O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Vrei o gustare consistenta si savuroasa? Grau cu nuci si miere, energia de care ai nevoie!

Vrei o gustare consistenta si savuroasa? Grau cu nuci si miere, energia de care ai nevoie!

Multitudinea de intrebuintari ale acestei cereale o face printre cele mai cunoscute si consumate cereale din lume. De la faina, la preparate pe baza de grau, acesta isi gaseste zilnic locul in alimentatia majoritatii populatiei.

Graul este cea mai cultivata planta in lume si a patra cultura mondiala ca productie.


Cerinta mare de grau a dus si la dorinta fermierilor de a produce mai mult grau. Astfel au aparut diverse hibridari (si mai nou modificari genetice) care au dus la cresterea productiei dar au dus si la:

  • scaderea valorii nutritive a graului
  • cresterea cantitatii de gluten din grau

Astfel graul nu mai este chiar ce era si e bine sa-l consumam cu moderatie sau sa alegem variantele de grau ancestrale: Spelta, Kamut, s.a.


Graul este consumat din cele mai vechi timpuri sub diferite form. La inceput, boabele de grau erau consumate crude, mai apoi fiind prajite sau fierte in apa, sau sub forma de turte, facute din faina grosiera rezultata prin macinarea lor intre doua pietre.


Se cunoaste din istorie ca armata romana, care era recunoscuta pentru abilitati, rezistenta, vitejie si performante, era hranita, pe perioadele de expeditii lungi, cu o portie, relativ mica, de boabe de grau. Soldatii aveau la brau un buzunar special din piele unde depozitau boabele de grau. Ei luau cateva boabe in gura si se le mestecau indelung pana cand le puteau manca. De multe ori buzunarul de piele se uda si boabele de grau incepeau procesul de germinare care le crestea valoarea nutritionala ale acestora.

Cele cateva boabe de grau se pare ca erau suficiente pentru ca roamanii sa fie in stare sa duca lupte grele si… sa le si castige!

Putem spune ca, datorita proprietatilor dar si utilizarii sale, graul este campionul cerealelor!

Compozitia nutritionala a graului:

Graul contine fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, complexul vitaminic B (B1, B2, B3, B5, B6) si vitaminele E si K.

Graul asigura un bun aport de antioxidanti. Asemenea fructelor si legumelor, semintele de grau contribuie semnificativ la aportul zilnic de antioxidanti, compusii care ne protejeaza celulele de actiunea negativa a radicalilor liberi.

Graul intreg contine multe fibre. Graul si produsele pe baza de grau integral sunt o importanta sursa de fibre alimentare.

Graul contine, in principal, fibre insolubile, esentiale pentru buna functionare a tranzitului intestinal. Se stie ca, in general, o dieta bogata in fibre poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, la controlul diabetului de tip 2 si diminueaza riscul de cancer la colon.

Proprietatile graului:

Germenii de grau reduc colesterolul. Potrivit studiilor, germenii de grau ar ocupa pozitia a doua in randul vegetalelor cu cel mai mare continut de fitosteroli, compusi cu o structura asemanatoare cu cea a colesterolului. Doua grame pe zi din acesti compusi reduc colesterolul cu aproximativ 10%, in doar doua saptamani.


Avand in vedere multitudinea de beneficii, Minunea Naturii iti pune la dispozitie o reteta gustoasa si sanatoasa care poate fi consumata ca gustare sau desert.

Grau cu nuci si miere

Pentru aceasta reteta ai nevoie de:

Preparare:

Pune grau la inmuiat cateva ore. Fierbe-l in apa cu un strop de sare pana bobul de grau este moale.

Strecoara graul, adauga mierea, fructele uscate si nucile. Daca iti place gustul, poti adauga un praf de pudra de roscove. Acest desert se poate servi atat cald cat si rece.

Grau cu nuci si miere este o gustare extraordinara pentru o dupa-amiaza plina de energie.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *