilitatea dezvoltarii diferitelor tipuri de cancer.
Pentru copii consumul de cereale integrale este foarte important pentru o dezvoltare armonioasa. Fibrele si proteinele asigura sanatatea masei musculare si mentin senzatia de satietate o perioada mai lunga. De asemenea, cerealele corect preparate ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos: fara balonare, constipatie, hiperaciditate, ulcere, etc. Introduse in alimentatie, cerealele integrale au efecte asupra sanatatii pe termen lung, protejand organismul de boli, asigurand o dezvoltare normala fara carente si surplusuri.
Fulgii de grau, fulgii de orez crispy, musli cu fructe, cereale cu forme de animale sau litere cu cacao si fara adaosuri chimice, sunt alternative la care poti apela pentru un mic dejun satios si sanatos.
Pentru gustarea de la scoala, de asemenea ai in vedere cand mergi la cumparaturi sa iei ce este mai sanatos, nu ce este mai ieftin. Banii pe care ii economisesti acum, vor ajunge in curand la medic! Opteaza pentru variantele de biscuiti din cereale integrale simpli sau cu fructe, incearca sa-i pui de rontait nuci si fructe uscate, batoane cu cereale si miere, etc.
Avand in vedere toate aceste lucruri, evita pe cat de mult posibil consumul de cereale procesate cu un continut ridicat de zahar. Convinge-l pe copilul tau ca acestea fac mai mult rau decat bine!
Gustul este unul din simturile care se educa cel mai usor! Ai nevoie doar de 3 saptamani de obiceiuri noi pentru a-ti reobisnui gustul cu ce e natural si sanatos. De aceea, gustul nu ar trebui sa fie o piedica pentru sanatatea noastra.
Sa nu uitam in final ca ceea ce facem striga mai tare decat ceea ce spunem, iar puterea exemplului are ultimul cuvant!
Primul pe care e nevoie sa-l convingi sa traiasca sanatos, esti TU!
Surse:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36294032/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0929693X20301639
Pingback: Cum putem fi sanatosi? Cum sa avem un corp sanatos, puternic si frumos? - Blogul Minunea Naturii
Pingback: Inghetata naturala, sanatoasa si gustoasa – Blogul Minunea Naturii