Continut articol
Este fumatul o pacoste sau o nevoie? De ce fumam? Exista beneficii de pe urma fumatului?
Ne apucam de fumat de cele mai multe ori din teribilism si pentru ca ne dorim apartenenta la un anturaj. Astfel ignoram toate avertismentele asupra nocivitatii acestuia. Apoi devine o obisnuinta si dependenta. Iar apoi cand dorim sa renuntam la fumat apare sindromul de sevraj...
Cei mai multi dintre fumatorii impatimiti, isi exprima dorinta de a renunta la acest viciu dar amana decizia pana cand efectele nocive asupra organismului ii duc de la „placere” la durere.
O decizie isi face simtita efectele doar in momentul in care actionezi, in momentul in care faci primul pas, trecand de la gand la fapte.
Avantajele renuntarii la tutun si la fumat
Avantajele lasarii de fumat pot fi, pentru unii fumatori, declickul de care au nevoie. Daca raul pe care tutunul il face organismului nu are ecou in mintea lor, beneficiile renuntarii la acest viciu au fost factori motivatori in unele cazuri.
Daca faci parte din acesta categorie, descopera aici cateva beneficii ale renuntarii la fumat:
- Un plus de energie:
Daca ai impresia ca fumatul te invioreaza, afla ca nu este decat o amagire de moment. Prin inhalarea fumului de tigara, organismul este suprasolicitat, aerul pe care il tragi in plamani fiind contaminat, intoxica pur si simplu organismul. In felul acesta iti fura o mare parte din rezervele de energie pe care te-ai chinuit sa le stochezi in organism si care ti-ar putea fi utile in situatii in care te confrunti cu stresul, boala si alti factori externi nocivi. Asadar, cu cat mai putin fum de tigara inhalezi, cu atat esti mai energic! - Un somn mai odihnitor:
Asemenea cofeinei, nicotina actioneaza asupra organismului perturband somnul. Fumatul seara inainte de culcare este cel care iti ofera o binemeritata „noapte de veghe”. - Minte mai agera si mai clara:
Foarte interesant este faptul ca studiile asupra celor care s-au lasat de fumat, arata ca acestora li s-a imbunatatit memoria si capacitatea de concentrare. Nu degeaba avem expresia de „afumat”, care e legata de incoerenta si confuzie! - Incaruntirea amanata si stoparea caderii parului:
Chiar daca pare ciudata, legatura dintre fumat si par se bazeaza pe faptul ca fumatul ne „mananca” vitamnele si mineralele din corp, acest lucru avand efecte si la nivelul scalpului. Toxinele din tutun contribuie cu success la albirea si caderea parului, iar la barbati duce la aparitia prematura a cheliei. - Mai multi bani in buzunar:
Sumele de bani arse pe tigari sunt din ce in ce mai mari cu trecerea timpului. Ca orice viciu, nici in acest caz nu te mai multumesti cu putin, cantitatea de tutun consumat crescand de la o zi la alta. Beneficiul financiar este printre cele mai apreciate de cei care au reusit sa se lase de fumat.
Am intrebat de mai multe ori fumatori impatimiti:
„Poti sa-mi enumeri doar un beneficiu al fumatului?”
Care era raspunsul lor? Acesta: „Ma destreseaza!”
Apoi le spuneam: „Si alt beneficiu?” …nu mai gaseau
Senzatia de „destresare” este de fapt inlaturarea sindromului de sevraj. Dependenta de nicotina si alte substante creeaza o stare de stres si agitatie care se calmeaza dupa ce se fumeaza din nou. Asadar acesta nu este un beneficiu ci un semn clar ca exista o dependenta de tutun. NU exista nici un beneficiu, doar efecte nocive!
DETOXIFIEREA ORGANISMULUI IN CAZUL FUMATULUI:
Daca nici beneficiile renuntarii la fumat si nici efectele nocive ale acestuia nu te-au convins sa renunti, incearca macar sa diminuezi efectele nocive pe care le are acest viciu asupra ta. Acest lucru se poate face prin detoxifiere, neutralizarea metalelor grele si un surplus zilnic de vitamina C.
Masurile de contracarare a efectelor negative din fumul de tigara, nu rezolva problema de fond, darele vin in sprijinul fumatorului doar pe termen scurt. Pe temen lung, decizia de a renunta total la fumat este cea care poate reechilibra organismul.
Fumul de tigara inhalat are un efect devastator asupra aportului de vitamine, acestea fiind parca arse odata cu tigara! Organismul fumatorului are nevoie de un supliment zilnic de vitamina C, pentru neutralizarea radicalilor liberi din fumul de tigara. Cu cat fumezi mai mult, cu atat organismul tau are o nevoie mai mare de vitamin C.
Cu totii avem nevoie de vitamina C datorita radicalilor liberi si oxidantilor omniprezenti. Dar necesarul unui fumator este de mult mai mare decat al unui nefumator. Asadar, fumatorul ar trebui sa consume mai multe fructe care contin vitamin C si multi antioxidanti. Sursele indicate sunt din macese, citrice, catina, visine, ardei, urzici, patrunjel, rosii, varza de Bruxelles, mere.
Fiecare tigara fumata „consuma” in jur de 100mg de vitamina C din organism. Calculeaza cate tigari fumezi si inmulteste cu 100 si astfel aflii cate mg de Vitamina C ai nevoie doar ca sa ajungi inapoi pe zero, nu ca sa-ti stimulezi imunitatea sau sa beneficiezi de alte avantaje ale vitaminei C.
Pe langa suplimentarea vitaminelor, este importanta detoxifierea organismului. Curele regulate de sucuri de fructe proaspat stoarse au un efect benefic nu doar prin aportul de vitamine ci si prin cantitatea de lichid nutritiv oferita organismului. Sucururile de fructe contin fibre si pectine acestea avand si capacitatea de a neutraliza toxinele din organism.
Un alt aspect legat de detoxifiere are de-a face cu neutralizarea metalelor grele patrunse in organism prin inhalarea fumului de tigara.
Cel mai indicat pentru neutralizarea metalelor grele este Zeolit-ul, o pulbere fina, naturala care cheleaza metalele grele si le elimina din organism.
Un alt chelator si detoxifiant bun sunt algele marine (Spirulina, Chlorella), care sunt mai usor de procurat. Algele marine constituie un excelent remediu natural de eliminare a metaleleor grele din organism precum si a toxinelor acumulate prin fumat.
Consumul de morcov crud poate fi o solutie sa te lasi de fumat. Cercetatorii de la Duke University, au demonstrat ca morcovul crud inrautateste gustul tutunului, ceea ce te-ar putea face sa renunti la acest viciu.
Pofta de tigara ar putea fi amanata prin consumul unui ceai de obligeana, salvie, pedicuta, menta sau podbal.
REMEDII CARE SPRIJINA RENUNTAREA LA FUMAT:
Te mai pot ajuta produsele special create pentru renuntarea la fumat:
Pentru a iti fi mai usor sa te lasi de fumat este indicat de asemnea sa renunti la consumul de alimente sau bauturi care imbunatatesc gustul tigarii si care de asemenea nu iti fac bine: bauturile pe baza de cola, bauturile cu alcool si cafeaua.
Nu degeaba tigarile merg „bine” cu cafeaua!
EFECTELE NOCIVE ALE FUMATULUI:
Daca inca nu esti convins sa te lasi de fumat descopera mai jos o parte din efectele fumatului pe termen scurt si lung.
Efectele nocive ale fumatului sunt nenumarate si toata lumea le cunoaste foarte bine. Fumatul afecteaza toate organele si sistemele fiind practic o otravire lenta a organismului.
Efectele negative de foarte scurta durata ale fumatului:
iata ce se intampla la cateva minute dupa primul fum:
- ritmul inimii se accelereaza;
- tesutul laringelui (gatului) devine iritat;
- monoxidul de carbon intra in sange;
- substantele cancerigene intra imediat in plamani de unde sunt absorbite in tot organismul;
- ochii pot fi iritati;
- temperatura pielii scade ca urmare a perturbarii circulatiei periferice.
Efecte pe termen mediu si lung ale fumatului:
Asupra plamanilor:
- Fumatul este responsabil pentru 80-90% dintre bronhopneumopatiile cronice obstructive (obstructie cronica a cailor respiratorii).
- Fumatul este responsabil de 85% dintre cancerele bronhopulmonare, de aparitia bronsitei cronice, inflamatii ale gatului, nasului si alte infectii respiratorii. Efectele pot dura pana la 20 de ani de la renuntare.
Asupra inimii si a vaselor de sange:
- Fumatul este raspunzator de 30% dintre decesele prin boli cardiovasculare.
- Monoxidul de carbon din fumul de tigara creste nivelul de colesterol din sange, care duce in final la depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange.
- Fumatul cauzeaza de asemenea rigidizarea peretilor arteriali.
- Nicotina din tigari creste presiunea sangelui, bataile inimii si cerinta de oxigen a muschiului inimii. Provoaca, de asemenea, constrictia vaselor, ceea ce poate duce la infarct miocardic.
- Sangele se coaguleaza mai repede la fumatori decat la nefumatori, ceea ce poate duce la formarea unor cheaguri care pot duce la astuparea vaselor de sange si aparitia infarctului. Efectele pot dura pana la 15 de ani de la renuntare.
- Fumatul duce la aparitia cancerului de buze, limba, glande salivare, gura, laringe, esofag, faringe.
- Aparitia cancerului de stomac este de asemenea asociata cu fumatul.
- Cancerul de vezica urinara are printre factorii de risc si fumatul.
- De asemenea, cancerul renal, de col uterin si pancreas.
- Exista o relatie puternica de dependenta intre fumat si aparitia leucemiei.
Probleme hormonale:
- La femeile care fumeaza, menopauza se instaleaza in medie cu 5 ani mai devreme decat la nefumatoare.
- Fumatul si nicotina pot produce disfunctionalitati la nivelul hormonilor implicati in functia reproducerii.
- Fumatul poate duce la impotenta.
- La femeile care fumeaza este crescut riscul de aparitie a osteoporozei, iar la barbatii care fumeaza este scazuta mobilitatea spermatozoizilor.
Femeile gravide sau care doresc sa ramana insarcinate este obligatoriu necesar sa renunte la fumat. Efectele nocive ale fumatului asupra fatului sunt nenumarate iar regretele ulterioare sunt zadarnice. Renunta la fumat cu cel putin 6 luni inainte sa ramai insarcinata daca iti doresti sa nasti un copil sanatos!
La toate aceste efecte negative ale fumatului putem adauga exemplul pe care il dam noi ca adulti si parinti prin dependentele noastre copiilor nostri si care nu vor trece neobservate!
Atunci cand discutam de un fumator nu putem discuta despre sanatate deplina, ci doar cand va aparea boala si care va fi ea!
Alege sa fii sanatos! Renunta la fumat pana nu este prea tarziu!
Daca nu o faci pentru tine fa-o pentru cei dragi!
Pingback: Contextul în care stai, îți dă viață pe care o ai (Legitatea #530) - minuneanaturii.ro
Pingback: Cele mai importante 10 lucruri de evitat pentru o viata sanatoasa - Blogul Minunea Naturii
Pingback: Dobandirea sanatatii in 5 pasi, prin 5 obiceiuri (live video) – Blogul Minunea Naturii
Pingback: Probleme cu imunitatea? Ai incredere in intelepciunea naturii! – Blogul Minunea Naturii