O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 voturi, medie: 4,43 din 5)
Încarc...

Ceaiul verde, tipuri de ceai verde si beneficii

Ceaiul verde, tipuri de ceai verde si beneficii

Ceaiul verde, o ceasca de vitalitate, ca o gura de aer intr-un stil de viata suprasolicitant!

Te-ai gandit vreodata ca dupa apa, ceaiul reprezinta cea mai consumata bautura de pe planeta? Originar din China, ceaiul are o istorie lunga, care se intinde pe teritoriul multor tari si de-a lungul a mii de ani. Dintre multele tipuri de ceai, ceaiul verde, impreuna cu tipurile de ceai verde este cel mai consumat tip de ceai din lume.

Tipuri de ceai verde

Ceaiul verde, care reprezintă aproximativ 20% din producția de ceai la nivel mondial, este consumat mai frecvent în China, Coreea și Japonia.

Ceaiul Oolong, in schimb, se consumă cel mai mult in China si Taiwan.

Ceaiul negru, este consumat în cea mai mare parte în Statele Unite și Regatul Unit.

Ceaiul alb este consumat ocazional, fara o anumita specificitate.

Poate pare suprinzator, insa toate cele 4 tipuri de ceaiuri mentionate anterior (alb, verde, oolong si negru) provin din aceeași planta – si anume, din frunzele arborelui de ceai, Camellia sinensis.

A nu se confunda cu Melaleuca alternifolia, planta din care se obtine uleiul de tea-tree (cunoscut si sub numele de ulei de melaleuca).

Ceaiurile obtinute din frunzele arborelui de ceai (C. sinensis) reprezinta asa numitele „ceaiuri adevarate” (true teas), in timp de restul ceaiurilor sunt incadrate in categoria „ceaiurilor din plante” (herbal teas).

Diferenta dintre ceaiurile alb, verde, oolong si negru

Diferenta dintre ceaiurile alb, verde, oolong si negru

In ciuda provenientei comune, aceste ceaiuri prezinta gust, compozitie si intrebuintari distincte, ca o consecinta a procesul de fabricatie, care difera de la ceai la ceai, astfel:

  • Ceaiul alb – se obtine din frunze foarte tinere si muguri care inca nu au capatat culoarea verde, printr-un simplu proces de uscare
  • Ceaiul verde – se obtine din frunze mature care sunt supuse unei procesari minime (de obicei doar uscare)
  • Ceaiul oolong – se obtine din frunze mature fermentate partial
  • Ceaiul negru – se obtine din frunze mature fermentate in totalitate

Spre deosebire de ceaiurile oolong sau negru, ceaiul verde nu este fermentat. Frunzele de ceai proaspat recoltate sunt puse in contact cu aburul sau sunt calite usor. Procedand astfel se previne fermentarea si se inlatura activitatea enzimei (polifenol-oxidaza) responsabila de eliberarea pigmentilor din ceai (asa cum se intampla in cazul ceaiului negru). In continuare, frunzele sunt rulate si rostogolite, iar mai apoi uscate, rezultand un produs verde si stabil.

Beneficii ceai verde

Ce beneficii poate sa aiba ceaiul verde asupra sanatatii? De ce este el atat de cautat si de ce face parte din traditia de milenii a Chinei?

Ceaiul verde prezinta urmatoarele proprietati:

1. Ceaiul verde este un bun antioxidant

Studii in vivo au demonstrat ca extractele de ceai verde cresc activitatea superoxid dismutazei (SOD) si a catalazei. Aceste enzime sunt implicate in protectia impotriva speciilor active de oxigen si sunt principalele enzime anti-imbatranire din organsimul uman. De asemenea, catehinele din ceai previn oxidarea altor antioxidanti, precum vitamina E.

2. Ceaiul verde ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare

S-a constatat ca consumul de ceai verde reduce mortalitatea datorata bolilor cardiovasculare, scade incidenta infarctului miocardic, scade tensiunea arteriala si imbunatateste functia endoteliului vascular. Beneficiile ceaiului verde asupra sanatatii cardiovasculare pot fi explicate printr-o succesiune de mecanisme:

    • Reducerea inflamatiei (cu aplicabilitate si in artrita, imbatranire, cancer)
    • Scaderea stresul oxidativ, prevenind oxidarea LDL-colesterolului la nivel vascular
    • Inhibarea agregarii plachetelor sanguine
    • Imbunatatirea metabolismul lipidic, reducand nivelul de colesterol total si LDL-colesterol (responsabil de formarea placilor de aterom

3. Ceaiul verde poate prezenta efecte pozitive in obezitate, ajutand procesul de slabire

Ceaiul verde prezinta implicari in metabolismul energetic, activitatea sistemului endocrin, senzatia de foame, metabolismul lipidic si glucidic. Prin compozitia sa in cafeina si EGCG, ceaiul verde creste consumul de energie al organismului, reduce apetitul si inhiba absorbtia nutrientilor intr-o anumita masura. Astfel, se presupune ca ceaiul verde accelereaza termogeneza si oxidarea lipidica postprandiala (dupa masa), cu efect benefic in reducerea greutatii corporale. Ceai verde pentru slabit iar actiunea de slabire se manifesta cu precadere prin scaderea cantitatii de tesut adipos (in special in regiunea abdominala), de aici si renumele de Ceai verde antiadipos.

Desi unele studii arata ca ceaiul verde creste arderile si rata metabolica, aceste efecte depind si de particularitatile individuale si durata studiului. Asadar, este nevoie de studii aprofundate pentru a afirma cu certitudine ca ceaiul verde poate reduce semnificativ greutatea corporala.

4. Ceaiul verde poate fi util in diabetul zaharat

S-a constatat ca consumul de ceai verde reduce nivelurile glicemiei si hemoglobina glicata. Se pare ca EGCG mimeaza efectele insulinei si reduce productia hepatica de glucoza, avand astfel efecte benefice asupra sanatatii pacientului cu diabet zaharat. In plus, consumul de ceai reduce absorbtia lipidelor si zaharurilor complexe.

5. Ceaiul vede prezinta proprietati antimicrobiene

Proprietatile antimicrobiene ale ceaiului verde au fost evidentiate de catre numeroase studii, aratandu-se faptul ca ceaiul verde are efect asupra a numerosi patogeni precum: bacterii gram negative, gram pozitive, aerobe si anaerobe, virusuri, fungi si unii paraziti. Catehinele din ceai nu doar ca exercita un efect direct asupra microorganismelor, distrugandu-le, ci, mai mult de atat, previn aparitia infectiilor in viitor. Astfel, s-a constatat ca consumul de ceai verde reduce incidenta bolilor febrile, racelilor si infectiilor cu virusurile Influenza.

6. Ceaiul verde prezinta beneficii pentru sanatatea orala

Consumul regulat de ceai verde s-a dovedit util in combaterea halenei (respiratiei neplacute) si reducerea incidentei parodontozei si a cariilor dentare. Prin proprietatile sale antiinflamatoare si antimicrobiene, ceaiul verde tine sub control flora cavitatii bucale (Streptococcus mutans). Taninurile din componenta acestui ceai, cu precadere EGCG, previn aderarea bacteriilor la peretele exterior al dintilor, inhiba anumite enzime bacteriene si cresc activitatea peroxidazei orale. Astfel, prin toate aceste mecanisme, ceaiul verde previne pierderii dintilor, sangerarile gingivale si eroziunea dentara.

7. Ceaiul verde are un potential efect anticancerigen

Se pare ca EGCG prezent in ceaiul verde are capacitate anticanceroasa, explicata prin inhibarea: angiogeneziei, hipermetilarii ADN-ului, telomerazei, proliferarii celulelor canceroase si metastazei. Studiile efectuate pana in acest moment au aratat efecte pozitive in reducerea cancerului de san, cardiac, colorectal, esofagiang, gastric, pulmunar, ovarian, pancreatic si de prostata.

8. Ceaiul verde are efect neuroprotector si imbunatateste functiile creierului

Prin continutul sau de cafeina, ceaiul verde actioneaza ca un stimulent al sistemului nervos central. Desi cantitatea de cafeina din ceaiul verde este redusa, aceasta este suficienta pentru a produce stimularea functiilor cerebrale, fara a cauza efectele secundare asociate cu consumul excesiv de cafea. In plus, theanina actioneaza sinergic cu cafeina si contribuie si ea la o buna-stare psihica prin reducerea anxietatii. Cercetarile au concluzionat ca acest ceai poate imbunatati starea de spirit, vigilenta, timpul de reactie si memoria.

Mai mult, numeroase studii reliefeaza faptul ca ceaiul verde protejeaza neuronii si poate reduce riscul de dementa. Astfel se poate incetini regresul creierului, cu potentiale efecte benefice in bolile Alzheimer si Parkinson.

9. Ceaiul verde prezinta actiune antialergica

Tot mai multe studii indica o actiune antialergica a polifenolilor continuti in ceaiul verde. Se pare ca acestia actioneaza benefic pe doua cai:

  1. Interactioneaza cu alergenii si ii fac mai putin potenti
  2. Cresc secretia de anticorpi

Se pare ca consumul de ceai verde amelioreaza simptomele specifice alergiei, reduce secretia de histamina si imbunatateste calitatea vietii persoanelor predispuse reactiilor alergice.

10. Detoxifiere cu ceai verde

Printr-o actiune combinata a efectelor de mai sus, ceaiul verde are si efect detoxifiant. Actiunea detoxifianta se manifesta atat prin drenarea toxinelor acumulate in tesutul adipos cat si prin efectul usor laxativ.

Care sunt beneficiile celorlalte tipuri de ceai obtinute din Camelia Sinensis?

Ceai verde camelia sinensis

Mergand de la ceaiul verde, catre ceaiul Oolong si mai apoi ceaiul negru, se constata faptul ca concentratia in polifenoli antioxidanti scade. Dar acest lucru nu se coreleaza si cu scaderea capacitatii antioxidante a ultimelor doua ceaiuri mentionate anterior, intrucat compusii rezultati prin fermentare au si ei la randul lor o importanta semnificativa in neutralizarea radicalilor liberi de oxigen. Prin urmare, desi compozitia tipurilor de ceai adevarat difera in functie de procesare, indicatiile lor merg in aceeasi directie, si anume: ameliorarea patologiilor cronice caracterizate de un nivel ridicat de stres oxidativ.

Actiuni comune ale ceaiului alb, verde, negru si Oolong:

  • ajuta pacientii diabetici sa isi gestioneze mai bine glicemia
  • promoveaza o buna sanatate a inimii, reducand riscul de infarct miocardic
  • pot accelera pierderea in greutate
  • imbunatatesc functia creierului (vigilenta, memorie, timp de reactie)
  • protejeaza impotriva a diverse tipuri de cancer
  • sustin sanatatea orala

Particularitati ale fiecarui tip de ceai in parte:

  • Ceaiul Oolong: poate ajuta in ameliorarea eczemelor (dermatitei atopice) si fortifica sistemul osos.
  • Ceaiul negru: imbunatateste sanatatea tractului intestinal, favorizand dezvoltarea bacteriilor benefice si inhiband multiplicarea celor patogene.
  • Ceaiul alb: previne imbatranirea pielii, protejeala impotriva actiunii razelor solare.

Compozitia ceaiului verde

Care sunt compusii chimici care ofera ceaiului verde proprietatile sale?

Ceaiul verde are o compozitie complexa, in frunzele sale regasindu-se urmatoarele categorii de constituenti:

  • Proteine (15-20% din masa uscata) – incluzând enzime si aminoacizii theanina, acid glutamic, triptofan, glicina, treonina, arginina, lizina
  • Carbohidrati (5-7%) – celuloza, pectina, glucoza, fructoza, zaharoza
  • Minerale – calciu, magneziu, crom, mangan, fier, cupru, zinc, molibden, seleniu, sodiu, fosfor, cobalt, strontiu, nichel, potasiu, fluor, aluminiu
  • Vitamine – vitamine din grupul B, vitamina C si E
  • Baze xantinice (purinice) – cafeina (2-4%), teofilina, teobromina
  • Pigmenti – clorofila, carotenoizi
  • Compusi volatili – aldehide, alcooli, esteri, lactone, hidrocarburi
  • Lipide (in cantitati reduse) – acid alfa-linoleic, stigmasterol
  • Polifenili (catehine)

Care este diferenta de compozitie intre ceaiul verde si cealalte tipuri de ceai?

Compozitia celor 4 tipuri de „ceai adevarat” este asemanatoare, insa fiecare ceai prezinta mici particularitati, astfel:

  • Ceaiul negru contine tearubigine si teaflavine, compusi rezultati prin oxidarea si polimerizarea catehinelor, si care sunt responsabili de culoarea si aroma specifica ceaiului negru.
  • Ceaiul Oolong contine un mix de catehine si derivatii sai oxidati si polimerizati (tearubigine si teaflavine). Pe langa acestia, particular acestui tip de ceai este continutul ridicat in teasinensine, compusi intermediari ce rezulta in timpul oxidarii catehinelor.
  • Ceaiul alb prezinta cea mai mare concentratie de catehine, cafeina si teanina

Ce sunt catehinele din ceai verde?

Ceaiul verde abunda in substante numite catehinele. Acestea sunt substante de tip polifenoli cu proprietati intens antioxidante. Catehinele sunt de fapt niste metaboliti secundari ai plantelor.

Frunzele de ceai verde contin o cantitate insemnata de polifenoli (flavonoide), iar dintre acestea cele mai importante sunt catehinele. Dintre catehine, se remarca substanta numita epigalocatechin-galat (EGCG), responsabila de multe dintre proprietatile benefice atribuite ceaiului verde.

Un ceai verde de calitate se obtine printr-un proces tehnologic bland, prin care se obtine un produs bogat in principii active, in special catehine. Cantitatea de polifenoli intalnita in ceaiul verde este superiora celei din ceaiul negru sau Oolong, astfel ceaiul verde iese in evidenta prin caracteristicile sale.

Care este legatura dintre macha si ceaiul verde?

Pe scurt, matcha rezulta in urma procesului de pulverizare a frunzelor de ceai verde. Macha se prepara din frunze tinere si mugurii plantei.

Matcha se evidentiaza printr-un continut ridicat in aminoacizi (in special theanina si arginina) si cafeina, dar scazut in catehine. Aceasta compozitie speciala este obtinuta prin protejarea frunzelor de actiunea razelor solare, culturile de ceai necesitand umbra pe parcursul ultimelor 3 saptamani inainte de recoltare.

Studiile arata ca theanina modifica considerabil efectul cafeinei, reducandu-i proprietatile stimulante. Asadar, teanina imbunateste functiile creierului, starea de spirit si concentrarea, reduce chiar si tensiunea arteriala. Matcha este recunoscuta pentru beneficiile sale in reducerea stresului, anxietatii si imbunatatirea functiei cognitive.

Ceai verde

Cand se bea ceaiul verde

Datorita continutului de cofeina si a efectelor stimulante asupra creierului se recomanda consumul de ceai verde in prima parte a zilei. Daca se consuma la o ora prea tarzie poate da usoare insomnii.

Cum se prepara corect ceaiul verde

Pentru a beneficia in special de antioxidantii din ceaiul verde si pentru un continut redus in alte substante mai putin utile este recomandat ca infuzarea ceaiului verde sa dureze intre 60-180 secunde, adica 1-3 minute.

Cum se prepara concret:

  1. Pune o lingurta de ceai verde sau un plic intr-o cana de 250ml
  2. Adauga apa fierbinte 80-95 °C
  3. Asteapta 1-3 minute
  4. Filtreaza ceaiul verde
  5. Savureaza aroma si beneficiile

Unde gasesc ceai verde de calitate

Sortimentele de ceai verde prezente pe minuneanaturii.ro sunt de calitate superioara iar variantele ecologice prezinta garantia culturilor fara pesticide sau ingrasaminte toxice.

Deasemenea pentru o usurinta in utilizare se pot utiliza pastile de ceai verde care pot avea beneficii similare. Capsulule cu ceai verde pot avea beneficii suplimentare deoarece ele contin o cantitate fixa de extract standardizat. Acestea poate fi un beneficu major deoarece doza administrata precum si efectul terapeutic sunt constante si reproductibile.

Contraindicatii Ceai verde

Desi are multe beneficii, exista si anumite contraindicatii si atentionari ale ceaiului verde.

Potentialele efecte nedorite ale consumului de ceai verde (sau negru) sunt datorate:

  • Continutului in cafeina (un abuz de o cantitatea prea mare din aceasta substanta poate avea efecte suprastimulante si care epuizeaza in cele din urma organismul)
  • Prezentei aluminiului (planta are capacitatea de a acumula aluminiu, acesta putand fi prezent in compozitia sa)
  • Continutului de polifenoli care au afinitate pentru fier, putand influenta negativ metabolismul fierului

Ceaiul verde nu trebuie administrat pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare majore.

Femeile insarcinate si care alapteaza nu ar trebui să bea mai mult de una sau două căni pe zi, deoarece cafeina poate determina o creștere a ritmului cardiac. De asemenea, este important sa se controleze consumul concomitent de ceai verde si unele medicamente, datorită efectelor diuretice ale cafeinei, care poate grabi eliminarea acestor medicamente.

La persoanele care prezinta o sensibilitate crescuta la cafeina, consumul de ceai verde poate determina simptome precum: accelerarea pulsului, palpitatii, tremor, nervozitate, dureri de cap si tulburari de somn.

Unele studii au arat ca planta de ceai verde (Camellia sinensis) prezinta capacitatea de a acumula niveluri ridicate de aluminiu. Acest aspect este important pentru pacienții cu insuficiență renală, deoarece aluminiul poate fi acumulat de corp, ducând la boli neurologice.

Pe de alta parte, catehinele din ceaiul verde prezinta afinitate pentru fier, iar infuziile de ceai verde pot determina o scădere semnificativă a biodisponibilității fierului din dietă.

Concluzie cu privire la Ceai verde

Ceaiul verde este mai mult decat o bautura linistitoare. Cu fiecare ceasca pe care o savurezi nu te bucuri doar de gust, ci si de o multitudine de molecule active cu efecte benefice asupra sanatatii tale.

Oricare dintre tipurile de ceaiuri mentionate mai sus reprezinta o alternativa excelenta la cafea sau bauturi energizante, avand un continut caloric mic si un impact pozitiv asupra sanatatii fizice si psihice.

Pentru a fructifica cu adevarat proprietatile acestora, trebuie sa alegi un ceai de calitate superioara, din surse de incredere, cultivat si valorificat cu grija.

Articol documentat si realizat de

Farm. Mirabela Romanescu

Farmacist Mirabela Romanescu

 

 


Resurse bibliografice Ceai verde:

  • [1]      L. Xing, H. Zhang, R. Qi, R. Tsao, and Y. Mine, “Recent Advances in the Understanding of the Health Benefits and Molecular Mechanisms Associated with
  • Green Tea Polyphenols,” J. Agric. Food Chem., vol. 67, no. 4, pp. 1029–1043, 2019.
  • [2]      S. M. Chacko, P. T. Thambi, R. Kuttan, and I. Nishigaki, “Beneficial effects of green tea: A literature review,” Chin. Med., vol. 5, pp. 1–9, 2010.
  • [3]      W. Reygaert, “An Update on the Health Benefits of Green Tea,” Beverages, vol. 3, no. 4, p. 6, 2017.
  • [4]      C. Musial, A. Kuban-Jankowska, and M. Gorska-Ponikowska, “Beneficial properties of green tea catechins,” Int. J. Mol. Sci., vol. 21, no. 5, 2020.
  • [5]      T. M. Rains, S. Agarwal, and K. C. Maki, “Antiobesity effects of green tea catechins: A mechanistic review,” J. Nutr. Biochem., vol. 22, no. 1, pp. 1–7, 2011.
  • [6]      K. Unno et al., “Stress-reducing function of matcha green tea in animal experiments and clinical trials,” Nutrients, vol. 10, no. 10, pp. 1–14, 2018.
  • [7]      C. Alasalvar, B. Topal, A. Serpen, B. Bahar, E. Pelvan, and V. Gökmen, “Flavor Characteristics of Seven Grades of Black Tea Produced in Turkey,” J. Agric. Food Chem., vol. 60, no. 25, pp. 6323–6332, 2012.
  • [8]      K. R. Jolvis Pou, “Fermentation: The Key Step in the Processing of Black Tea,” J. Biosyst. Eng., vol. 41, no. 2, pp. 85–92, 2016.
  • [9]      Z. Rasheed, “Molecular evidences of health benefits of drinking black tea.,” Int. J. Health Sci. (Qassim)., vol. 13, no. 3, pp. 1–3, 2019.
  • [10]    N. Sanlier, İ. Atik, and A. Atik, “A minireview of effects of white tea consumption on diseases,” Trends Food Sci. Technol., vol. 82, pp. 82–88, 2018.
  • [11]    https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/oolong-tea-uses-and-risks
  • [12]    https://www.webmd.com/diet/health-benefits-white-tea#1
  • [13]    https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/black-tea-uses-and-risks
  • [14]    https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea#Well-Tested:-Moringa-and-Castor-Oils
  • [15]    https://www.healthline.com/nutrition/oolong-tea-benefits#heart-health-benefits
  • [16]    https://www.healthline.com/nutrition/white-tea-benefits
  • [17]    https://www.healthline.com/nutrition/black-tea-benefits

2 thoughts on “Ceaiul verde, tipuri de ceai verde si beneficii

  1. Pingback: Ceaiul verde - tine pasul cu viata, in ritmul tau! - Blogul Minunea Naturii

  2. Pingback: Cel mai antioxidant ceai - ceaiul de Hibiscus (Legitatea #469) - Blogul Minunea Naturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *