Multe fructe și legume conțin pectină, un polizaharid natural care ajută la eliminarea excesului de colesterol din vasele de sânge.
Ce este pectina si cum actioneaza?
Mai pe înțelesul tuturor, pectina este o fibră naturală, prezentă în compoziția multor fructe și legume, ce se remarcă și prin excelente proprietăți de închegare. Motiv pentru care, pectina poate fi comparata cu un “liant” care unește celulele preparatelor în care este adăugată.
Prin același efect, pectina „atrage și culege” colesterolul de pe vasele de sânge, ajutând la „curățarea” acestora.
Datorita acestor proprietăți, pectina este extrasă din fructe și adăugată în diferite preparate, precum sunt gemurile, pentru un efect de compactare și gelifiere al acestora, adică pentru reducerea efectului de curgere.
Surse naturale de pectină
Pectina este cea mai abundentă în legumele: sfeclă, morcovi, ardei, dovleci, vinete.
De asemenea, în fructe: mere, gutui, caise, cireșe, prune, pere și citrice.
Atunci când vorbim de fructe, de fapt cele mai benefice dintre ele sunt cele de pădure. Și ele pot avea un impact mare asupra colesterolului și a sănătății în general.
Fă în așa fel încât să incluzi în alimentația ta fructe de pădure: afine, cătină, mure, căpșuni, zmeură, agrișe, coacăze etc. Sunt utile sub orice formă, chiar și mixate în blender.
În plus, pentru un nivel optim al colesterolului, asigurați-vă că mâncați multe legume verzi: salată, rucola, valeriană, lobodă, leurdă, mărar, pătrunjel, coriandru, tulpini de țelină, etc.
Pectina este prezentă în cantități mici în toate acestea, dar nu doar pectina scade colesterolul, ci multe alte componente din legume și fructe.
Beneficiile pectinei:
În plus pectina are și alte efecte benefice pentru organism, care sunt toate cumva legate între ele:
- îmbunatățește digestia – fiind o fibră solubilă ajută la un tranzit intestinal optim
- scade colesterolul
- stabilizează nivelul de glucoză din sânge
- induce mai ușor senzația de sațietate – de aceea mereu recomandăm să se consume fructe, nu suc de fructe
Colesterolul și glicemia sunt mereu în strânsă legătură cu alimentația, iar cel mai bun „medicament” este o nutriție adecvată!
Bucuroși să te știm sănătos,
Farm. Anca și Adrian Ienin
Referințe:
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22190137/
– https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523307706
– https://www.researchgate.net/publication/51905571_Cholesterol-lowering_properties_of_different_pectin_types_in_mildly_hyper-cholesterolemic_men_and_women
Pingback: Ceaiul verde, tipuri de ceai verde si beneficii - minuneanaturii.ro
Pingback: Cum să aleg un supliment de calitate, dar si potrivit pentru mine? - minuneanaturii.ro
Pingback: Prebioticele sunt la fel de importante ca probioticele! (Legitatea #73) - minuneanaturii.ro