Iubiti romani de pretutindeni, „Ca acasa nu-i niciunde!”
De cate ori nu am auzit aceasta expresie din gura unor oameni realizati in plan financiar, pe alte meleaguri? Sau de cate ori ai auzit ca dorul de casa, de parinti, de persoana iubita a imbolnavit pe cineva?
Mai rau, de cate ori ai auzit despre cineva ca „a murit de inima rea” … ?
Exista un sambure de adevar in aceste afirmatii?
Am fi tentati sa spunem ca aceste vorbe sunt din batrani si ca nu au acoperire in lumea stiintifica. Ei bine, stiinta vine inca odata sa confirme ca intelepciunea batranilor este valabila si in secolul nostru!
Dupa cum stim deja, orice boala manifestata in plan fizic are la baza o cauza subtila, emotionala.
Vom denumi in acest articol un grup de manifestari emotionale ca nostalgie, dupa cum a facut-o si medicul Johannes Hofer, caruia i se si atribuie definirea acestui grup de afectiuni.
Ceea ce pe multi dintre noi ne afecteaza la nivel emotional, cum ar fi dorul de locurile natale, de copilarie sau de parinti, poate fi o situatie cu doua laturi.
Pe de o parte, nostalgia ne poate reinvia amintiri frumoase demult apuse, ceea ce starneste in noi o emotie pozitiva legata de ceea ce am trait, pe de alta parte poate trezi in noi sentimente nu tocmai placute, cum ar fi cazurile in care batranii nu se mai pot deplasa ori nu se mai pot ingriji singuri.
Nostalgia se poate transforma intr-o forma de anxietate sau depresie si mai departe pot aparea o gramada de manifestari in plan fizic: febra, hipertensiune arteriala, tulburari digestive, inapetenta, afectiuni hepatice, etc.
Dar de asemenea Nostalgia ne poate aduce motivatie si incredere amintindu-ne de reusitele din trecut, de momentele frumoase si de intamplarile cu persoanele importante din viata noastra.
Nostalgia a fost considerata la inceput o boala specifica unui anumit grup de oameni. Johannes Hofer, descoperitorul acestei afectiuni, a numit-o nostalgie, in timp ce studia simptomele soldatilor de pe front. Denumirea vine de la originea a doua cuvinte provenite din limba greaca nostos algos care inseamna dorul de casa!
Interesant este faptul ca tot la inceput, s-a crezut ca nostalgia este o afectiune specifica elvetienilor! Unii doctori au speculat ca zgomotul facut de talangile vacilor din Alpi provoaca aceasta boala!
Astazi, stim ca nostalgia este intalnita la toate varstele si ca ea are legatura directa cu sentimentele noastre. Manifestarile ei sunt diferite de la caz la caz, pe termen scurt, ajungand in cazul copiilor la somatizare cu febra si dureri de burta, iar pe termen lung, lipsa parintilor din viata copiilor poate provoca traume greu de trecut.
Copiii sunt cei care somatizeaza cel mai repede suferintele emotionale:
- racelile de la gradinita sunt „cauzate” de ruptura din „cuibul” familial si au ca scop subtil de „a sta din nou acasa” cu parintii
- otitele sunt „cauzate” de certurile parintilor, copiii nu mai vor sa auda astfel de certuri
- durerile in gat si amigdalitele sunt cauzate de faptul ca acesi copii nu isi pot exprima sentimentele, nu pot spune tot ceea ce isi doresc
- etc.
Nostalgia isi face mai mul simtita prezenta in anotimpurile reci, cand ziua este mai scurta, iar activitatile sunt restranse din cauze care tin de vreme. Toamna si iarna poate aduce persoanelor meteo sensibile anumite stari nostalgice sau melancolice, care nu sunt interpretate corect si de aceea pot provoca stari conflictuale sau nemultumire aparent fara motive.
Pe aceasta tema, iti recomand cu caldura un ceai cald si o vorba buna alaturi de o persoana draga. Un ritual al ceaiului bine facut, poate provoca o stare de bine si relaxare in perioada anotimpului rece. Fiecare anotimp are frumusetea si rostul lui, dupa cum si fiecare anotimp al vietii noastre are frumusetea lui.
Viata este pana la urma o suma de alegeri, noi alegem ce facem cu ea. Noi alegem ce face si cu amintirile, cu nostalgia; ne influenteaza in mod pozitiv sau in mod negativ, ne aduce incredere sau pareri de rau, ne da putere sau din contra.
Amintirea copilariei este pentru majoritatea dintre noi o perioada a bucuriei si a tuturor posibilitatilor; tine doar de noi ca si restul vietii sa fie asa!
Arta de a trai este sa ne bucuram de fiecare etapa a vietii!
Te invit sa urmaresti lectia Ted de astazi si vei afla lucruri noi si interesante despre nostalgie, dar si ce idei le treceau prin cap comandantilor de pe front pentru a-i vindeca pe soldati de nostalgie.
O perspectiva interesanta despre nostalgie si influenta starilor interioare asupra vietii noastre.
Vizionare cu folos!
Desi nu este recunoscuta ca o afectiune sub aceasta denumire, Nostalgie poate crea in acelasi timp simptome placute si neplacute.
Sa traim mereu clipa prezenta, sa ne centram bine in prezent si sa luam din trecut doar exemple si amintiri frumoase iar la viitor sa gandim cu vise marete!